Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Botanika

C++ Visual C++ C#

Cloud

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Geografija

Geologija

GOOGLE

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Raspberry PI

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL Server

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Vesti – Zaštita i sigurnost

Ukupno: 121, strana 6 od 7

Skype je zakrpio bezbednosne rupe u verziji za Windows

 

 

 

Skype je izbacio novu zakrpu za Windows verziju Skype-a koja rešava neke bezbednosne probleme i polira neke stvari koje su škripale, kao što je omogućavanje veće brzina konektovanja na Skype mrežu ako se nalazite na zaštićenoj konekciji. Primarni problem koji je rešen sa Skype 3. 6 zakrpom je višezonska ranjivost i implementacija nove funkcije belih/crnih listi za programe koji koriste Skype API - omogućujući blokiranje malicioznih programa i namera. Takođe su rešeni neki drugi problemi, kao što je padanje Skype-a kada prima drugi dolazeći poziv, gubljenje kontakata kada sinhronizacija ne uspe, i sposobnost da se koristi web kamera koja je uključena tokom poziva. Za kompletnu listu ispravki pročitajte zvaničnu listu. Ako je vaš Skype podešen na automatsko ažuriranje, ovu zakrpu bi trebalo automatski da dobijete - u suprotnom, možete da proverite da li ima novih ažuriranja preko Skype klijenta ili daunlodujte Skype 3. 6.
 
   

SmugMug ne razume pojam privatnosti

 

 

 

Momci na Google Blogoscoped su otkrili  nešto što nama izgleda kao ogromna rupa u obezbeđivanju privatnosti korisnika na web sajtu za onlajn deljenje fotografija po imenu SmugMug. Kao i mnogi drugi servisi za onlajn deljenje fotografija, SmugMug omogućuje korisnicima da označe slike kao javne ili privatne. Ako su vaše fotografije označene kao privatne onda se one neće pojaviti na stranici vašeg profila a drugi korisnici neće moći da da ih pronađu osim ako im ne pošaljete specijalni URL, koji nije zaštićen lozinkom. Naravno, lozinka bi učinila stranicu bezbednijom, ali bi takođe otežala prijateljima, familiji i kolegama da vide vaše privatne fotografije. Ali sve dotle dok javnost nema lak način za pronalaženje vaših fotografija, one su i dalje sigurne od neželjenih pogleda, zar ne? U ovom slučaju odgovor je ne. Problem je u tome što SmugMug daje slikama predvidljive URL-ove, koji počinju sa http://www. smugmug. com/gallery/1000. Sve što treba da uradite je da promenite broj i počećete da pronalazite foto album za foto albumom, bez obzira da li su javni ili privatni. Kao što je Google Blogoscope-ov čovek Philipp Lenssen istakao, rešenje bi bilo jednostavna upotreba nasumičnog niza karaktera. Ali CEO SmugMug-a je odgovorio u e-mail poruci Lenssen-u da sistem nije izgrađen za nasumične nizove i da bi njegovo modifikovanje sada bilo preskupo. A ako većina SmugMug koirsnika ostane blaženo nesvesna da njihovim privatnim slikama može javno da se pristupi, onda ne vredi ulagati ni pare ni vreme da se ispravi ovaj propust, zar ne? Mi sa druge strane mislimo da SmugMug a i bilo koja druga kompanija koja tvrdi da obezbeđuje korisniku određeni nivo privatnosti mora da bude spremna da unapredi svoj sitem kada im se ukaže na bezbednosne propuste.
 
   

Specijalna nanosupstanca trenutno zaustavlja krvarenje, vampiri protestuju

 

 

 

Mi već sada imamo sprejeve koji zamenjuju flaster, ali  Arch Therapeutics je razvio nanostrukturisanu supstancu za koju tvrde da skoro trenutno zaustavlja krvarenje. Originalno razvijena u MIT-u, ova materija čeka FDA odobrenje i vrlo brzo će početi da se primenjuje u operacionim salama. Ova tečnost se sastoji od amonikiselina koje formiraju peptide i grupišu ih u dugačka vlakna kada se izlože slanom okruženju, kao što je velika količina krvi. Sam materijal je već davno poznat - originalno je otkriven 90-tih godina, ali tek nedavno su istraživači tokom jednog eksperimenta shvatili da može odlično da posluži za kontrolu krvarenja. Nakon toga, dolari su počeli da se vrte u nekim važnim glavama i onda je osnovan Arch Therapeutics.
 
   

Šta ćete uraditi ako greškom izbrišete 14,000 e-mail naloga?

 

 

 

Izgleda da je  Charter, kablovski provajder i provajder Internet usluga odlučio da uključi nešto više od samo neaktivnih naloga u svoju rutinsku proceduru brisanja neaktivnih e-mail naloga. Iako njihova greška nije toliko strašna kao naplaćivanje usluga unapred za 7. 5 miliona dolara, 14,000 korisnika koji su imali e-mail naloge na Charter-u su otkrili da su njihovi nalozi potpuno ispražnjeni, uključujući sve slatke fotografije praunuka i drugih uspomena. Ono što je najgore u celoj priči je to što Charter kaže da ništa od izbrisanih podataka ne može da se povrati. Da bi korisnicima nadoknadila gubitak, kompanija je platila svakom korisniku čiji je nalog izbrisan 50 dolara. Bolje išta nego ništa, ali da li to može da nadoknadi gubitak fotografija voljenih i druge važne podatke? Jedino opravdanje koje je Charter uspeo da smisli za ovu grešku je da se ovako nešto još nikada nije dogodilo. Naravno na kraju su dodali čuvenu i izanđalu rečenicu "mi ćemo uraditi sve što je u našoj moći da se ovako nešto više nikada ne dogodi. " Sve u svemu, ova greška ih je koštala 700,000 dolara - i barem nekoliko stotina klijenata. Izgleda da neodgovorno upravljanje podacima klijenata neće imati nikakve druge posledice, osim eventualnog otkaza onima koji su direktno odgovorni. Avionske linije povremeno gube prtljag, ali ne u vrednosti prtljaga koji prenesu u toku čitavog dana. Ali ko je najviše kriv? Korisnici koji nisu zaštitili sopstvene podatke, ili kompanija koja nije zaštitila podatke svojih korisnika? Recite nam šta mislite u komentarima!
 
   

Šta obuhvata knjiga Zaštita od zlonamernih progarama

 

 

 

Zaštita od zlonamernih programa Za koga je ova knjiga Ako ste osoba čiji je posao da reaguje na incidente, istražitelj za sajber bezbednost, administrator sistema, analitičar zlonamernih programa, forenzičar, student ili znatiželjni stručnjak za bezbednost koji želi da nauči ili poboljša veštine za analizu zlonamernih programa, onda je ova knjiga za vas. Šta obuhvata ova knjiga U Poglavlju 1, Uvod u analizu zlonamernih programa, predstavićemo čitaocima koncept analize zlonamernih programa, tipove analize zlonamernih programa i kreiranje izolovanog laboratorijskog okruženja za analizu tih programa. U Poglavlju 2, Statička analiza, upoznaćete alatke i tehnike za ekstrahovanje informacija o metapodacima iz zlonamernih binarnih datoteka. Videćete kako se upoređuju i klasifikuju uzorci zlonamernih programa. Naučićete kako se utvrđuju različiti aspekti binarnih datoteka bez izvršavanja tih datoteka. U Poglavlju 3, Dinamička analiza, upoznaćete alatke i tehnike za utvrđivanje ponašanja zlonamernih programa i interakciju tih programa sa sistemom. Naučićete kako se pribavljaju indikatori mreže i indikatori zasnovani na hostu koji su povezani sa zlonamernim programima. U Poglavlju 4, Asemblerski jezik i osnove disasembliranja, objašnjen je osnovni asemblerski jezik, a naučićete i veštine koje su potrebne za izvršenje analize koda. Poglavlje 5, Disasembliranje pomoću alatke IDA, obuhvata funkcije IDA Pro disasemblera, a naučićete i kako se ovaj disasembler koristi za izvršavanje analize statičkog koda (disasembliranje). U Poglavlju 6, Debagiranje zlonamernih binarnih datoteka, naučićete tehnike debagiranja binarnih datoteka pomoću debagera x64dbg i IDA Pro. Takođe ćete naučiti kako se koristi debager za kontrolu izvršenja programa i manipulaciju ponašanjem programa. U Poglavlju 7, Funkcije i postojanost zlonamernih programa, opisane su različite funkcije zlonamernih programa primenom obrnutog inženjeringa. Ovo poglavlje obuhvata i različite metode postojanosti koje koriste zlonamerni programi. U Poglavlju 8, Umetanje koda i hooking tehnika, naučićete uobičajene tehnike injektovanja koda koje koriste zlonamerni programi za izvršenje zlonamernog koda u kontekstu legitimnog procesa. U ovom poglavlje su opisane i hooking tehnike koje koriste zlonamerni programi za preusmeravanje kontrole na zlonamerni kod, radi nadgledanja, blokiranja ili filtriranja izlaza API-ja. Naučićete kako se analiziraju zlonamerni programi koji koriste injektovanje i hooking tehnike. Poglavlje 9, Tehnike maskiranja zlonamernih programa, obuhvata kodiranje, šifrovanje i tehniku pakovanja koje koriste zlonamerni programi za sakrivanje informacija. Naučićete različite strategije za dekodiranje/dešifrovanje podataka i raspakivanje zlonamernih datoteka. U Poglavlju 10, „Hvatanje“ zlonamernih programa korišćenjem forenzike memorije, naučićete detektovanje zlonamernih komponenata korišćenjem forenzike memorije. Upoznaćete različite Volatility plaginove za detektovanje i identifikovanje forenzičkih artefakata u memoriji. U Poglavlju 11, Detektovanje naprednih zlonamernih programa korišćenje forenzike memorije, upoznaćete tehnike koje koriste napredni zlonamerni programi za sakrivanje od forenzičkih alatki. Naučićete da ispitujete i detektujete komponente administratorskog paketa korisničkog režima i zaštićenog režima rada. REZERVIŠTE KNJIGU PO PRETPLATNOJ CENI OD 1320 DINARA DO IZLASKA IZ ŠTAMPE: LINK ZA REZERVISANJE
 
   

Stihovi iz Kurana zamenjuju pornografski sadržaj

 

 

 

Novi virus trojanskog konja pokušava da prekine krstarenje po web sajtovim za odrasle, tako što prikazuje poruke iz Kurana. Trojanski konj Yusufali-A nadgleda web sajtova koje posećuju Windows korisnici, tako što pregleda naslovnu liniju aktivnog prozora. Ako ovaj virus pronađe reč koja mu se ne dopada, poput reči “teen”, “xx”, “sex” ili “penis”, smanjuje prozor tako da korisnik ne može da vidi sadržaj i prikazuje poruku iz Kurana. Graham Cluley, tehnološki konsultant za Sophos, kompaniju koja se bori protiv virusa, kaže sledeće: “Za razliku od drugih zloupotreba, izgleda da ovaj trojanski konj ne pokušava da ukrade novac ili poverljive informacije, već se ponaša kao čuvar morala – blokira pregledanje web sajtova koje on odredi kao neukusne. Naravno, moguće je da ovaj virus napravi grešku i blokira sajtove koji nisu pornografski – poput medicinskih sajtova ili socijalnih sajtova namenjenih tinejdžerima”. Trojanski konj Yusufali-A nastavlja da prikazuje poruke ako “uvredljiv” web sajt ostane otvoren, a posle izvesnog vremena prikazuje dugme sa tekstom “For Exit Click Here”. Čim se miš pomeri, okvir se menja i prikazuju se vertikalne linije i tekst “OH! NO i’m in the Cage”. Okvir sadrži dugmad LogOff, ShutDown i Restart, a pokazivač miša se blokira unutar granica okvira. Sva dugmad zapravo dovode do odjavljivanja računara. “Ovaj virus je možda napisan kao šala, a možda i kao ozbiljan pokušaj promene navika korisnika Interneta. Kakav god da je razlog, korisnici moraju da zaštite svoj sistem ažuriranim antivirusnim softverom, bezbednosim zakrpama i odgovarajućim zaštitnim zidom”, rekao je Cluley. Koje sadržaje biste želeli još da vidite na našem sajtu?
 
   

Stižu roboti ubice!

 

 

 

Zaboravite na slatke C3P0 i R2D2 robote - roboti budućnosti će posedovati ubilački instinkt koij će moći da se meri jedino sa onim koji poseduju njihovi tvorci, bar tako kažu eksperti za robote. Terorističke mašine i vojna automatska oružja koja će samostalno delati uskoro mogu da budu realnost, tvrdi profesor Noel Sharkey. Ekspert na University of Sheffield - koji je pre bio sudija u kultnoj BBC TV seriji Robot Wars - upozorio je Royal United Services Institute (RUSI) da je počela međunarodna trka u naoružavanju robota. On je upozorio da zahvaljujući sve nižim cenama robotskih komponenti mašine ubice mogu u skoroj budućnosti da zamene bombaše samoubice kao glavno oružje terorista - on kaže da se mali GPS vođeni dron sa autopilotom može napraviti za samo 250 funti. Prof Sharkey je u svojoj izjavi rekao: "Problem je to što ne možemo da vratimo zloduha u bocu. Onog momenta kada se nova oružja pojave na tržištu, njih će biti relativno lako kopirati. Koliko vremena će proći pre nego što teroristi krenu u akciju?" SAD je predložio Kongresu da potroše još dodatnih 4 milijarde dolara na robotske sisteme do 2010. godine, sa ukupnim troškovima koji će narasti na 24 milijarde. Više od 4,000 robota je već angažovano na tlu Iraka a do oktobra 2006. godine avion bez ljudske posade je leteo punih 400,000 sati. Programi za razvijanje vojnih, ratnih robota su već pokrenuti u Evropi i drugim zemljama kao što je Kanada, Južna Koreja, Južna Afrika, Singapur i Izrael. Kina, Rusija i Indija takođe razvijaju sosptvene strategije razvoja vojnih vozila bez ljudske posade - a za Kinu se veruje da je sposobna da razvije robotički program koji može da se meri sa američkim. Profesor Sharkey je rekao da postoji hitna potreba da se međunarodna zajednica angažuje u proceni rizika razvijanja ovih novih oružja, pre nego što njihova upotreba bude široko rasprostranjena.
 
   

Svinjski grip - Pogledajte svetsku mapu bolesti, zaraza

 

 

 

Onda se proširio SAD, Francusku, Novi Zeland. Mapa bolesti na zemlji Pogledajte mapu. Nema mesta na Zemlji gde neka od bolesti ne uzima živote. Zaraza je svetska. Link. Kanada je potvrdila postojanje 6 slučajeva svinjskog gripa. Twitter. Najviše slučajeva raznih bolesti, danas je otkriveno u SAD, 268. Kod naših suseda Bugara, 2 slučaja, od kojih je jedan tuberkuloza.   
 
   

Tetovaže za ljubitelje hamburgera

 

 

 

Hamburger svetac Tri palme i tri hamburgera Hamburger od koga vam pevaju creva Pogledajte, ako vam treba inspiracija, komletnu galeriju: 13  tetovaža hamburgera na AfroJacks. com.  
 
   

Tokyo Sukai Tsurii - Drvo koje će da dohvati nebo

 

 

 

Tōkyō Sukai Tsurii - Drvo koje će da dohvati nebo Da li ćete 2011. godine biti u Tokiju? Sada već možete da vidite kako će izgledati najviši soliter u Tokiju. Na engleskom je to “Tokyo Sky Tree”. Kako ćemo ga mi zvati zavisi od toga da li ćemo tamo da budemo tamo, makar neko od nas. U srcu Tokija. 610 metara visoka zgrada od metala i stakla. I koštaće samo 555 miliona dolara. Nikada nikome u svetu ne pada na pamet koliko bi mogao da izgradi jednospratnih kuća od ovih para. http://www. rising-east. jp/nf. html
 
   

Trojan fajl distribuiran putem P2P programa

 

 

 

Programi za razmenu fajlova koriste se skoro u svakoj zemlji širom sveta i čak i ako nisu potpuno legalni, njihova popularnost je u stalnom porastu. Glavni razlog što nisu legalni je u tome da se peer-to-peer alatke za razmenu fajlova koriste za distribuiranje video snimaka, igara ili muzike koji su obično zaštićeni autorskim pravima. Jedan od najpoznatijih programa za razmenu fajlova je svakako Japanese Winny koji je pokrenuo mnoštvo kontraverznih diskusija nakon što je njegov kreator Isamu Kaneko bio optužen od strane japanskog suda za ohrabrivanje upotrebe piratskih servisa. Danas, bezbednosna kompanija Sophos je otkrila čudni Trojan fajl koji može da se preuzme kroz programe za razmenu fajlova i koji u stvari ne inficira računare ali nastavlja da nanosi štetu korisnicima. On se ponaša kao screensaver koji prikazuje slike i tekstualne poruke, ohrabrujući korisnika da izbegava Winny ili će mu podaci sa hard diska biti izbrisani ili će čak postati sumnjiv policiji. „Programi, muzički fajlovi i mailbox-ovi su glavni cilj ovog Trojanca. EXE, BAT, CMD, INI, ASP, HTM, HTML, PHP, CLASS, JAVA, DBX, EML, MBX, TBB, WAB, HLP, TXT, MP3, XLS, LOG, BMP fajlovi se prepisuju slikama koje se nalaze u sumnjivom kodu karaktera iz stripova Ayu Tsukimiya. Jedna od slika (koja peva pesmu o palačinkama u obliku ribe koje su punjene džemom od pasulja) sadrži broj telefona, ali vrlo je moguće da on ne pripada autoru virusa izvestila je bezbednosna kompanija Sophos. Iako to nije opasan Trojan fajl, Troj/Pirlames-A se bori protiv programa za razmenu fajlova i savetuje mrežne provajdere da zabrane pristup određenim servisima koje im je obezbedio njihov ISP.
 
   

Trojanac može da pređe sa telefona na PC

 

 

 

Pojavio se novi virus koji može da pređe sa mobilnog telefona na PC. Ovaj virus, pod maskom piratskog softvera za mobilne telefone, pokušava da zarazi PC preko memorijske kartice telefona. Smatra se da od ovog virusa ne preti značajna opasnost, ali ovo je prvi viđen napad koji pokušava da upotrebi mobilni telefon kao “odskočnu dasku”. Za analitičare je ovaj virus interesantan sa teorijske tačke gledišta. Proizvođač anti virusnih programa Trend Micro je ovog trojanca pod nazivom Sybos/Cardtrap. A rangirao kao “low” (od koga ne preti puno opasnosti). Ovaj trojanac obuhvata različite zlonamerne programe, uključujući viruse koji se šire sa telefona na telefon preko Bluetootha ili MMS-a. Može da zarazi mobilne telefone na kojima se izvršava Symbian Series 60 i Windows. Trojanac pokušava da pređe na PC tako što kopira dva Windows crva na memorijsku karticu telefona. Korisnik koji zatim umetne ovu kartzicu u PC i klikne jedan od zaraženih fajlova pokreće crva koji pokušava da se proširi na ostale računare u mreži. Napadi na mobilne telefone su u porastu, ali se nisu ni izbliza proširili toliko kao PC crvi i virusi. F-Secure objavljuje da je 28 zemalja do sada prijavilo postojanje crva Cabir koji koristi Bluetooth konekciju za širenje između Symbian telefona. Još jedan Symbian crv, pod nazivom Commwarrior, je viđen u 19 zemalja. Commwarrior može da se širi preko Bluetooth ili MMS poruka.
 
   

Ukradeni laptop je pronađen pomoću Back To My Mac

 

 

 

Evo jedne kratke i interesantne priče: Žena zaposlena u Apple-ovoj prodavnici držala je žurku u svom apartmanu. Nekoliko nedelja kasnije neko je provalio u njen stan i pokrao elektroniku u vrednosti od 5,000 dolara, uključujući njen novi Mac. Nekoliko dana kasnije, njen prijatelj je video da se pojavila onlajn i odmah je obavestio pravog vlasnika Mac-a. Pošto je ona koristila Leopard-a sa Back to My Mac, devojka-vlasnik se daljinski ulogovala i aktivirala Photo Booth preko funkcije deljenja ekrana. I na veliko iznenađenje, ispostavilo se da su lopovi neki "prijatelji" koji su bili na žurci od pre nekoliko nedelja. Devojka je lepo uzela fotografije koje je snimila, predala ih policiji i - vojla - uhvaćeni na delu! Lopovi, Edmon Shahikian, 23, i Ian Frias, 20, obojica iz Bronksa, su optuženi za provalu drugog stepena i posedovanje ukradene imovine. Šta drugo da kažemo osim BRAVO Mac pametnice!
 
   

Vista SP1 izlazi sledeće nedelje!

 

 

 

Izgleda da će naša želja da Vista dobije Service Pack 1 kandidata za izdavanje pre Božića biti uslišena. Microsoftov Windows Vista Blog je objavio da je Vista Service Pack 1 (SP1) release candidate (RC) sada dostupan preko Microsoft Connect-a a za MSDN i TechNet pretplatnike je dostupan od juče. Još bolje, ovo izdanje će biti dostupno i široj javnosti sledeće nedelje preko Microsoftovog Download Center-a. Microsoft i dalje kaže da će konačna verzija biti početkom 2008. godine (a blog kaže da sve ide po planu), ali u zavisnosti od povratnih informacija koje budu došle nakon isprobavanja RC javnog izdanja, mi mislimo da će finalna verzija stići pre nego što najavljuju. Kako blog tvrdi, Release Candidate je u suštini zadnja faza u razvoju beta izdanja pre nego što proizvod ode u RTM (release-to-manufacturing), ili u "Gold. " Neke od najvećih izmena u RC-u, u poređenju sa prethodnim betama, su redukcija veličine instalera i veličina prostora na disku potrebna za instalera. Pored toga, RC će atuomatski da očisti sve direktorijume koji su zaostali od prethodnih SP1 beta verzija, što će osloboditi više od 1 GB podataka, čak i nakon što je deinstaliran. Oni su takođe poboljšali integraciju Service Pack-a 1 sa Windows Update-om. Microsoft je takođe obezbedio zakrpu za IT Admins-e koji će možda hteti da spreče korisnike da instaliraju SP1 izdanje pre nego što finalna verzija stigne preko Windows Update-a. Imajte na umu da ako sada instalirate RC ažuriranje, trebaćete da ga deinstalirate pre nego što instalirate SP1 izdanje.
 
   

Volim te ali ću ti zaraziti računar

 

 

 

Ovih dana na bezbednost računara utiču mnoge pretnje, bez obzira da li su to spem poruke ili inficirani fajlovi. Ovde ću vam predstaviti još jednu infekciju koja se distribuira putem email poruka sa atraktivnim imenom koje se odnosi na ljubav. Sećate li se stare pretnje sa naslovom Sending You My Love ili The Dance of Love?  Pa, ovo je slično ali su njegovi programeri kreirali čak i više od toga i dali više imena infekciji. Neka od imena koja je spomenuo F-Secure u savetima za bezbednost su: A Dream is a Wish, A Is For Attitude, Eternal Love, Eternity of Your Love, Falling In Love with You, Hugging My Pillow, Inside My Heart, Kisses Through E-mail, Our Journey ili Sent with Love. Po rečima bezbednosne kompanije, svi prikačeni fajlovi su inficirani sa Email-Worm. Win32. Zhelatin. ct i većina njih nosi imena koja su vezana za ljubav. Iako ne postoji zvanično rešenje za izbegavanje inficiranja sa virusima, osnovna stvar je da izbegavate da klikćete na nepoznate prikačene fajlove pa čak i da ih skenirate sa antivirusnim programom. Ako nemate bezbednosni program instalirajte jedan i ažurirajte njegovu bazu podataka na poslednju verziju. Ok, uradimo na brzinu analizu virusa. Svi su oni vezani za ljubav ali nijedan nije izdat na dan Sv. Valentina ili oko Uskrsa. Kao što možete da vidite, napadači pokušavaju da pronađu nove načine da eksploatišu Internet računare, a inficirani fajlovi prikačeni za email su jedna od najopasnijih tehnika zato što one zahtevaju akciju korisnika da bi se inficiranje pokrenulo. Nedavno, napadači su pokušali da iskoriste sličnu tehniku tako što su poslali brojne email poruke koje su sadržale slike i poruke sa poznatim licima, sa ciljem da preusmere korisnike na zlonamerne linkove.
 
   

XP SP3 i Windows registar

 

 

 

Symantec korporacija i Microsoft se ne slaži kada je u pitanju pitanju SP3 za XP. Pojavile su se informacije da su korisnici Norton Internet Security i Norton 360 softvera ove kompanije imaju problema sa računarima nakon instaliranja XP SP3 upravo zbog određenih Norton komponenti. Norton odbija krivicu i navodi da je krivica Microsoft-a. Microsoft je odbio da odgovori na pitanja vezana za ovaj problem, koji je obrisao mrežne konekcije sprečavajući da se korisnici povežu sa internetom. Samo dan nakon što je XP SP3 objavljen korisnici su počeli da se javljaju sa žalbama da su njihove konekcije misteriozno nestale. Pripremio: Milenko Kusurović
 
   

Yahoo! dodaje malware upozorenja u rezultate pretraživanja

 

 

 

Yahoo! je ušao u partnerstvo sa McAfee-jem kako bi integrisao SiteAdvisor tehnologiju u Yahoo! rezultate pretraživanja. To znači da će Yahoo! ukloniti neke od najopasnijih sajtova iz rezultata pretraživanja, a takođe će prikazati veoma vidljive poruke upozorenja kod onih sajtova koji na silu hoće da vas nateraju da daunlodujete razne stvari, kao što su malware-ovi, ili da se prijavite na spem poruke. Ova tehnologija će automatski biti uključena za korisnike u SAD-u, Kanadi, Velikoj Britaniji, Australiji, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Novom Zelandu i Španiji.
 
   

Zaštitite odmah vaš računar!

 

 

 

Bezbednost naših računara sve više ugrožavaju brojne infekcije ili ranjivosti koje se otkrivaju svakodnevno. Najvažnije pitanje je kako možemo da zaštitimo naše računare i da izbegnemo uspešnu eksploataciju infekcija ili ranjivosti od strane zlonamernih hakera? Većina korisnika misli da je dovoljno da instaliraju antivirusno rešenje ili firewall alatku, ili čak oba, ali je više puta dokazano da ovo nije dovoljno. Zašto? Zato što sva ova rešenja možda sadrže jednu ili više ranjivosti preko kojih kriminalci mogu da uđu u naše računare. U stvari, postoji li ikakvo rešenje za potpunu zaštitu računare? Pa, verovatno ćete biti bezbedniji ako instalirate antivirusnu alatku kao što je Kasperski, Norton Antivirus, Nod32 ili drugi, firewall alatku iz trenutno dostupnog velikog broja aplikacija, spyware alatku, pomoćne programe za detekciju malware-a ili jedan komplet koji uključuje sve ove funkcije. Međutim, pretpostavimo da je sada računar dobro zaštićen ali dok ste pretraživali Internet sistem se inficirao. Kako? Pa postoji veliki broj sumnjivih fajlova koji se mogu preneti na računar korisnika pomoću jednog klika. Postoji li ikakav način da zaštitite sistem protiv ovih infekcija? Možete da upotrebite bezbednosne alatke u pretraživaču ali čak ni to nije dovoljno. Zašto? – pitaćete se. Zato što postoji još jedan opasan način da se računar napadne, ali ne preko infekcija ili sumnjivih fajlova. Phishing web sajtovi koje hakeri stalno koriste kako bi dobili finansijske informacije ili otkrili bankarske račune korisnika su sve popularniji. Obično je phishing stranica kopija originalnog web sajta sa istim elementima i dizajnom kao original, koja zahteva od korisnika da unese privatne informacije kao što je broj računa u banci ili finansijski detalji. Dakle, ni potpuno obezbeđen računar nije doboljno bezbedan. Šta možemo mi da učinimo kako bismo se još bolje zaštitili? Na žalost ništa, možemo samo da se nadamo da bezbednosne kompanije rade na tome.
 
   

Zatvorske kazne u trajanju do 101 godine za phishing

 

 

 

Phishing je verovatno najopasnija alternativa spam-ovanju na Internetu, zbog toga što vas može “primorati” da informacije o svom bankovnom računu ili kreditnoj kartici pošaljete nepoznatoj osobi. U poslednje vreme, sve su češći izveštaji o slučajevima phishinga, ali su još češći primeri sprečavanja ovih pojava pre nego što potencijalna žrtva pošalje svoje poverljive informacije napadaču. Kako da prepoznate pokušaj phoshinga? U većini slučajeva, napad počinje tako što primite e-mail poruku u kojoj se od vas zahteva da unesete informacije o svom tekućem računu u banci ili svojoj kreditnoj kartici, jer će vam, u suprotnom, račun tobože biti ugašen. Kao i obično, poruka naizgled dolazi sa e-mail adrese banke kod koje imate otvoren račun, i u sebi sadrži link ka web stranici koja veoma liči (ili je čak potpuno identična) zvaničnom web sajtu te konkretne banke. Kada posetite tu stranicu, od vas se traži da unesete svoje ime i druge detalje, kao što su bankarske ili finansijske informacije. Upravo zbog toga, treba da znate da ovakve e-mail poruke morate ignorisati, jer vam kompanije kod kojih imate otvorene platne naloge nikada neće slati ovakve vrste obaveštenja. U današnje vreme, mnoge bezbednosne organizacije se danonoćno bore protiv phisher-a, ali treba imati u vidu da je u većini slučajeva veoma teško identifikovati napadača i osuditi ga za ovakvo kršenje zakona. Ipak, kako izveštava novinska agencija The Mercury News, u Los Angelesu je trenutno u toku sudski proces protiv jednog “pecaroša”, koji bi mogao biti osuđen na čak 101 godinu zatvora. Naime, čovek po imenu Jeffrey Brett Goodin osumnjičen je za više pokušaja phishing-a, nakon što su ga brojni korisnici prijavili da ih je nagovarao da na njegovom web sajtu unesu poverljive lične informacije ili će, u suprotnom, izgubiti pravo na korišćenje određene usluge. “Jeffrey Brett Goodin, star 45 godina, iz gradića Azusa, prošlog petka je proglašen krivim zbog toga što je, primenom “phishing” metoda, navodio ljude da poveruju kako svoje lične podatke dostavljaju nekoj legitimnoj firmi. Prema rečima tužioca, Goodin je zatim ove informacije zloupotrebio tako što je nemilice trošio novac sa tuđih bankovnih računa. Goodin je prvi Amerikanac koji je optužen na osnovu CAN-SPAM Zakona iz 2003. godine, kaže se u saopštenju državnog tužioca. Pomenuti zakon zabranjuje firmama koje se reklamiraju putem elektronske pošte da šalju lažne ili zlonamerne poruke, i nalaže im da primaocima obavezno omoguće način da odustanu od budućeg prijema reklamnih poruka. ” Tokom sudskog procesa, tužioci su izneli čvrste dokaze o tome kako je Goodin koristio nekoliko kompromitovanih Internet naloga, radi slanja e-mail poruka korisnicima America Online servisa. Na prvi pogled, ove e–mail poruke su dolazile iz računovodstvenog odeljenja jedne finansijske kompanije, a u njima se od primaoca tražilo da zanovi svoje lične informacije, jer će u suprotnom izgubiti pravo na dalje korišćenje njihovih usluga,” kaže se u članku objavljenom u The Mercury News.
 
   

Životinje u podzemnoj zeleznici - PAŽNJA!

 

 

 

Sajt Animals u podzemnoj donosi interesantne prikaze trasa određenih linija Londonske železnice, koje, kada se spoje, prikazuju nama poznate životinje. Prvi put su povezane 1988. godine od Paula Middlewicka. Gde je naša podzemna?
 
   
Strane: 1 2 3 4 5 67

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272