Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

IPv6 mreža

IPv6 mreža

Popust cena: 1760 rsd

TCP/IP naučite za 21 dan

TCP/IP naučite za 21 dan

Popust cena: 1930 rsd

Ne ostavljajte kućni ruter nezaštićen

Naišao sam na ovaj članak u PC World-u i pomislio da bih trebao da ga podelim sa vama. Kao što znate veoma je važno da promenite standardnu lozinku i ime administratora vaše mreže, zato što ako to ne uradite ona će biti ranjiva na napade. Istraživači u Symantecu i Indiana univerzitetu su objavili izveštaj koji nam daje malo više uvida u to kako hakeri mogu lako da preuzmu kućni ruter pomoću jednostavnog JavaScript koda.

Ako ste zadržali standardnu lozinku na ruteru, i naleteli na web sajt koji sadrži ovaj zlonamerni kod, otvorili ste sebi kapiju u svet problema. Kada je jednom vaš ruter kompromitovan, vi možete vrlo lako da budete preusmereni na phishing sajtove koji mogu da vas prevarom navedu da preuzmete malware ili da otkrijete vaše lične informacije kriminalcima. To je još jedan od razloga da poslušate ovaj savet i uvek promenite standardnu lozinku rutera u nešto što napadači neće lako otkrili. Ali šta rade firme kao što su D-Link ili Cisco Systems da bi pomogli kupcima u sprečavanju ove vrste napada?

PC World navodi sledeće:

I Cisco i D-Link tvrde da su preduzeli korake u sprečavanje ove vrste bezbednosnih problema. U proteklih nekoliko godina oni su predstavili program, čarobnjaka koji vas vodi korak po korak kroz proces konfigurisanja njihovih rutera, i ovi proizvodi uvek traže od korisnika da kreira jedinstvenu lozinku. Problem je taj što će ruteri raditi čak i ako je lozinka ostala standardna. I to se verovatno neće promeniti u skorije vreme, tvrdi Michael Scotta, menadžer tehničkih medija u D-Link-u. Korisnici neće kupovati rutere koji traže od njih da unesu unikatnu lozinku. “To bi samo dovelo do toga da bi korisnici vratili naše proizvode i zatim bi kupili jedan od konkurentskih proizvoda”.

Kao što vidite, bezbednost mreže je u vašim rukama. Nemojte da rizikujete, promenite lozinku!

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272