Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

Na današnji dan (7. jul 1936.) – novi šrafovi i šrafciger

7. jul 1936. godine Henri F. Filips preduzetnik iz Portlanda, Oregon, patentirao je novi vrstu šrafova i novi šrafciger.

Prvi ekseri pravljeni su od drveta, dok su se metalni pojavili u 15. veku. Spiralni zavrtnji na ekseru nastali su jedan vek kasnije. Ove naprave decenijama su izrađivane ručno, što je zahtevalo veliku preciznost i vešte ruke majstora. Jednom uglavljen šraf bilo je gotovo nemoguće izvaditi bez pravog alata.

Oko 1770. godine engleski majstor za alat Džesi Ramsden napravio je uređaj za vađenje eksera, koji je izgledom podsećao na današnje šrafcigere.

Prvi šrafcigeri izrađivani su od drveta, ali nisu bili dugog veka, jer je drvo bilo krto i često se lomilo. Početkom prošlog veka, tačnije, 1908. godine, Kanađanin P. L. Robertson osmislio je nove šrafove i alat kojima oni mogu prilično jednostavno da se izvade.

Tridesetih godina 20. veka Henri Filips je usavršio oblik šrafa i počeo da ih industrijski proizvodi. Otkriće novih šrafova s jednim ravnomernim udubljenjem na vrhu, ili zvezdastim ulegnućem na glavi ovog svojevrsnog eksera zahtevalo je i stvaranje alata pomoću kojeg će oni biti uglavljeni u određenu površinu ili izvađeni iz nje.

S vremenom su i šrafcigeri usavršavani, pa su stvorene i univerzalne naprave kojima se može odvrnuti svaki šraf, ali i one koje u širem delu imaju metalne dodatke za najrazličitije veličine i oblike šrafova.

Izvor: WIRED.

Pripremio: Milenko Kusurović

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272