Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Na današnji dan 7. decembra

43. p. n. e. - umro je Ciceron, rimski političar, pisac i čuveni govornik.

574. - U Carigradu je Tiberije II Konstantin proglašen za savladara psihički bolesnog cara Justina II.

903. – rođen je Abd Al-Rahman Al Sifi, persijski astronom.

983. - umro je Oton II, nemački kralj (*955.)

1589. - rođen je Đan Lorenco Bernini, italijanski kipar. († 1680.)

1637. – rođen je Bernardo Paskini, italijanski kompozitor.

1815. - umro je Mišel Nej, najčuveniji Napoleonov maršal.

1834. - rođen je Valtazar Bogišić, hrvatski naučnik. (†1908.)

1857. - rođen je Uroš Predić, srpski slikar. Uroš Predić (Orlovat, 25. novembar/7. decembar 1857 — Beograd, 11. februar 1953) je bio uz, Paju Jovanovića i Đorđa Krstića, najveći srpski slikar realizma. Predić je ipak najviše ostao upamćen po njegovim ranim radovima, u kojima je prikazao 'stvaran' život običnih ljudi. Kasnije je dao veliki doprinos u crkvenom slikarstvu i portretima.

1914. - I svetski rat: Skupština Srbije usvojila je u Nišu u Prvom svetskom ratu Deklaraciju o ujedinjenju južnih Slovena u zajedničku državu. To je bilo prvi put da srpska vlada jugoslovensko ujedinjenje postavlja kao prioritetan cilj srpske državne politike.

1928. Rođen je Avram Noam Čomski (engl. Avram Noam Chomsky; rođen je 7. decembra 1928. godine u Filadelfiji, SAD), američki lingvista, filozof, pisac, profesor univerziteta i disident. Čomski je danas najuticajniji kritički mislisac u svetu, čije polje delovanja i interesovanja obuhvata lingvistiku, informacione tehnologije, ideologiju, savremeno društvo, politički sistem, obrazovanje i niz drugih sa ovim fenomenima povezanih tema. 

1941. - II svetski rat: Japanski avioni napali su američku pomorsku bazu u Perl Harburu na Havajima i uništili veliki broj aviona i brodova, što je ubržalo odluku SAD da se uključe u Drugi svetski rat.

1946. - Skupština FNR Jugoslavije donela je zakon o nacionalizaciji kojim su obuhvaćena sva veća privatna preduzeća. Time je likvidiran i inostrani kapital, koji je u industriji i rudarstvu predratne Jugoslavije učestvovao sa oko 50 odsto.

1949. Tomas Alan `Tom` Vejts (engl. Thomas Alan `Tom` Waits; Pomona, 7. decembar 1949) je američki muzičar i kompozitor.  Pevač specifičnog glasa, pisao je i tekstove u kojima često pominje mitske likove i mesta, dok mu je muzički stil jedinstvena mešavina roka, bluza, džeza i pozorišne muzike. Vejts ima veliki uticaj na mnoštvo drugih autora i kompozitora. Vejts je 2011. primljen u Kuću slavnih posvećenu rokenrolu.

Više o knjizi i korpa za naručivanje.

1949. - Čang Kaj Šek je na ostrvu Tajvan (Formoza), gde je sa ostacima svoje vojske pobegao nakon poraza od Narodnoslobodilačke armije Kine, proglasio državu i ustanovio vladu.

1965. - Vaseljenski patrijarh Atenagora I i papa Pavle VI ukinuli su međusobnu ekskomunikaciju dve crkve kojom je 1054. počeo raskol dveju hrišćanskih crkava.

1970. - Ubedljiva pobeda na izborima u Istočnom Pakistanu Avami lige, pobornika autonomije Bengala (kasnije Bangladeš), dovela je do duboke krize između Istočnog i Zapadnog Pakistana, koja je naredne godine eskalirala u građanski rat.

1971. - Sovjetska vasionska kapsula počela je da šalje radio i televizijske signale s Marsa.

1974. - Kiparski predsednik arhiepiskop Makarios III trijumfalno je dočekan na Kipru koji je napustio 15. jula 1974. posle državnog udara. Prevrat na Kipru organizovali su grčki oficiri, ali nisu uspeli da zadrže vlast.

1975. - Indonežanska armija je ušla u Istočni Timor gde je, nakon ukidanja trovekovne portugalske kolonijalne vlasti, izbio građanski rat.

1980. - rođen je Džon Teri, engleski fudbaler.

1985. - umro je Robert Grejvs, engleski pisac. Robert fon Ranke Grejvs (engl. Robert von Ranke Graves; 24. jul 1895 — 7. decembar 1985) bio je engleski pesnik, profesor i romanopisac. U svom dugom životu napisao je preko 140 knjiga. Bio je sin anglo-irskog pisca Alfreda Persivala Grejvsa i Amalije fon Ranke. Istoričar Leopold fon Ranke je bio stric njegove majke. Njegov brat je pisac Čarls Patrik Grejvs.

Robert Grejvs: Grčki mitovi




Iz izvora rasutih kroz antičku literaturu, Robert Grevs je iskoristio svoju pripovedačku veštinu da istka čvrstu i razumljivu priču za svaki mit Stare Grčke. Poručite


1988. - U zemljotresu u Jermeniji poginulo je više od 25.000 ljudi, 12.000 je povređeno, a pola miliona ostalo bez domova. Uništeno je deset odsto jermenske industrije.

1992. - Vlada Indije zabranila je fundamentalističke pokrete posle nereda u kojima je poginulo najmanje 400 Hindusa i Muslimana. Tokom nereda razorena je džamija u Ajođi.

1993. - umro je Feliks Ufue Boanji, prvi predsednik Obale Slonovače.

1995. - Sonda s američkog vasionskog broda „Galilej“ je ušla u atmosferu Jupitera i 75 minuta slala podatke pre nego što se raspala.

1996. - Predsednik Alžira Liamin Zerual ozakonio je svojim potpisom ustavne reforme kojima se zabranjuju političke partije zasnovane na religiji.

1997. - Nakon neuspelih izbora u septembru, u Srbiji su ponovljeni izbori za predsednika Republike na kojima ponovo nijedan kandidat nije dobio potrebnu većinu glasova. U drugi krug su ušli kandidati Socijalističke partije Srbije Milan Milutinović i Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, a za predsednika je 21. decembra izabran Milan Milutinović.

2001. - U građanskom ratu u Avganistanu Talibani su predali svoje poslednje uporište Kandahar.


IZVOR

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272