Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Čisto agilno - razvoj softvera, agilne vrednosti i principi Robert C. Martin

Čisto agilno - razvoj softvera, agilne vrednosti i principi Robert C. Martin

Popust cena: 1760 rsd

Funkcionalan dizajn, principi, obrasci i praksa

Funkcionalan dizajn, principi, obrasci i praksa

Popust cena: 2000 rsd

Na današnji dan, 9. aprila Rable, Bodler i Rajt

Iz istorije računarstva 

Na današnji dan, 9. aprila 1943. godine, potpisan je ugovor između Škole elektrotehnike Univerziteta Pensilvanije i Vojske SAD za izgradnju Elektronskog numeričkog integratora i računara (ENIAC), mašine koja je u to vreme bila sposobna za neverovatnu brzinu od 5.000 sabiranja u sekundi. ENIAC je bio obavijen tajnom tokom rata jer je njegova glavna svrha bila izračunavanje "tabela za gađanje" za artiljerijske granate. Pre ENIAC-a, ovo je radila grupa žena (nazvane "računari") koristeći mehaničke kalkulatore na radnim stolovima. ENIAC nije završen do kraja rata (februar 1946), ali generacija dizajnera računara učila je iz njegovog dizajna i iz letnjeg kursa koji su Eckert i Mauchly držali u Školi elektrotehnike između jula i avgusta iste godine. ENIAC je mogao da rešava širok spektar problema opšte namene i koristio se i za vojne projekte, uključujući izračunavanja za američku hidrogensku bombu.

-------

1553. - Umro je francuski književnik Fransoa Rable (Francois Rabelais), jedna od najistaknutijih ličnosti francuske renesanse. Njegov satirični roman "Gargantua i Pantagruel" ubraja se među najznačajnija renesansna dela.

1626. - Umro je engleski državnik i pisac Frensis Bekon (Fransis Bacon). U vreme vladavine kralja Džejmsa I Stjuarta bio je lord kancelar od 1618. do 1621. ("Unapređenje nauke", "Novi organon", "Nova atlantida", "Eseji ili saveti etički i politički").

1683. - Francuski istraživač Rober Kavalije de la Sal (Robert Cavelier, Salle) proglasio je deo teritorije u Americi francuskim posedom i nazvao je Luizijana u čast kralja Luja XIV.

1807. - Austrijska vojska savladala je Ticanovu bunu, ustanaksremskih seljaka, koji je počeo 3. aprila pod vođstvom Teodora Avramovića Ticana. U pobuni je učestvovalo 15.000 seljaka iz 45 sela. Tican je uhvaćen i pogubljen krajem 1807. godine.

1821. - U Parizu je rođen jedan od najvećih francuskih pesnika19. veka Šarl Bodler (Charles Baudelaire). Njegovu zbirku pesama "Cveće zla" mnogi književni kritičari smatraju najvećim lirskim delom 19. veka.

1865. - Završen je četvorogodišnji građanski rat u SAD nakonšto se general konfederalnih snaga Robert Li (Lee) predao komandantu armije Unije Julisizu Grantu (Ulysses). U ratu je poginulo više od 600.000 ljudi.

1906. - Velika Britanija i Francuska su potpisale konvenciju onezavisnosti Sijama (Tajland).

1926. - Rođen je Hugo Hefner (Hugh), američki publicista,izdavač magazina "Plejboj" koji je pokrenuo u decembru 1953. sa tada nepoznatom Merlin Monro (Marilyn Monroe) nagom na naslovnoj strani.

1928. - U Turskoj, nakon reformi Kemala Ataturka, islam je prestaoda bude državna religija.

1933. Žan-Pol Belmondo (fr. Jean-Paul Belmondo; Neji sir Sen, 9. april 1933) je francuski glumac koji se proslavio ulogama u filmovima Novog talasa 1960-ih, a da bi 1970-ih postao zvezda akcionih filmova.

  • Zoin Mihailo: "Do poslednjeg daha. Ako počneš kao bokser, ne moraš kao bokser da završiš."

1940. - Nemačke trupe napale su Dansku i Norvešku u Drugom svetskom ratu.

1948. - Jevrejska milicija napala je arapski grad Deir Jasin na području današnjeg Izraela. Ubijeno je 100 Arapa, a ostali su prisiljeni da napuste grad.

1955. Milutin Mima Karadžić (Bijelo Polje, 9. april 1955) je srpski i crnogorski glumac i producent. Ostvario je veliki broj uloga u pozorištu, na filmu i televiziji.

  • Zoin Mihailo: "Nekada je srednje ime označavalo ime oca, danas obično izleda kao da smo se sami pravili."

1959. - Umro je američki arhitekta Frenk Lojd Rajt (Frank Loyd Wright), jedan od tvoraca moderne funkcionalne arhitekture. Prvi je u SAD upotrebio armirani beton. Projektovao je Gugenhajmov muzej u Njujorku i hotel "Imperijal" u Tokiju.

1969. - Francusko-britanski supersonični putnički avion"Konkord" obavio je prvi let, od Bristola do Ferforda u Engleskoj.

1974. - Indija, Pakistan i Bangladeš potpisali su sporazum o repatrijaciji ratnih zarobljenika.

1977. - Komunistička partija Španije legalizovana je nakon 38godina zabrane delovanja u vreme Frankovog režima.

1988. - Li Peng je imenovan za premijera Kine.

1990. - Posle 40 godina vladavine komunista, na izborima u Mađarskoj pobedio je Mađarski demokratski forum.

1991. - Gruzija je proglasila nezavisnost od SSSR-a.

1991. - Savet bezbednosti UN doneo je odluku o slanju 1.440pripadnika mirovnih snaga za nadgledanje iračko-kuvajtske granice i povlačenja američkih snaga iz južnog Iraka.

1992. - Sali Beriša izabran je za prvog nekomunističkog predsednika Albanije posle Drugog svetskog rata.

1995. - Peruanski predsednik Alberto Fudžimori (Fujimori) osvojioje drugi petogodišnji mandat na prvim mirnim predsedničkim izborima u Peruu od 1980. godine.

1998. - U paničnoj jurnjavi islamskih hodočasnika u SaudijskojArabiji poginulo je 119 vernika iz više zemalja.

1999. - Pobunjeni vojnici su na aerodromu u Nijameju ubili predsednika Nigera Ibrahima Barea Mainasaru (Mainassara).

2002. - Pod snažnim pritiskom SAD Izrael se povukao iz dva palestinska grada, a sukobi su nastavljeni u izbegličkom kampu u Đenini, u Zapadnoj Obali.

2002. - Američke snage su ušle u centar Bagdada i preuzele kontrolu nad glavnim gradom Iraka.

2005. - Britanski princ Čarls (Charles) i Kamila Parker Bouls(Camilla Bowles) venčali su se u Gildholu u Vindžoru. Ovo je prvi put da jedan naslednik britanske krune sklapa civilni brak. Kamila je udajom postala njeno visočanstvo vojvotkinja od Kornvola.

2015. Gugl obeležava 65. godinišnjicu prvih američkih astronauta.

IZVOR.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272