Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Vesti – Statistika

Ukupno: 141, strana 2 od 8

Brojevi dana, 14. aprila 2013. godine 50 metara iznad zemlje, Donovan u Beogradu

 

 

 

50U Srbiji se od 16. do 19. maja prvi put organizuje "Večera na nebu" na kojoj će 22 osobe imati priliku da za stolom neobične konstrukcije, na visini od 50 metara probaju gastronomske specijalitete šefa kuhinje hotela "Square Nine" Gorana Kovačića. MONDO. 43Literarni palac. Iako je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) pre nekoliko dana predložila prosvetnim vlastima da se zbog manjka đaka smanji broj učenika u odeljenju sa 30 na 25 i tako spreči zatvaranje odeljenja i stvaranje tehnoloških viškova, do sada nije bilo reakcije ni iz Ministarstva prosvete niti Skupštine Srbije. On ističe da samo 15 odsto škola ima 25 učenika u odeljenju i da je ideja da od septembra ovo bude standard bar za prve razrede osnovne i srednje škole. Po njegovim rečima, upravo ova dva razreda su najproblematičnija, jer se prilikom upisa u atraktivne škole svašta radi, pa imamo odeljenja i sa po 43 đaka… POLITIKA. Najbolje bi bilo da svaki đak ima svog učenika. 4747 godina je duga karijera Donovana. - Slavni škotski gitarista i kantautor Donovan gostovaće 5. juna u Kombank areni. Čuvenog folk-rok trubadura svojevremeno su nazivali britanskim „odgovorom” na Boba Dilana, a karijeru, dugu 47 godina, obeležili su hitovi „Mellow Yellow”, „Sunshine Superman”, „Epistle To Dippy”, „Wear Your Love Like Heaven”, „Hurdy Gurdy Man”, „Lalena”…Iza sebe ima impresivan broj izdanja, jer je do sada objavio 29 studijskih, osam živih albuma, 62 kompilacije, pet tribjut izdanja… Stigao je i da uzbudljiv život pretoči u autobiografiju pod nazivom „The Hurdy Gurdy Man”, a s obzirom na to da je decenijama „zaluđenik” za meditaciju, svoju strast podelio je sa Dejvidom Linčom, osnovavši fondaciju koja nosi ime čuvenog američkog reditelja. POLITIKA.
 
   

Brojevi dana, 14. avgusta 2013. godine

 

 

 

1414 - U jednoj britanskoj školi jedan četrnaetogodišnjak silovao učiteljicu. Dečak koji je napao već je bio optužen za dva seksualna napada, a zbog ovog ga čekaju četiri godine iza rešetaka. Zoin Mihailo: "Kako da živite o trošku države nekoliko godina? Napravite nešto kažnjivo. "14 - Pripremno ročište pred suđenje za malverzacije u putarskim preduzećima, u kome su optuženi Miroslav Mišković, njegov sin Marko i još osmorica, odloženo je za 14. oktobar. 14 - Manastir Banjska, kod Zvečana, zadužbina kralja Milutina iz 14. veka, posvećena Svetom Stefanu, zaštitniku loze Nemanjića, danas slavi 700 godina postojanja. Ova svetinja, nekada poznata i kao "druga Studenica", jubilej obeležava u veoma lošem stanju. Iguman Danilo, jedini monah u Banjskoj, već dugo upozorava da mananstir propada i da je ugrožen. 14 - Ugovor o izgradnji novog železničko-drumskog mosta preko Dunava, na mestu gde je pre 14 godina porušen Žeželjev most je pred raskidanjem. Izvođač radova, špansko-italijanski konzorcijum „Azvi-Tadei-Horta-Koslada“ i investitor „Železnice Srbije“ jedni druge optužuju za kašnjenje i svako traži naplatu svojih troškova. 1300 Na keš kredit od 50. 000 dinara, s rokom otplate od 12 meseci i kamatom od 20 odsto, plaća se kamata od 5. 600 dinara. Na dozvoljeni minus od 50. 000 dinara za mesec dana plati se 1. 300 dinara, dok ova usluga tokom cele godine košta po 15. 000 dinara. Zoin Mihailo: "Banke posluju na neznanju i nemoći ljudi kojima trebaju pare. Ono što se na zna lako se nauči, ali nemoć je nemoćna. "30 Egiptu je danas proglašeno vanredno stanje u zemlji, javlja Rojters. Vanredno stanje počinje od 16 sati i trajaće mesec dana. U sukobima snaga bezbednosti i pristalica zbačenog predsednika Muhameda Morsija, prema najnovijim podacima egipatskog ministarstva zdravlja, poginulo je 95 ljudi. Vikipedija: "Geografski položaj Egipta izuzetno je povoljan. Sinajsko poluostrvo predstavlja kopneni most koji povezuje Egipat sa Azijom. Sredozemnim morem povezan je sa Evropom, dok Suecki kanal predstavlja važno čvorište trgovačkih puteva između kontinenata. "Zoin Mihailo: "U novom Egiptu više nikada neće biti podignute piramide. Kamenje se koristi za nešto drugo. "
 
   

Brojevi dana, 14. marta 2013. godine, Papa, crni građani i Windows 8

 

 

 

266INSTAGRAM. Kardinal Horhe Mario Bergoljo iz Buenos Airesa izabran je za 266-og poglavara rimokatoličke crkve, i naslednika pape Benedikta, koji je prošlog meseca podneo ostavku. On je izabrao ime Franja. ECONOMY. Zoin Mihailo: "Papa nikada neće biti mlad čovek. "130. 000INSTAGRAM. Suočene s velikim problemom nenaplativih kredita, banke u slučajevima kada imaju sumnju u bonitet klijenata, od Kreditnog biroa traže mnogo detaljnije izveštaje o njihovoj kreditnoj istoriji i ponašanju. Mada crne liste fizički ne postoje, bankari, ipak, traže mehanizme za veću kontrolu onih kojima nameravaju da plasiraju sredstva. Inače, u Srbiji je 130. 000 građana u docnji kod doplate. KAMATICA.  Zoin Mihailo: "Nekada banke zaviju u crno klijente, a nekada klijenti zaviju u sivo banke. "8INSTAGRAM. Iz štampe je izašla knjiga Windows 8. U knjižaru smo odmah doneli 8 knjiga. Čekamo vas.
 
   

Brojevi dana, 15. aprila 2013. godine Pinokio, eizdavaštvo i manastir star 700 godina

 

 

 

40 Pinokio from adambd on Vimeo. Lutkarsko pozorište „Pinokio” nedavno je obeležilo vredan jubilej: četiri decenije postojanja. Za proteklih 40 godina pozorište je imalo 137 premijera, budući da je reč o jedinom lutkarskom pozorištu u Beogradu, odnosno jednom od sedam teatara ovog žanra u celoj Srbiji. Davne 1972. godine reditelj Živomir Joković osnovao je putujuće pozorište „Pinokio”, a 1. aprila 1973. godine ova teatarska kuća dobila je sedište u Karađorđevoj ulici broj 9, gde je i danas njeno sedište. POLITIKA. Zoin Mihailo: "Kada će konačno neki od političara da dobije nadimak Pinokio?" 22. 5Zoin Mihailo: "Kada u budućnosti budemo prolazili pored pisca, on će nam preko vajrlesa ponuditi i svoju knjigu. "Američko udruženje izdavača objavilo je svoje podatke o prihodima za 2012. godinu koji pokazuju da e-knjige stalno rastu tokom poslednje decenije i sada predstavljaju gotovo četvrtinu prodaje američkih izdavača, odnosno 22,5 odsto. Ova industrija je doživela prilično snažan rast prihoda od 6 odsto u odnosu na godinu pre (2011. ), i dok ovi prihodi od e-knjiga pokazuju stabilan rast, postoje određeni znaci koji ukazuju da bi ove godine moglo da dođe do usporenja. BENCHMARK. 700700 godina suše. Manastiru Banjska, koji ove godine proslavlja 700 godina postojanja, hitno je potrebna pomoć stručnjaka u sanaciji i obnovi, upozorio je iguman manastira, jeromonah Danilo, koji je u nedelju bio domaćin direktoru Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije, Aleksandru Vulinu. VESTI ONLINE.
 
   

Brojevi dana, 15. januara 2014. godine

 

 

 

Od 10000 do 11000Povlašćena cena knjige važi dok brojač ne dostigne 11000. Umesto 1485 dinaraSamo 1040 dinara. VIŠE O KNJIZI I KORPA ZA NARUČIVANJE. 71) The decline of :hover2) jQuery loses market share3) The death of the mobile web4) The return of rich media5) Content will lose its crown6) Google will pull the rug out from under us (again)7) SVG will (finally) take offPROČITAJTE
 
   

Brojevi dana, 15. jula 2013. godine

 

 

 

1100Pinterest. Brašno tipa 1100, od koga se isključivo pravi ova vrsta hleba, gotovo da se više ne melje. Zbog minimalne zarade, većina pekara pravi specijalne skuplje vrste. PRAVOG crnog hleba na tržištu Srbije nema. Zoin Mihailo: "Nema crnog hleba na rafovima u Srbiji. Pekari nas, izgleda farbaju. "28Google je objavio Google Chrome 28 za Windows, Mac i Linux. Najnovija verzija ovog open source pretraživača donosi najnoviju verziju engine-a za Web renderovanje, Blink, te aplikacijama i ekstenzijama pruža bolju platformu za interakciju sa korisnicima van glavnog prozora pretraživača. Deo unapređenja je i bogatiji notifikacioni sistem, a nova verzija Chrome-a donosi i Notification Center koji radi nezavisno u odnosu na pretraživač preko taskbar-a ili menubar-a. On je već dostupan u Chrome OS, sada je obezbeđen u okviru Windows build-ova, a uskoro će biti proširen i na Mac i Linux. IT SVET.
 
   

Brojevi dana, 15. marta 2013. godine Samsung Galaxy S IV

 

 

 

IV Predstavljen je Samsung Galaxy S IV, na spektakularnoj premijeri koju su Južnokoreanci pripremili u Radio City Music Hallu u samom centru Menhetna u Njujorku. Interesovanje je, pogađate, neverovatno, a u pomenutu dvoranu stane jedva 6. 500 ljudi, pa je Samsung priredio i live prenos čitavog događanja. ECONOMY. 800INSTAGRAM. Kragujevačka kompanija Fijat automobili Srbija uvodi treću smenu, a do kraja godine zaposliće još 800 radnika, zbog povećanog obima proizvodnje i nove organizacije rada. Rad u tri smene u pogonima karoserije i lakirnice biće uveden 8. aprila, a u pogonu montaže treba da počne 22. aprila, zbog čega svake nedelje ugovore o radu na određeno vreme potpiše između 100 i 150 novih radnika. FAS trenutno ima 2. 600 zaposlenih, a do kraja godine posao će dobiti još 800 radnika, čime će broj zaposlenih biti povećan na 3. 400. Ugovorom između Srbije i „Fijata“ bilo je predviđeno da u kragujevačkoj fabrici automobila posao dobije 2. 433 radnika. KAMATICA. Zoin Mihailo: "Za brže rešavanje problema zapošljavanja u Kragujevcu potrebno je uvođenje, četvrte, pete, šeste. . . stote smene. "
 
   

Brojevi dana, 16. aprila 2013. godine Tito, Pulicer i Rols Rojs

 

 

 

30 Prema informaciji koja je 28. juna 1982. dostavljena Predsedništvu SFRJ, izvršeni su zaključci od 30. marta 1982. o “nekim pitanjima vezanim za utvrđivanje zaostavštine Josipa Broza Tita i zaključilo se kako će se postupiti sa stvarima koje su se nalazile u objektima Memorijalnog centra Josip Broz Tito”. Narodnoj banci Jugoslavije predato je: a) zlato u polugama i u prahu, u ukupnoj težini od 29,366 kg; b) zlatnici (veliki i mali), ukupno 2. 663 komada; c) predmeti od zlata, brilijanata i dijamanata koji su pripadali porodici Karađorđević, ukupno 149 komada; d) predmeti od zlata i drugih plemenitih metala koji su posle rata uzeti iz trezora Narodne banke Jugoslavije, zaplenjeni ili nabavljeni iz državnih sredstava, ukupno 251 komad; e) numizmatički novac veće vrednosti, ukupno 1. 271 komad; f) odlikovanja koja su pripadala porodici Karađorđević, 13 komada; g) posuđe od srebra, i srebra sa pozlatom, ukupno 18 kompleta; h) ostali predmeti manje vrednosti (dugmad za manžetne, kutije za cigarete, medaljoni, privesci, značke i dr. ), ukupno 83 komada; i) devize u gotovu: 26. 219 USA $, 36. 000 DM i 2. 200 danskih kruna. TELEGRAF. 97Awarded to Steve Sack of the Star Tribune, Minneapolis, for his diverse collection of cartoons, using an original style and clever ideas to drive home his unmistakable point of view. PULTZER PRIZES. List "San Sentinel" iz Fort Loderdejla na Floridi dobio je ovogodišnju 97. Pulicerovu nagradu za javnu službu, za istraživački tekst o policajcima koji su van dužnosti rizikovali živote da spasu građane. Novinari "Insajd Klimejt Njuza" iz Bruklina dobili su Pulicerovu nagradu za najbolju nacionalnu reportažu, a novinar "Njujork Tajmsa" nagradu za međunarodno izveštavanje, saopštiio je komitet za dodelu ove nagradu. Dva reportera "Njujork Tajmsa" dobitnici su Pulicerove nagrade za istraživačko novinarstvo, a "Orphan Master's Son" Adama Džonsona dobio je Pulicerovu nagradu za fikciju, prenosi britanska agencija Rojters. BLIC. 12ROLS ROJS ART DECO. Rolls Royce je udružio snage sa FAB1 milion sa ciljem kreiranja Ghost Extended Wheelbase modela koji ima za cilj da promoviše svest vezanu za kancer dojke. Ovaj model koji je u pink i beloj boji karakteriše eksterijer veoma prijatan za oko koji je dodatno istaknut hromiranim točkovima. Vozilo će biti dostupno za iznajmljivanje na teritoriji Velike Britanije u narednih 12 meseci i sav prihod koji bude zarađen na ovaj način će biti dodeljen za istraživanje kancera dojke. MOTO. 7. 079. 131. 050STANOVNIŠTVO. Ako posetite ovaj sajt, videćete kako se menja broj stanovništva na svetu i u SAD. 19EKO ROBOT NAKON EKOLOŠKOG UREĐIVANJA OKRUŽENJA. Na svečanoj sednici Skupštine grada, kojom su započeti Dani Beograda, dodeljene su Nagrade grada Beograda najboljima među Beograđanima u 19 različitih oblasti, od 177 nominacija. Nagradu grada Beograda za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju grada Beograda dobio je Radoslav Zelenović za očuvanje prepoznatljivog uspeha Jugoslovenske Kinoteke i renomea ove institucije u svetu. Nagrada grada Beograda za pronalazaštvo pripala je Boriši Miletiću za pronalazak-delo „Eko robot - uređaj za čišćenje ventilacionih kanala”. POLITIKA.
 
   

Brojevi dana, 16. juna 2015. godine

 

 

 

16Najmanji broj sa 5 deliocaOsnova heksadecimalnog brojnog sistema, koji se često koristi u kompjuterskoj nauciAtomski broj sumporaBroj timova koji su učestvovali na Svetskim prvenstvima u fudbalu od 1934. do 1978. godineBroj figura u šahu po jednom igračuF-16 je oznaka jednog od najpoznatijih Američkih avionaNaziv pesme rupe Green DayLuj 16. je bio kralj Francuske od avgusta 1974. do 21. januara 1793. godineMinimalna starost kada se dozvoljava upravljanje vozilom uz roditeljsku kontrolu u nekim državama: SAD, Kanada, Australija, Norveška i na Ostrvu ManMinimalna starost za davanje krvi u mnogim državamaminimalna starost za legalno uzimanje alkohola u: Nemačkoj, Belgiji, Švajcarskoj, Austriji, Italiji,Holandiji i Portugaliji. Vikipedija. 16 sendviča koje morate da probate pre nego. . . LINK. FIFA 16 - Navijači, koga želite na naslovnici?Prvi put otkako postoji čuvena igrica, navijači imaju priliku da odaberu koga žele da vide na naslovnici nove verzije FIFA igrice. Fotografija dana - TelegraphVodomar jede ribu, ulovljenu u malom jezeru u Maloj Subotici, u Hrvatskoj. Vedro obojenu pticu fotografisao je Petar Sabol TELEGRAPH
 
   

Brojevi dana, 16. marta 2013. godine

 

 

 

1. 300. 000INSTAGRAM. Beograd - Poslanici Skupštine Srbije usvojili su juče zakon koji bi trebalo da omogući upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole. Procenjuje se da je u Srbiji 1,3 miliona nelegalnih objekata. Upis prava svojine na objektima izgrađenim bez dozvole ograničen je na porodične kuće do 300 kvadratnih metara, stanove u zgradama do 200 kvadratnih metara, poslovni prostor u zgradama do 100 kvadratnih metara, garaže do 30 kvadratnih metara i objekte za obavljanje zanatske delatnosti do 100 kvadratnih metara. Građani koji su ranije predali zahtev za proces legalizacije neće ponovo morati da podnose zahteve. DANAS. Zoin Mihailo: "Srbija je puna kuća čija gradnja je započinjala u vreme kada se imalo. Sada se na istim kućama vidi koliko nemamo. Ni za malter. "62. 545. 275Broj sajtova na WordPress platformi je odavno preskočio 62 miliona. Da li je i vaš blog na WordPressu?Ako jeste, javite nam se.  330. 000. 000INSTAGRAM. U Kini je izmedju 1971. i 2010. obavljeno skoro 330 miliona abortusa, podaci su kineskog ministarstva zdravlja, javila je danas Sinhua. Politika jednog deteta u Kini je uvedena 1980, kao privremena mera da se zaustavi demografski rast. Zbog oštrih ograničenja ima mnogo sterilizacija i pobačaja, iako su takve mere nelegalne. 24 ČASA. 17INSTAGRAM. Danas svet ne možemo zamisliti bez Google-a - zahvaljujući njemu, obični korisnici mogu pronaći apsolutno svaku informaciju uz malo napora, a sve što je potrebno je, pravilno definisati pretragu. U svetu web profesionalaca, svi mi dok radimo na Webu, negde 'u malom mozgu' (narodski rečeno) nam je razmišljanje 'kako će sajt izgledati na Google-u', 'koje su ključne reči', 'kako rangirati stranicu po ovoj ili onoj ključnoj reči, itd. ECONOMY. 15Kako da naučite da igrate?Možda će infografike da vam pomognu?Možda?Ako ništa, one će da vas informišu i zabave. 15 Infographics that will teach you to dance ow. ly/iDj7d— GOOD(@GOOD) March 11, 2013
 
   

Brojevi dana, 16. septembra 2013. godine

 

 

 

185, 186, 187Časopis "Gradac", čiji je novi broj u potpunosti posvećen doajenu jugoslovenskog i hrvatskog stripa Andriji Mauroviću, biće predstavljen 17. septembra u Domu omladine Beograda. Maurović je jedan od najznačajnijih strip autora sa ovih prostora, rodonačelnik sedme umetnosti u Jugoslaviji i Hrvatskoj, autor "Starog mačka" i "Trojice u mraku" koji je rođen 1901. u mestu Muo u Boki Kotorskoj a preminuo 1981. u Zagrebu. B92600PinterestZoin Mihailo: "Uzeli biste kredit? Banke su već oduzele preko 600 kuća i stanova. Ako imate dve kuće ili dva stana, imaćete i za sebe i za banku. "100. 000Pratite @sloba_milosevicZoin Mihailo: "Ponedeljak nije mogao gore da počne. Na stolu vas je čekalo rešenje da vam je plata skočila na 100. 000. I odmah pala. "50"Pakistanski filmski centar izabrao je da ostvarenje ''Zinda Bhaag'' bude prvi pakistanski film koji će se takmičiti nakon više od 50 godina za nagradu Oskar u kategoriji filmova na stranom jeziku", navodi se u saopštenju Filmskog centra. B92.
 
   

Brojevi dana, 17. aprila 2013. godine Margaret Tačer, Skidanje

 

 

 

2000Rekla je i:I Bivša premijerka Velike Britanije Margaret Tačer biće sahranjena danas u Londonu. Očekuje se da će sahrani prusustvovati oko 2. 000 zvanica. Među prisutnima neće biti delegacije SAD. Ceremonija opraštanja od baronice Tačerova biće sprovedena na isti način kao sahrana lejdi Dajane, princeze od Velsa i kraljice majke, uz sve vojne počasti. B92. 32i Kao da je sramota voleti. Od države i dalje ne stiže pomoć. Državu baš briga, kaže autor filma „S/Kidanje”. Premijera novog domaćeg filma „S/Kidanje”, celovečernjeg igranog debija nagrađivanog scenariste i reditelja Koste Đorđevića (32), biće održana večeras u beogradskom „Sava centru”. U ovoj melodrami sa elementima komedije, Đorđević prati troje mladih junaka različitog socijalnog statusa, opsednutih ljubavlju prema pogrešnoj osobi. – Biti opsednut je isto što i biti zavisan od nečega ili nekoga. Implicitno, „ S/Kidanje” je priča o svima nama, o našoj nepomirljivosti sa životom, o odrastanju i uslovima u kojima odrastamo, o jednoj generaciji, o uzaludnoj borbi za opstanak ideala u svetu koji ideale pobija – ističe reditelj Đorđević. 64. 741Mi jedemo iz korpa, a korpa nas jede. DOK većina građana Srbije svakodnevno vodi "bitku" sa neplaćenim računima i sve većim troškovima za hranu, statistika kaže da živimo - bolje. Poslednja analiza Ministarstva trgovine pokazuje da je kupovna moć, merena odnosom prosečne zarade i prosečne "potrošačke korpe", u februaru bila veća nego u januaru, zahvaljujući, pre svega, povećanju plate. Tako, prema statistici, samo za kupovinu hrane i plaćanje mesečnih računa "odlazi" 64. 741 dinar. Za to je u februaru valjalo izdvojiti platu i po ili, tačnije, 1,49 prosečnih zarada od 43. 371 dinar, koja je za dve trećine zaposlenih "pusti san". Mesec dana ranije, u januru ove godine, trebalo je čak 1,64 prosečne plate! NOVOSTI.
 
   

Brojevi dana, 17. juna 2015. godine

 

 

 

17Prost broj, jer je deljiv samo sa sobom. Atomski broj hroma. Broj na dresu Džona Havličeka dok je igrao za Boston Seltikse. Približan prosečan broj poena po utakmici koje je postizao Predrag Stojaković, tokom svoje NBA karijere. Telefonski broj za policiju u FrancuskojMinimalna starost za upravljanje motornim vozilom u Ujedinjenom KraljevstvuŠpanija ima sedamnaest autonomnih pokrajina. Vikipedija. 17 BRIT nagrada Robija VilijamsaJedinstveno harizmatični Robert Peter „Robbie“ Williams je najpopularnija svetska pop zvezda neprikosnovenog muzičkog kalibra i jedan od najprodavanijih izvođača svih vremena sa 11 albuma koji su prodati u preko 77 miliona primeraka širom sveta! Sa svega 16 godina počeo je kao član benda Take That, a polovinom devedesetih usled masivne popularnosti, odlučuje da lansira solo karijeru, što se pokazalo kao jedna od najboljih odluka u muzičkoj industriji. Njegovi albumi su redom osvajali prva mesta na britanskim i svetskim top listama, uz hitove kao što su „Feel“, „Supreme“, „Rock DJ“, „Come Undone“, „Rudebox”, „Millenium“, „Kids“, „Angels“ i brojni drugi! Do sada je osvojio neverovatnih 17 BRIT nagrada, i time postao najuspešniji muzičar otkako se dodeljuju! Williams je 2006. godine ušao i u Ginisovu knjigu rekorda sa 1,6 miliona prodatih ulaznica u jednom danu! Robbie već beleži veliki uspeh i nove rekorde svojom novom svetskom turnejom „Let Me Entertain You“ tokom koje na lično insistiranje želi da obuhvati i gradove u kojima do sada još nije nastupao. Britanske dnevne novine The Guardian ove godine dale su i najbolji opis njegove spektakularne turneje: „Ako neko ove godine pruža više zabave od Robija Vilijamsa, i spremnost da se na koncertu preda publici do kraja, voleli bismo to da vidimo“. Fotografija danaTELEGRAPH. Posle 17 godinaTrener Crvene zvezde Dejan Radonjić rekao je da će njegova ekipa učiniti sve da ponovo pobedi Partizan i osvoji prvu šampionsku titulu posle 17 godina.
 
   

Brojevi dana, 17. marta 2013. godine

 

 

 

669Spemenik u Pragu. U Češkoj je prikupljeno 170. 000 potpisa kako bi Ser Nikolas Vinton, koji je 1939. godine u bivšoj Čehoslovačkoj od nacista spasio 669 djece, bio nominovan za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir. Ideju češke poslanice Miroslave Nemcove o Vintonovom nominovanju za Nobelovu nagradu između ostalog su podržali učenici "Open Gate high school" u Pragu. Samo oni su uspeli da skupe 13. 000 potpisa onih koji podržavaju ideju da 103-godišnji Winton bude kandidat za jedno od najvećih svjtskih priznanja. E-NOVINE. 10INSTAGRAM. BEOGRAD - EU i Priština su usaglasile nacrt sporazuma između Beograda i Prištine u 10 tačaka, koji je predat vlastima u Beogradu koji treba da iznesu svoje primedbe, saznaje današnji Blic. Kako navode, EU i Priština traže da se Srbija obaveže da neće kočiti prijem Kosova u međunarodne institucije i ostavlja mogućnost donošenja nove rezolucije Saveta bezbednosti koja bi zamenila postojeću 1244. RTV. Zoin Mihailo: "10 je broj koji dobija. "100INSTAGRAM. U Beogradu ima 620 hraniteljskih porodica, ali je potrebno još oko 100 da bi sva deca bez roditeljskog staranja imala adekvatan smeštaj. Centar za porodični smeštaj dece i omladine poziva sve potencijalne hranitelje da se jave. I pored nešto više od šest stotina hraniteljskih porodica u glavnom gradu, nadležni kažu da je potrebno još oko 100 da bi sva deca koja nemaju roditelje bila zbrinuta. "U Beogradu imamo oko 945 dece smeštene u 620 hraniteljskih porodica, ali za još 100 dece, koja su smeštena u institucijama, nam trebaju hraniteljske porodice", rekla je direktorka Centra Dobrila Grujić. RTS. Zoin Mihailo: "Roditelji su nam ponekad oni koji nas nisu rodili. Ali, važno je imati ih. "
 
   

Brojevi dana, 17. septembra 2013. godine Konkordija je ispravljena

 

 

 

1919: Operacija ispravljanja "Konkordije" je trajala 19 sati, isko se očekivalo da će trajati samo 12. 20: Brod je potonuo pre skoro 20 meseci. 500: Nik Sloun, južnoafrički stručnjak za spasavanje brodova koji je rukovodio timom od 500 ljudi da izvede ovaj inžinjerski komplikovan poduhvat, dočekan je kao heroj. 53: Posekotina na brodu kroz koju je ušla voda u brod je bila dugačka 53 metra. 32 + 2: Od 4. 200 putnika i članova posade, poginule su 32 osobe, a tela dve žrtve nisu nađena i pretpostavlja se da su na dnu olupine. 290: Brod "Kosta Konkordija" dug je 290 metara i težak 114. 000 tona. U procesu pripreme konstrukcija predviđenih za uspravljanje broda upotrebljeno je 30. 000 tona čelika. B9220Osnivač “Majkrosofta” Bil Gejts (57) najbogatiji je Amerikanac, 20 godina za redom, a preuzeo je i titulu najbogatijeg čoveka u svetu od Meksikanca Karlosa Slima, sa svoje 72 milijarde dolara neto vrednosti. I gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg (71) našao se na “Forbsovoj” listi, na zavidnom 10. mestu, sa 31 milijardom dolara. Zoin Mihailo: "Gradonačelnik Njujorka je na Forbsovoj listi najbogatijih. Onima koji bi da smene Đilasa ne bi smetalo da je Đilas gradonačelnik Njujorka. "30Deficit republičkog budžeta u avgustu iznosi je 30 milijardi dinara, dok je ukupan deficit u prvih osam meseci ove godine na nivou od 130,7 milijardi dinara, saopštilo je danas Ministarstvo finansija. Zoin Mihailo: "Operaciju sabiranja koja se uči u osnovnoj školi u Ministarstvu finansija su naučili i izračunali da je deficit u budžetu 30 milijardi. Za sabiranje će dobiti peticu, a za finansije jedinicu. "12Ministar privrede Srbije Saša Radulovoćje ocenio da ekonomska politika, koja je u Srbiji vodjena poslednjih 12 godina, "očigledno daje loše rezultate" i istakao da zato mora da se promeni. Privreda bazirana na subvencijama nije održiva. Zoin Mihailo: "Privreda bazirana na subvencijama nije održiva, ali su se održali oni koji su subvencionisani. "58U Srbiji se za 6 meseci 58 ubistava!!!!!!!!!!      !!!!!!!!!!     !!!!!!!!!!     !!!!!!!!!!    !!!!!!!!!!    !!!!!!!!??????????   ?????????? ?????????? ?????????? ?????????? ????????
 
   

Brojevi dana, 18. jula 2013. godine

 

 

 

80. 000Zamena zdravstvenih knjižica elektronskim karticama zdravstvenog osiguranja počela je kao pilot projekat u Kolubarskom okrugu, gde nova dokumenta treba da dobije oko 80. 000 osiguranika, a od oktobra će se proširiti na celu Srbiju. Zoin Mihailo: "Nova knjižica će koštati 500 dinara i važiće 10 godina. Čuvajte stare knjižice, za 10 godina će vredeti kao retkost više od 500 dinara. "95Zoin Mihailo: "Toliko su danas svi pominjali 95. rođendan Mendele, da se plašim da će mu pozliti od štucanja. "8Profesor Fakulteta političkih nauka Jovan Teokarević kaže da Srbiju očekuju teški i dugi pregovori sa EU, koji će najverovatnije trajati od šest do osam godina i dodaje da ti pregovori u svakom trenutku mogu da budu prekinuti. TELEGRAF. Zoin Mihailo: "Datum mi se sviđa, a godina manje. Upišite fakultet pa da vidimo da li će pre položiti država ili vi. "
 
   

Brojevi dana, 18. juna 2013. godine

 

 

 

2PINTEREST. Pripadnici radne grupe Uprave kriminalističke policije trenutno privode jednog bivšeg i jednog sadašnjeg funkcionera Agencije za privatizaciju, zbog sumnje da su učestvovali u zloupotrebama prilikom prodaje Tehnohemije, saznaje RTS. BLIC. Zoin Mihailo: "Danas hapse još dva funkcionera. Mladima se šalje pogrešan signal. Ili će svi tražiti posao u Policiji, ili niko neće hteti u rukovodioce. "40PINTEREST. Posle više od 40 godina tajnosti, objavljen je pravi uzrok smrti prvog čoveka u svemiru, sovjetskog kosmonauta Jurija Gagarina. Istaknuti ruski kosmonaut Aleksej Leonov otkriva istinu, koja se krila iza događaja tog tragičnog dana. NM. Zoin Mihailo: "Uvek kada dostignete nebeske visine, javi se neko ko vas vrati na Zemlju. "366Poslanici republičkog parlamenta danas će raspravljati o nekoliko kadrovskih odluka, nakon čega bi trebalo da započnu raspravu o amandmanima na set zakona iz oblasti obrazovanja. Poslanici bi potom trebalo da debatuju o 366 amandmana, koliko je pristiglo na paket obrazovnih zakona, od kojih je resorno ministarstvo vladi predložio da usvoji 50. BLIC. Zoin Mihailo: "Kada se na Zakon priloži 366 amandmana, možda bi bilo lakše da se Zakon ponovo napiše. "
 
   

Brojevi dana, 18. juna 2015. godine

 

 

 

18Atomski broj argona, plemenito gasa. Broj koji označava punoletstvo kod čoveka. Broj godina kada čovek stiče pravo da glasa na izborima. Po Kineskoj mitologiji, pakao ima 18 nivoa. U Kini je 18 srećan broj, odnosno broj koji označava prosperitet. Obično su stanovi na 18. spratu skuplji nego na ostalim spratovima. Broj poglavlja u Džojsovom Uliksu. 18-karatni iWatchiWatch od 18-karata18 načina kako da vežete kravatu
 
   

Brojevi dana, 18. maja 2013. godine Evrosong bez zemalja iz bivše Jugoslavije

 

 

 

58Finale 58. “Pesme Evrovizije” biće održano danas u švedskoj Malme areni, kada će između 26 kompozicija. Prvi put u istoriji finale Evrosonga će proći bez zemalja sa prostora bivše Jugoslavije. 40Oni su zaslužni zašto Internet danas izgleda ovako. The Father of Internet Vint Cerf, together with Bob Kahn created the TCP/IP suite of communication protocols. a language used by computers to talk to each other in a network. Vint Cerf once said that the internet is just a mirror of the population and spam is a side effect of a free service. Preporučio: @SasaKostic40 VELIČANSTVENIH. 10"Gospodin Predsednik"Pobednik 10. konkursa Betina fotografija godine je Andrej Isaković, urednik fotografije beogradskog nedeljnika NIN, saopšteno je večeras na otvaranju Međunarodne izložbe novinske fotografije, koju organizuje agencija Beta.  4Fotografije koje govore. Finale 58. “Pesme Evrovizije” biće održano danas u švedskoj Malme areni, kada će između 26 kompozici. . . Originalno objavljeno na stranici www. svet. rs/najnovije-vesti/prvi-put-bez-zemalja-bivse-juge-danas-finale-58-pesme-evrovizije © svetZvuk i fotografija na Samsungu.
 
   

Brojevi dana, 18. marta 2013. godine

 

 

 

53INSTAGRAM. Rafael Nadal nije zbog povrede kolena igrao sedam meseci, a pošto se konačno vratio na teren nanizao je tri titule, dve na šljaci i jednu na betonu. Posle prinudne pauze španski teniser je pao na peto mesto na ATP listi, ali je već nakon osvajanja Indijan Velsa popravio poziciju za jedno mesto. Špancu je ovo 53. trofej u karijeri, a 22. na turnirima Masters serije, takođe, i prva titula na betonu još od oktobra 2010. godine i trijumfa u Tokiju. Pobedio je Rafa u kalifornijskoj pustinji najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića, Rodžera Federera i u finalu Huana Martina del Potra. SPORTAL. 1INSTAGRAM. "Planom B“ za Železaru Smederevo predviđeno je da krene da radi. Ishod je sasvim predvidiv: nelikvidnost će se uvećati za njena dugovanja, nenaplativa potraživanja, rast nenaplativih kredita… Malo igranja ekonomije, a ekonomijom se u Srbiji igra, preraspodeljuje i ona stagnira, propada, godine prolaze…Uzmimo da je alternativa da u Smederevu počne proizvodnja kosmičkih letelica. Pošto smo miroljubiv narod, uzmimo da će njihova svrha biti da proizvode kišu nad Srbijom. Hala koje zvrje prazne ima ne samo u Smederevu, pa recimo da je za taj program potrebno kupiti samo mašine, opremu i tehnologiju za proizvodnju kosmičkih letelica. KAMATICA. Zoin Mihailo: "U kraju pogodnom za gajenje vinove loze, napravljena je železara. Sada će se praviti svemirske letilice, da odu u svemir oni koji neće da gaje vinovu lozu. "163INSTAGRAM. Vojna akademija obeležiće danas svoj dan i 163. godinu postojanja, kada će, u prisustvu vojnih i državnih funkcionera, biti uručena priznanja najuspešnijim pripadnicima te visokoškolske ustanove. Svečanosti će prisustvovati prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, najavilo je Ministarstvo odbrane. VA obeležava 163. godinu postojanja i svoj dan, 18. mart, u znak sećanja na isti datum iz 1850. godine, kada je knez Aleksandar Karađorđević odobrio da se formira Artiljerijska škola. Ta vojno obrazovna ustanova se kroz istoriju menjala i prilagođavala složenom procesu vojnog obrazovanja, a prvi korak u stvaranju oficirskog kadra načinio je 1833. godine knez Miloš Obrenović, kada je na školovanje u Rusiju poslao 30 mladića – od svakog roda po 10 mladih odabranih Srba da se “izuče za oficire”. TELEGRAF.
 
   
Strane: 1 23 4 5 6 7 8

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272