Na današnji dan, 28. aprila Gavrilo Princip i pobuna na brodu Baunti

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Google plus
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Pregleda (30 dana / ukupno): 6 / 3281

1442. - Roden je engleski kralj Edvard IV, sin vojvode od Jorka. U ratu protiv dinastije Lankaster, posle zauzimanja Londona i pobede kod Toutona, izabran je za kralja. Time je kraljevska vlast prešla na kucu Jork.

1789. - Pobunjena posada engleskog broda "Baunti" ostavila je kapetana broda Vilijama Blaja i 18 njegovih pristalica u vodama kod Tahitija. Blaj je posle 48 dana dramaticne plovidbe i više od 3.500 milja uspeo da se domogne ostrva Timor, blizu Jave.

1804. - Tokom Prvog srpskog ustanka, u Zemunu je održan sastanak srpskih ustanika i Turaka, uz posredovanje Austrije. Nakon neuspelih pregovora o uspostavljanju mira, srpski pregovarači su se vratili u Ostružnicu i počeli pripreme za napad na Beograd.

1878. - Rodjen je američki filmski i pozorišni glumac Lajonel Barimor. Kao dete proslavio se u ulozi Olivera Tvista, a kasnije je značajne uloge odigrao u filmovima "Grand hotel", "Ostrvo Largo", "Dama s kamelijama", kao i u TV seriji "Dr Kilder".

1918. - U zatvoru u Terezinu umro je Gavrilo Princip. Na dvadesetogodišnji zatvor osudile su ga austrougarske vlasti nakon atentata na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda u Sarajevu 1914, cime je poceo Prvi svetski rat.

1919. - Na Versajskoj mirovnoj konferenciji u Parizu 32 države, uključujući i Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, prihvatile su pakt o osnivanju Lige naroda, organizacije koja je bila preteča Ujedinjenih nacija.

1924. - Rođen je zambijski državnik Kenet Kaunda (Kenneth), prvipredsednik Zambije od 1964. do 1991. i jedan od lidera Pokreta nesvrstanih zemalja.

1936. - Umro je egipatski kralj Fuad I. Za kralja se proglasio1922, kada je ukinut britanski protektorat nad Egiptom. Nasledio ga je sin Faruk I.

1937. - Rodjen je Sadam Husein, irački vodja.

1939. - Adolf Hitler odbacio je nemačko-poljski pakt o nenapadanju, sklopljen u januaru 1934. i nemačko-britanski ugovor iz juna 1935.

1941. - Rodjena je En (Ann) Margret, američka filmska glumica švedskog porekla.

1945. - Italijanski partizani su izvršili atentat na diktatora Benita Musolinija.

1948. Rođen je Terens Dejvid Džon Pračet (engl. Terence David John Pratchett; Bikonsfild, 28. april 1948), takođe poznat i kao Pteri, je engleski pisac, najpoznatiji po svojoj seriji knjiga o Disksvetu.

  • Rekao je: ""Previše magije bi moglo da smota vreme i prostor oko samih sebe, a to nije bila dobra vest za tip osobe koji je navikao da stvari kao što su posledice prate stvari kao što su uzroci."

    "Bilo je osam sati ujutro, vreme kada pijanice pokušavaju da ili zaborave ko su, ili da se sete gde žive."

1952. - Japanu je vraćen suverenitet koji mu je, nakon poraza uDrugom svetskom ratu, bio oduzet mirovnim ugovorom iz San Franciska 1951. godine.

1969. - Predsednik Francuske Šarl de Gol dao je ostavku nakon referenduma o regionalizaciji zemlje i reorganizaciji Senata, na kojem je većina Francuza glasala protiv njegovih predloga.

1977. - Članovi nemačke levičarske terorističke grupe"Bader-Majnhof" osuđeni su na doživotnu robiju.

1980. - Državni sekretar SAD Sajrus Vens podneo jeostavku posle neuspele misije komandosa u spašavanju američkih taoca u Iranu.

1992. - Prokomunistička vlada u Kabulu predala je vlast islamskim gerilcima, čime je okončan 14-godišnji građanski rat u Avganistanu.

1995. - U eksploziji gasa poginula su najmanje 103 stanovnikajužnokorejskog mesta Tegu.

1999. - Vlada SR Jugoslavije podnela je Međunarodnom sudu pravde u Hagu tužbu protiv zemalja NATO-a zbog "neovlašćene upotrebe sile" u vazdušnim udarima koji su počeli 24. marta.

2001. - Prvi turista u svemiru, američki biznismen Denis Tito, platio je 20 miliona dolara za svoje putovanje na Međunarodnu svemirsku stanicu, na koje je otišao sa ruskom posadom.

2002. - U padu helihoptera u Rusiji, poginuo je gubernator sibirske oblasti Krasnojarsk, general Aleksandar Lebed, bivši savetnik za bezbednost predsednika Borisa Jeljcina.

2004. - Snimci američke TV Si-Bi-Es (CBS) o zlostavljanju iračkih zarobljenika u iračkom zatvoru Abu Graib, pod kontrolom američke vojske, izazvali su šok u svetu. Američki predsednik Džordž Buš uputio je javno izvinjenje iračkom narodu za poniženje koje su pretrpeli irački zatvorenici i njihove porodice.

2005. - Irak je dobio prvu demokratsku vladu u poslednjih više od 50 godina.

2013. - Gost Olje Bećković u emisiji "Utisak nedelje" - Emir Kusturica,

Najnoviji roman: "Sto jada".

2016. Iz štampe je izašla naša 483. knjiga:

php-7-objektno-orijentisano-modularno-programiranje

Više o knjizi.

IZVOR.

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar