Na današnji dan (6. jun 1933.) – Automobil, film, kokice...

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Google plus
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Pregleda (30 dana / ukupno): 9 / 1568

6. juna 1933. godine u gradu Kemdenu, Nju Džerzi (SAD), otvoren je prvi drive-in bioskop.

Koncetp za ovakav bioskop postavio je Ričard Holingshed koje je eksperimentisao sa različitim projekcijama i ozvučenjem u dvorištu svoje kuće. Koristio je  Kodakov projektor koji je montirao na svoj automobil i usmerio ga ka platnu koje je razapeo između dva drveta. Holingshed je proveravao da li se slika sa platna dobro vidi iz svih parkiranih automobila.

Svoju ideju je patentirao u maju 1933. godine a prvi drive-in bioskop otvorio je tri nedelje kasnije. Ubrzo su drive-in bioskopi postali popularni širom Amerike. Njihova popularnost je porasla posle Drugog svetskog rata, kada su Amerikanci počeli da dovode decu u drive-in bioskope. Ovakvi bioskopi su nudili jeftinu porodičnu zabavu. Ričard Holingshed je zaslužan za ovu „porodičnu” popularnost, pošto je smislio odličan reklamni slogan: „Cela porodica je dobrodošla, bez obzira koliko su deca bučna”.

U drive-in bioskopima prikazivali su se takozvani „B” filmovi – Tarzan, Bića iz Crne lagune i njima slični. Obavezan sastavni deo bioskopa bila su mesta za igru, gde su deca mogla da odu ako im je bilo dosadno i neka vrsta restorana, bifea.

Ceo tekst

Pripremio: Milenko Kusurović

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar