Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Nadahnuta ženskim statuama iz Vinče

Beogradska promocija počinje večeras u 19 časova u prostorijama izdavačke kuće „Arhipelag“, dok će sutrašnju promociju u Narodnom muzeju u Zrenjaninu pratiti izložba figurina koje se nalaze u zbirkama ovog muzeja.

Toni Liversejdž, polazeći od preistorijskih ženskih figura pronađenih na prostoru Balkana, istočne Evrope, Mediterana, južne Italije i Male Azije, od kojih su najstarije stare skoro 2.500 godina, na uzbudljiv način prikazala je ženu i žensko telo koje su zauzimali u kulturi, tradiciji, religiji i svakodnevici.

Knjiga je, prema rečima autorke, dugo pripremana, a inspiracija je pronađena za vreme posete muzeju u Selčuku u zapadnoj Turskoj. Obilazeći muzej, ušla sam u izložbenu salu u kojoj se nalazio jedan jedini eksponat - statua mnogogrudne Artemide. Njen izgled se nikako nije podudarao sa prethodnim predstavama koje sam, učeći u školi grčku mitologiju, stekla o čednoj boginji lova Artemidi. Bilo je nečeg zagonetnog u toj statui i nisam mogla, a da se ne upitam šta ona u stvari predstavlja i u kakvom kontekstu je nastala - objašnjava autorka koja je na Univerzitetu u Kopenhagenu diplomirala slovensku filologiju i jugoslovensku književnost, a jedno vreme studirala je i u Beogradu.

Prema rečima Liversejdžove, rad na ovoj knjizi odveo je na mnoga putovanja, „kroz vreme i prostor“.

- Posetila sam muzeje na Kipru, gde je po mitskoj priči iz morske pene rođena Aftrodita, posetila sam Maltu i njene zagonetne hramove sa ogromnim ženskim statuama, kao i muzeje na Balkanu. U Srbiji su me posebno oduševile ženske statue iz Vinče. One odišu samopouzdanjem koje pleni i ne mogu, a da ne pomislim da je žena u to doba u tom društvu bila cenjena i poštovana - dodaje danska književnica.

Toni Liversejdž prevela je i niz dela srpskih i jugoslovenskih pisaca na danski jezik, između ostalog i knjigu „Na Drini ćuprija“ Ive Andrića. Autorka je 17 knjiga i nekoliko biografija žena od kojih je najnovija o književnom stvaralaštvu Džejn Ostin.

BLIC.

Velika boginja

Naručite.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272