Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

Novo, revolucionarno mastilo iz Kodak-a

Menadžeri kompanije HP bi trebalo da se pripaze, jer u Kodak-u planiraju da uskoro krenu u frontalni napad na tržište inkjet štampača (u nas poznatijih kao “pljuckavaca”) za široku potrošnju, sa svojom novom proizvodnom linijom multi-funkcionalnih štampača i, što je još važnije, potpuno novom vrstom mastila, koja bi, kako u Kodaku potajno priželjkuju, uskoro mogla da postane standard u ovoj grani industrije.

Kodak-ovim inženjerima je bilo potpuno jasno da, ukoliko žele da se uhvate u koštac sa džinovima kao što je HP, moraju da smisle nešto zaista dobro i kvalitetno, te su stoga to i učinili. Ključna komponenta njihove Kodacolor tehnologije sastoji se u novom tipu pigmentnog mastila, koje pri štampanju daje izuzetno žive boje i navodno se odlikuje izuzetnom trajnošću – u Kodak-u tvrde da ono neće izbledeti čak ni za 100 godina! To praktično znači da će fotografije koje ste danas odštampali zadržati isti kvalitet i nakon 50 godina, kada ih budete pokazivali svojim unučićima.

Pored toga, Kodacolor tehnologija definiše upotrebu specijalnog mikro-poroznog foto papira, kao i takozvane Micro-Electro-Mechanical-Systems (MEMS) glave za štampanje.

“Da bi se u potpunosti iskoristile sve prednosti koje nudi Kodacolor pigmentno mastilo, neophodno je da fotografije budu odštampane na visoko-kvalitetnom i brzo-sušećem foto papiru. U tu svrhu, mi smo dizajnirali čitavu familiju mikroporoznih foto papira, na kojima će se odštampane fotografije odlikovati do sada neviđenim kvalitetom, izdržljivošću i stabilnošću. Kao i u mnogim drugim oblastima, mi smo i ovde srušili potpuno pogrešnu predrasudu o neophodnosti da korisnik sam odabira foto papir i postavke štampača, kako bi dobio najkvalitetniju moguću fotografiju. Svaki tip našeg foto papira ima na poleđini utisnut jedinstven vodeni žig, koji naši štampači mogu da prepoznaju i na osnovu njega automatski konfigurišu optimalne parametre štampača, radi dobijanja najboljeg mogućeg rezultata – zahvaljujući tome, svaka fotografija će izgledati isto kao da je odštampana u profesionalnoj Kodak laboratoriji,” kaže Susan Tousi, direktor odeljenja za inkjet štampače u kompaniji Kodak.

Iz ovoga možemo izvući zaključak da korisnici novih Kodak-ovih štampača neće moći da ručno podešavaju kvalitet štampe i tip papira, što naravno implicira da će, ukoliko žele da dobiju fotografije vrhunskog kvaliteta, morati da kupe specijalan Kodak-ov papir.

U Kodak-u takođe tvrde da će njihova nova tehnologija omogućiti korisnicima da za manje novca dobiju više odštampanih listova papira nego pri upotrebi konvencionalnih štampača. Po njihovim rečima, na svakih 15 dolara potrošenih za kupovinu mastila u boji, korisnik dobija 105 odštampanih fotografija, što je više nego duplo u poređenju sa konkurentskim proizvodima. Nadalje, na svakih 10 dolara potrošenih za crno mastilo, odnos je otprilike isti – 349 odštampanih stranica na Kodak-ovim i 145 stranica na konkurentskim štampačima.

Steve Hamm, iz magazina Business Week, smatra da bi, “ako u Kodak-u zaista uspeju da realizuju ove planove, to moglo predstavljati ogroman izazov za sve ostale učesnike u industriji štampača, vrednoj 50 milijardi dolara, koja se do sada uglavnom oslanjala na politiku mamca i udice – nudeći štampače po bagatelnoj ceni i ostvarujući lavovski deo profita na izuzetno skupim kertridžima.”

Hajde da se malo pobliže upoznamo sa 3 nova modela Kodak-ovih štampača, koji su zasnovani na pomenutoj tehnologiji.

Kodak Easyshare 5100 All-in-One Printer (čija preporučena maloprodajna cena iznosi 149.99 dolara), predstavlja kombinaciju štampača, skenera i kopir-aparata, a namenjen je korisnicima koji zahtevaju visok kvalitet odštampanih dokumenata, bez ikakvih ograničenja. Ovaj uređaj je u stanju da odštampa ili iskopira do 32 strane u minuti u crno-beloj varijanti, odnosno do 22 strane u boji, kao i da štampa fotografije direktno sa digitalnih fotoaparata zasnovanih na Pictbridge tehnologiji, bez ikakvog posredovanja PC računara.

Model pod nazivom Kodak Easyshare 5300 All-in-One Printer (preporučena cena 199.99 dolara) ima sve karakteristike kao i model 5100, uz dodatak kolor displeja dijagonale 3 inča, preko kojeg možete direktno pregledati i trimovati (crop-ovati) fotografije pre no što ih odštampate. Slot za dodatnu memorijsku karticu omogućava još brže i jednostavnije štampanje digitalnih fotografija, bez upotrebe PC računara.

Kodak Easyshare 5500 All-in-One Printer (preporučena cena 299.99 dolara) predstavlja idealno rešenje za kućnu i kancelarijsku upotrebu. Pored svih funkcija koje su prisutne na modelima 5100 i 5300, model 5500 se može koristiti i kao fax-mašina, poseduje LCD displej u boji dijagonale 2.4 inča, kao i dodatke za automatsko ubacivanje papira i obostrano (duplex) štampanje.

Prva dva modela bi na tržištu trebalo da se pojave u aprilu, dok je isporuka prvih primeraka modela Easyshare 5500 planirana za mesec maj 2007. godine.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272