Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Vesti – Ekologija

Ukupno: 47, strana 3 od 3

Slika dana - namagnetisane saksije sa cvećem

 

 

 

Namagnetisane saksije sa cvećem Da li je zid u koji gledate prazan? Promena koju možete da napravite ovog proleća je da na prazan zid instalirate saksije sa cvećem. Gde su ekseri? Svaku saksiju možete da pomerite bez problema. Svakoga dana novi raspored. LINK.
 
   

Solarni kolektori na krovu obrenovačkih bazena

 

 

 

– Od 2009. godine ovo je četvrti objekat u Obrenovcu na koji se postavljaju solarni kolektori. Te godine smo u Sportsko-kulturnom centru postavili prve solarne kolektore za grejanje tople vode u sportskoj hali i nastavili prošle godine sa Centrom za mentalno nedovoljno razvijene osobe. Treći objekat je prvi javni solarni punjač na svetu i četvrti su obrenovački bazeni. Živimo u gradu gde postoje dve elektrane, poznati smo po velikom zagađenju koje se smanjuje iz godine u godinu, ali ne možemo reći da živimo u gradu koji ima idealne uslove. Baš zbog toga su ovakvi projekti dragoceni i mi smo u Srbiji već prepoznatljivi po ekološkim projektima. Ne slažemo se da je jedini izvor električne energije sagorevanje fosilna goriva, već je naša strateška opredeljenost da tražimo alternativne izvore energije. Ako već imamo 300 sunčanih dana u godini, treba da iskoristimo te sunčane dane i ono što nam priroda nudi, bez posledica po životnu sredinu – rekao je predsednik opštine Obrenovac Željko Jovetić. Ovakva investicija na ovakvom tipu objekta isplati se za četiri do pet godina, a njena  ukupna vrednost je 3,5 miliona dinara. IZVOR.
 
   

Srbija dobila solarnu elektranu u selu Vrbovac kod Blaca

 

 

 

Elektrana je napravljena za osam meseci, a njena vrednost je 30. 000 evra. Petrović kaže da je na ideju da napravi solarnu elektranu došao razmišljajući u šta bi mogao da uloži svoju uštedjevinu. "Proučavajući svetske tokove, odlučio sam se za elektranu, a prednost je bila zemljište na kojem je sagrađena a koje je u vlasništvu moje porodice", kazao je Petrović, preneo je portal "Južne vesti". On kaže da kontrolu i održavanje sistema elektrane obavlja sam, a u planu mu je da njen kapcitet proši na 50 do 100 kilovata. Trenutno se izvodi probna proizvodnja za EPS, a Petrović se nada da će uskoro sklopiti i ugovor sa EPS-om o prodaji kompletne proizvodnje električne energije. Mesečna dobit procenjena je na 400 do 500 evra. BR92.
 
   

Svetski dan zaštite ozonskog omotača

 

 

 

Koordinatorka ozonske kancelarije i šef Odseka za zaštitu vazduha u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja Sonja Ružin kazala je Tanjugu da će taj dan biti obeležen u Osnovnoj školi "Lazar Savatić" u Zemunu gde će u saradnji sa Ministarstvom prosvete najmlađim učenicima biti predstavljen projekat "Ozi i ja čuvamo planetu".   Prema njenim rečima, reč je o crtanom liku kako bi se najmlađim učenicima predstavilo šta je ozonski omotač i na koji način se čuva.   Ona je rekla da će tom prilikom biti reči o uvođenju nastavnih sadržaja na temu zaštite ozonskog omotača u okviru predmeta čuvari prirode.   Ružin je podsetila da se Svetski dan zaštite ozonskog omotača obeležava od 1994. godine kada je potpisan Montrealski protokol kojim su predviđene konkretne aktivnosti zemalja i različiti projekti da bi se zaštitio taj omotač.   Ona je kazala da se zbog toga u okviru Ministarstva životne sredine sprovode brojni projekti kako bi se iz upotrebe izbacile štetne supstance.   Ružin je kao važno istakla to što je od početka godine u Srbiji iz upotrebe isključena velika grupa freona.   LINK. LINK.
 
   

Toyota Auris hibrid dobio titulu Automobil budućnosti

 

 

 

Tojota Auris Hibrid Hibrid Toyota Auris je „Automobil budućnosti“. U ovoj novonastaloj kategoriji godišnjih nagrada ADAC „Žuti anđeo“ ('Gelben Engel'), Auris hibrid je pohvaljen zbog svoje odlične ekonomične potrošnje i rekordnih niskih emisija u kategoriji. Po mišljenju žirija, Toyota Auris je najsavršenije hibridno vozilo današnjice kada govorimo o svakodnevnoj praktičnosti, izdatku, uticaju na životnu sredinu i bezbednosti. Ova procena se zasniva na novom metodu koji je razvio ADAC, najveći nemački automobilski klub, a garantuje objektivnu evaluaciju performansi za sva vozila koja se takmiče za ovu titulu. Sledeći kriterijumi su uzeti u obzir: životna sredina (procenat zagađivanja, emisije CO2), koštanje (osnovna cena, izdaci za gorivo), praktičnost (broj sedišta, prostor za prtljag, maksimalno pređeno rastojanje, vreme potrebno za dopunjavanje gorivom ili energijom) i bezbednost (airbag, ESP). Samo vozilima na benzin, dizel ili alternativna goriva, opremljenim sistemom start-stop i koja ispunjavaju standard Euro 5 za benzin ili Euro 6 za dizel, bilo je dozvoljeno da učestvuju na takmičenju. Toyota Auris, prvo potpuno hibridno vozilo u kompakt C-segmentu, savršeno ispunjava ove zahteve. Zahvaljujući hibridno-sinergetskom pogonu (Hybrid Synergy Drive), Auris hibrid postiže rekordno niske emisije CO2 od 89 g/km, gde nivo emisija čestica i NOx stoje značajno ispod nivoa kod dizel vozila. Osim toga, prosečna potrošnja goriva od 3,8 litara/100 km nenadmašna je u klasi. Za razliku od električnih vozila koja rade isključivo na pogon električnog motora, Auris potpuni hibrid pruža nesmetanu vožnju na duže razdaljine vožnjom u hibrid modusu. Auris hibrid je takođe vrlo pristupačan proizvod, sa cenama koje su u skladu sa cenama vozila na konvencionalni pogon sa uporedivim veličinama i osobinama. Posebno se ističe izvanredno opušten doživljaj u vožnji i mogućnost na potpuno električni i doslovno tihi pogon, bez emisija. Auris hibrid obeležava prvi korak koji Toyota pravi ka proširenju Toyotine tehnologije Hybrid Synergy Drive na celokupni Toyota asortiman, koji kompanija teži da ostvari u Evropi do početka dvadesetih godina ovog veka. Toyota ima za cilj da uvede ne manje od 10 novih hibridnih modela širom sveta u narednih nekoliko godina.
 
   

U fokusu - Sat za planetu

 

 

 

Velika palata Tajlanda u BangkokuBosforski most u IstanbuluSpomenik 'Majka otadžbina' u KijevuGradska skupština u BečuCrveni trg u MoskviPartenon na Akropolju u AtiniIZVOR
 
   

Zeleni, moderni proizvodi od bambusa LEXON

 

 

 

Od bambusa telefoni i . . . Radio, kalkulator. . . LINK.
 
   
Strane: 1 2 3

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272