Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Premiere Pro 2 - Praktične vežbe

Premiere Pro 2 - Praktične vežbe

Popust cena: 1240 rsd

Na današnji dan (30. april 1987.) – Tomson otkriva elektron

1897: Fizičar Tomson objavljuje naučnom auditoriju da je otkrio nešto manje od atoma, česticu jako male mase i sa negativnim nabojem.

Nekolicina publike je kasnije tog petka uveče rekla Tomsonu da su mislili kako je sve to samo šala. Sam atom je, kako se znalo, bio nedeljiv. Na to je ukazivalo i njegovo ime.

Kao direktor Kvendiš laboratorije na Kembridž Univerzitetu, Tomson je istraživao električne struje unutar katodnih cevi. Primetio je da zrake odbija električno polje.

Pronalazači su bili zbunjeni katodnim zracima dok Tomson nije postavio teoriju da su zraci ustvari nizovi malih podatomskih čestica. Nazvao ih je „korpuskule”, latinski izraz za „mala tela”.

Tomson je procenio da njegove čestice sa negativnim nabojem imaju otprilike hiljaditi deo mase vodonikovog atoma (1/1836 ili 1/1837 je prihvaćen odnos danas). Tomson je bio nejasan 1897 godine ali je kasnije postavio teoriju da negativni elektroni kruže oko sfere ravnomerne pozitivne elektrifikacije. (Tako je postavio jezgrovito-orbitalni model atoma koji su oborili Ernest Radeford i Nil Bor kasnijih decenija.)

Ceo tekst

Pripremio: Marko Kusurović

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272