Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Premiere Pro 2 - Praktične vežbe

Premiere Pro 2 - Praktične vežbe

Popust cena: 1240 rsd

Nero 7 Premium

Kada radite sa aplikacijom tako složenom kao što je “Nero 7 Premium”, njeno upoznavanje postaje pravi izazov. Postoji tako mnogo osobina da ne znate odakle da počnete!

U suštini, “Nero 7 Premium” je dosta sličan prethodnoj verziji i ova aplikacija i dalje narezuje CD i DVD. Pored toga, aplikacija sada podržava HD-DVD i Blu-Ray diskove, mada ih na tržištu još uvek nema.

Od narezivanja CD-a do multimedijalnog centra
Složenost softverskog paketa “Nero 7 Premium” se pokazuje od samog momenta instaliranja. Mada se softverski paket nalazi na CD-u, potpuna instalacija zahteva oko 1,3GB prostora na čvrstom disku. Savetujemo vam da se odlučite za potpunu instalaciju zato što ćete tek tada moći da saznate za šta je sve Nero sposoban. Nero 7 Premimum će u meniju Start napraviti novi unos sa 22 prečice, organizovane u foldere kao što su Photo and Video, Audio, Data, Labels, Play, Share, Tools.

Kao što možete da pretpostavite, cilj Nero 7 Premiuma je da korisnicima pruži sve potrebne alate za kreiranje CD-a ili DVD-a. Ako želite filmski DVD, upotrebite Nero Visio da ga kreirate, Nero Show Time da ga pregledate i Nero Share da ga podelite sa drugima preko mreže. Isto se odnosi na CD ili DVD sa slikama ili audio fajlovima.

Hajde da pregledamo jednu po jednu komponentu softvera Nero 7 Premium i vidimo za šta su sposobne.

Mada ima impresivan broj opcija i osobina, Nero 7 Premium ipak važi za jednostavno i intuitivno rešenje. Važan doprinos tome je pridodao Nero Start Smart, aplikacija koja će biti savršena za početnike i one koji žele brzo narezivanje CD-a.

Nero StartSmart ima padajući meni koji se koristi za odabiranje vrste medija (CD ili DVD). Jedino što treba da uradite je da izaberete željenu vrstu sadržaja (Data, Audio, Photo and Video ili Backup). Pošto postoji veliki broj opcija (na primer, iz kategorije Audio možete da kreirate MP3 CD, MP3 DVD, WMA DVD ili CD ili možete da komprimujete audio fajlove pomoću Nero Digital Audio), one koje najčešće koristite možete da dodate u meni Favorites. Znači, ako najčešće narezujete filmske DVD, izaberite “Make Your Own DVD-Video” iz menija Favorites i Nero će vas voditi korak po korak kroz preostali deo postupka.

Ako vam odgovara da aplikacije budu što je moguće jednostavnije, Nero Express je ono što vam treba. U osnovi, opcije su iste kao u Nero SmartStart, a jedina razlika je u njihovom izgledu (ređaju se od vrha na dole).

Nero Burning ROM je namenjen iskusnim korisnicima softvera Nero. Njegov nepromenjeni interfejs olakšava prelazak sa prethodne verzije na Nero 7 Premium. Meniji se nalaze na istom mestu, ali ipak ima nekih jedva primetnih izmena; na primer, korisnici sada mogu da koriste opciju Overburn on DVDs. Očigledno, pre nego što izaberete ovu opciju, bolje je da upotrebiti neki od alata za testiranje, poput Nero Info Tool, Nero CD-DVD Speed ili Nero Drive Speed, koji sada podržavaju Blu-Ray i HD-DVD diskove.

Mnogo više od alata za narezivanje
Zaista zadivljujuća osobina Nero 7 Premium se sastoji od tzv. pomoćnih aplikaciaja koje dobijate zajedno sa softverskim paketom. Prethodno smo napomenuli da je u osnovi sve isto kao u prethodnoj verziji, ali kada smo pregledali aplikacije koje se dobijaju uz mehanizam za narezivanje, shvatili smo da je Nero tim uložio jednak napor u kvalitet materijala snimljenog na disk kao u sam proces narezivanja.

Nero Sound Trax i Nero Wave Editor omogućavaju mnoštvo operacija nad audio fajlovima. Na primer, Nero Sound Trax može da digitalizuje LP ploče ili kasete; zahtevni korisnici će dobiti visok nivo kontrole, dok će oni koji žele jednostavnost dobiti na raspolaganje unapred definisane šablone.

Nero Wave Editor je savršen za vršenje izmena u audio fajlu, a podržani formati pokrivaju vrlo širok opseg. Ustvari, osobine Nero Wave Editora podsećaju na prvu verziju Cool Edit.

Od efekata poput Chorus, Delay, Doppler, Flanger, Modulation pa do NoiseReduction i DeClicker, Nero Wave Editor ima sve što prosečni korisnik može da traži od audio editora.

Isto važi i za druge dve aplikacije, Nero PhotoSnap i Nero PhotoSnap Viewer, koje su namenjene za rad sa digitalnim slikama. Ove aplikacije podržavaju sve glavne formate i u roku od par minuta ćete moći da prikažete slike u upotrebite alate poput Red Eye Removal, Lens Distort, Crop ili da primenite Auto Fix.

Za uređivanje videa, Nero 7 Premium nudi Nero Vison 4. Ako imate TV birač, moći ćete da narezujete svoje omiljene emisije na DVD, a aplikacija dopušta konfigurisanje brojnih detalja, od kvaliteta snimanja do omiljenih kodeka komprimovanja. Slično kao kod Nero Wave Editora, nećete imati sve opcije koje može da vam ponudi neki specijalizovani program, ali one prisutne u Neru su sasvim dovoljne za kreiranje ili komprimovanje DVD-a za vrlo kratko vreme.

Nero takođe nudi alat koji omogućava prikazivanje svakog filma ili DVD-a.

Sa intefejsom koji podseća na BSPlayer ili Power DVD, Nero Show Time podržava sve opcije koje nude ovaj softverski plejer.

Nije samo zabava
Ako ste mislili da se Nero koristi samo za slike, filmove i muziku, onda ste pogrešili. Ovaj softverski paket obuhvata i Nero BackItUp, koji rezervno kopiranje čvrstog diska ili određenih foldera čini “prostim kao pasulj”.

Nero BackItUp se takođe može koristiti za raspoređivanje poslova rezervnog kopiranja. Prisustvo čarobnjaka, koji omogućavaju pravljenje rezervnih kopija sa samo par klikova, čini ovu aplikaciju savršenom za početnike.

Nero ima još neka iznenađenja, na primer Nero Drive Image, alat sličan Daemon Tools, koji omogućava pravljenje dva virtelna diska.

Do sada smo predstavlja samo aplkacije obuvaćene u Nero 7 Premium, a sada ćemo preći na performanse.

U poređenju sa prethodnom verzijom, Nero 7 Premium je stabilniji, a ponekad čak i brži kada se koristi sa određenim DVD-RW i CD-RW uređajima. Nero 7 Premium čak uspeva da u nekim slučajevima skrati vreme narezivanja za 20 sekundi.

Softverski paket koji vam je potreban
Postoji mnogo toga što se može reči o Nero 7 Premium, a gotovo za svaku aplikaciju obuhvaćenu ovim softverskim paketom je potrebno posebno predstavljanje.

Uprkos brojnim osobinama i konfiguracionim opcijama, Nero 7 Premium je ipak izuzetno jednostavan za upotrebu, bez obzira na znanje i veštinu korisnika. Ono što je zaista zadivljujuće je način interakcije aplikacija, koji vodi korisnika korak po korak do krajnjeg cilja.

Sveukupno, Nero je uspeo da napravi kompletno rešenje (mada uzevši ih odvojeno, ove aplikacije nisu ono najbolje što se nudi na tržištu) i malo je verovatno da će mu se neki softverski paket približiti u bliskoj budućnosti.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272