Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

Neobična bežična spravica, po imenu “Q-bean”

Izgleda da, u poslednje vreme, pridev “bežičan” predstavlja reč koju veliki broj ljudi najčešće pominje u svakodnevnom govoru, a neprekidno raste i broj proizvođača koji na tržište izbacuju najrazličitije uređaje sposobne za bežičnu komunikaciju. Mada neke od ovih stvarčica mogu, u određenoj meri, biti prilično korisne, postoje i one koje na prvi pogled toliko toga nude da se prosto zapitate da li je to moguće! Upravo toj kategoriji pripada uređaj koji želim ovde da vam predstavim. Naime, uređaj po imenu Q-bean, proizvod firme LTB Audio Systems, navodno je u stanju da zadovolji gotovo sve vaše potrebe – od digitalnog zvuka CD-kvaliteta, pa do ugrađenog mikrofona za snimanje govora ili za funkciju tzv. daljinskog praćenja (remote tracking), koja je naročito interesantna za korisnike Windows-a.

Nadalje, izgleda da je Q-bean u stanju da različite bežične uređaje povezuje sa personalnim računarima, omogućujući na taj način korišćenje svih prednosti VoIP telefonije, prepoznavanja govora i pretvaranja govora u tekst, ali i reprodukciju muzike i filmova. Sam uređaj se sastoji od dva glavna dela: digitalnog radio predajnika (pod nazivom USB Puck), koji radi na frekvenciji od 2.4GHz i priključuje se na USB port računara obezbeđujući mu nekomprimovani audio streaming, te moćnog prijemnika, koji signale može da prima čak i kroz zidove i tavanice. Ovaj prijemnik zapravo predstavlja srž čitavog Q-bean sistema, jer u sebi integriše mikrofonski priključak za nesmetanu govornu komunikaciju na rastojanjima od 30 metara oko predajnika, funkcije daljinskog upravljanja Windows Media plejerom, kao i moćnu antenu sa GSFK modulacijom.

Ono što je kod Q-bean sistema najinteresantnije, jeste to što se on zasniva na jednoj specijalnoj tehnologiji po imenu ARIO, koja je slična Bluetooth-u, ali se od nje razlikuje po tome što može generisati snažan digitalni nekomprimovani signal, dometa do 30 metara, bez interferencije sa drugim bežičnim uređajima iz neposrednog okruženja. Štaviše, Q-bean omogućava veoma dobru međuvezu sa različitim prenosivim uređajima (plejerima, bežičnim zvučnicima, USB plug and play adapterima i slično), a isporučuje se zajedno sa malim slušalicama, tako da će korisnici moći da uživaju u potpunom multimedijalnom doživljaju.

Pitanje je samo da li će ovaj “majstor svih zanata” biti sposoban da bilo koji od njih obavlja na vrhunskom nivou, ali to ćemo moći da saznamo tek kada on konačno uđe u maloprodajnu mrežu. Za sada, međutim, nema nikakvih nagoveštaja o tome kada bi se to moglo dogoditi, kao ni o tome koliko će ovaj uređaj koštati.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272