Na današnji dan (28. april 1947.) – Kon-Tiki započeo putovanje od Perua do Polinezije

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Google plus
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Pregleda (30 dana / ukupno): 12 / 1874

1947: Tor Hejerdal i pet članova posade napušta Calao, Peru, na splavu od balsamovog drveta. Nadaju se da će dokazati kako su drevni narodi Južne Amerike mogli da plove do Polinezije.

Hejerdal je bio avanturista iz Norveške kao i etnolog koji je prekoračio granice akademskih disciplina. Njegova teorija je bila da su narodi Južne Amerike posećivali Polineziju i trgovali sa njom. Učeni ljudi su ga ismevali i zadržali mišljenje da bi drveni splav potonuo pre nego što bi uspeli da pređu Pacifik.

Tako je Hejerdal sagradio Kon-Tiki i nazvao ga po bogu sunca. Paluba dimenzija 5,5x14 metara je bila napravljena od devet stabala povezanih konopcem od konoplje. Jarbol visine 9 metara podržavao je glavno jedro dimenzija 5,5x6,5 metara. Splav je takođe imao jedro na krmi kao i dugačko veslo za upravljanje. Mala kabina i deo palube bili su napravljeni od bambusa. Metal nije bio korišćen u izgradnji.

Putovanje je trajalo 101 dan i pređeno je 4 300 nautičkih milja (42,5 milja dnevno). Splav nije pretrpeo nikakvu pravu štetu i uspešno je pristao uz greben na Tuamotu Ostrvima 7. avgusta.

Hejerdal je time dokazao da su drevni pomorci mogli da preplove Pacifik, ali ne i da su to stvarno uradili.

Ceo tekst

Pripremio: Marko Kusurović

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar