Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Nova knjiga Svetislava Basare Eros, giros i tanatos

Eros, giros i tanatos

Nova knjiga Svetislava Basare "Eros, giros i tanatos" biće predstavljena u četvrtak, 19. avgusta (20h), u Galeriji "Artget" Kulturnog centra Beograda (Trg Republike 5/I). O knjizi će govoriti književni kritičar Teofil Pančić i autor, a moderator je Marjan Čakarević.

LINK.

Reč je o novoj kolekciji članaka i eseja Svetislava Basare, nastavku kulturno-političkih istraživanja iz prošlogodišnje knjige "Fundamentalizam debiliteta". "U skladu sa učenjem starih majstora, koje kaže da je literatura tu da zabavi i pouči, sada se uglavnom analiziraju pojave i procesi iz perioda demokratsko-socijalističke koalicione vladavine", kaže Marjan Čakarević. "Svojim urnebesnim humorom Basara uspeva da makar malo ublaži gorčinu koja ostaje nakon razumevanja razmera svakovrsnih gluposti, koje se javnosti podastiru kao problemi od epohalnog značaja. Međutim, demistifikacija koje se Basara poduhvatio nipošto se ne iscrpljuje u raskrinkavanju dnevno-političkih opačina." 

Čakarević dodaje da i ova, kao i prethodne knjige eseja i članaka, zapravo predstavljaju deo šireg projekta, koji ima za cilj promenu vladajućeg modela u srpskoj kulturi. U tom smislu, ovaj izbor tekstova može se razumeti kao praktična primena metafizičkih stavova iz ranijih Basarinih eseja.

Međutim, ne treba se zavaravati da je promena kulturno-političkog modela bezazlen posao, kako bi naivnom čitaocu moglo da izgleda zbog navedenog, urnebesnog humora: “Zoran Đinđić je, uostalom, izgubio glavu upravo zato što je ugrozio poredak i logiku orijentalnog harema i doveo u pitanje validnost mita o Velikoj majci Srbiji, mita koji je u međuvremenu postao veliki biznis. On je tačno i na vreme uvideo da potpuri otrcanih slavopojki i žalopojki nad materinom sudbinom mora promptno biti zamenjen patriotizmom akcije i hvatanja sa svetskoistorijskom realnošću. U tom poslu stvarnog oslobađanja ništa ne pomažu pisanja ustava, korekcije zakona i donošenja uredbi. Proces unutrašnjeg oslobađanja Srbije zahteva individualni napor svakog građanina.”

BLIC.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272