Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Na današnji dan, 5. juna

754. - Umro je Bonifacije, nazvan Apostol Nemačke, misionar pape Grgura II.

1723. - Rođen je Adam Smit, škotski ekonomista i moralni filozof. (†1790.)

1806. - Napoleon proglasio Holandiju kraljevinom i za kralja postavio svog brata Luja Bonapartu.

1819. - Rođen je Džon Kauč Adams, engleski astronom i matematičar.

1826. - Umro je Karl Marija fon Veber, nemački kompozitor i pijanist.

1827. - Turske trupe zauzele Akropolj i ušle u Atinu, nakon što su slomile ustanak za oslobođenje Grčke.

1837. - Srpski knez Miloš Obrenović postavio prve ekonome (agronomi), čiji je zadatak bio da savetuju seljake i nastoje da svaki od njih zaseje određenu količinu pšenice, ovsa, ječma, kukuruza, krompira...

 

Dušan Baranin: Veliki gospodar Miloš Obrenović

 

Miloš Obrenović (1780-1860), knez Srbije, od sina siromašnog seljaka Teodora Mihailovića, nekad momče kod trgovaca stokom, postaje ustanik, oslobodilac Srbije, političar i državnik. LINK

 

1873. - Pod pritiskom Britanije, sultan Zanzibara Said bin Bargaš zatvorio zanzibarsko tržište robova.

1878. - Rođen je Fransisko Pančo Vilja, meksički revolucionar.

1883. - Rođen je Džon Mejnard Kejns, engleski ekonomista.

1887. - Rođen je Kosta Todorović, srpski lekar.

 

1898. - Rođen je Federiko Garsija Lorka, španski pesnik i dramski pisac.

F. G. Lorka: Moć gitare

 

Lorka je danas priznat kao jedan od najvećih pesnika španskog govornog područja 20. veka ali su ga kriticari dugo osporavali. LINK

 

1900. - Britanske trupe u Burskom ratu zauzele Pretoriju.

1915. - Žene u Danskoj dobile pravo glasa.

1916. - Britanski feldmaršal irskog porekla, lord Horejšo Herbert Kičener, osvajač Sudana i ministar rata u Prvom svetskom ratu, potonuo sa oklopnom krstaricom „Hempšir“, koja je, ploveći u Rusiju, naišla na minu.

1916. - Umro je Horejšo Herbert Kičener, britanski feldmaršal.

1927. - Rođen je Dušan Jakšić, srpski glumac i pevač.

1933. - Rođen je Velimir Živojinović, srpski glumac.

1941. - Eksplodiralo spremište municije nemačke vojske u smederevskoj tvrđavi u Drugom svetskom ratu. Poginulo više hiljada ljudi, a srušeno i oštećeno više stotina kuća. Uzrok eksplozije ostao je nepoznat.

1945. - Predstavnici SSSR-a, SAD, Velike Britanije i Francuske potpisali su u Berlinu Deklaraciju o preuzimanju vrhovne komande nad poraženom Nemačkom u Drugom svetskom ratu i njenoj podeli na četiri okupacione zone.

1947. - Državni sekretar SAD Džordž Maršal izneo plan o finansijskoj pomoći Evropi razorenoj u Drugom svetskom ratu. „Maršalov plan“, kojim su SAD u periodu od 1948. do 1952. dodelile pomoć od 15 milijardi dolara evropskim zemljama, usvojen je iste godine na Ekonomskoj konferenciji u Parizu.

1967. - Počeo je rat između Izraela i arapskih zemalja. Egipta, Sirije i Jordana. Izraelske snage su u narednih šest dana izbile na Suecki kanal, zauzele Sinajsko poluostrvo, pojas Gaze, deo Jordana i Golansku visoravan u Siriji.

 

Karin Foerstajn-Praser: Između krsta i polumeseca

 

Ovo je priča o rađanju islama i neverovatno brzom širenju učenja proroka Muhameda. LINK

 

1968. - Palestinac Sirhan Sirhan u atentatu u Los Anđelesu smrtno ranio američkog senatora Roberta Kenedija, mlađeg brata predsednika Džona Kenedija, koji je takođe ubijen u atentatu, 1963. u Dalasu. Robert Kenedi je narednog dana podlegao ranama.

1972. - U Stokholmu počela prva konferencija UN posvećena problemima zaštite i unapređenja čovekove okoline.

1975. - Suecki kanal, koji je bio zatvoren od izraelsko-arapskog rata 1967, ponovo otvoren za međunarodni saobraćaj.

1992. - Jugoslovenska narodna armija napustila kasarnu „Maršal Tito“ u Sarajevu, čime je završeno povlačenje JNA iz Bosne i Hercegovine.

2000. - Apelacioni sud u Santjagu ukinuo poslanički imunitet bivšem čileanskom diktatoru Augustu Pinočeu, otvarajući time put za sudski proces zbog zločina počinjenih u Čileu tokom njegovog režima. Sud je naredne godine suspendovao proces proglasivši Pinočea mentalno nesposobnim.

2000. - Poslednjeg dana posete Rusiji predsednik SAD Bil Klinton govorio u Državnoj dumi, kao prvi američki predsednik koji se obratio ruskom parlamentu.

2001. - Laburistička stranka ubedljivo pobedila na izborima u Velikoj Britaniji, a Toni Bler postao prvi premijer laburista sa dva uzastopna mandata.

2001. - Ujedinjene nacije obeležile 20-togodišnjicu pojave AIDS-a. Procenjuje se da je 58 miliona ljudi zaraženo HIV virusom i da je više od 22 miliona umrlo u poslednje dve decenije.

2003. - SAD i Južna Koreja postigle dogovor o izmeštanju američkih trupa iz demilitarizovane zone koja je razdvajala Južnu i Severnu Koreju. Američke trupe su izmeštene u baze južno od te zone.

2004. - Umro je Ronald Regan, bivši američki predsednik.

2006. - Crna Gora je prograsila nezavisnost na osnovu rezultata referenduma, a Republika Srbija deluje kao nezavisna i suverena država.

IZVOR

 

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272