Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Svet traganja

Svet traganja

Otmica Evrope

Otmica Evrope

Na današnji dan, 8. januara Marko Polo i Stiven Hoking

1297. - Italijanski plemić Frančeskino Grimaldi u Monaku uspostavio dinastiju Grimaldi, i danas na vlasti. Prerušen u kaluđera, Grimaldi krišom ušao u tvrđavu Monako, pod vlašću Đenove, potom unutra pustio svoje vojnike i zaposeo tvrđavu. Kao Renije I vladao do smrti, 1314.

1324. - Umro italijanski istraživač Marko Polo, (rodjen 1254.) najpoznatiji evropski srednjevekovni putnik. 1271. godine je sa 17 godina krenuo iz Venecije ka Dalekom istoku, a njegovi doživljaji, zabeleženi u delu "Knjiga svetskih čudesa", kasnije poznatom pod nazivom "Milion", podstakli pomorce evropskih zemalja da krenu u potragu za morskim putevima ka Dalekom istoku. Pretpostavka o njegovom rođenju na Korčuli zasniva se na dokumentu iz XV veka, a po kom je porodica Polo poreklom iz Dalmacije.

1642. - Umro italijanski astronom, fizičar i matematičar Galileo Galilej, čija su istraživanja postavila temelje modernoj mehanici i fizici. Pomoću teleskopa koji je sam konstruisao otkrio Jupiterove satelite, Saturnov prsten i pege na Suncu. Zalaganje za Kopernikov heliocentrični sistem dovelo ga u sukob s katoličkom crkvom, pa je njegov rad od 1616. bio pod nadzorom Inkvizicije.

1679. - Francuski istraživač Rober Kavelije de la Sal otkrio vodopade Nijagare.

1807. - Ustanici u I srpskom ustanku zauzeli Kalemegdansku tvrđavu, u koju su se Turci sklonili po zauzimanju Beograda 12. decembra 1806. Beograd posle 380 godina ponovo postao prestonica srpske države. Šest godina kasnije, po slomu ustanka, Turci ponovo osvojili Beograd.

1896. - Umro francuski pisac Pol Verlen. Poeziju obogatio novom muzikalnošću, a lirski izraz novim nijansama. Njegova poema "Pesničko umeće" prihvaćena kao manifest simbolizma.

1912. - Osnovan je Afrički Nacionalni Kongres.

1923. - Posle izveštaja Reparacione komisije, krajem 1922, da Nemačka kasni sa isporukama uglja na ime ratne odštete Francuskoj i Belgiji, francuske i belgijske trupe ušle u Rursku oblast. Kriza sporazumno rešena sredinom 1924, Francuzi u julu 1925. počeli da evakuišu trupe iz Rura.

1926. - Abdul Aziz ibn Saud postao kralj Hedžasa, naziv zemlje promenjen u Saudijska Arabija.

1935. - Rođen američki muzičar Elvis Aron Prisli (Elvis Presley), tzv. Kralj roka, izuzetno popularan pedesetih i šezdesetih godina XX veka. Prodao više od 150 miliona ploča i igrao u dvadesetak filmova. Umro 1977. od prekomerne upotrebe alkohola i droge.

1942. - Rođen Stiven Hoking, engleski fizičar. Reputaciju jednog od vodećih svetskih naučnika XX veka stekao po objavljivanju knjige o poreklu univerzuma "Kratka istorija vremena".

Stiven Hoking: Džordžova svemirska potraga za blagom

Džordžovoj najboljoj drugarici Eni potrebna je pomoć. Njen otac, naučnik Erik, radi na kosmičkom projektu u kojem je sve krenulo naopako. Jedan robot na Marsu počeo je da se ponaša čudno. Naručite danas.

Stiven Hoking: Džordžov tajni ključ svemira

U potrazi za odbeglim prascem, Džordž ulazi u komšijsko dvorište, gde upoznaje nove susede - Eni i njenog tatu, Erika, inače naučnika - i otkriva tajni ključ, koji mu otvara potpuno nove vidike i pruža drugačiji pogled na svet. Pogled iz svemira! Naučite danas.

Stiven Hoking: Kosmos u orahovoj ljusci

Kosmos u orahovoj ljusci neizostavno je štivo za sve one koji žele da dokuče kosmos u kome obitavamo. Kao i čuvena Kratka Povest vremena, ova knjiga dočarava uzbuđenja koja prostruje naučnom zajednicom kada tajne kosmosa počnu da se razodevaju. Naručite danas.

 

1947. - Rodjen je Dejvid Bovi (David Bowie), engleski rok pevač i filmski glumac.

Naručite knjigu.

1958. - Američki šahista Bobi Fišer (Bobby Fischer) sa samo 14 godina pobedjuje na šahovskom šampionatu SAD.

1959. - U Parizu je proglašen general Šarl de Gol (Charles de Gaulle) za prvog predsednika nove Pete Republike u Francuskoj.

1959. - Fidel Kastro i njegovi sledbenici zauzimaju i poslednji grad na jugu Kube, luku Santiago de Cuba.

1973. - Američki i severnovijetnamski pregovarači Henri Kisindžer i Le Duk To u Parizu obnovili pregovore o okončanju Vijetnamskog rata.

1976. - Umro kineski državnik Džou En Laj, jedan od najistaknutijih rukovodilaca Kineske revolucije, premijer od 1949. do smrti i šef diplomatije od 1949. do 1958. (rodjen 1898.)

1996. - Umro je francuski političar i državnik Fransoa Miteran (Francois Mitterrand), prvi socijalista izabran za predsednika Francuske, 1981. U II svetskom ratu bio je jedan od vođa francuskog Pokreta otpora, a od 1971. godine lider Socijalističke partije.

1998. - Arapski terorista Remzi Ahmed Jusef osuđen na doživotnu robiju kao organizator podmetanja eksploziva 1993. u Svetski trgovinski centar u Njujorku, kada je poginulo šest osoba. Dve zgrade Centra s više od 100 spratova srušene 11. septembra 2001. u samoubilačkom napadu uz pomoć dva oteta putnička aviona.

2002. - U Albaniji u 117. godini umrla Ćerime Hasan Bardi, jedna od najstarijih Albanki i jedna od nekoliko osoba na svetu koje su živele u tri veka.

2003. - Skupština Crne Gore izabrala novu Vladu Crne Gore, s premijerom Milom Đukanovićem na čelu.

2003. - Posle nekoliko napada na pripadnike snaga SAD, u Kuvajtu objavljen religiozni proglas koji zabranjuje ubijanje nemuslimana, čime su ojačani postojeći zakoni.

2004. - Britanska kraljica Elizabeta najvećem brodu na svetu, namenjenom za krstarenje i dugom 345 metara, dala ime Kraljica Meri. Brod vredan 800 miliona dolara.

Queen Mary 2

2004. - Umro duhovni vođa egipatske zabranjene organizacije Muslimanska braća, Mamun al Hodeibi.

2009. - Ljubica Cuca Sokić (Bitolj, 9. decembar 1914 — Beograd, 8. januar 2009) je bila srpska slikarka i akademik SANU. Rođena je kao kćerka Manojla Sokića (1887-1941), prvog vlasnika i glavnog urednika beogradskog lista „Pravda“ i njegove supruge Ruže, rođene Kuzmanović. Gimnaziju je pohađala u Beogradu, gde joj je profesor crtanja bila Zora Petrović. Slikanju su je učili profesori Beta Vukanović, Ljuba Ivanović, Jovan Bijelić i Ivan Radović. Ljubica Sokić je radila i izlagala u Parizu u godinama od 1936. do 1939. Po povratku iz Pariza, prvi put je samostalno izlagala svoje radove 1939. u beogradskom paviljonu Cvijeta Zuzorić. Jedan je od osnivača umetničke grupe „Desetoro“. Bila je profesor na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu od 1948. do 1972. Godine 1968. postala je dopisni član SANU, a od 1978. bila je redovni član. Pored slikarstva, bavila se ilustracijom dečjih knjiga i časopisa, kao i izradom skica za filmove.

IZVOR.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272