Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Novi roman Gordane Ćirjanić - Događaj koji će odrediti tok veka - Najveći odlaze uzdignuta čela

Novi roman Gordane Ćirjanić

O četvrtom romanu koji je Narodna knjiga objavila Ćirjanićki za proteklih 10 godina otkako je ekskluzivni autor ovog izdavača govorio je književnik, književni kritičar i urednik svih naslova ove naše spisateljice u proteklom periodu Vasa Pavković. On je naglasio da je novi roman nastavak autorkinih književnih i intelektuelnih interesovanja da se kroz priče o svojim savremenicima suprotstavi tabuima u našoj sredini, ali i nepisanim pravilima.



Zanimljiva opservacija promotera je da "pošto delo započinje imaginarnim razgovorom naratora sa Milošem Crnjanskim ceo roman se može čitati kao produženi dijalog sa piscem "Romana o Londonu".

Ćirjanićkin junak je, poput onog Crnjanskovog, proveo niz godina u Londonu a zatim u Španiji da bi započeo svoje pismo, (koje je ceo roman) u Vrnjačkoj Banji gde kreči stan nekog prijatelja.

Obrazovan, duboko emotivan, melanholičan čak depresivan opsednut krivicom, jer je prekršio tabu da se zaljubio u ženu rođenog brata, glavni junak je postao zavisnik televizije i to serija o forenzičarima koji preko obdukcija žrtava rešavaju ubistva.

Kako je rekla autorka, nju je zanimao život savremenog čoveka srednjih godina koji je obeležila televizija i zato je roman označila kao ''pseudo minipejski" (minipeja označava mešanje sveta živih i mrtvih), jer se u njemu smenjuje realnost sa virtuelnim svetom u svesti naratora. LINK

Događaj koji će odrediti tok veka

Događaj koji će odrediti tok ovog veka zbiće se 2014. godine, tvrdi profesor sa Kembridža u svojoj knjizi „2014: kako preživeti sledeću svetsku krizu”

Da li nas u decenijama koje dolaze očekuju mir i napredak ili patnje i ratovi? To ćemo saznati već za tri godine, tvrdi profesor sa Kembridža Nikolas Bojl. A zašto baš tada, kada su nas neki drugi pripremili za apokalipsu 2012? Zato što je istorija tokom poslednjih pet vekova pokazala da prekretnicu donosi sredina druge dekade stoleća, tvrdi ovaj profesor nemačke književnosti i istorije. LINK

Najveći odlaze uzdignuta čela

Juče u podne u Jugoslovenskom dramskom pozorištu održan je komemorativni skup povodom smrti Bekima Fehmiua (1936 – 2010) u organizaciji Jugoslovenske kinoteke i tog teatra. Skup je počeo prikazivanjem dvanaestominutnog filma satkanog od inserata iz Bekimovih više ili manje poznatih rola.



Potom su govorili Radoslav Zelenović, Milan Vlajčić, Puriša Đorđević, Ljiljana Dragutinović, Branislav Lečić, Jovan Ćirilov, Branko Cvejić koji je pročitao pismo Radeta Šerbedžije, delove iz knjige „Blistavo i strašno“ čitao je Dragan Mićanović, a na kraju je prikazan deo iz njegovog TV intervjua iz 2001. godine(B92). LINK


 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272