Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Na današnji dan, 2. jula

419. - Rođen je Valentinijan III, zapadnorimski car (425.-455.).

Solid koji je iskovan u Solunu povodom ženidbe Valentijana III i Licinije Evdoksije, ćerke Teodosija II, cara Istorčnog Rimskog carstva. 

936. - Umro je Henrik I Ptičar, nemački kralj (* 876.)

1489. - Rođen je Tomas Krenmer, engleski verski reformator.

1566. - Umro je Nostradamus, francuski astrolog. (*1503.)

1714. - Rođen je Kristof Vilibald Gluk, nemački kompozitor i dirigent. (†1787.)

1778. - Umro je Žan Žak Ruso, filozof i pisac. (*1712.)

1798. - Napoleon Bonaparta zauzeo je Aleksandriju. Nakon nekoliko pobeda nad Mamelucima ušao je u Kairo i nastavio pohod u dolinu Nila i Siriju. Francuska vojska povukla se iz Egipta 1801.

1819. - Velika Britanija je donela zakon kojim se zabranjuje rad dece ispod devet godina u tekstilnoj industriji, a rad dece mlađe od 16 godina ograničava na 12 časova dnevno.

1850. - Umro je Robert Pil, britanski premijer.

1860. - Rusi su osnovali grad Vladivostok na obali Amurskog zaliva, koji je kasnije postao najznačajnija sovjetska luka (pomorska i vazdušna baza) na sovjetskom Dalekom istoku.

1877. - Rođen je Herman Hese, nemačko-švajcarski pisac. (†1962.)

Ljubavne priče

Smisao života se može pronaći jedino u ljubavi... Najobimnij izbor ljubavnih priča velikog umetnika svetske književnosti. LINK

Male radosti

U Heseovim delima jasno je uočljivo njegovo zanimanje za egzistencijalne, duhovne i mistične teme i veliki uticaj budističke i hindu filozofije. LINK

1881. - U Vašingtonu je izvršen atentat na predsednika SAD Džejmsa Ejbrama Garfilda. Od posledica ranjavanja umro je 19. septembra.

1884. - Osnovana je Narodna banka Srbije čiji je pun naziv u vreme osnivanja glasio Privilegovana narodna banka Kraljevine Srbije.

1892. - Rođen je Boris Hagelin, švedski pronalač i šifrant († 1983)

1900. - Grof Ferdinand fon Cepelin izvršio je prvi let vazdušnim brodom (dirižabl) nad Bodenskim jezerom u južnoj Nemačkoj. Kasnije je konstruisao nekoliko takvih vazduhoplova koji su po njemu dobili naziv Cepelin.

1915. - Umro je Porfirio Dijas, meksički general i predsednik.

1916. - Rođen je Hans Ulrih Rudel, nemački avijatičar u Drugom svetskom ratu. (†1982.)

1925. - Rođen je Patris Lumumba, kongoanski političar.

1940. - Pogođen torpedom s nemačke podmornice, potonuo je brod „Arandora star“ koji je prevozio nemačke i italijanske zarobljenike u Kanadu. Nastradalo je više od 750 zarobljenika i članova posade.

1949. - Umro je Georgi Mihajlovič Dimitrov, bugarski revolucionar i državnik.

 

1961. - Američki pisac Ernest Hemingvej izvršio je samoubistvo. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1954. („Zbogom oružje“, „Za kim zvona zvone“, „Starac i more“).

Starac i more

Čovek može da bude uništen, ali nikada poražen. Ernest Hemingvej LINK

 

1964. - Predsednik SAD Lindon Džonson potpisao je „Akt o građanskim pravima“, kojim je zabranjena rasna diskriminacija.

1966. - Francuska je izvršila prvu od šest proba atomske bombe na pacifičkom atolu.

1976. - Proglašeno je ujedinjenje Severnog i Južnog Vijetnama u jednu državu sa glavnim gradom Hanojem.

1977. - Umro je Vladimir Nabokov, ruski književnik (* 1899.)

Očajanje

Roman je napisan tridesetih godina, kada je i sam Nabokov već prešao u emigraciju, a 1978. godine ekranizovao ga je čuveni nemački reditelj Rajner Verner Fasbinder.  LINK

 

1989. - Umro je Andrej Andrejevič Gromiko, ruski političar.

1990. - Ne prihvatajući ustavne promene u Srbiji, albanski delegati pokrajinske Skupštine Kosova usvojili su Ustavnu deklaraciju i proglasili odvajanje Kosova od Srbije. Skupština Srbije je 5. jula raspustila pokrajinsku Skupštinu, nakon čega su usledili štrajkovi i protesti kosovskih Albanaca.

1992. - Borislav V. Pekić (Podgorica, 4. februar 1930 — London, 2. jul 1992[1]) bio je jedan od najznačajnijih srpskih književnika 20. veka, romansijer, dramski pisac, filmski scenarista, akademik i jedan od trinaest intelektualaca koji su obnovili rad Demokratske stranke.[2] Dobitnik je NIN-ove nagrade za roman Hodočašće Aresenija Njegovana iz 1970. godine.

Posle Pekićeve smrti, u julu 1993, u Beogradu, je osnovan Fond „Borislav Pekić“, čiji su osnivači srpski PEN-centar, Srpska akademija nauka i umetnosti, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Branko Dragaš, Udruženje književnika Srbije i Ljiljana Pekić, koja je i direktor Fonda. Cilj Fonda je promocija i publikovanje Pekićevih dela, staranje o piščevoj zaostavštini, kao i projekti „Borislav Pekić našoj deci“ i godišnja dodela nagrade „Borislav Pekić“ za književna dela u nastajanju.

Hodočašće Arsenija Njegovana

Ovaj roman predstavlja samo zglob u kičmi njegovanskog rodoslova. Pošto raspolaže “tuđim” tekstovima - zaveštanjem i Arsenijevom predsmrtnom ispovešću, Borislav Pekić je mogao da postane “priređivač rukopisa”, a zatim i samozvani “hroničar klana Njegovan-Turjaški”, kako to potvrđuje “Post scriptum” u romanu. LINK

 

1997. - Umro je Džejms Stjuart, američki filmski glumac.

1999. - Umro je Mario Puzo, autor bestselera „Kum“.

2000. - Kandidat Narodne partije akcije i Zelene stranke Visente Foks pobedio je na predsedničkim izborima u Meksiku, čime je okončana vladavina Institucionalne revolucionarne partije, koja je bila na vlasti od 1929. godine.

2001. - Prvo usađivanje mehaničkog srca izvršeno je u SAD. Sedmočasovnu operaciju izveli su hirurzi Univerziteta Luizvila Leman Grej i Robert Dauling.

2004. - Umro je Marlon Brando, američki glumac (* 1924.)

2011. - Umrla je Olivera Marković.Olivera Marković (Beograd, 3. maj 1925 — Beograd, 2. jul 2011) je bila srpska glumica. Pored pozorišta i filma, bavila se i pevanjem - naročito romansi. Igrala je u svim žanrovima. Prema anketi „Večernjih novosti“ nalazi se na petom mestu najvećih srpskih glumica 20. veka. Rođena je kao Olivera Đorđević. Imala je samo devet godina kada je u Niškoj Banji osnovala „pozorišnu grupu“ u kojoj je bila glavna glumica, rediteljka, autor tekstova i upravnica.

IZVOR

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272