Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Netscape 9.0 sada dostupan za Linux

Netscape Communications Corporation (Netscape) je američka kompanija za računarske servise najpoznatija po njihovom web pretraživaču. Pretraživač je bio dominantan jedno vreme ali je izgubio u ratu pretraživača u korist Internet Explorera.

Nedavno je Netscape objavio novi Netscape Navigator 9.0, koji je dostupan kao samostalna instalacija za Windows, Mac OS i Linux. On ne može da se nabavi kao uobičajena nadgradnja vaše trenutne verzije već ćete trebati da ga instalirate. Ova 9.0 verzija je zasnovana na Firefoxu i ima ugrađenih nekoliko jedinstvenih funkcija.

Ova verzija sadrži:

  • Intergracija sa Netscape portalom koji je sada društveni sajt za bookmarkovanje. Unutar web pretraživača, bez posećivanja Netscape-a možete da razmenjujete i glasate za web stranice koje smatrate interesantnim.
  • Možete da čitate najnovije vesti direktno iz pretraživača.
  • Automatsko ispravljanje uobičajenih grešaka u kucanju URL-a.
  • Link pad vam omogućava da snimite interesantne linkove bez grupisanja bookmarkova.

Netscape je započeo Mozilla projekat otvorenog koda 1998. godine. Netscape je javno izdao izvorni kod Netscape Communicatora 4.0 u nadi da će postati popularan projekat otvorenog koda. On je postavio kod pod Netscape Public Licence što je bilo slično GNU General Public License-u ali je omogućio Netscapeu da nastavi da objavljuje vlasnički rad koji sadrži javno izdati kod. Međutim, nakon što je kod Communicatora 4.0 izdat na ovaj način Netscape je nastavio da radi na Communicatoru 4.5 koji je bio fokusiran na poboljšanju emaila i funkcionalnosti za preduzeća.

Netscape takođe održava Netscape.com portal koji je popularan sajt za vesti sličan Digg.com-u. Netscape kompanija je izjavila da ima sopstveno osoblje za programiranje koje je posvećeno razvoju i podršci za ovu seriju web pretraživača.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272