Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

NVIDIA razvila 128-jezgarni GPGPU

Pre nekoliko nedelja Intel je prikazao njihov prvi programabilni “terascale” super kompjuter. Kao što se verovatno još sećate, čip sadrži 80 jezgara koja mogu da se programiraju da procesiraju podatke brzinom koja prelazi trilion operacija u sekundi (1 teraflop). Veličina čipa je uporediva sa velikom poštanskom markicom, ali moć procesiranja  se poklapa sa superkompjuterom koji je, 1996. godine, zauzimao oko 2.000 kvadratnih stopa i crpeo oko 1.000 puta više energije.

U stvari tehnike koje omogućavaju da masivna paralelna CPU struktura radi su trenutno u fazi razvoja, i ako sve dobro prođe, za pet do deset godina, one će lako moći da se integrišu u PC-je. Međutim, neki inženjeri u računarskoj industriji se slažu da neće biti lako praviti korisničke računare sa stotinama jezgara. Da pojasnimo, naučnici još nisu shvatili kako će ovi eksterni čipovi biti u mogućnosti da se upasuju u PC koji se stalno smanjuju. Čak šta više još jedna prepreka vezana za PC terascale integraciju će biti kompletna revizija instrukcija programa tako da aplikacije mogu da koriste veliki broj jezgara. To uključuje podučavanje programera kako da napišu kod za višejezgarne mašine (paralelno programiranje), što je prilično obeshrabrujuće predviđanje.

Ako pogledamo ovaj problem sa vedrije strane videćemo da HPC naučnici stalno razvijaju i poboljšavaju portfolija paralelnih algoritama koji mogu da budu korisni za korisničke paralelne programe. Pored toga, već prisutni masivni višejezgarni prototipovi obezbeđuju vredne informacije koje se odnose na najbolje pristupe sa tačke gledišta arhitekture, kao i sa tačke gledišta programiranja. U tom smislu, renomirana grafička kompanija NVIDIA je upravo izdala prototip čipa sa 128 GPU jezgara, dizajniranog za renderovanje složenih 3D grafika za potrebe video igara. NVIDIA ide na pristup generalne namene, što znači da 128 jezgara može da se programira tako da radi mnogo različitih grafički orijentisanih zadataka, kao i zadatke procesiranja koje izvršava konvencionalni procesor. Zato, GPU-ove za generalne namene od NVIDIA-je i ATI-ja ćemo možda za par godina videti integrisane u PC-je pre nego Intelovu terascale arhitekturu.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272