Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Windows Vista – Kako radi - KOLORNA KNJIGA

Windows Vista – Kako radi - KOLORNA KNJIGA

Popust cena: 530 rsd

Windows Vista Business DO KRAJA

Windows Vista Business DO KRAJA

Popust cena: 880 rsd

Novi Windows 8 radi na svim uređajima, dodirnite budućnost

Windows 8 radi na svim uređajima


Kada je „Majkrosoft“ pre skoro godinu najavio novi operativni sistem, mnogi su očekivali poboljšanje u odnosu na prethodnu verziju. Međutim „Vindouz 8“ je pravi mali zaokret u odnosu na sve ranije, jer je dizajniran tako da može podjednako lako da se koristi na tablet uređajima i standardnim računarima.

Novi „Vindouz“ može se skinuti besplatno sa sajta windows.microsoft.com. Dolazi u 32-bitnoj i 64-bitnoj veziji, a veličine je oko tri gigabajta.

Novi „Vindouz“ može se skinuti besplatno sa sajta windows.microsoft.com. Dolazi u 32-bitnoj i 64-bitnoj veziji, a veličine je oko tri gigabajta.

Ko će prvi imati "Vindouz 8" Uveliko se nagađa koja će kompanija imati prvi uređaj sa ovim operativnim sistemom, a u samom vrhu se nalaze „Lenovo“ i „Nokija“. Početkom godine „Lenovo“ je predstavio tablet IdeaPad Yoga koji je radio na ovom operativnom sistemu, i to ih izdvaja kao favorite. S druge, strane „Nokija“ je najavila tablet, a poznato je da su „Majkrosoft“ i finski gigant „u ljubavi“.

Suštinski promenjen je sam interfejs čiji početni ekran sada pokazuje samo osnovne informacije poput vremena, datuma i broja novih mejlova. Odatle, pokretom nagore dolazite do „starta“, koji ima nekoliko velikih kolor slika.

One predstavljaju instalirane aplikacija i ovo logično podseća na „pločice“ kakve ima novi „Vindouz fon 7“ (Windows phone 7).
 
Možete izdvojiti sve aplikacije koje najčešće koristite, a većina njih je animirana, tako da pokazuju različite boje ili fotografije, dok postoje i one koje pokazuju najnovije informacije sa interneta, poput Tvitera i Fejsbuka.

Promena imena

Mnogi analitičari smatraju da samo ime „Vindouz“ može da se iskoristi na drugačiji način. Naime, jedan od načina je da se potpuno promeni ime „Vindouz“ što bi bilo ravno čudu, jer je „Majkrosoft“ nedavno predstavio novi logo za ovaj operativni sistem. S druge strane, moguće je da se „Vindouz 8“, nazove samo „Vindouz“, odnosno da nema numeraciju, jer je to trenutno trend među mnogim svetskim brendovima.

Odatle možete da pristupite standardnim programima koje koristite na trenutno aktuelnim verzijama „Vindouza“ poput „Vindouz eksplorera“. Može se uključiti i napredniji mod da bi se došlo do određenih podešavanja koja se nalaze u „Kontrol panelu“, a među početnim aplikacijama mogu se izdvojiti i najposećeniji internet sajtovi, tako da uvek budu nadohvat ruke.

Ukoliko neko ne želi da se navikava na novi izgled, „ispod“ toga se nalazi standardni izgled „Vindouza“ sa ikonicama i folderima. On se jednostavno pokreće i tada ovaj operativni sistem možete koristiti na uobičajen način.

Prva stvar koja se primeti kada pokrenete standardni prozor, jeste nedostatak tastera „start“. Naime, sada kada samo postavite miš ili prst iznad mesta gde je ranije stajao „start“ otvara se prozor koji vas vodi na početni ekran. To znači da nema više lista programa i aplikacija, i to je nešto na šta će korisnici morati da se naviknu.

„Majkrosoft“ je napravio jako dobru stvar time što je značajno smanjio harverske zahteve za pokretanje novog „Vindouza“. Naravno, neke aplikacije ipak zahtevaju veću rezoluciju ekrana, ali može se reći da će mašina koja može da pokrene verziju XP, moći da pokrene i „osmicu“.
 

Kod "Osmice" taster "start" više ne postoji


Novi operativni sistem u velikoj meri se oslanja na pregledač „Internet eksplorer 10“, kao i na HTML5, „Javaskript“ i CSS. Većina onih koji su isprobali novu verziju IE zadovoljna je kako radi, ali srećom po mnoge korisnike, i „Mozila“ i „Gugl“ uveliko spremaju svoje verzije pregledača za „Vindouz 8“.

Takođe, „Majkrosoft“ je poručio da će novi sistem biti kompatibilan s aplikacijama i periferijama za aktuelnu verziju „Vindouza“. Međutim, verzije X86 i ARM namenjene tabletima i drugim mobilnim uređajima neće podržavati postojeće „Vindouz“ softvere.

Do oktobra je ostalo još dosta vremena i sigurno će se ljudi iz „Majkrosofta“ potruditi da isprave greške koje se mogu primetiti u beta verziji. S druge strane, pitanje je koliko će korisnici koji su navikli na ikonice želeti da se prilagode novom operativnom sistemu.

BLIC - IT.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272