O knjizi Šekspir i družina u pozorištu

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Google plus
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Pregleda (30 dana / ukupno): 14 / 1468

Šekspir i družina

O knjizi će, pored profesora engleske književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu i Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Zorana Paunovića koji je i urednika edicije "Klepsidra", u kojoj je ona objavljena, govoriti i docent na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu Zorica Bečanović - Nikolić, a odlomke će čitati glumica Biljana Đurović.

Autor knjige Stenli Vels predsedava Memorijalnoj fondaciji Šekspirovog rodnog mesta Stratforda i počasni je upravnik Šekspirovog kraljevskog pozorišta.

Prema rečima urednika, knjiga pokušava da na prigodan i, gde je to moguće, zabavan način odredi Šekspirov položaj u odnosu na glumce i druge pisce njegovog vremena .

"Ona prati i dalje razvija savremenu kritičku i naučnu misao koja Šekspira vidi ne kao usamljenog velikana, već kao punopravnog člana pozorišne zajednice, zaposlenog dramskog pisca sa profesionalnim obavezama prema ostalom pozorišnom osoblju bez čije pomoći njegova umetnost ne bi bila toliko uspešna",objašnjava Paunović.

"Vels opisuje pozorišni svet kome je Šekspir pripadao i za koji je stvarao, a osnovno pitanje na koje traži odgovor je: kako je stvaranje za konkretne pozorišne trupe i konkretne glumce uticalo na samu kompoziciju Šekspirovih komada", ističe Paunović. LINK.

Da li ste čitali?

Korpa za naručivanje.

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar