Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Java 11 i 12, naučite za 21 dan, prevod osmog izdanja

Java 11 i 12, naučite za 21 dan, prevod osmog izdanja

Popust cena: 2370 rsd

Java 9

Java 9

Popust cena: 1580 rsd

Na današnji dan, 31. januara Šubert i Laza Kostić

Na današnji dan, 31. januara 1995. godine, AT&T Bell Laboratorije u saradnji sa kompanijom VLSI Technology najavili su planove za razvoj strategija usmerenih na zaštitu komunikacionih uređaja od neovlašćenog pristupa i prisluškivanja. Ova inicijativa je pokrenuta sa ciljem da se adresiraju i reše problemi koji su postali sve izraženiji u svetu telekomunikacija, kao što su nebezbedne linije mobilne telefonije i nesigurni prenosi podataka preko interneta.

 

Osnovna ideja ovog partnerstva bila je integracija specijalno dizajniranih bezbednosnih čipova u komunikacione uređaje, čime bi se znatno povećala njihova otpornost na potencijalne bezbednosne pretnje. Ovi čipovi bi bili zaduženi za enkripciju komunikacija, čime bi se osiguralo da čak i u slučaju presretanja, neautorizovane osobe ne bi mogle lako da dešifruju i pristupe sadržaju komunikacije.

Ova inovativna rešenja imala su za cilj da postave nove standarde u industriji telekomunikacija, pružajući korisnicima veći nivo privatnosti i sigurnosti u svakodnevnoj komunikaciji. Inicijativa AT&T Bell Laboratorija i VLSI Technology-a takođe je naglasila rastuću potrebu za kontinuiranim unapređenjem bezbednosnih protokola i tehnologija u brzo evoluirajućem digitalnom okruženju.

-------

1747. - U londonskoj bolnici Lok otvorena klinika za venerične bolesti, prva na svetu.

1797. - Rodjen je austrijski kompozitor Franc Šubert (Franz Schubert).

1808. - Napoleon anektirao Dubrovačku Republiku. Aneksiju proglasio general Ogist Marmon, vojvoda od Raguze. Prestala da postoji Dubrovačka Republika, grad Dubrovnik 1815. na Bečkom kongresu dodeljen Austriji.

1841. - Rođen Laza Kostić, začetnik moderne srpske poezije, poslednji veliki pesnik među srpskim romantičarima. Pisao i drame, eseje, kritike, bavio se filozofijom, prevođenjem i novinarstvom. Pristalica vođe vojvođanskih Srba Svetozara Miletića i borac za srpsko ujedinjenje, bio poslanik u ugarskom saboru.

1882. - Rodjena je Ana Pavlova, proslavljena ruska prima-balerina.

1917. - Nemačka u Prvom svetskom ratu objavila totalni rat na moru, u nameri da neograničenim podmorničkim ratom prinudi Veliku Britaniju na kapitulaciju. Torpedovanje brodova SAD nagnalo dotad neutralne SAD da uđu u rat protiv Centralnih sila.

1918. - U Rusiji 31. januar bio poslednji dan računanja vremena prema julijanskom kalendaru, sledećeg dana datum označen kao 14. februar, prema Gregorijanskom kalendaru.

1921. - Rodjen je slavni američki operski pevač i glumac Mario Lanca (Lanza), italijanskog porekla, koji je iznenadno umro u 38. godini života.

1930. - Otvorena Londonska pomorska konferencija, završena 22. aprila sporazumom Velike Britanije, SAD, Francuske, Italije i Japana o regulisanju podmorničkog ratovanja.

1946. - Jugoslovenska Ustavotvorna skupština donela prvi Ustav Federativne Narodne Republike Jugoslavije.

1950. - Predsednik SAD Hari Truman objavio da je naložio proizvodnju hidrogenske bombe.

1956. - Umro engleski pisac Alen Aleksander Miln, autor priča za decu o Viniju Puu.

1958. - Prvi američki veštački satelit Eksplorer I lansiran iz baze Kejp Kanaveral, na Floridi

1962. - Umro karikaturista Petar Križanić, jedan od rodonačelnika jugoslovenske karikature, pisac i esejista i jedan od osnivača Ošišanog ježa, 1935. Posle Drugog svetskog rata objavio mapu Protiv fašizma.

1962. - Na inicijativu SAD, na skupu održanom u Urugvaju, Kuba isključena iz Organizacije američkih država, doneta rezolucija o zabrani trgovine s njom.

1964. - Ka Mesecu lansirana sovjetska automatska stanica Luna 9, koja se tri dana kasnije meko spustila i emitovala prve kadrove površine Mecesa.

1968. - Ostrvo Mauricijus je proglasilo nezavisnost od Velike Britanije.

1971. - Između Istočnog i Zapadnog Berlina uspostavljen ograničen telefonski saobraćaj, prvi put posle 19 godina.

1974. - Umro američki filmski producent Semjuel Goldvin, jedan od osnivača kompanije Metro-Goldvin-Majer.

1983. - Film Gandi (Ghandi) je osvojio pet prestižnih 'Golden Globe' nagrada u Holivudu.

1990. - U Moskvi otvoren američki restoran tzv. brze hrane Mekdonalds.

1994. - U glavnom gradu Somalije Mogadišu marinci SAD, u pratnji konvoja u kom su bile diplomate SAD, otvorili vatru na ljude okupljene kod centra za raspodelu hrane i ubili najmanje pet civila, mnoge ranili.

1996. - Specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za ljudska prava Elizabet Ren saopštila da u Bosni ima oko 200 do 300 masovnih grobnica i da su za zločine tokom tog rata, pored Srba, odgovorni Hrvati i Bošnjaci.

1996. - Tamilski bombaš-samoubica uleteo kamionom punim eksploziva u centralnu banku Šri Lanke u Kolombu. U eksploziji poginulo 90 i povređeno 1.400 ljudi.

1997. - U sukobu naoružanih Albanaca i pripadnika srpske policije kod Vučitrna, na Kosovu, ubijena tri Albanca i povređena tri pripadnika MUP-a Srbije.

1998. - Skupština Republike Srpske na zasedanju u Banjaluci odlučila da sedište Vlade RS sa Pala bude premešteno u Banjaluku.

2001. - Posle devetomesečnog suđenja, škotski sud na doživotnu robiju osudio Libijca Abdela Baseta al Megraha zbog podmetanja bombe u avion Pan Ama, koji se u decembru 1988. srušio iznad škotskog grada Lokberija i usmrtio 270 l

2002. - Katolička crkva u Irskoj pristala da plati odštetu od 110 miliona dolara ljudima koji su detinjstvo proveli u crkvenim sirotištima, gde su ih sveštenici seksualno zlostavljali. Do sada tužbe podnelo 3.500 osoba koje su živele u takvim crkvenim institucijama.

2002. - Na Drugom antiglobalističkom socijalnom forumu u Porto Alegru, u Brazilu, usvojena deklaracija u 11 tačaka o pravednijem svetskom poretku.

IZVOR.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272