Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Geofilozofija mediterana

Geofilozofija mediterana

Dinastija Obrenović

Dinastija Obrenović

Na današnji dan, 6. jula

1189. - Umro je Henri II, engleski kralj (* 1133.)

1274. - Vizantijski car Mihailo VIII Paleolog sklopio crkvenu uniju sa papstvom u francuskom gradu Lionu. Iako je privremeno spasla Vizantiju od pretnji Karla I Anžujskog, Lionska unija je među Vizantijcima dočekana sa otvorenim neprijateljstvom. Odbacio ju je Mihailov naslednik Andronik II Paleolog odmah po stupanju na presto 1282. godine.

1415. - Umro je Jan Hus, češki reformator.

1533. - Umro je Lodoviko Ariosto, italijanski renesansni pesnik.

1535. - Umro je Tomas Mor, engleski humanista i pisac.

1809. - Napoleon pobedio Austriju u bici kod Vagrama.

1855. - Rođen je Vojvoda Živojin Mišić, srpski vojskovođa.

1885. - Francuski biolog i hemičar Luj Paster prvi put je uspešno primenio vakcinu protiv besnila na ljudskom biću, devetogodišnjem Žozefu Majsteru iz Alzasa.

1893. - Umro je Gi de Mopasan, francuski pisac.

Gi de Mopasan: Na vodi

Mopasan je prešao zadivljujuće brz i sjajan književni put. „Ušao sam u književnost kao meteor, govorio je, i izaći ću iz nje kao munja“. LINK

1907. Frida Kalo (šp. Frida Kahlo; Kojoakan, 6. jul 1907 — Kojoakan, 13. jul 1954) je bila meksička slikarka. Rođena je kao Magdalena Karmen Frida Kalo i Kalderon u roditeljskoj kući u Kojoakanu, koji je u to vreme bio malo predgrađe Meksiko Sitija. Njen otac je bio slikar i fotograf nemačko-jevrejskog porekla, čija je porodica potekla iz Oradee u Rumuniji. Kalo je bila zapažena po svojoj nekonvencionalnoj pojavi, uključujući jako naglašene obrve i tanke brčiće koje nije uklanjala. Nakon saobraćajne nesreće u kojoj je obogaljena 1925, Kalo je odustala od medicinske karijere i okrenula se slikarstvu. Slikajući sopstvena iskustva, njeni radovi su često bili šokantni u prikazima bola i teškog života žena. Čak pedeset pet od njenih sto četrdeset tri slika su autoportreti koji sadrže lični simbolizam dopunjen grafičim anatomskim referencama. Bila je pod uticajem autohtone meksičke kulture, čije je viđenje slikala jakim bojama, mešavinom realizma i simbolizma.

1908. - U Turskoj je počela „Mladoturska revolucija“ pod vođstvom mlađih oficira i intelektualaca nezadovoljnih vladavinom sultana Abdula Hamida II.

1919. - Prvi vazduhoplov koji je preleteo Atlantik, britanski dirižabl „R-34“ spustio se na Ruzveltovu poljanu u Njujorku.

1923. - Zvanično je proglašeno osnivanje SSSR-a (Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika), na osnovu odluke Prvog svesaveznog kongresa sovjeta krajem 1922.

1928. - U Njujorku je održana premijera filma „Svetla Njujorka“, prvog zvučnog filma u istoriji kinematografije.

1935. - Rođen je Tenzin Gjatso, Njegova svetost XIV Dalaj Lama.

1944. - U požaru koji je u glavnom šatoru cirkusa „Ringling Brothers and Barnum & Bailey“ izazvao gutač vatre, u američkom gradu Hartford u Konektikatu, poginulo je 167 ljudi.

1946. - Rođen je Silvester Stalone, američki filmski glumac, režiser, producent i scenarista.

Rekao je:

  • I am a sensitive writer, actor and director. Talking business disgusts me. If you want to talk business, call my disgusting personal manager.
  • I believe there's an inner power that makes winners or losers. And the winners are the ones who really listen to the truth of their hearts.
  • I have a lack of fear, whereas in the past the fear of failure was a powerful motivator. Anyway, I have great expectations for the future, but I just don't know if I'm the monarch of all I survey.
  • I have great expectations for the future, because the past was highly overrated.
  • I have two lovely sons and some good memories, but I've had a rather tumultuous personal life. It hasn't been dull; I've been the Hiroshima of love.
  • I love being verbal in films.

1951. Džefri Roj Raš (eng. Geoffrey Roy Rush) je australijski glumac, rođen 6. jula 1951. godine u Tuvumbi, Kvinslend (Australija).

1962. - Umro je Vilijam Fokner, američki pisac.

Vilijam Fokner: Avesalome, Avesalome!

Taj roman, koji je sam pisac smatrao svojim najvećim ostvarenjem, najfoknerskiji je autorov iskaz o Jugu, ljudskoj sudbini i životu uopšte. LINK

Vilijam Fokner: Svetlost u avgustu

Vilijam Fokner je, po mnogim mišljenjima, najveći američki romanopisac i jedan od najvećih svetskih prozaista uopšte. LINK

1964. - Britanski protektorat u Africi Vejsland je, pod nazivom Malavi, postao nezavisna država u okviru Britanskog komonvelta.

1967. - U Nigeriji je počeo građanski rat zbog proglašenja nezavisnosti Istočne Nigerije (Bijafra). U dvogodišnjem ratu poginulo je više od milion ljudi.

1971. - Umro je Luis Armstrong, američki džez muzičar, trubač i pevač.

1973. - Umro je Oto Klemperer, nemački dirigent.

1975. - Rođen je 50 Cent, američki reper.

1988. - U eksploziji naftne platforme „Pajper Alfa“ u britanskom delu Severnog mora, poginulo je 167 ljudi.

1989. - Sarajevska pop grupa Merlin održala koncert na Tašmajdanu.

1990. - Predsednik Bugarske Petar Mladenov podneo je ostavku zbog optužbi da je naredio da se tenkovima rasture antivladini protesti.

1999. - Pripadnici međunarodnih mirovnih snaga u Bosni uhapsili su u Banjaluci lidera Narodne stranke i poslanika u Skupštini Republike Srpske Radoslava Brđanina i izručili ga Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu.

2000. - Skupština SR Jugoslavije usvojila je amandmane na Ustav kojima je tadašnjem predsedniku Slobodanu Miloševiću omogućeno da se ponovo kandiduje za predsednika SR Jugoslavije.

5. oktobar 2000.

2000. - Talas vrućina koji je zahvatio Jugozapadnu Evropu, sa temperaturama vazduha i do 45 °C, prouzrokovao je smrt 25 ljudi i mnoge požare.

2005. - Dragan Stojković izabran za predsednika fudbalskog kluba Crvena zvezda.

2005. Klod Simon (fr. Claude Simon; Antananarivo, 10. oktobar 1913 — Pariz, 6. jul 2005.) je bio francuski književnik i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1985. godine. Najznačajnija dela su mu „Zvanična poseta“, „Vetar“, „Georgike“, „Flandrijska cesta“, „Trava“ i „Bitka kod Farsale“.

IZVOR

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272