Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Sigurnost računarskih sistema i mreža

Sigurnost računarskih sistema i mreža

Osnove bezbednosti mreža

Osnove bezbednosti mreža

Na današnji dan (2. jul 1937.) – Amelija Еrhаrt nestala iznad Pacifika

Pregleda (30 dana / ukupno): 23 / 3169

Amelija Erhart je američki pilot, prva žena koja je preletela avionom Atlantski okean. Prvi put od 17. do 18. juna 1928. godine sa pilotom Vilmerom Šulcom kao putnik, a od 20. do 21. maja 1932. kao pilot. Jula 1935. letela je sama od Havaja do Kalifornije 18 sati i 16 minuta pri čemu je preletela 3860 kilometara. Poginula je u oblasti Pacifika prilikom leta oko sveta.

Amelija Meri Erhart (engl. Amelia Mary Earhart) nestala je iznad Pacifika, 2. jula 1937. zajedno sa svojim navigatorom Fredom Nunanom.

Poleteli sa avionom Elektra sa aerodroma u Leju 2.jula u 10:30 časova , sa gorivom za let od 6400 km a radio-stanica na Novoj Gvineji je u 17:20 časova uhvatila poruku da su preleteli već 1230 km . Nakon toga veza je jako oslabila , isprekidana velikim smetnjama . Vreme je bilo oblačno i Amelija je javila da je potrošnja goriva visoka i da se bore protiv čeonog vetra. Amelijina poslednja poruka uhvaćena je na ostrvu Houlend na brodu obalske straže Itaska . Ona je javila da su na 320 km od ostrva , ali veza je bila izuzetno slaba . U to vreme im je sigurno već nedostajalo gorivo i kako nakon više časova nije bilo traga od avijatičara , američka ratna mornarica je krenula u potragu .

Potraga je bila temeljita, ali uzaludna. Sa nosača aviona Leksington poletelo je šezdeset aviona u detaljno pretraživanje 390.000 kvadratnih kilometara okeana . Nakon šesnaest dana intenzivnog traganja nisu ništa pronašli. Proširile su se priče da su Amelija i Nunan kasnije, 1938. viđeni na japanskom ostrvu i da su pogubljeni kao špijuni. Međutim ovo nikada nije potvrđeno i njihov nestanak je i dan danas obavijen tajnom .

Izvor: WIRED.

Pripremio: Milenko Kusurović

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272