Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Na današnji dan, 5. septembra Fredi Merkjuri, Majka Tereza

1514. - Turski sultan Selim I ušao je u Tabriz u Persiji.

  • Zoin Mihailo: "Lakše je turskom slutanu Selimu bilo da uđe u Tabriz bio u Persiji, nego nama danas kada je Tebriz u Iranu."

1568. - Rođen je Tomazo Kampanela, italijanski filozof, dominikanac, zastupnik utopijske filozofije.

  • Zoin Mihailo: "Tomazo Kampanela je rekao da je svet živa slika Boga. Ima Boga dok nas ima. Kad nas nema nema ni Boga."

Tomazo Kampanela: Babina knjiga

Ova knjiga-album omogućiće vam da sakupite fotografije i da se podsetite najlepših trenutaka iz prve godine života vaše bebe. Tako ćete moći ponovo da ih proživite kada god poželite. Predivne ilustracije Marka Kampanele pružiće vam zadovoljstvo svaki put kada otvorite Bebinu knjigu. Poručite

1600. - Poveljom engleske kraljice Elizabete osnovana je „Istočnoindijska kompanija“ koja je dobila monopol na trgovinu sa Istokom, čime je počela britanska trgovačka, a potom i kolonijalna ekspanzija na indijskom potkontinentu.

1638. — Rodio se Luj XIV, francuski kralj, nazvan ”Kralj Sunce” (†1715.).

  • Zoin Mihailo: "Sve bebe greje isto sunce, ali samo jedna postane Kralj Sunce."

1735. — Johan Kristijan Bah, nemački kompozitor (†1782.)

1774. - U Filadelfiji je počeo Prvi kontinentalni kongres na kojem su se predstavnici 13 američkih kolonija usprotivili britanskom uticaju u Severnoj Americi, što je bio uvod u Američki rat za nezavisnost u aprilu 1775.

1791. - Rođen je Jakob Libman Ber, nemački kompozitor poznat kao Đakomo Majerber. (†1864.)

1800. - Britanci pod komandom admirala Nelsona preuzeli su od Francuza Maltu. Pariskim mirom 1814. Britanija je i zvanično dobila Maltu koja je postala važna britanska baza na putu prema Indiji.

1857. - Umro je Ogist Kont, francuski filozof i matematičar. (*1798.)

1864. - Flote Velike Britanije, Francuske i Holandije napale su Japance u tesnacu Šimonoseki, za odmazdu zbog odluke Japana da zatvori svoje luke i istera strance.

1888. - Rođen je Sarvepali Radakrišnan, indijski filozof i državnik.

1899. - Umro je Jovan Ristić, srpski državnik i istoričar.(*1831.)

1902. — Daril F. Zanuk, američki filmski producent, scenarista, reditelj i glumac (†1979.)

1905. - Mirom u Portsmutu (Nju Hempšir), uz posredovanje američkog predsednika Teodora Ruzvelta završen je Rusko-japanski rat. Rusija je predala Japanu Port Artur i priznala japanske interese u Koreji.

1939. - SAD su proglasile neutralnost u Drugom svetskom ratu, ali su kasnije zakonima „Cash and Carry“ (Plati pa nosi) i „Leand-Lesa Act“, (Zakon o zajmu i najmu) pomagali oružjem savezničke snage. Amerikanci su ušli u rat 7. decembra 1941. kada su japanske trupe napale američku pomorsku bazu Perl Harbur.

1940. — Rakel Velč, američka glumica.

  • Zoin Mihailo: "U prošlom veku je većina žena želela da bude u koži Rakel Velč. Danas bi retko koja na to pristala."

1942. — Verner Hercog, nemački reditelj.

1946. - Rođen je Fredi Merkjuri, britanski rok muzičar, frontmen i pevač grupe Queen. (†1991.)

  • Zoin Mihailo: "Na današnji dan se rodila legenda, Fredi i umrla svetica Majka Tereza."

1951. — Majkl Kiton, američki glumac.

1952. — Zdravko Rađenović, jugoslovenski rukometaš.

1857. — Konstantin Eduardovič Ciolkovski, ruski fizičar (†1935.).

1960. - Predsednik Konga (Zaira) Žozef Kasavubu smenio je vođu nacionalno-oslobodilačkog pokreta i prvog kongoanskog premijera Patrisa Lumumbu.

1969. - Rođen je Nikola Kojo, srpski glumac.

1972. - Minhenski masakr - pripadnici palestinske terorističke organizacije „Crni septembar“ kidnapovali su, a potom ubili 11 izraelskih sportista, učesnika Olimpijskih igara u Minhenu. U 24-časovnoj pucnjavi na aerodromu, poginula su i četvorica terorista i jedan zapadnonemački policajac.

1973. - Rođena je Rouz Makgauan, američka tv i filmska glumica.

1977. - Zapadnonemački teroristi su oteli predsednika Federacije zapadnonemačke industrije Hansa Martina Šlejera, čije je telo pronađeno 19. oktobra 1977. u Francuskoj.

1990. - Premijeri Severne i Južne Koreje susreli su se u Seulu, na prvim zvaničnim razgovorima na visokom nivou između dveju zemalja podeljenih posle Korejskog rata 1953.

1995. - Francuska je izvela prvu u seriji atomskih proba na pacifičkom ostrvu Mururoa, što je izazvalo osudu širom sveta i masovne proteste, posebno u Australiji i na Tahitiju.

1997. - Umrla je Majka Tereza, misionarka koja je život posvetila siromašnim i bolesnim, nobelovka. (*1910.)

1977. - Војаџер 1 (енгл. Voyager 1) je Nasina interplanetarna sonda lansirana 5. septembra 1977. radi proučavanja spoljnog Sunčevog sistema. Ostala je operativna, i trenutno nastavlja njenu produženu misiju da locira i prouči granice Sunčevog sistema, uključujući Kajperov pojas. Njegova originalna misija je bila da poseti Jupiter i Saturn i prvi put su uspeli da naprave prve visoko detaljne slike tih planeta i njihovih satelita. Te planete su ranije posećene sondama Pionir.

Vojadžer 1 je trenutno najudaljeniji objekat od Zemlje stvoren ljudskom rukom, udaljavajući se od Zemlje i Sunca na brzini koja odgovara većoj specifičnoj energiji od bilo koje druge sonde.[1] Iako je njegova sonda blizanac, Vojadžer 2, lansirana 16 dana ranije, Vojadžer 2 nikad neće preteći Vojadžer 1. Niti će to uspeti misija Novi Horizonti koja ide ka Plutonu, uprkos tome što je lansirana na većoj brzini sa Zemlje nego obe Vojadžer letelice, jer je Vojadžer 1 prilikom svog leta imao koristi od niza povećanja brzine uz pomoć gravitacije drugih planeta. Trenutna brzina Novog Horizonta je veća od Vojadžera 1, ali kad Novi Horizont stigne na istu udaljenost od Sunca kao Vojadžer sad, njegova brzina će biti otprilike 13 km/s.

2000. - Umro je Slavko Leovac, predsednik Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske.

2001. - Državni tužilac Perua podigao je optužnicu protiv bivšeg predsednika Alberta Fudžimorija zbog umešanosti u dva masakra koje su izvršili paramilitarni odredi ranih devedesetih.

2006. - Umro je Stiv Irvin, australijski zoolog, prirodnjak i televizijski voditelj (*1962.)

2008. - Tomislav Nikolić podneo ostavku na dužnost zamenika predsednika Srpske radikalne stranke i šefa poslaničke grupe SRS u Skupštini Srbije, nakon što je Predsednički kolegijum stranke odlučio da SRS glasa protiv Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

2016. Iz štampe je izašla četvrta nova knjiga u 2016. godini, knjiga broj 486:

Original: Packt Publisging. Prevod: Slavica Prudkov, lektura: Miloš Jevtović, priprema za štampu: Zvonko Aleksić, štampa: Pekograf Zemun. VIŠE O KNJIZI.

IZVORI: LINK.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272