Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Nagrada POLITIKINOG ZABAVNIKA za PROGNANA BIĆA

Vodenjaci, Vile, Ale, Usudi, Suđenice, Zmije čuvarkuće, Zluhači, Divovi, Rusalke... Svi oni deo su bogatog folklora mitologije na našim prostorima, o kojima su ispredene priče ove knjige a o kojima se na njenom samom počeku kaže:

„Postoje čudna bića. Nekada su boravila tu oko nas, u vazduhu, u vodama, na granama drveća, u travi, na krovovima kuća i odžacima. Lutala su, obično noću, raskršćima i drvljanicima, skupljala se na bunjištima i gumnima. Dolazila su i sa kraja sveta, iz predela u kojima petlovi ne pevaju, gde se ne zna za glas roga... Ta bića bila su i dobra i zla. Kako koje!”

Sam autor ističe da „Prognana bića” nisu namenjena isključivo deci, već, kako bi to Kiš rekao, u jednoj sintagmi u svojoj knjizi „Rani jadi”, namenjena su „deci i osetljivima”. Naime, jezik knjige nije jednostavan, slojevit je i kompleksan, ali za to postoji dobar razlog.

– Sve je u jeziku. Sam tekst u knjizi ponegde ublažava vizuelno, ponegde je obrnuto, ali je najvažnije da animira decu i onu vrstu ljudi koji su odrasli sačuvavši radost prema životu. Knjiga je namenjena malo starijem uzrastu, ali je jedan od ciljeva, kada sam se odlučivao za literarni, sofisticiran rečnik, bio da namamim roditelje da čitaju sa decom. Da im stvari objašnjavaju, tumače, od značenja reči do samih bića ponaosob. Tako knjige, zapravo, najbolje komuniciraju.

Prema rečima Bodirogića, delo koje je žiri „Politikinog zabavnika” (Vladica Milosavljević, predsednik, Timoti Džon Bajford, Miloš Radović, Darko Kocijan i Petar Milatović) jednoglasnookarakterisao kao uzbudljivu, maštovitu, pametnu, neočekivanu, strašnu, smešnu, prelepu, bogatu, prebogatu knjigu, ima i jednu ekološku konotaciju.

– Čitav projekat, koji se sastoji iz tri toma, prve knjige „Vile i zmajevi”, objavljene 2009. godine, druge, ove o kojoj pričamo, i treće, „Buntovnici”, koja će se baviti vampirima i vešticama, a koja će biti pred publikom u septembru ove godine, nazivam ekološkom ontologijom. Jer, reč je o želji da se zaštite sva živa bića i o toj želji govori se kroz paradigmu zaštite bića našeg, srpskog predanja. Svet polako postaje mesto bez prirodne raznolikosti, a ističući bogatstvo raznolikosti ovih bića i čuvajući ih od zaborava, mi ističemo potrebu za očuvanjem raznolikosti svega što nas okružuje, zaključuje naš sagovornik. LINK.

Mi imamo Prognana bića

Naručite danas.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272