Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Na današnji dan, 7. juna

1099. - Krstaši Prvog krstaškog pohoda počinju sa opsadom Jerusalima.

1329 - Umro je Robert Brus, kralj Škotske. (*1274.)

1494. - Portugal i Španija potpisale sporazum u Tordesiljasu o podeli Novog sveta. Granicu odredio papa Aleksandar VI da bi sprečio sukobe kolonijalnih sila. U XVII i XVIII veku u borbu za kolonije umešali su se Englezi i Holanđani koji nisu poštovali papinu podelu.

1502 - Rođen je Ugo Buonkompanjo, papa Grgur XIII.

1523. - Nakon pobede nad Dancima, Gustav Vasa proglašen, kao Gustav I, kraljem Švedske. Time je ukinuta Kalmarska unija formirana 1397. između Švedske, Danske i Norveške.

1848 - Rođen je Pol Gogen, francuski postimpresionistički slikar.

 

Pual Gauguin: Nature morte a l'esperance

1848 - Umro je Visarion Grigorjevič Bjelinski, ruski književni kritičar i filozof.

1861. - U američkom gradu Nju Orleansu izvedena prva predstava striptiza.

1862. - SAD i Velika Britanija potpisale sporazum o suzbijanju trgovine robljem.

1896 - Rođen je Imre Nađ, mađarski državnik.

1900 - Rođen je Rodoljub Čolaković, jugoslovenski političar, učesnik španskog građanskog rata i narodni heroj.

1905. - Norveški parlament (Storting) doneo odluku o raskidu unije sa Švedskom i svrgnuo s prestola kralja Oskara I koji se protivio toj odluci. Za novog kralja izabran je danski princ Karl pod nazivom Hakon VII.

1920 - Rođen je Žorž Marše, francuski političar i publicista.

1921. - Otvoren prvi parlament Severne Irske.

1929. - Ponovo uspostavljena Papska država u Rimu. Crkvena država prestala je da postoji 1870. kada je sa gradom Rimom inkorporirana u ujedinjenu Italiju.

1935 - Umro je Ivan Vladimirovič Mičurin, ruski biolog.

1939. - Kralj Džordž VI i kraljica Elizabeta došli su u posetu SAD. To je bila prva poseta britanskog monarha ovoj zemlji.

1941 - Rođena je Stanislava Pešić, srpska glumica (u. 1997)

1942. - Okončana četvorodnevna bitka za pacifička ostrva Midvej, u kojoj su Amerikanci naneli prvi ozbiljan poraz Japancima u Drugom svetskom ratu; Počeo je nemački napad na Sevastopolj.

 

Lin H. Nikolas: Otmica Evrope

U raspodeli uloga učestvuju Adolf Hitler i Herman Gering, Gertruda Stajn i Mark Šagal, ali i umetnici, od Leonarda da Vinčija do Pabla Pikasa. A priča ispričana u ovoj impresivno dokumentovanoj knjizi, prožeta uzbudljivom neizvesnošću, tiče se rata Trećeg rajha protiv evropske kulture i herojskih napora Saveznika da je očuvaju. LINK

 

1948. - Predsednik Čehoslovačke Eduard Beneš podneo ostavku, ne želeći da potpiše novi ustav prema kojem su komunisti preuzeli vlast u zemlji.

1954 - Umro je Alan Tjuring, britanski matematičar, logičar, kriptograf. (*1912.)

1971. - Sovjetski vasionski brod „Sojuz II“ spojio se u zemljinoj orbiti sa svemirskom stanicom „Saljut“.

1973. - Kancelar Zapadne Nemačke Vili Brant doputovao je u Izrael, u prvu posetu jednog zapadnonemačkog lidera ovoj zemlji.

1974 - Rođen je Maheš Bupati, indijski teniser u dublu.

1974. - U Ivanjici puštena u rad prva zemaljska satelitska stanica u Jugoslaviji za međukontinentalne telefonske linije i TV programe.

 

Radina Vučetić: Život u socijalizmu (1945-1980)

Saznajte kako se živelo u doba socijalizma! I još: šta su sve izgradili učesnici omladinskih radnih akcija, kada su uvedeni prvi krediti, kada je fića postao nacionalni auto... LINK

 

1980 - Umro je Henri Miler, američki pisac. (*1891.)

1981 - Rođena je Ana Kurnjikova, ruska teniserka i model.

1981. - Izraelski avioni razorili irački nuklearni reaktor „Osirak“ blizu Bagdada.

1983. - Lansirana Venera-16, sovjetska automatska naučno-istraživačka stanica (veštački satelit) namenjena za istraživanje planete Venere.

1988. - U Bangladešu islam proglašen državnom religijom, a jake policijske snage stavljene su u stanje pripravnosti da bi sprečile proteste protivnika ove odluke.

1990. - Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao zabranu prodaje kompjutera i telekomunikacione opreme SSSR-u dok Moskva ne otpočne pregovore o nezavisnosti Litvanije.

1992. - Sedam dana nakon poslednjeg dogovora o prekidu vatre, borbe na bosansko-hercegovačkom ratištu su nastavljene. U Sarajevu su artiljerijski dueli trajali po dvadeset sati.

 

Mirjam Revo d'Alon: Zašto ljudi ratuju

Autorka govori o odnosu između rata i civilizacije, o tome kako se rat menjao s razvojem čovečanstva i kulture, kao i o tome zbog čega ratovi nisu nestali s napretkom civilizacije. LINK

 

1996. - Vojna hunta Mjanmara (bivša Burma) donela je zakon kojim je onemogućila rad Nacionalne lige za demokratiju, glavne opozicione partije pod vođstvom Aung San Su Chi, dobitnice Nobelove nagrade za mir.

1998. - Jake policijske snage Republike Srbije rasturile su u Prištini proteste kosovskih Albanaca koji su 57. dan uzastopno protestovali protiv srpskih vlasti pod motom „Kosovo-najveći zatvor na svetu“.

1999. - U Indoneziji održani demokratski parlamentarni izbori, prvi put nakon 40 godina.

2000. - U Kolombu, glavnom gradu Šri Lanke poginule 22 osobe, među kojima i jedan ministar, a oko 600 je ranjeno kada je bombaš-samoubica aktivirao eksploziv na proslavi Dana ratnih heroja u tom gradu.

2001. - Bivši argentinski predsednik Karlos Menem stavljen je u kućni pritvor, zbog navodne trgovine oružjem. Šest meseci kasnije ukinut mu je pritvor u nedostatku dokaza da je bio na čelu te ilegalne trgovine.

2006 - Umro je Abu Musab al-Zarkavi, jordanski terorist (*1966.)

2013. - Iz štampe je izašla knjiga "SPSS 20 Analiza bez muke" u našem izdanju. Licencu za objavljivanje je dao Wiley SAD.

Knjiga SPSS: Analiza bez muke predstavlja praktičan tekst koji može da posluži kao uvod u IBM SPSS Statistics 20 i kao vodič za Windows korisnike koji žele da sprovode analitičke procedure. VIŠE O KNJIZI.

IZVOR

 

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272