Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Na današnji dan, 29. juna

1613. - Londonsko pozorište „Glob“ izgorelo u požaru tokom prve predstave Šekspirovog komada "Henri VIII".

1798. - Rođen je Đakomo Leopardi, italijanski pisac i lirski pesnik.

Italijanski romantički pesnik, koji je rame uz rame sa Danteom, Đakomo Leopardi svoje Misli – po upečatljivosti različite od svega što je do tada stvorio – ispisivao je potkraj života u Napulju. LINK

 

1855. - U Londonu izašao prvi broj lista „Dejli telegraf“.

1864. - Samjuel Krauter postao biskup u Nigeriji, prvi crnac biskup Engleske crkve.

1869. - Proglašen Namesnički ustav u kneževini Srbiji. Ovaj ustav određuje da su izbori u zemlji javni i posredni, i da je izborni cenzus visok; da zakonodavnu vlast ima Narodna skupština, ali da zakonodavna inicijativa pripada knezu, kao i da se dve trećine poslanika bira dok jednu trećinu postavlja knez lično.

1875 - Umro je Ferdinand I, bivši austrijski car.

1877. - Rođen je Petar Kočić, srpski pisac.

1879. - Rođen je Aleksandar Cankov, bugarski političar. (†1959.)

1880. - Francuska anektirala pacifičko ostrvo Otaheite (Tahiti), koje je od 1842. bilo francuski protektorat.

1882. - U Beogradu pušten u rad prvi savremeni vodovod koji je napravljen prema projektu nemačkog inženjera Oskara Smrekara. Iz pet dubokih bunara grad je dobijao oko 65 litara vode u sekundi.

1886. - Rođen je Rober Šuman, francuski državnik.

1900. - Rođen je Antoan Mari Rože de Sent Egziperi, francuski pisac.

 

Egziperi neguje kult razumevanja i duboke moralnosti, razvijajući vanvremensku veru u moć preobražavanja čoveka i dosezanja do pravog saznavanja njegove prirode.  LINK

 

1914. - Rođen je Rafael Kubelik, češki kompozitor.

1921. - U Beogradu je pokušan atentat na regenta Aleksandra Karađorđevića, dok se vraćao iz Skupštine u kojoj je ozakonio Vidovdanski ustav. Sa skela nedovršene zgrade Ministarstva građevina, na uglu Miloševe i Masarikove ulice molerski radnik Spasoje Stejić Baćo bacio je bombu na regentovu kočiju, ali je ona zapela za telefonske žice i eksplodirala ne pogodivši cilj. Stejić je potom osuđen na smrt, ali je presuda preinačena na 20 godina robije.

1922. - Rođen je Vasko Popa, srpski pisac.

Vasko Popa je posegao u onu duboku, drevnu riznicu ljudskog iskustva i sećanja, koje se kristalisalo u one osnovne, uporne simbole, šta se raznim putevima i načinima istrajno prenose kroz milenijume. LINK

 

1939. - Sletanjem aviona „Diksi kliper“ na aerodrom u Lisabonu obavljen je prvi komercijalni let iz SAD u Evropu.

1941. - Umro je Ignac Jan Paderevski, poljski državnik, pijanista i kompozitor.

1949. - Južna Afrika je politiku aparthejda proglasila državnom doktrinom.

1964. Osnovan je Dom omladine Beograda. Osnovan je pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu Skupštine Beograda, koja je i dalje njegov finansijer.

1974. - Izabela Peron je zamenila obolelog muža Huana Perona na mestu predsednika Argentine.

1980. - Vigdis Finbogadotir izabrana za predsednika Islanda. To je bilo prvi put da je za šefa države u Evropi izabrana žena na neposrednim izborima.

1992. - Snage bosanskih Srba napustile su sarajevski aerodrom "Butmir" nakon dvomesečne opsade i predale ga pod kontrolu mirovnih trupa UN (UNPROFOR). Time je omogućeno dostavljanje humanitarne pomoći stanovništvu Sarajeva.

1995. - Umrla je Lana Terner, američka filmska glumica.

1995. - Više od 500 ljudi poginulo je u Seulu kada se srušila petospratna robna kuća.

1998. - Bivši gradonačelnik Vukovara Slavko Dokmanović, osumnjičen za ratne zločine u Hrvatskoj 1992. izvršio je samoubistvo u zatvoru u Sheveningenu, blizu Haga.

1999. - Mitingom u Čačku, na kojem se okupilo oko 10.000 ljudi, opozicioni blok Savez za promene počeo je proteste protiv režima predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića. Protesti su se u narednim mesecima svakodnevno održavali u velikom broju mesta u Srbiji, uključujući i Beograd.

1999. - Turska osudila na smrt vođu kurdskih pobunjenika Abdulaha Odžalana.

2000. - Umro je Vitorio Gasman, italijanski filmski i pozorišni glumac.

2001. - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan, ponovo je izabran na novi petogodišnji mandat u svetskoj organizaciji.

2001. - Premijer SRJ Zoran Žižić podneo ostavku dan nakon izručenja Slobodana Miloševića Haškom tribunalu.

2001. - U Beču su ministri inostranih poslova SRJ i četiri bivše jugoslovenske republike potpisali sporazum o sukcesiji, čime je okončan dugogodišnji spor oko nasleđa bivše SFRJ.

2001. - U Briselu održana prva donatorska konferenacija za SRJ na kojoj je Jugoslaviji obećana pomoć od jedne milijarde i 280 miliona dolara.

2002. - Leka I, sin kralja Zoga, koji je vladao Albanijom od 1928. do 1939. vratio se u zemlju posle 63 godine progonstva.

2003. - Umrla je Ketrin Hepbern, holivudska glumica.

Ketrin Hepbern

2003. - Polaganjem zakletve Beatris Merino, ugledni advokat bez političkog iskustva, postala je prva žena premijer u istoriji Perua.

2004. - Haški tribunal osudio je bivšeg lidera Srba u Hrvatskoj Milana Babića na 13 godina zatvora, za zločine protiv čovečnosti nad hrvatskim civilima u bivšoj Republici Srpskoj Krajini (RSK) 1991-92. godine.

2004. - Na samitu u Briselu za šefa evropske diplomatije izabran je Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Havijer Solana, koji će postati prvi šef diplomatije EU kada na snagu stupi budući evropski ustav, nakon što ga ratifikuje svih 25 zemalja članica Unije.

2013. - Google obeležava "Trku oko Francuske":

IZVOR

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272