Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

Novi Flybook računari su među nama

Moram da priznam da mi se takozvani Flybook računari nikada nisu naročito dopadali, barem ne do danas. Ipak, najnoviji modeli, VM i V5, nekako su uspeli da privuku moju pažnju. Ne znam da li je to zbog toga što je jedan od njih sasvim mali, a drugi ima mogućnost proširenja, ali zato znam da sam konačno shvatio zbog čega ove uređaje nazivaju “Flybooks” računarima (u doslovnom prevodu, “leteće knjige”).

Manji uređaj nosi oznaku V5 i predstavlja naprednu verziju originalnog V33 tablet računara, kod koje je i dalje zadržana funkcionalnost njenog starijeg brata. Međutim, V5 u sebi sadrži znatno savremenije komponente nego V33. Mada je cena ovog uređaja prilično visoka, oko 2200 američkih dolara, on je, po mom skromnom mišljenju, vredan svakog uloženog centa.

Ipak, interesantniji od njega je uređaj sa oznakom VM, prvenstveno zbog svoje modularne prirode. Iako po dimenzijama znatno veći od V5, on i dalje zaokuplja pažnju svojim jedinstvenim prenosivim dizajnom. S obzirom da VM ne spada u kategoriju tablet računara (za razliku od V5 koji je tipičan tablet računar, usled čega se nećete iznenaditi kada shvatite da njegov displej možete da okrenete pod bilo kojim uglom), on je opremljen izvlačivim nosačem displeja. Pomoću ovog nosača, displej možete po volji približavati, ili ga podići na visinu koja vam u datom trenutku najviše odgovara.

Ako ga pogledamo sa hardverske strane, ovaj Flybook je opremljen svim neophodnim komponentama, počev od Yonah ULV 2500 procesora, pa do DDR2 memorije kapaciteta 2GB i hard diska od 60GB. Bežične komponente su takođe pretrpele znatna poboljšanja, tako da sada imate mogućnost korišćenja potpuno funkcionalnog 802.11 a/b/g Bluetooth adaptera. Posebno će vam se, verujem, dopasti to što je u ovaj uređaj, uprkos njegovim relativno malim dimenzijama, uspešno zapakovan Ethernet Gigabit konektor. Od ostalih važnijih karakteristika, siguran sam da ćete često koristiti ugrađeni čitač otisaka prstiju (fingerprint reader).

Ovaj laki prenosivi računar radi pod operativnim sistemom Windows XP, u grafičkom režimu 1280x768 piksela (ovo je matična rezolucija ekrana). Ono što mi se posebno dopada kod ovog konkretnog modela je činjenica da on u potpunosti opravdava svoj naziv. Naime, iako je malih dimenzija i veoma lagan, on je u potpunosti opremljen svim potrebnim hardverom i softverom, tako da vam uopšte neće biti neophodan neki veći laptop, jer ovaj mališa može da obavi sve one poslove koje obavljaju i mnogo kabastiji prenosivi računari. Možete ga nabaviti po maloprodajnoj ceni od (tričavih?!) 2100 američkih dolara.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272