Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Vesti – Tehnologija

Ukupno: 14, strana 1 od 1

Nauka i tehnologija - vesti sa komentarom - 15

 

 

 

Kina gradi najveću železničku stanicu za superbrze vozove ispod Kineskog zida Kina će graditi najveću železničku stanicu na svetu za superbrze vozove i to ispod Kineskog zida u sklopu svojih priprema za Zimske olimpijske igre 2022. godine. 021. Zoin Mihailo: "I mi se pripremamo za Zimske olimpijske igre 2022. godine, već smo kupili tople čarape. " BLACKBERRY ODLAZI U ISTORIJU: Čuvena kompanija prestaje da proizvodi mobilne telefone Kanadska kompanija BlackBerry, poznata po inovativnim tehnologijama za mobilne telefone, planira da prekine proizvodnju pametnih telefona. TELEGRAF Zoin Mihailo: "Najpametniji potez u svakom biznisu je prekinuti dok ima biznisa. Pa i u biznisu sa pametnim telefonima. " Jedan tajfun mogao bi pola veka da napaja Japan energijom Tajfuni svakog čoveka asociraju na izuzetno sirovu snagu prirode, koja za sobom ostavlja pustoš. Međutim, japanski inženjer razvio je turbinu koja bi mogla da iskoristi neverovatnu snagu tih oluja i pretvori je u korisnu energiju. Ukoliko je u pravu, jedan tajfun bi mogao da napaja Japan 50 godina! RTS Zoin Mihailo: "Najviše nesikorišćene energije ima u ljudskom neradu. "
 
   

Nauka i tehnologija - vesti sa komentarom - 16

 

 

 

Zauvek se menja način na koji gledamo video snimke na YouTubeu YouTube planira potpuno da promeni način na koji gledamo video snimke na mobilnim telefonima – uz pomoć nove mobilne aplikacije pod nazivom YouTube Go. U pitanju je aplikacija koja bi na YT trebalo da privuče novih milijardu korisnika, između ostalog i iz zemalja poput Indije, Kine, Brazila i Indonezije, gde se ovaj servis gleda na različitim uređajima i uz različite mogućnosti spajanja na internet. B92 Zoin Mihailo: "Video će moći da se gleda i kada nismo na internetu. Na primer na pustom ostrvu. " Hiljade radoznalih u pohodu na zabavnu nauku Pod sloganom "Istraži, prikaži, znanje potraži" u jedanaest gradova Srbije održana je 11. Evropska Noć istraživača. Radoznalost je izmamila mnoge, a najviše one najmlađe, da masovno izađu na ulice Beograda, Niša, Kragujevca, Pirota, Požarevca, Inđije, Petnice, Novog Sada, Zrenjanina, Subotice i Šapca i upoznaju istraživače, saznaju više o njihovom životnom pozivu, zabave se i nauče nešto korisno i novo. N1 Zoin Mihailo: "U Srbiji se za najmlađe organizuju Noći istraživača, a za starije dani kada se ubijaju u pojam istraživači. " Inovativna igračka za decu - 'pametna' kutija Pronalazač iz Beograda Nebojša Sumrak je, sa timom IT stručnjaka, napravio inovativnu igračku za decu predškolskog uzrasta - 'pametnu' kutiju za sakupljanje igračaka, koja učestvuje u izboru Privredne komore Srbije za Najbolju tehnološku inovaciju. RTV Zoin Mihailo: "I glasačka kutija je pametna, ali samo za pametne. Za one druge je ćorava. "  
 
   

Nauka i tehnologija - vesti sa komentarom - 17

 

 

 

Google objedinjuje svoje usluge u Google Cloud Sve usluge koje i inače drži "u oblaku" Google je odlučio objediniti pod zajednički naziv Google Cloud.  Zvuči pomalo čudno, jer reč je o kompaniji koja je apsolutno promenila način korišćenja računara, smisao interneta, pa u velikoj meri i ljudske živote, ali Google do sada nije praktikovao naziv Google Cloud usluge. Postojala je, istina, Google Cloud Platform, ali ona je obuhvatala samo deo servisa koje je ovaj tehnološki div nudio i još nudi svojim korisnicima širom sveta. Od sada će se sve usluge bazirane na oblaku u računaru smestiti pod "jednim krovom". B92 Zoin Mihailo: "Uvek sam se čudio da mi kao nebeski narod, nismo patentirali tehnoligiju o oblacima (cloud)?" Stiže 5Gbps Ethernet sa brzinama prenosa podataka preko 500MB/s   Novi 5Gbps Ethernet standard je finalizovan, a IEEE 802. 3bz će uskoro biti spreman da obavlja svoj posao.  Već neko vreme se nestrpljivo iščekuje novi gigabit Ethernet, a pre svega zbog toga što 10GbE zahteva skuplje kablove u formi optičkih vlakana ili još skupljih Cat6a ili Cat7 kablova. On nije kompatibilan sa prethodnim standardima, kao ni ruterima, svičevima, a i mrežne karice za 10GbE su mnogo skuplje nego normalni GbE proizvodi. BENCHMARK Zoin Mihailo: "Što su brži prenosi podata, mi postajemo sve sporiji. " Virtuelna realnost će se koristiti za hvatanje kriminalaca Tehnologija virtuelne realnosti može da se koristi za razne stvari, kao što su igranje igara, stvaranje umetnosti, gledanje filmova, u medicinske svrhe, ali izgleda da će se koristiti i za pomoć u rešavanju zločina. Tako u Nemačkoj vlasti koriste prednosti ove tehnologije kako bi uhvatili poslednje preživele nacističke zločince. BENCHMARK Zoin Mihailo: "Kriminalci se nadaju da će uskoro odsluživati kazne samo u virtuelnim zatvorima. "  
 
   

Nauka i tehnologija - vesti sa komentarom - 18

 

 

 

Nobelova nagrada za čudna stanja materije OSLO - Nobelovu nagradu za fiziku ove godine su dobila tri britanska naučnika za otrkića tajni egzotičnih stanja materija. Nobelov komitet saopštio je da su Dejvid Džej Taules, Dankan Haldejn i Majkl Kosterlic "teoretskim otkrićima topološke faze tranzicije i topološke faze materije" otvorila vrata nepoznatom svetu u kojem materija može imati čudna stanja. RTV Zoin Mihailo: "Mislili su da nema pas za šta da ga ujede, a on držao sve u banci, daleko od pasa. " Pokemon GO konačno dostupan u Srbiji Sigurno ste malo zbunjeni ovim naslovom, jer ste verovatno već igrali najpopularniju igru ove godine na svom telefonu i pitate se kako je to sad opet dostupna u Srbiji. Pokemon GO konačno dostupan u Srbiji foto: b92. net Naime, Pokemon GO sve do sada nije bio zvanično dostupan za Srbiju. PRESS Zoin Mihailo: "Pokemon Go može da vas odvede u restoran, ali vam račun neće platiti. " Panasonic predstavio savitljive Li-Ion baterije Razlog zašto ne bi trebalo da savijate vaše elektronske uređaje kao što su tablet ili telefon su taj što će se oni naravno uništiti, ali i pored toga što savijanje Li-Ion baterije nije pametan potez - baterija bi mogla da eksplodira. Panasonic je na CEATEC 2016 sajmu izašao sa novim rešenjem i Li-Ion baterijom koja može da se savija i uvrće. BENCHMAR Zoin Mihailo: "Svakakvi zadaci se stavljaju pred pronalazače. Na primer da uređaji budu savitljivi. Bolje da se savije uređaj, nego mi. "      
 
   

Nauka i tehnologija - vesti sa komentarom - 2

 

 

 

Apple zvanično objavio iOS 10 i watchOS 3 Tačno prema ranije najavljenom rasporedu, Apple je počeo objavu iOS 10 operativnog sistema za sve podržane uređaje kao što su iPhone 5 telefon i noviji modeli, iPod touch šeste generacije, iPad 4 i noviji iPad Air i Pro modeli, kao i iPad mini 2 i noviji modeli. BENCHMARK Zoin Mihailo: "Operativni sistemi se neprekidno usavršavaju. Znači da proizvođači softvera žive od nasavršenih proizvoda. " Zoin Mihailo: "Što veći broj nose operativni sistemi, sve manje ocene dobijaju od korisnika. " Zakon o elektronskom poslovanju ukloniće 400 kilometara arhive dokumenata! Donošenje zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju, doneće velike uštede privredi i državi, zaključeno je na Javnoj raspravi o nacrtu tog zakona održanoj u Privrednoj komori Srbije (PKS). NOVAENERGIJA. Zoin Mihailo: "Bilo je nekada zabavno raditi iza brda dokumenata. Moglo je i da se spava. Iza elektronskih dokumenata nema spavanja. "  Zoin Mihailo: "Kilometre arhive je moguće elektronski spakovati u džep. Ali je potreban džep koji nije bušan. "   YouTube lansira svoju novu socijalnu mrežu Danas je zvanično objavljeno da je kompanija YouTube pokrenula svoju novu socijalnu mrežu. Sada neki kanali imaju "Community" tab, gde YouTubersi mogu slati poruke bez objave videa.  IT SVET. Zoin Mihailo: "Imam poruku za vas u boci, samo da pronađem neko ostrvo u okeanu, da je bacim. " Google muzejska tura oživela je dinosauruse Uz pomoć Google-a, muzeji i kulturne ustanove širom sveta u mogućnosti su da otvore svoje izložbe milionima ljudi koji drugačije ne bi mogli da ih posete. Najnovija virtuelna izložba omogućila vam je plivanje saRhomaleosaurus-om i 13 metara visokim Giraffatitan-om. IT SVET. Zoin Mihailo: "Zašto otvarati Narodni i ostale zatvorene muzeje za posetioce? Imaju Gugl pa neka se šetaju muzejima koliko hoće. "  Zoin Mihailo: "Lakše je Guglu da oživi dinosauruse, nego nama zatvorene muzeje. "  
 
   

Nauka i tehnologija - vesti sa komentarom - 3

 

 

 

I ČEKANJE KOŠTA Mesto u redu za ajfon 7 i do 3. 000 dolara Iako će se najnoviji model "Epl" uzdanice ajfona sa oznakom 7 pojaviti u slobodnoj prodaji u petak, to ne sprečava verne fanove da već danima čekaju ispred prodavnica spremni da za "dobro mesto" u redu plate i do 3. 000 dolara. Zoin Mihailo: "Prodajem mesto u redu za iPhone 7. Za fiksni telefon iz 1920. godine. " Pokušali smo da blokiramo Zakerberga na Fejsu i nismo uspeli Da li ste pokušali da blokirate osnivača Fejsbuka Marka Zakerberga na toj društvenoj mreži? Nemoguće je. 24 ČASA. Zoin Mihailo: "Zakerberg je kao poslanik u parlamentu. Uživa u fejsbukovskom imunitetu. " Google ažurirao Gmail i doneo oblikovanje email-ova Kako su mnogi email-ovi i dalje oblikovani na desktop ekranima, čitanje na mobilnim telefonima ponekad može biti teško. Najnovija verzija Gmail-a podržava email-ove kreirane tako da mnogo više odgovaraju korisnicima na manjim ekranima, pa će se sada sadržaj email-ova prilagođavati tako da odgovara ekranima svih veličina, uključujući i one na telefonima. BENCHMARK Zoin Mihailo: "Što je lakše slanje elektronske pošte, sanduče za otpad mora da bude sve veće. " Google Maps najzad ima mogućnost da pokaže vašu brzinu Do sada opcija koju Google Maps nije mogla da uključi je prikazivanje vaše brzine. Stariji GPS sistemi su imali mogućnost da vam prikažu samo limitiranu brzinu. IT SVET. Zoin Mihailo: "Prikazivanje brzine na guglovim mapama je korisno naročito za one koji ne vole da bulje u brzinomer. "  
 
   

Nauka i tehnologija - vesti sa komentarom - 4

 

 

 

DIREKTOR FBI UPOZORAVA Prekrijte veb-kameru na kompjuteru! Upozorenje FBI da bi svi trebalo da prekriju veb-kamere na svojim kompjuterima kako bi sprečili da budu predmet špijuniranja danas je podržao i direktor FBI Džejms Komi, dodajući da je to "razumna stvar" koju ljudi mogu da urade. ALO. Zoin Mihailo: "Veb kamera na računaru omogućava da komšije brže vide kada nam crkne krava. " Zoin Mihailo: "Veb kamera na računaru je kao otvorena vrata na kući. " Google Photos 2. 0 konačno dodaje opciju za sortiranje albuma na Androidu Objavljena na iOS platformi prošle nedelje, Google Photos 2. 0 aplikacija je sada dostupna i na Androidu i konačno dodaje način za sortiranje fotografija i videa u albume. Postoje još neke manje izmene, ali u ovom izdanju nema velikih funkcija kao što je to slučaj na drugim platformama. Do sada nije bilo načina da se sortiraju albumi na mobilnim uređajima, dok verzija 2. 0 dodaje mogućnost da se sortiraju prvo najstariji, najnoviji ili nedavno dodati. BENCHMARK Zoin Mihailo: "Kada gledamo svoje fotografije iz različitih životnih razdoblja, kao da nismo mi. Kakvi smo postali, možda i nismo. . " Arktik bez leda možda u leto 2030. godine Led na Arktiku se ovog ljeta smanjio na drugu najnižu razinu otkako su znanstvenici počeli pratiti njegovo stanje putem satelita, što je, kako navode, još jedan zlokoban signal globalnog otopljavanja. ALJAZEERA Zoin Mihailo: "Medvedi sa Arktika će nam 2030. pokucati na vrata. "  Kina lansirala drugu svemirsku stanicu Kina je juče lansirala svoju drugu svemirsku stanicu koja se smatra ključnim korakom za misiju na Mars do kraja decenije. Svemirsku stanicu "Tiangong 2" je ponela raketa lansirana s centra u pustinji Gobi na severu Kine. RTV. Zoin Mihailo: "Kada ćemo da lansiramo srpsku svemirsku stanicu ili SSS? Ne znam šta će nam, ali lepo zvuči. "  
 
   

Nauka i tehnologija - vesti sa komentarom 11

 

 

 

Šta uraditi kad vam nečiji USB stigne na kućnu adresu U poštanske sandučiće u Australiji neko je ubacio USB stickove, a policija upozorava da nikako ne povezuju te stikove sa svojim računarima. Prošle godine jedna je kompanija sprovela eksperiment u kojem su hteli da otkriju šta bi većina ljudi uradila ako pronađe USB stik, pa se pokazalo da bi dvadeset odsto ljudi ubacili USB u računar i proverili datoteke na njemu. Istraživanje koje je na Univerzitetu u Ilinoisu s provedeno početkom ove godine pokazalo je kako je broj ljudi koji će otvoriti datoteke na USB-u kojeg pronađu veliki – čak 48 odsto. PRAVDA. Zoin Mihailo: "Ljudi lako upadnu u zamku da postoji besplatno. Ali nikada oni koji vole sve da plate. " Bivši rukovodilac Diznija: volim pirateriju Zaposleni u industriji zabave obično ne koriste baš lepe termine kada govore o pirateriji, ali postoje i neki sa drugačijim shvatanjima. Bivši rukovodilac kompanije Dizni, Samir Bangara je, govoreći na velikoj All That Matters konferenciji, poručio da on voli pirateriju i da je ona pokazatelj nečije popularnosti. Kod debate o pirateriji učesnike možemo podeliti na dve grupe, jedna u kojoj su oni koji smatraju da je to najgora stvar i da je treba zaustaviti po svaku cenu, i drugi poput Samira koji vide pozitivne stvari. BENCHMARK Zoin Mihailo: "Pirati nam pomažu da budemo primećeni. " Adidas pokazao izgled i proces izrade prvih patika koje proizvode roboti Adidas je prošle godine objavio planove vezane za Speedfactory, proizvodne objekte u Nemačkoj i kasnije u SAD u kojima radnu snagu čine roboti. Danas je gigant u oblasti sportske obuće pokazao prvu siluetu patika razvijenih kroz ovaj projekat, model poznat kao Futurecraft M. F. G. Radi se o elegantnim patikama za trčanje koje imaju Adidas zaštitni znak i Boost đon, i izgled sličan onome koji možemo videti kod nekih popularnih modela. BENCHMARK Zoin Mihailo: "Roboti su veoma vespitani. Kada ih programiraš da prave patike, roboti prave patike. I još nijednom nisu pitali: ZAŠTO?"
 
   

Nauka i tehnologija - vesti sa komentarom 5

 

 

 

Japan troši milijardu dolara na veštačku inteligenciju Japanska vlada će potrošiti 974 miliona dolara na desetogodišnji projekat koji bi trebao da veštačku inteligenciju učini realnošću. Kako navodi ugledni medij Nikkei, Riken centar za istraživanje napredne integrisane inteligencije će biti otvoren blizu železničke stanice u Tokiju i uključivaće 100 istraživača iz kompanija među kojima su Toyotai NEC. BENCHMARK. Zoin Mihailo: "Mi nećemo potrošiti milijardu dolara na veštačku inteligenciju kao Japanci. Mi ćemo ih potrošiti na gluposti, jer mi smo prirodno inteligentni. "  Zoin Mihailo: "Veštačka inteligencija u Srbiji je kada imaš diplomu škole u koju nisi išao. " Ovo je najpopularnija boja na internetu Dizajner Paul Herbert analizirao je boje 10 najposećenijih internet stranica i otkrio da je među njima najzastupljenija plava.  Stranice poput Facebooka, Wikipedije i Amazona među najposećenijim su na internetu, a zajedničko im je to što su dominantno plave. NOVA ENERGIJA. Zoin Mihailo: "Sve boje interneta su lepe, sem crne, kada nema interneta. " Arktik ostaje bez leda već u leto 2030? Led na Arktiku se ovog leta smanjio na drugi najniži nivo otkako su naučnici počeli da prate njegovo stanje putem satelita, što je, kako navode, još jedan zlokoban signal globalnog otopljavanja. Zoin Mihailo: "Ako svet toliko kuka zato što će se led na Arktiku istopiti do 2030. zašto ga mi ne proizvodimo? Da se obogatimo i smrznemo svet. " Android 7 Nougat ima četiri bitne skrivene funkcije Nakon što pređete preko ključnih novih funkcija Android 7. 0 Nougat operativnog sistema, kao što su mod podeljenog ekrana i poboljšana obaveštenja, postoji čitava serija noviteta koje možete istražiti. Forbs poručuje da u novom Androidu postoje četiri skrivene funkcije. Jedna od njih je "Clear all" taster za aplikacije, U prethodnim verzijama Androida kada klinete na taster za pregled, to će vas dovesti do svih otvorenih aplikacija i nakon toga treba da prevlačite jednu po jednu kako bi ih zatvorili. Međutim, u Nougat platformi se to omogućava pritiskom na jedan taster. BENCHMARK Zoin Mihailo: "Operativni sistemi su sve pametniji. Imaju i skrivene funkcije. Zato što vole da se prave pametniji nego što jesu. "      
 
   

Nauka i tehnologija - vesti sa komentarom 6

 

 

 

Opet smo krivi za sve - Srbin glavni negativac u novoj igrici Najnoviji video za Watch Dogs 2 otkrio je i ime glavnog negativca, koji se zove - Dušan Nemić.  On nije tipičan negativac na kakvog smo navikli, video ga predstavlja kao sofisticiranog intelektualca koji praktikuje jogu i nosi samuraj punđu. RTV. Zoin Mihailo: "Srbi su glavni krivci u igricama, ali važno je da nisu više u igrama. " Sve više Japanaca nevino i u zrelim godinama Japanski demografski izazovi su dobro poznati. To je najstarija nacija na svetu sa zabrinjavajuće malim brojem novorođenčadi i zapanjujućim brojem samaca.  Uprkos naporima države da podstakne sklapanje brakova i rađanje, stvari se ne kreću u željenom pravcu. Kako prenosi Japan tajms, novo istraživanje pokazalo je da 70 odsto muškaraca i 60 odsto žena uzrasta od 18 do 34 nisu u vezi. Još crnja statistika je u tome da je od tog broja 42 odsto muškaraca i 44,2 odsto žena priznalo da je nevino. 021. Zoin Mihailo: "Nevina i iskusna, san nekadašnjih muškaraca, uz pomoć medicine i današnjim muškarcima ostvariv san. "    
 
   

Nauka i tehnologija - vesti sa komentarom 7

 

 

 

IT sektor najveći izvoznik: Cilj Vlade da se za dve godine taj iznos učetvorostruči! Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je u nedelju, 18. septembra, da je IT sektor trenutno najveći izvoznik i da je cilj Vlade da se u naredne dve godine taj iznos učetvorostruči. Zoin Mihailo: "Ako vlada ništa ne bude radila kao i do sada, izvoz IT sektora ima šanse da se udvostuči u naredne dve godine. " Apple nastavio sa angažovanjem eksperata u oblasti virtuelne i izmenjene realnosti Direktor Apple-a Tim Kuk nagovestio je da je Apple zainteresovan za izmenjenu i virtuelnu realnost, a izgleda da to interesovanje raste. Business Insider piše da je Apple tokom leta angažovao dva nova eksperta koji su radili kod dva najveća imena u ovoj oblasti – Oculus VR i Magic Leap. BENCHMARK. Zoin Mihailo: "Naša vlast ne mora da radi na projektima virtuelne realnosti jer propagandna aktivnost još daje odlične virtuelne rezultate. "  Jrump: Igra u kojoj se Tramp bori protiv knjiga i Hilari Klinton Igra “Jrump” objavljena je u petak, a glavnu ulogu u ovom satiričnom “delu” igra Donald Tramp. Igrač mora da gradi zidove kako bi se junak otisnuo u zvezde i "galaksiju ponovo učinio ponovo velikom". B92 Zoin Mihailo: "Ideja za kompjutersku igricu. Kandidat za predsednika zakopava protivkandidate po Srbiji, a mi ih tražimo i spasavamo. " Ako ovu fotografiju okačite na Fejsbuk, bićete u velikom problemu Naširoko je poznata činjenica koja je postala pravilo: nikada ne postavljajte vašu adresu na društvene mreže. Danas postoji i novo pravilo - a to je da ne smete da postavite ni fotografiju vaše avionske karte i pasoša na internet.  Razlog toga je dvodimenzionalni QR barkod koji se nalazi na vašoj avionskoj karti i koji se može iskoristiti za razne podmukle prevare. VESTI. Zoin Mihailo: "Ako ne objavite fotografije na Fejsbuku, pitaće vas starost šta ste to radili u mladosti. "  Od sad ćemo sve kazne da plaćamo elektronskim putem Kazne će se uskoro plaćati preko interneta, platnom karticom, na isti način kao kada se onlajn kupuju patike ili trenerka, ili uplaćuje hotel u inostranstvu.  Ovo će biti omogućeno na portalu e-uprave, a tu uslugu moći će da koriste i oni koji nemaju aktiviranu uslugu elektronskog bankarstva, pišu Večernje novosti. 24ČASA. Zoin Mihailo: "I zatvorska kazna preko interneta bi mogla da se "plati". Zabrana pristupa internetu dok traje kazna. "  
 
   

Nauka i tehnologija - vesti sa komentarom 8

 

 

 

Rusi pokrenuli besplatan servis za krađu lozinki Besplatan servis namenjen je online kriminalcima koji pokušavaju da dođu do korisničkih imena i lozinki brojnih servisa.  Omiljena meta online kriminalaca su korisnička imena i lozinke brojnih servisa, podaci o bankovnim karticama i slični podaci koje mogu sami da iskoriste ili ih prodaju na crnom tržištu i na njima da zarade dobar novac.  b92 Zoin Mihailo: "Naše lozinke na internetu su naše ogledalo. Što su jednostavnije pokazuje koliko smo nevini i naivni. " Kako je izgledala škola za gladijatore? Gladijatorske igre su zauvek promenile shvatanje zabave u starom Rimu, a mi vam otkrivamo kako je izgledala škola i trening ratnika, koji su se svakodnevno suočavali s ekstremnim uslovima.  Odmah pored Koloseuma u Rimu, najpoznatije arene, nalaze se ruševine škole za gladijatore. Možete da vidite ćelije/sobe u kojima su gladijatori živeli, tunele koji su vodili do arene - dovoljno da pomogne arheolozima da vizuelizuju kako je škola nekada izgledala. RTV Zoin Mihailo: "Danas je ulica škola za gladijatore. Neko je plati na početku školovanja. Neko na kraju. Ali niko je ne završi. " Twitter konačno omogućio duže tvitove Twitter je možda uklonio ograničenje od 140 karaktera za poruke (Direct Messages), ali ovu granicu i dalje drži čvrsto kada su u pitanju regularni tvitovi. Do sada nije bilo čak ni nikakvih naznaka od strane kompanije da će makar razmotriti uklanjanje limita koji postoji od prvog dana. Međutim, Twitter je preduzeo određene korake kako bi pomogao korisnicima da izvuku maksimum iz društvene mreže. BENCHMARK Zoin Mihailo: "Lako je napisati ekspoze na 200 strana, napiši ga ti u jednom tvitu. " Matematička gimnazija – 50. rođendan Matematička gimnazija proslavila je juče 50. rođendan. Svečana akademija je održana u Narodnom pozorištu, pred prepunom salom u kojoj su se našli profesori, bivši učenici i brojni gosti koji su imali priliku da se podsete na istoriju i razvoj ove značajne obrazovne ustanove. PC PRESS Zoin Mihailo: "Dobre škole će nam uvek trebati, ako ne zbog Srbije, ono zbog naše dece koja će sa odličnim znanjem otići u svet. " Holanđani predlažu da tehnologija pomogne u borbi protiv huligana Fudbalski huligani su, nažalost, nesrećna posledica sporta. U prošlosti se njima zabranjivao ulaz na stadion, ali kada ih ima na hiljade, onda je verovatno da će se nekolicina provući. Kako bi se efikasnije borio protiv huligana, Fudbalski Savez Holandije predlaže upotrebu tehnologije. Tehnologija koja bi bila uključena bi čuvala otiske prstiju huligana na fajlu, a potom bi ugrađeni GPS bio u stanju da prati njihovu lokaciju u svakom trenutku (u toku utakmice), kako bi se osiguralo da nisu ni blizu stadiona. BENCHMARK Zoin Mihailo: "Mi nemamo tehnologiju za borbu protiv huligana. Mi se više oslanjamo na ljude koji su poznati huliganima. "
 
   

Nauka i tehnologija - vesti sa komentarom 9

 

 

 

Beograd dobija „Vajber“ nalepnice "Young Love In Belgrade" Nakon Moskve, Pariza, Njujorka i Tokija, Beograd je među prvih deset gradova sveta koji dobija svoje „vajber“ stikere iz serije "Young Love", saopšteno je iz Gradske uprave. Povodom promocije paketa nalepnica Young Love In Belgrade, Beograd i kompanija „Vajber“ organizuju u sredu 28. septembra u 17 časova veliki muzički spektakl na Trgu Republike, kada će Beograđani i gosti Beograda uživati u nastupu „Sent Luis benda“ i Sare Jovanović. RTS  Zoin Mihailo: "Danju uživanje u Beogradu na vodi, a noću može i na nečem žešćem. " WhatsApp dodao spominjanje korisnika Svako ko je ikada učestvovao u grupnim ćaskanjima zna koliko ona mogu biti naporna. Ipak, ponekad treba da vidite poruku a WhatsApp je sada dodao alatku koja će učiniti težim da ignorišete grupna ćaskanja. Aplikacija sada ima mogućnost spominjanja korisnika pa tako možete biti sigurni da će onaj ko treba da vidi poruku dobiti obaveštenje o njoj. BENCHMARK Zoin Mihailo: "Nakon pominjanja u grupnim ćaskanjima, uskoro se mogu očekivati i ogovaranja, kada neko ode iz grupe. " Apple ima novi patent Vizionari iz Applea, torbe, odnosno kese posmatraju na potpuno drugačiji način.  Oni su dugo razmišljali o papirnim kesama i tome kako bi mogli da ih poboljšaju pa su napravili jedan patent.  Inovacija je u tome što bi koristili veliki procenat recikliranog materijala.  Naime, njima se nisu dopale klasične papirne kese pa su rešili da ih poboljšaju tako što bi koristili drugačiji materijal koji bi bio mekši, kao i ručke koje bi olakšale nošenje.  Iako reciklirane kese i nisu baš nov izum, Apple namerava da njihov iBag ima specifičan dizajn, bude jači od plastičnih kesa i da bude ekološki. B92 Zoin Mihailo: "Ako već izmišljaju papirnu kesu, najrevolucionarnija bi bila ona koja bi se sama nosila. " Kakvi su utisci o GoPro Karma dronu? ipično predstavljanje GoPro kamera je baš onakvo kakvim ga verovatno i zamišljate: ekstremni sportisti ih predstavljaju na nekoj sjajnoj lokaciji. Međutim, juče je GoPro imao i jedno objavu koja nije tipična. Nakon nekoliko odlaganja, GoPro je predstavio Karma dron, i to na farmi u severnoj Kaliforniji na kojoj su novinari mogli da se druže sa dronom. Ovo je prvo predstavljanje proizvoda kompanije GoPro koje nije kamera. To znači da sada gaze u nepoznatim vodama. BENCHMARK Zoin Mihailo: "Dronovi ne smeju da budu suviše mali jer će službe za zaprašivanje misliti da su komarci. "
 
   

Vesti sa komentarom broj 10

 

 

 

Danas počinje jesen Jesen će za nas početi u 16. 22, a trajaće do 21. decembra kada počinje zima. Ekvinocij ili jesenja ravnodnevnica je pojava kada Sunce, u svom prividnom godišnjem kretanju, stiže na nebeski ekvator. Za vreme ravnodnevice smerovi izlaska i zalaska Sunca su najbliži tačnim smerovima istoka i zapada, a u trenutku ravnodnevice Sunčeve zrake obasjavaju Zemljin ekvator pod pravim uglom. U danu jesenje ravnodnevnice, obdanica i noć ipak nisu jednake dužine jer Zemlja poseduje atmosferu koja prividno uzdiže Sunce iznad horizonta. N1 Zoin Mihailo: "Nama u Srbiji počinje jesen. Onima koji su se odselili pada žuto lišće na čiste puteve, novi auto. Baš nostalgično. " YouTube pokrenuo YouTube Heroes inicijativu Moderisanje Youtube sajta je zahtevan posao, posebno imajući u vidu broj videa koji se otpremi svaki dan, broj komentara i svega ostalog. Međutim, izgleda da je Youtube odlučio da prepusti taj posao zajednici pokretanjem onoga što oni nazivaju YouTube Heroes. BENCHMARK Zoin Mihailo: "Da je Youtube nastao u Srbiji, moderatori bi od predsednika dobili još i odlikovanja. " Edvard Snouden: nemojte koristiti Google Allo Edvard Snouden je upozorio korisnike da ne koriste novu Google-ovu aplikaciju za ćaskanje, jer omogućava kompaniji da pročita sve. Google je konačno objavio novu chat aplikaciju nakon što je najavljivao to tokom leta. Uz aplikaciju dolazi i robot koji posmatra sve što korisnici kažu i čuva to za kasniju analizu, koristeći te podatke kako bi poboljšao aplikaciju. To takođe znači i da se svi razgovori čuvaju na Google-ovim serverima na kojima oni mogu da ih čitaju unedogled. BENCHMARK Zoin Mihailo: "Kod Gugla je sve besplatno, jer ono što se ne plati na mostu, platiće se na ćupriji. " Domaći IT: kuda i kako? Široko je prepoznato da je domaća IT industrija dinamična i uspešna. To saznanje kao da je dovoljno svima, tako da se tu gubi interesovanje za dublje analize. Šteta, jer država propušta priliku bržeg ekonomskog oporavka, a informatičke kompanije nemaju pravu sliku o svojoj tržišnoj poziciji – teško će uporediti svoje poslovne performanse sa sektorskim.  Da bi se stvari okrenule u pravom smeru, analitička inicijativa SITO će na predstojećem BIZIT-u održati radionicu pod nazivom “Kuda i kako da vodite vaš IT posao“. Program radionice je prilagođen, pre svega, IT kompanijama i namenjen je rukovodiocima, osobama odgovornim za planiranje i prodaju u informatičkim firmama. Ova radionica može da bude korisna i predstavnicima državnih institucija, odgovornim za informatički razvoj, pri određivanju nivoa tehnološkog razvoja, istraživačko-razvojnog potencijala zemlje i formiranja jasnije strategije razvoja domaće IT industrije. PC PRESS Zoin Mihailo: "Domaća IT industrija je dinamična. Statična država je jedino prati u naplati poreza. "  
 
   

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272