Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Learn Penetration Testing

Learn Penetration Testing

Becoming the Hacker

Becoming the Hacker

Na današnji dan (9. maj 1941.) – Nemačka podmornica uhvaćena sa Enigmom

Pregleda (30 dana / ukupno): 6 / 1538

1941: Britanski razarači zarobili su nemačku podmornicu U-110, južno od Islanda. Britanci su tako pronašli pomorsku verziju tajne šifarske mašine poznate Saveznicima kao Enigma, a zatim su pustili podmornicu da potone – kako bi ovu činjenicu zadržali samo za sebe.

Mašina Enigma, koju je nemačka mornarica koristila da kodira i dekodira poruke između komande na kopnu i brodova, odnešena je u Bličlej Park u Engleskoj, gde su kriptografi, uključujući i pionira računarstva Alana Tjuringa, uspeli da razbiju pomorske šifre. Nemci, pretpostavljajući da je U-110 potonula sa svojom tajnom, nisu uspeli da shvate da su njihove šifre razbijene. Informacije koje su razmenjivali Britancima pred očima bile su od ogromne pomoći Saveznicima u pomorskoj borbi.

Postojalo je nekoliko verzija Enigma mašine, ali princip na kojima su radile – sistem rotora pokretan uz pomoć tastature – bio je isti. Mašina je postojala još od 1920. godine i bila je korišćena i od strane drugih nacija, iako je najbliže povezivana sa nacističkom Nemačkom.

Ceo tekst

Pripremio: Marko Kusurović

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272