Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Na današnji dan 27. novembra Džimi Hendriks i Habl

8. p. n. e. - umro je Horacije, jedan od najvećih pesnika antičkog Rima.

450. - umrla je Gala Placidija, zapadnorimska carica.

511. - umro je Hlodovek, franački kralj. (* 466.)

1570. - umro je Jakopo Sansovino, italijanski arhitekta i vajar.

1701. - rođen je Anders Celzijus, švedski fizičar i astronom. (†1744).

1879. - Francuska skupština iz Versaja premeštena u Pariz.

1895. - umro je Aleksandar Dima Sin. francuski pisac.



Opis neobične ljubavi slabašnog stvora prema čoveku! Autor Grofa Monte Krista i Tri musketara pomagao je Garibaldiju da istera Burbone iz Napulja, pa je potom izvesno vreme, sa Adolfom Gužonom, svojim saradnikom u Nezavisnim novinama, proboravio u jednoj od starih napuljskih palata. Neki gušter tada redovno dolazi da ih posmatra, pa čak dopušta i da ga pripitome.

1919. - U okviru Versajske mirovne konferencije posle Prvog svetskog rata Bugarska potpisala dokument kojim je Dobrudža pripala Rumuniji, istočna Trakija Grčkoj, a gradovi Dimitrovgrad, Bosilegrad i Strumica Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

1926. - Ahmed Ben Zogu potpisao u Tirani ugovor sa Italijom kojim je Albanija stavljena pod italijanski protektorat.

1926. - umro je Nikola Pašić, veliki srpski političar

1940. - rođen je Brus Li, majstor borilačkih veština, filozof, i glumac (†1973).



Ova knjiga, koja je vremenom postala međunarodni bestseler među knjigama koje tretiraju oblast borilačkih veština, zapravo predstavlja kompilaciju Brus Lijevih beleški i crteža, koje je on napravio u periodu od nekoliko meseci dok je ležao u krevetu zbog povrede kičme.

1940. - U Rumuniji profašistička "Gvozdena garda" ubila više od 60 saradnika izbeglog kralja Karola II, među kojima bivšeg premijera Nikolaea Jorgu.

1941. - Poslednje italijanske jedinice predale se savezničkim snagama u tvrđavi Gonder u Etiopiji. Saveznici zarobili 23.000 italijanskih vojnika.

1942. - rođen je Džimi Hendriks, američki pevač, gitarista i pisac pesama. (†1970).



  • 2012. - Džimi Hendriks je trend na Twitteru.




Naručite knjigu.
1942. - Francuzi u Drugom svetskom ratu potopili veći deo ratne flote u tulonskoj luci kako bi sprečili da brodovi padnu u ruke Nemcima, koji su upravo ušli u Tulon.

1943. - umro je Ivo Lola Ribar, jugoslovenski političar. (*1916).

1953. - umro je Judžin Gledston O'Nil, američki pisac i prvi američki dobitnik Nobelove nagrade za književnost.



Gledati predstavu "Dugo putovanje u noć" isto je što i proživeti mali deo teškog porodičnog života Judžina O' Nila (Eugene O'Neill), autora ovog remek-dela, velikog dramaturga i dobitnika Nobelove nagrade za književnost 1936. godine.
1968. - Pripadnici jugoslovenske vojske i policije ugušili masovne demonstracije Albanaca na Kosovu i Metohiji na kojima je zahtevano da ta pokrajina Srbije dobije status republike. Demonstracije održane na Dan zastave, državnog praznika Albanije.

1989. - U eksploziji u vazduhu kolumbijskog "boinga 727", koji je leteo na liniji Bogota-Kali, poginulo svih 107 putnika i članova posade. Pretpostavlja se da je u avionu bila bomba.

1989. - umro je Zuko Džumhur, putopisac, slikar i karikaturista. (*1921).

1991. - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odobrio slanje mirovnih snaga u Jugoslaviju.

1996. - U jeku protesta zbog krađe glasova na lokalnim izborima u Srbiji vlasti prekinule rad Radija B92 Radio Indeksa, dve najslušanije beogradske radio-stanice koje su stalno i detaljno izveštavale o građanskom protestu. Radio-stanice nastavile rad 5. decembra.

1997. - U sukobima srpskih snaga bezbednosti i kosovskih Albanaca kod mesta Srbica i u selu Rezniće poginula dva policajca i jedan Albanac, četiri policajca povređena.

2001. - NASA saopštila da je Habl, svemirski teleskop, otkrio atmosferu planete udaljenu od Zemlje 150 svetlosnih godina. To je prvi put da je atmosfera planete koja se nalazi van Sunčevog sistema direktno opažena.
IZVOR

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272