Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Vesti – Operativni sistemi

Ukupno: 105, strana 4 od 6

Microsoft donosi svoje email protokole u Linux

 

 

 

Prošlo je malo više od dva meseca od kada je Xandros uskočio u Microsoft-ovu Windows-Linux interoperabilnost i osiguranje intelektualnog vlasništva, i sada su ove dve kompanije otkrile podatke o proširenju njihove saradnje. U ovom kontekstu, Microsoft i Xandros će se fokusirati na rast interoperabilnosti između njihovih email servera pomoću Microsoftovih email protokola. "Proširenje našeg ugovora sa Xandros-om je dobar primer kako saradnja kroz licenciranje intelektualnog vlasništva može da podstakne inovacije koje će koristiti celom IT ekosistemu", rekao je Horacio Gutierrez, predsednik Intellectual Property and Licensing pri Microsoftu. Xandros-ovi Scalix Mail Serveri će od sada biti moguće sinhronizovati sa Microsoft Exchange Serverom putem bežične mrežne konekcije. Ali sinhronizacija podataka nije ograničena na Exchange Server. Scalix Mail Serveri će takođe biti u mogućnosti da ponude interoperabilnost sa dodatnim email klijentima implementirajući Microsoft Exchange ActiveSync protokol i Outlook Exchange Transport Protocol, kroz novu licencu protokola za poruke i ugovor o saradnji koji je potpisan sa Microsoftom. "Danas mnogi radnici u preduzećima koriste veliki broj mobilnih uređaja za poruke da bi pristupili mešavani Linux i Windows zasnovanih sistema za poruke", rekao je Andreas Typaldos, CEO Xandrosa. "Zbog sveprisutnosti Windows Mobile zasnovanih Smartphone-ova, ovaj ugovor će nam omogućiti da obezbedimo isti raspon izbora Scalix konekcija za korisnike desktopa, laptopa i mobilnih uređaja koje trenutno koriste preko Microsoft Exchange-a. Sa ovom novom Scalix interoperabilnošću, Microsoft i Xandros omogućuju kompanijama da slobodno implementiraju bilo koje vlasničke i otvorene sisteme i uređaje". Ovim ugovorom, Xandros će biti u mogućnosti da pristupi specifikaciji i dokumentaciji koja je dizajnirana da omogući implementaciju od strane servera Exchange ActiveSync protokola. Pored toga, Linux provajderima će takođe biti ponuđeni resursi za integrisanje Outlook-Exchange Transport Protocol-a u Scalix Mail Server. "Za Xandros, ovaj ugovor je još jedna pređena milja u njegovoj strategijskoj viziji isporučivanja kompletnog Linux paketa, uključujući desktope, servere, alatke za upravljanje Windows-Linux platformama i važne programe da bi obezbedio podršku za raznovrsne i rastuće preduzetničke IT infrastrukture i da bi se uverio da je njegov sistem interoperabilan i da može da se integriše unutar postojećih potrošačkih ekosistema IT infrastruktura, za obe platforme, programe i poruke" dodao je Microsoft.
 
   

Microsoft ispravlja pogrešne serijske brojeve za Vista Home Premium

 

 

 

Još pre no što je Windows Vista postala komercijalno dostupna, kompanija iz Redmonda-a je objavila takozvani Family Discount paket, ponudu prema kojoj bi svaki kupac najskuplje varijante ovog operativnog sistema mogao da dobije još dve verzije njegovog Home Premium izdanja, uz prilično veliki popust. Drugim rečima, svakome ko kupi punu licencu ili izvrši nadgradnju na Windows Vista Ultimate, ponuđena je mogućnost da dve kopije Vista Home Premium varijante, koje u maloprodaji koštaju 239 dolara, nabavi za svega 49. 99 dolara. Nažalost, kupci koji su sa oduševljenjem dočekali priliku da iskoriste ovakav popust, sa razočaranjem su ustanovili da nisu baš najbolje prošli. Naime, ispostavilo se da su serijski brojevi (keys) za Windows Vista Home Premium verziju – pogrešni. Kao rezultat toga, korisnici nisu u stanju da na svojim računarima instaliraju kopije ovog operativnog sistema, koje su dobili u paketu “porodični popust”. Kompanija iz Redmond-a je, doduše, i zvanično potvrdila da postoje problemi sa serijskim brojevima za varijante operativnog sistema Vista koje se distribuiraju preko Family Discount paketa, ali bez saopštavanja bilo kakvih detalja o tome. Sve što su predstavnici Microsoft-a izjavili svodi se na to da stručnjaci rade na tome i da odgovarajuće rešenje treba očekivati u najkraćem mogućem roku. Iz Microsofta dalje tvrde kako je samo mali broj potrošača oštećen ovim njihovim previdom. Sa druge strane, oštećeni kupci mogu da biraju između dve opcije: da sačekaju dok im iz Microsoft-a ne stignu validni serijski brojevi, ili da odustanu od narudžbine i zauzvrat dobiju pun iznos uplaćenog novca. Prema izjavama Microsoft-ovih zvaničnika, isporuka validnih serijskih brojeva za Windows Vista Home Premium licence, kupljene u sklopu Family Discount paketa, započela je još pre par dana. U kompaniji iz Redmond-a još dodaju da su preduzete sve neophodne mere kako bi se eliminisala mogućnost ovakvih propusta u budućnosti.
 
   

Microsoft izdaje Windows Mobile Device Center 6.1

 

 

 

Kao što se i očekivalo, Microsoft je juče izdao ažuriranu verziju Windows Mobile Device Centera. WMDC 6. 1 nudi nekoliko novih funkcija. Uglavnom ništa pompezno ali postoje i neke dobre vesti za korisnike Windows Mobile 6. 0 i sve one koji treba da sinhronizuju fajlove između računara i PDA ili Smartphone-a. Poboljšana podrška za Windows Mobile 6. Opcija za sinhronizaciju fajlova za Smartphones (već ste mogli da sinhronizujete fajlove pomoću touchscreen uređaja). Konfigurišite Windows Mobile 6 za otvaranje dokumenata koji su zaštićeni sa Information Rights Management. Sinhronizujte HTML formatiran mail. Nabavite sertifikate kroz PC kada je vaš mobilni uređaj povezan. I dalje ne postoji opcija za ručno rešavanje konflikta kao što to možete da uradite pomoću ActiveSync-a. Možete samo da izaberete da fajlovi na mobilnom uređaju prepišu fajlove koji se nalaze na PC-ju i obratno kada postoji neki konflikt. Windows Mobile Device Center je dostupan za Windows Vista korisnike koji imaju mobilni uređaj koji pokreće Windows Mobile 2003 ili noviji.
 
   

Microsoft je prodao 88 miliona kopija Windows Viste

 

 

 

Dok će vam većina korisnika preporučiti da sačekate Windows Vista Service Pack 1 (ili možda 5) pre nego što "nadgradite" Windows XP na Vistu, izgleda da je Microsoft uspeo da proda nekoliko kopija svog najnovijeg desktop operativnog sistema. U stvari, Microsoft izveštava da je prodao 88 miliona kopija od lansiranja Viste u januaru. Izgleda da je Microsoft povećao za 20 procenata prodaju Viste u zadnja tri kvartala. Microsoft je takođe objavio svoju kvartalnu zaradu, koja pokazuje da je kompanija zaradila $13. 76 milijardi, što je za oko 27% više nego u istom periodu prošle godine. Tako da bez obzira što se u zadnje vreme mnogo govori o Ubuntu-u, Leopard-u, otvorenom kodu i web aplikacijama, ne treba da zaboravimo da je Microsoft i salje dominantna sila u softverskoj industriji. Microsoft predviđa da će sledeće godine zaraditi oko 59 milijardi dolara.
 
   

Microsoft može da izgubi trku sa Cloud operativnim sistemom na samom početku

 

 

 

Microsoft i Google konflikt ima i svoj manje javni aspekat. Jedna od trka niskog profila je razvoj Cloud operativnog sistema. Mountain View Company nije izjavila ni jednu reč o ovoj stvari. U stvari, Google osporava činjenicu da su bivši inženjeri Plan-a 9 grade svoj Cloud operativni sistem. Microsoft je međutim bio otvoreniji. Steve Berkowitz, Microsoft-ov potpredsednik koji je zadužen za Windows Live izjavio je da kompanija iz Redmonda radi na hostovanju čitavog raspona proizvoda koji su trenutno ugrađeni u  operativni sistem u Internet Cloud. Na kraju, to će za rezultat dati fuziju između  Windows operativnog sistema i Windows Live-a. Xcerion je mlada firma od 15 zaposlenih iz Švedske koja trenutno vredno radi na tome da pobedi i Microsoft i Google na tržištu Cloud operativnih sistema. Činjenica je da, iako ova kompanija ima male šanse u borbi sa Microsoft-om i Google-om, ona ipak ima podršku člana odbora za savetovanje Lou Perazzoli-a, jednog od arhitekti Windows-a NT i bivšeg finansijskog direktora Microsofta John Connorsa kao investitora. U suštini, Xcerion je sloj koji je dizajniran da se integriše sa različitim pretraživačima i operativnim sistemima. Ovaj sloj će biti velik samo 2 MB i moći će da se preuzima u formi XMLa. Svi korisnički podaci čuvaće se u centralnim serverima za podatke koje će pokretati Ubuntu Linux. Xcerion će početi sa privatnim beta testiranjem za mesec ili više, a finalni proizvod će biti dostupan u trećem kvartalu 2007. godine, objavila je Mary Jo Foley.
 
   

Microsoft priznaje EU: Vi ste pobedili, mi ćemo se promeniti

 

 

 

Nakon devet godina, Microsoft je odustao od borbe protiv zakona Evropske Unije. U suštini, EU kaže da je Microsoft monopolista, i kao takav treba da preduzme određene korake kako bi korisnicima dao više mogućnosti i otvori svoj izvorni kod barem malo kako bi omogućio interoperabilnost sa programima  drugih proizvođača. Microsoft je odlučio da se ne žali na zadnju presudu, što znači da će kompanija da ispljune 705 miliona dolara koji su odvojeni 2004. godine kada je određena kazna. Druge važne stavke sporazuma uključuju: Microsoft će dozvoliti drugim kompanijama da licenciraju nepatentirane tehnologije kako bi obezbedili interoperabilnost sa Windowsom Kompanije će trebati samo jedanput da plate 10,000 evra naknade za intelektualno vlasništvo Zauzvrat, EU će da se skine sa grbače Microsofta. Drugim rečima, nema više kazni protiv kompanije sve do sledećeg puta kada Microsoft uradi nešto u stilu monopoliste, kao što je (hipotetski) projaktovanje operativnog sistema koji dobro radi sa Microsoft Office-om ali ni približno tako dobro sa drugim kanlcelarijskim paketima kao što je OpenOffice. org.
 
   

Microsoftov Linux partner objavljuje rat Visti

 

 

 

Microsoft i Novell su objavili sporazum o Windows-Linux interoperabilnosti u novembru 2006. godine. Dve kompanije su nedavno nadogradile početni sporazum tako što su objavili zajedničku mapu rada. Prva instalacija Microsoft-Novell proizvodne mape donosi vremensku tabelu za četiri područja u žiži: virtualizaciju, web servise za upravljanje fizičkim i virtuelnim serverima, interoperabilnost direktorijuma i identiteta i kompatibilnost formata dokumenata. I dok Microsoft i Novel prave prve korake u konkretizovanju sporazuma o interoperabilnosti, Novellov izvršni direktor i predsednik Ron Hovsepian kaže da ovaj aspekt ne predstavlja prepreku za direktnu borbu dve kompanije u areni desktop operativnih sistema. Uprkos saradnji sa Microsoftom, Hovsepian je izjavio da će Novell nastaviti da se bori protiv prihvatanja Windows Viste. Pored toga, Hovsepian je rekao da je bio oduševljen inicijalno hladnim prijemom na koji je Widnows Vista naišla kada je ovaj operativni sistem postao dostupan za kupovinu. Hovsepian je istakao da Novell agresivno napada svog partnera u interoperabilnosti. Jedan aspekat koji je Novellov CEO interpretirao kao prednost je činjenica da za razliku od Windows Viste, mamutskog operativnog sistema koji je pet godina proveo u Microsoftovim laboratorijama, rešenja otvorenog koda su fleksibilna i lako prilagodljiva. I ponovo je Hovsepian branio Novellov sporazum sa Microsoftom o interoperabilnosti ističući da Novell ni na koji način ne krši licence otvorenog koda. Novellov CEO je izjavio da su zakonska pitanja sporazuma ekskluzivno vezana za kupce a ne za dve kompanije.
 
   

Mini Linux sa OpenGL grafikom

 

 

 

Minimalistička distribucija Linuxa koja može da pokreće OpenGL zasnovane programe bez X je sada dostupna na Novom Zelandu a kreirao ju je haker Željko “Zelko” Aksentijević. Zelko je rekao da njegov “MyOS Miniature OpenGL razvojni sistem” dokazuje da Linux razvojni sistemi mogu da budu jednostavni. Zelko je rekao da je MyOS “sastavljen od suštinski bitnih fajlova za kompajliranje i pokretanje OpenGL/C koda”. Distribuiran se kao 12. 8MB ISO imidž i staje na flopi disk od 1. 44MB kada se uklone OpenGL razvojne alatke, rekao je Zelko.
 
   

Minijaturni OS-i vam omogućuju da radite bez butovanja računara

 

 

 

Osim ako nemate računar brz kao munja, treba dosta da čekate da se vaš sistem potpuno učita. A čak i sa najnovijom tehnologijom i najnovijim verzijama Windows-a, OS X-a, ili Linux distribucije velike su šanse da vaš računar nije sposoban da surfuje Internetom ili prikazuje filmove barem nekoliko minuta nakon što ste pritisnuli dugme za uključivanje računara. Ali zašto biste učitavali čitav operativni sistem kada jedino što želite da radite ej da gledate filmove? Zato nekoliko kompanija razvija sisteme koji vam omogućuju da izvršavate zadatke na PC-ju bez butovanja. Ono što omogućuje ovakvu magiju su sićušni operativni sistemi ugrađeni u osnovne ploče. Phoenix Technologies radi na minijaturnom operativnom sistemu po imenu HyperSpace koji se učitava za samo četiri sekunde. Mi ovde ne govorimo o nekom firmware triku koji vam omogućuje da učitate vaš DVD program. HyperSpace je kompletni ali sićušni operativni sistem. On vam omogućuje da pokrenete Firefox i druge kompletne desktop aplikacije. On radi dok se vaš računar učitava. Drugim rečima, vi možete da počnete da surfujete odmah nakon uključivanja računara, dok se Windows XP ili Vista učitavaju u pozadini. U međuvremenu, Asus izgleda da ima iste ciljeve sa svojom Linux-zasnovanom SplashTop platformom.
 
   

Miriše na Leoparda

 

 

 

Sada, kada je Windows Vista samo na korak od puštanja u javnu prodaju, kompanija Apple ima jedan razlog više da još napornije i intenzivnije radi na svom operativnom sistemu Leopard i aplikacijama koje će u njemu biti upakovane. Na kraju krajeva, čak i ako novi OS objave poslednjeg dana proleća (naime, u planu je bilo da Leopard izađe “u kasno proleće”, tako da, ako uspeju da ga izbace poslednjeg dana maja, sve će biti u redu, a reći ću vam i zašto), treba imati u vidu da se oko nove verzije Mac OS-a već podigla velika prašina, a znamo da odlaganje ponekad može biti veoma korisna stvar. Najinteresantnije je to što će, po mom mišljenju, iz odlaganja Mac OS X Leopard-a kompanija Apple ipak uspeti da izvuče neku korist. Kako to? Pa, jednostavno – na osnovu onoga što smo do sada svi mogli da vidimo, sigurno je da će operativni sistem Windows Vista biti veoma zahtevan sa aspekta hardverskih resursa računara, čak mnogo zahtevniji od svega što je Microsoft do sada izbacio na tržište, a u periodu između njegovog objavljivanja i lansiranja Mac OS X Leopard-a na tržište ima sasvim dovoljno vremena za otkrivanje većine problema koje će Vista doneti sa sobom. Ovo je veoma zanimljiva tema i siguran sam da nam uskoro predstoje brojna iznenađenja, ali bih sada želeo da ovde nešto napišem o novoj verziji Apple-ovog Xcode-a. Ukoliko to još uvek ne znate, Apple-ov Xcode je naziv za paket softverskih alata za razvoj aplikacija u operativnom sistemu Mac OS X. Njegova poslednja verzija, Xcode 2, besplatno je isporučivana uz Mac OS X Tiger, mada u njemu nije bila instalirana po podrazumevanoj vrednosti (default). Verzija koja je trenutno u fazi razvoja nosi oznaku Xcode 3. 0 9A343, a izgleda da je programerima distribuirana zajedno sa beta verzijama Mac OS X 10. 5 Leopard Client and Server-a, tako da su joj u međuvremenu dodate neke nove funkcije i otklonjen veliki broj uočenih grešaka. Doduše, izgleda da ove nove funkcije nisu toliko bitne za kompaniju Apple u ovom trenutku, s obzirom na izjave mnogih programera u kojima se kaže da je ona sada mnogo više zabrinuta oko otklanjanja povremenih usporavanja rada i sporadičnih zamrzavanja ovog programa, nego što je zainteresovana za manja poboljšanja njegovih karakteristika. Uprkos činjenici da je nova verzija Xcode-a još uvek daleko od savršenstva, izgleda da će se u Apple-u potruditi da stvari postave na svoje mesto pre početka prolećnog sprinta. Nama ostaje samo da se nadamo da će oni u tome uspeti i da će Leopard biti spreman da zagrize kada za to dođe vreme!
 
   

Netscape 9.0 sada dostupan za Linux

 

 

 

Netscape Communications Corporation (Netscape) je američka kompanija za računarske servise najpoznatija po njihovom web pretraživaču. Pretraživač je bio dominantan jedno vreme ali je izgubio u ratu pretraživača u korist Internet Explorera. Nedavno je Netscape objavio novi Netscape Navigator 9. 0, koji je dostupan kao samostalna instalacija za Windows, Mac OS i Linux. On ne može da se nabavi kao uobičajena nadgradnja vaše trenutne verzije već ćete trebati da ga instalirate. Ova 9. 0 verzija je zasnovana na Firefoxu i ima ugrađenih nekoliko jedinstvenih funkcija. Ova verzija sadrži: Intergracija sa Netscape portalom koji je sada društveni sajt za bookmarkovanje. Unutar web pretraživača, bez posećivanja Netscape-a možete da razmenjujete i glasate za web stranice koje smatrate interesantnim. Možete da čitate najnovije vesti direktno iz pretraživača. Automatsko ispravljanje uobičajenih grešaka u kucanju URL-a. Link pad vam omogućava da snimite interesantne linkove bez grupisanja bookmarkova. Netscape je započeo Mozilla projekat otvorenog koda 1998. godine. Netscape je javno izdao izvorni kod Netscape Communicatora 4. 0 u nadi da će postati popularan projekat otvorenog koda. On je postavio kod pod Netscape Public Licence što je bilo slično GNU General Public License-u ali je omogućio Netscapeu da nastavi da objavljuje vlasnički rad koji sadrži javno izdati kod. Međutim, nakon što je kod Communicatora 4. 0 izdat na ovaj način Netscape je nastavio da radi na Communicatoru 4. 5 koji je bio fokusiran na poboljšanju emaila i funkcionalnosti za preduzeća. Netscape takođe održava Netscape. com portal koji je popularan sajt za vesti sličan Digg. com-u. Netscape kompanija je izjavila da ima sopstveno osoblje za programiranje koje je posvećeno razvoju i podršci za ovu seriju web pretraživača.
 
   

Novi dokazi da crveno vino usporava starenje

 

 

 

Crveno vino je možda mnogo moćnije sredstvo za produženje ljudskog života nego što se mislilo, tvrde istraživači u izveštaju koji će dati novi vetar u jedra sve većem broju istraživanja lekova koji produžuju život. Istraživanje je zasnovano na efektima koje je imalo davanje laboratorijskim miševima resveratrola, sastojka koji se nalazi u vinu. Neki naučnici već uzimaju resveratrol u kapsulama, ali drugi veruju da je suviše rano da se uzima resveratrol, pogotovo u obliku vina, sve dok ne bude potvrđena njegova bezbednost i efikasnost. U svakom slučaju, ljubitelji vina imaju još jedan razlog da bez griže savesti uživaju u vinu.
 
   

Novi Lenovo notebook za Linux

 

 

 

Dell je u zadnje vreme privukao dosta pažnje sa svojom linijom Ubuntu Linux desktop i notebook mašina, ali on nije jedini proizvođač PC-ja koji se uskočio u desktop Linux voz. DesktopLinux izveštava da novi Lenovo T61p notebook ima zvaničnu podršku za tri različite Linux distribucije, uprkos nedostatku publiciteta vezanog za ovu činjenicu. Mašina, koje je izašla pre dva dana je sertifikovana da pokreće Novell-ov SuSE Linux Enterprise Desktop 10 kao i najnovije Linux varijante iz Red Hat-a i Turbolinux-a. Uprkos tome, izgleda da Lenovo uopšte ne reklamira ove sertifikate, a na njihovom web sajtu, ne postoji opcija koja vam omogućuje da naručite  ThinkPad T61p bez kopije preinstaliranog Windowsa. Sa hardverske strane, T61p nudi 15. 4" wide-screen prikaz i dolazi sa Core 2 Duo T7700 procesorom, Nvidia Quadro FX 570M grafičkim modulom, 4GB RAM-a, 160GB hard diskom i različitim opcijama za bežično povezivanje u vrhunskoj konfiguraciji. Cena ove mašine na Lenovo web sajtu iznosi $1,508, ali može da pređe i $3,000 sa maksimiziranim svim opcijama.
 
   

Novi prilozi za otkačenu istoriju - Dizajn interfejsa operativnih sistema 1981 - 2009

 

 

 

Apple Lisa Office System 1 Amiga Workbench 1 Windows 1 Gnome 1 Pročitaje celu priču. Vidite sve prelomne trenutke u razvoju sistema koji i danas postoje.   Windows Server 2008 - umrežavanje U knjizi „Windows Server 2008 osnove umrežavanja“ pronaći ćete detaljna objašnjenja o opštim konceptima umrežavanja i opšte instrukcije o instaliranju i upravljanju Windows Serverom 2008, uključujući aktivni direktorijum, DNS, osnove TCP/IP i IP4 umrežavanja. Link ka knjizi i korpi za naručivanje.
 
   

Obezbedite svoj Linux računar uz pomoć Firestarter-a

 

 

 

Firestarter je besplatan grafički alat koji vam omogućava jednostavno podešavanje firewall-a uz pomoć takozvanih IP tabela (iptables). Njegov prečišćen i intuitivan interfejs pomoćiće vam da za svega nekoliko minuta obezbedite svoj računar protiv svih vrsta napada sa mreže. Štaviše, Firestarter u potpunosti podržava NAT protokol za deljenje Internet konekcije na veći broj računara, zatim tzv. port forwarding opciju za preusmeravanje mrežnog saobraćaja na neki od internih portova radne stanice, monitor za praćenje događaja u realnom vremenu pomoću kojeg za pokušaje napada možete saznati još dok se oni odigravaju. Tu je, takođe, i podrška za podešavanje ICMP i ToS parametara radi sprečavanja DoS napada i poboljšanje servisa na priključenim klijent-kompjuterima, kao i još neke opcije koje vam omogućavaju da za kratko vreme postavite potpuno prilagođen i moćan firewall. Firestarter možete pronaći u tzv. skladištu softvera (repository) na većini savremenih distribucija Linux-a. Radi njegove instalacije, dovoljno je da upotrebite upravljački pomoćni program (manager) konkretne distribucije koju posedujete, a on će čitav posao automatski obaviti za par sekundi. Štaviše, radi automatske nadgradnje Firestarter-a prilikom svakog redovnog ažuriranja operativnog sistema, možete se registrovati na sledećim softverskim skladištima: Fedora Extras, Gentoo portage, Debian/Ubuntu i Apt for SuSE. Tu je, takođe, i izvorni (source) tarball, za one koji više vole da ovaj softver samostalno kompajliraju. Nakon obavljene instalacije, Firestarter možete pronaći pod menijem System / Administration na Gnome verziji Linux-a, odnosno pod System na KDE KMenu meniju. Prilikom prvog startovanja ovog programa, automatski se pokreće Firewall Wizard, koji će vam postaviti nekoliko pitanja u vezi mrežnih postavki: nakon pozdravne stranice, od vas će se tražiti da odaberete odgovarajući interfejs za Internet, te da odgovorite da li želite da startujete sa dial-out opcijom i da li vašu IP adresu treba zahtevati od nekog DHCP servera. Na sledećoj stranici, čarobnjak vas pita da li svoju Internet konekciju želite da delite sa ostalim kompjuterima na mreži, kao i da li želite da za potrebe tih kompjutera uključite DHCP servis. Konačno, na poslednjoj stranici čarobnjak vas obaveštava da je obavio posao i da će biti potpuno spreman za upotrebu nakon što kliknete na dugme Save. Na ekranu ćete zatim ugledati glavni prozor programa, koji je podeljen na tri jezička (tab-a). Prvi jezičak, pod nazivom Status, pokazuje vam da li je firewall aktivan, kao i osnovne statističke podatke o dolaznim i odlaznim događajima (na primer, o blokiranim konekcijama i sl. ). Takođe na ovom tab-u, Firestarter vam prikazuje sve aktivne mrežne uređaje, kao i listu trenutno aktivnih konekcija. Na sledećem jezičku, pod naslovom Events, biće izlistane konekcije koje su trenutno blokirane od strane firewall-a. Događaji koji su ispisani crvenim slovima predstavljaju pokušaje neovlašćenog konektovanja na vaš računar, dok oni ispisani crnom bojom predstavljaju konekcije na slučajno odabrane portove koje je firewall blokirao. Može se desiti da ovde neki događaji budu prikazani slovima sive boje, što znači da se, u opštem slučaju, radi o broadcast saobraćaju. Svakoj stavki sa liste događaja pridružen je odgovarajući kontekst-meni, kojem možete pristupiti klikom na desni taster miša. Pomoću komandi sa ovog menija možete promeniti način na koji će firewall ubuduće tretirati sve konekcije koje su po tipu slične konekciji na koju ste kliknuli desnim tasterom miša. U zavisnosti od tipa događaja za koji ste otvorili kontekst-meni, na njemu će vam biti ponuđene različite opcije. Kod događaja dolaznog (inbound) tipa, moći ćete da: dozvolite konekcije koje dolaze iz datog izvora, dozvolite svima da pristupaju servisu sa kojeg je konekcija prethodno bila blokirana, ili da samo datom izvoru dozvolite pristup servisu o kojem je reč. Za tzv. odlazne (outbound) događaje, na raspolaganju imate sledeće opcije: dozvoliti svima da pristupaju odabranoj destinaciji, dozvoliti svima da uspostavljaju odlazne konekcije sa servisom o kojem je reč, ili dozvoliti samo specifičan odlazni pristup datom servisu. Jezičak za definisanje polisa (Policy tab) podeljen je na dva dela – polise za dolazni i polise za odlazni saobraćaj. Svaki deo sadrži u sebi po tri liste, koje se nazivaju grupama pravila (rule groups). Radi definisanja novog pravila, najpre selektujte grupu na koju će se to pravilo odnositi, tkao što ćete mišem kliknuti na odgovarajuću listu. Nakon toga, treba još samo da kliknete na dugme Add Rule na paleti alata, ili da desnim tasterom miša kliknete bilo gde na odgovarajućoj listi. Na ovom jezičku možete, takođe, modifikovati sva pravila koja ste eventualno definisali preko jezička Events. Da bi izvršene izmene stupile na snagu, potrebno je da na paleti alata (toolbar) kliknete na dugme Apply Policy. Polise odlaznog saobraćaja podeljene su na dva režima, “slobodniji“ (permissive) i restriktivan režim. U “slobodnijem” režimu rada, biće dopušten sav odlazni saobraćaj, osim onog koji je usmeren ka određenim hostovima ili servisima, koje ste eksplicitno označili kao zabranjene. Nasuprot tome, u restriktivnom režimu će sav odlazni saobraćaj biti blokiran, tako da ćete, za svaki odlazni servis koji želite da učinite dostupnim, morati eksplicitno da definišete odgovarajuća pravila. Očigledno je da ovaj režim nudi maksimalnu zaštitu, ali je ujedno i najnaporniji za korišćenje, jer ni jedna od vaših mrežnih aplikacija neće moći da funkcioniše sve dok ne definišete odgovarajuće pravilo za nju. Doduše, za ovaj režim su već unapred kreirana određena pravila, kako bi bilo omogućeno barem najosnovnije surfovanje Webom. Na kraju, pomenućemo još samo prozor pod nazivom Preferences, preko kojeg možete definisati jedan broj naprednih opcija za kontrolu ponašanja interfejsa i samog firewall-a. Tu, takođe, možete podešavati i različite napredne opcije umrežavanja, kao što su filtriranje ICMP paketa ili uključenje ToS filtera. Preko prozora Preferences možete još definisati i preferirani metod odbacivanja paketa podataka.
 
   

Očekujte mnogo saradnje između Apple-a i Google-a

 

 

 

Moram da kažem da stvarno volim Google. Moj Gmail nalog je odličan, kao i Google Reader, Picasa i moji Picasa web albumi, Gcal i tako dalje. Za one koji su se žalili da Google ignoriše Mac korisnike, moramo da kažemo da će se to promeniti. Google-ov izvršni direktori Eric Schmidt je u ponedeljak izjavio da će dve kompanije "raditi sve više i više stvari zajedno. Mi imamo iste ciljeve, iste konkurente. "Da li to znači da Google maps funkcija na iPhone-u predstavlja samo početak? Super.
 
   

OpenBSD operativni sistem

 

 

 

OpenBSD tim je ovog jutra objavio izlazak verzije 4. 1 bezbednosno dobro potkovanog OpenBSD operativnog sistema. OpenBSD projekat, koji se ponosi rekordima u bezbednosti, je za deset godina priznao otkrivanje samo dve rupe koje se aktiviraju na daljinu u standardnoj instalaciji, od kojih je jedna otkrivena početkom ovog meseca. OpenBSD se pokreće na većini hardverskih platformi a sa ovim izdanjem uključuje i nekoliko novih podržanih arhitektura uključujući različite SH4-zasnovane uređaje. Ovde možete da pronađete celu listu promena koje su napravljene između verzije 4. 0 i verzije 4. 1. Aplikacije u ovom izdanju uključuju: gstreamer-0. 10 alatke, KDE 3. 5. 6 i koffice 1. 6. 2, NetBeans 5. 5 Java IDE, Mozilla Firefox 2. 0. 0. 2 i PostgreSQL 8. 2. 3. OpenBSD može da se daunloduje sa različitih mirror sajtova ili može da se naruči na CD-ROM-u direktno od OpenBSD predstavništva.
 
   

OpenOffice bug ugrožava veliki broj OS

 

 

 

Sigurnosni stručnjaci su otkrili da slabe tačke bazirane na TIFF prelivanju memorije u OpenOffice. org koje potencijalnim napadačima mogu omogućiti da daljinskim putem izvrše kod na Linux-u, Windows-u ili Apple Mac baziranim računarima. OpenOffice verzija 2. 0. 4 kao i prethodne su ugrožene štetnim TIFF fajlovima koji se mogu isporučiti u vidu e-mail priloga, mogu biti objavljeni na Web sajtu ili se mogu razmeniti korišćenjem P2P softvera. Nova verzija OpenOffice (verzija 2. 3) pojavila se pre deset dana i ova verzija nije ugrožena ovom slabom tačkom. Više na: http://www. itsvet. com/
 
   

PDAmill besplatno daje sve svoje igrice za PalmOS

 

 

 

U toku proteklih nekoliko godina videli smo da PalmOS platforma stagnira, dok su Microsoft, Apple i Symbian nastavili da razvijaju svoje operativne sisteme za mobilne uređaje. Naravno, u planu je nova verzija Palm operativnog sistema, ali trenutno nismo sigurni da će postojati neki proizvođač mobilnih uređaja koji bi želeo Palm operativni sistem u svom uređaju. Ali evo jednog dobrog razloga da podražite svoj stari Palm PDA ili čak da kupite polovan - PDAmill kreatori igara nude svoje Palm OS igrice besplatno. I to sve. Kreatori igara su nedavno objavili da će prestati da prave igrice za Palm. Iako je kompanija mogla da nastavi da naplaćuje malu naknadu za neke od svojih odličnih video igara, oni su ipak odlučili da ih daju besplatno.
 
   

Piratizovan Windows Mobile 6.0 Crossbow dostupan za preuzimanje

 

 

 

Izgleda da je konačno piratizovan najtraženiji operativni sistem za vlasnike   Pocket PC-ja, Windows Mobile 6. 0 alijas Crossbow. Uzgred rečeno, ono što mi imamo ovde je modifikovan izvorni kod Windows Mobile-a 6. 0   kojeg je lansirao Microsoft na 3GSM-u u Barseloni pre dve nedelje. Priznanje za   posao ide jednom od moderatora dobro poznatog foruma XDA-Developers, pod imenom   kyphur. Istina, većinu posao, kao što on tvrdi, su uradili mnogi saradnici i samo da   ga citiram: “Zapamtite da mi je glava u oblacima što se ovoga tiče samo zato što   stojim na ramenima divova. Ovaj projekat duguje svoje postojanje mnogim drugim   saradnicima koji zaslužuju isto toliko, ako ne i više priznanja nego ja. Ovo je timski rad. . . ”. Za one koji bi želeli da ga isprobaju imajte na umu da je operativni sistem   podešen samo za HTC Hermes poznat još i kao: HTC TyTN, XDA trion, MDA Vario II,   VPA Compact III, SPV M3100, Dopod CHT 9000, Dopod 838 Pro. Ovo je srećom i   dovoljno zato što je trenutno HTC-ov Hermes najrasprostranjeniji Pocket PC. Novopiratizovani operativni sistem, takođe poznat i kao Windows Mobile “XDA   Live” nije alijas 3. 3 Rom-a i nije “otrgnut” od svih nosećih podešavanja i informacija koje bi mogle da vode nazad do izvora (osobe) koji   je kyphur-u dostavio kod. Operativni sistem izgleda radi brže i, kao što su   izjavili neki članovi foruma i pouzdaniji je. Windows Mobile “XDA   Live” integriše puno aplikacija kao što su: Dictionary Editor, HTweak v2. 1, MS Hearts za PPC, PHM Registry   Editor, SMS Backup, StartClean, VJCandelaLite (Flashlight), Windows Mobile   Remote Display (CERDISP). Naravno, potrebne su mu neke ispravke, a čak bi trebali da očekujemo novu verziju (0. 20) 5.    marta koja će da sadrži ispravke i dodatke.
 
   
Strane: 1 2 3 45 6

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272