Na današnji dan (27. jun. 1898.) – plovidba oko sveta

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Google plus
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Pregleda (30 dana / ukupno): 8 / 2226

27. jun. 1898. godine Džošua Slokam završio je putovanje posle tri godine i postao prvi mornar koji je oplovio svet sam.

Slokam je rođen u mestu Nova Scotia u zalivu Fundy 1844. godine. Kada je napunio 14 godina pobegao je od kuće i prijavio se da radi na ribarskom brodu kao pomoćnik i započeo svoj „morski život”. Kasnije je prešao Atlantik i postao običan mornar na Britanskom trgovačkom brodu Tangier, a sa 18 godina postao je drugi kapetan. 13 godina je komandovao na brodovima trgovačke mornarice koji su plovili u Japan, Kinu, Australiju itd.

Posle karijere na brodovima trgovačke mornarice Slokam je kupio jedna stari ribarski brod za lov na ostrige po imenu Spray. Pet godina je renovirao ovaj brod sa kojim će „napisati istoriju”.

Brod Spray dugačak 11 metara isplovio je iz Bostona u aprilu 1895. godine. Slokam je odlučio da koristi sekstant i stari način izračunavanja položaja na moru.

Putovanje je bilo prepuno raznih događanja. Jurili su ga gusari, Kraljevi na raznim ostrvima su mu priređivali gozbe, nekoliko puta je mogao da se udavi itd. Ali je na kraju uspešno završio ovu avanturu.

U novembru 1909. godine je nestao u morima Zapadne Indije. 1924. godine je zvanično proglašen mrtvim.

Brod iz Drugog svetskog rata, SS Joshua Slocum, dobio je ime po ovom hrabrom mornaru.

Ceo tekst

Pripremio: Milenko Kusurović

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar