Vesti – Mreže

 

Ukupno 24 – Strana 2 od 2

 

21. Sajt koji možda niste otkrili - FreeRinger - besplatno telefoniranje

Besplatno telefoniranje, kako gto lepo zvuči. FreeRinger vam omogućava da iz svog brovsera pozovete nekoga iz preko 30 zemalja.

 

22. Šta vam sve treba za kućnu računarsku mrežu

Ako želite da povežete dva ili više računara u LAN mrežu trebaće vam mrežni kabl, mrežni hab, mrežni svič ili bežični svič. Pod pretpostavkom da imate kućnu mrežu, svaki PC koji želite da povežete na LAN će trebati da ima neku vrstu mrežnog adaptera, bilo da je to ethernet kartica, bežična kartica ili čak bluethoot adapter. Ovi računari treba da se kače na hab ili svič.

 

23. TCP/IP protokol i njegov istorijat

TCP/IP je uveden u ARPANET mrežu sa malo otpora. Nisu svi sajtovi bili spremni da konvertuju svoje protokole, zato su Vinton Cerf, Jon Postel i TCP/IP tim isključili brojeve kanal NCP mreže na ARPANET IMP-u na čitav dan sredinom 1982, tako da su samo sajtovi koji koriste TCP/IP mogli da operišu. Da bi naglasili svoj stav, oni su ponovo isključili NPC na puna dva dana kasnije te jeseni. Potpuni prelazak je izveden 1. januara 1983. godine, bez većih problema, mada je nekolicini sajtova trebalo čak puna tri meseca da prepodese svoje sisteme.

 

24. WEP bežična bezbednost probijena za dva minuta

Ako kod kuće koristite 802.11b/g/n ruter i osećate se ugodno i bezbedno sa WEP šifrovanjem, spremite se da se uplašite. Ja uvek govorim ljudima da uključen WEP na njihovim Wi-Fi baznim stanicama je bezbedan koliko i reza na vratima, ali novi izveštaji pokazuju da hakeri mogu da probiju WEB bezbednost  za nekoliko minuta.

 

Strane:
1 2