Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Na današnji dan, 3. septembra Ivan Sergejevič Turgenjev

301. - Osnovana je državica San Marino, najstarija republika koja jos uvek postoji od osnivanja i jedna od najmanjih na svetu. Nju je, po predanju, osnovao Sveti Marin, koji je bio kamenorezac sa ostrva Raba, u Jadranskom moru (Hrvatska).

496. - Umro je Guntamund, kralj Vandala i Alana (* oko 450).

1189. - Ričard I Plantagenet, poznat kao Ričard Lavljeg Srca, krunisan je u Vestminsterskoj opatiji u Londonu za kralja Engleske.

1658. Umro engleski državnik i vojskovođa Oliver Kromvel, vođa parlamentarnih snaga u engleskom građanskom ratu. Posle pobede nad rojalistima ukinuo monarhiju i 1653. postao lord-protektor Engleske, Škotske i Irske. Dve godine posle njegove smrti monarhija obnovljena. Kada je 1642 izbio između kralja i Parlamenta otvoren sukob i građanski rat došle su do izražaja njegove sposobnosti organizatora i vojskovođe. Njegovi konjanici odigrali su odlučnu ulogu u velikoj pobedi vojske Parlamenta nad rojalistima kod Marston Mura 1644. godine. Postao je zamenik vrhovnog zapovednika vojske Parlamenta. Kralj Čarls prvi osuđen je na smrt i smaknut 1649, ukinuta je monarhija, a Engleska je postala republika pod nazivom Komonvelt ili slobodna država. Kromvel je pokorio Irsku i Škotsku, postigao uspehe ratujući sa Holandijom i Španijom i proglašen je doživotnim lordom-protektorom.

1759. - Iz Portugala je počelo proterivanje rimokatoličkih jezuita.

1783. - Velika Britanija i SAD potpisale su u Parizu mirovni ugovor kojim je završen Američki rat za nezavisnost. Britanija je priznala SAD kao slobodne suverene i nezavisne države. Rat američkih država za nezavisnost počeo je u aprilu 1775. borbama kod Leksingtona i Konkorda.

1791. - Francuska skupština usvojila je ustav kojim je uspostavljena ustavna monarhija.

1806. - Bitka na Deligradu. Prva u nizu pobeda Karađorđa i ustaničke vojske.

1821. - Umro je Marašli Ali-paša rumelijski beglerbeg i beogradski vezir.

1826. - U Moskvi je Nikolaj I Pavlovič Romanov krunisan za cara Rusije.

1869. - Rođen je Miloje Vasić, srpski arheolog. († 1956.)

1875. - Rođen je Ferdinand Porše, nemački konstruktor automobila.

  • Zoin Mihailo: "Porše je projektovao Bubu za široke narodne mase i tenk Tigar za diktatora. Za svakog po nešto."

1877. - Umro je Luj Adolf Tjer, francuski državnik i istoričar, prvi predsednik Treće republike.

1883. Umro ruski pisac Ivan Sergejevič Turgenjev, jedan od najznačajnijih predstavnika ruskog realizma. Prvi je ruski pisac čija su dela prodrla na Zapad gde je bio veoma popularan i imao veći ugled u francuskim nego u ruskim književnim krugovima.Bio jedan od ključnih pisaca koji je u velikoj meri doprineo da ruska književnost dobije svetski status. Turgenjev je bio impresioniran modernim društvom u Zapadnoj Evropi, pa se u domovinu vratio kao "zapadnjak", što je bila sušta suprotnost tadašnjem "slavenizmu", i verovao je da Rusija može postati bolja zemlja imitirajući Zapad i ukidajući zastarele institucije kao što je kmetstvo.

1884. Iz Beograda je krenuo prvi putnički voz na pruzi Beograd-Niš, prvoj u Srbiji. Početak gradnje 21. juna 1881. obeležio je srebrnim budakom knez Milan Obrenović. Ispraćaju voza, iskićenog cvećem i srpskim trobojkama, pored velikog broja građana, prisustvovali su ugledni gosti iz Beča, Budimpešte i Pariza. Voz je krenuo u 8.30, a u Niš je stigao u 18.23.

1889. - Rođen Isak Samokovlija, književnik (Goražde, 03. 09. 1889 - Sarajevo, 15. 01. 1955)

1905. - Rođen je Karl Dejvid Anderson, američki fizičar i novelovac. († 1991.)

1921. - Rođen je Žika Mitrović, srpski filmski režiser i scenarista. († 2005.)

1931. - Kralj Jugoslavije Aleksandar Prvi Karađorđević proglasio je oktroisani Ustav kojim je ozakonjena monarhistička diktatura, uvedena 6. januara 1929.

1939 - Dva dana posle nemačkog napada na Poljsku, Velika Britanija i Francuska su objavile rat Nemačkoj.

1939. - Na kružnoj stazi oko Kalemegdana, u Beogradu su održane do tada najveće međunarodne automobilske trke u Jugoslaviji.

1942. - Rođen je Alan Žardin, američki muzičar.

Rekao je:

  • I like to be surrounded by harmonies and fullness and richness and vitality.
  • It's a coup by the GOP to grab the governorship to California to make this place a safe haven for George W. Bush in 2004. It's incredible when you think about it. The recall cost the state $100 million.
  • It took me 29 years to finish that song. That's a typical Jardine move.

 

1943. - Iskrcavanjem na Siciliju Osme britanske armije pod komandom fildmaršala Bernarda Loa Montgomerija, počeo je napad savezničkih trupa na Italiju u Drugom svetskom ratu.

1948. - Umro je Eduard Beneš, predsednik Čehoslovačke.

1954. - Rođen je Nenad Prokić, srpski pisac i političar. 

  • Zoin Mihailo: "Nenad Prokić došao na Tviter u septembru 2011. I objavio jedan tvit. Molimo Ričarda da odgovori Nenadu. Nije Nenad za 1 tvit."

1965. - Rođen je Čarli Šin, američki glumac.

 

1967. - U Švedskoj je promenjen zakon o saobraćaju i promenjena je strana kojom se vozi, od leve na desnu, u skladu sa većinom evropskih zemalja.

 

1969. - Umro je Ho Ši Min, predsednik Demokratske Republike Vijetnam.

 

1976. - Američka svemirska sonda Viking 2 je izvršila uspešno spuštanje na Mars.

 

1985. - U saobraćajnoj nesreći na putu Beograd - Novi Sad u svojoj 23. godini, poginuo Dragan Mance, fudbaler Partizana i idol Grobara.

1985. - Umro je Dragan Mance, fudbaler Partizana i idol Grobara.

1991. - Umro je Frenk Kapra, američki filmski režiser italijanskog porekla.

1992. - Tokom rata u Bosni, italijanski avion sa humanitarnom pomoći za Sarajevo oboren je kod Jasenika, 34 kilometra zapadno od Sarajeva. Poginula su četiri člana posade, a u narednih mesec dana prekinuto je dostavljanje humanitarne pomoći preko sarajevskog aerodroma.

1994. - Rusija i Kina proglasile su završetak međusobnih neprijateljstava i dogovorile se da uklone nuklearne rakete koje su bile usmerene iz jedne zemlje prema drugoj.

1999. - Misija UN na Kosovu i Metohiji suspendovala je jugoslovenski valutni zakon i uspostavila carinsku kontrolu na granici Kosova i Metohije sa Makedonijom.

2001. - SAD i Izrael su povukle svoje delegacije sa konferencije UN o rasizmu u Durbanu, u znak protesta zbog pokušaja da se Izrael označi kao rasistička zemlja.

2002. - Umrla je Irena Kolesar (Slavonski Brod, 22. novembar 1925 — Zagreb, 3. septembar 2002). Bila je jugoslovenska glumica. Sa nepunih 17 godina priključila se partizanima i postala borac Trinaeste proleterske brigade „Rade Končar“. Glumac Joža Gregorin uključio ju je u pozorišnu družinu te brigade, a onda i u Kazalište narodnog oslobođenja Hrvatske. Tu je upoznala glumca Šimu Šimatovića sa kojim se venčala u junu 1944, na kongresu kulturnih radnika u Topuskom.

2004. - U ruskom gradu Beslanu, u republici Severnoj Osetiji, krvavo je okončana opsada škole u kojoj su naoružani muslimanski ekstremisti, čečenski teroristi, zauzeli školu u kojoj je bilo preko 1200 učenika i nastavnika. Prema zvaničnom izveštaju, 344 civila je poginulo, od njih 186 dece, a stotine su ranjeni.

2006. - Američka teniska legenda, Andre Agasi (Agassi), je završio svoju bogatu tenisku karijeru, izgubivši u trećem krugu US Open turnira od Bekera (Becker).

Patrik Mekinro: Tenis za neupućene

 

Objašnjeni su svi aspekti tenisa, od opreme, pravila ponašanja i bodovanja, preko tehnike izvođenja svih udaraca, angažovanja profesionalnog trenera i načina igre u singlu i dublu, do fizičke pripreme za igru i saveta za praćenje teniskih mečeva uživo i preko televizije. Naručite.

 

 

2009. - U seriji eksplozija koje su pogodile fabriku municije "Prvi partizan" u Užicu, poginulo sedam a povređeno 14 radnika.

2016. – Wikipedia na srpskohrvatskom jeziku trenutno ima više od 434 000 članaka!

IZVORI: LINK. LINK. LINK. LINK.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272