Vesti – Ekologija

 

Ukupno 88 – Strana 3 od 5

 

41. Ekologija: Milijarde tona ugljen dioksida u vazduhu

Koncentracija ugljen dioksida (CO2) u atmosferi povećala se za 0,6 posto ili 19 milijardi tona u odnosu na 2006. godinu prema izveštaju istraživačke laboratorije NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration).

 

42. Ekologija: Nuklearne opasnosti

Najstrašniji primer nuklearne katastrofe svakako je Černobil koji je jasno ukazao koliko velike razmere može imati nuklearna katastrofa i istakao preku potrebu uvođenja maksimalnih mera sigurnosti u postojeće nuklearne elektrane, a ujedno uticao i na vlade država da smanje broj budućih projekata izgradnje nuklearnih elektrana.

 

43. Ekologija: Otopljavanje predstavlja najveću pretnju tropskim životinjskim vrstama

Iako se očekuje da globalno otopljavanje bude najveće na polovima, moguće je da ono predstavlja najveću pretnju tropima, kažu naučnici. Tropske vrste su prolagođene životu u kojem vlada mali temperaturni raspon, što znači da može da se desi da neće moći da izađu na kraj sa promenama čak i od samo nekoliko stepena.

 

44. Ekologija: Otvorena fabrika za proizvodnju zdrave hrane u Bačkom Petrovcu - investicija od 53,7 miliona dinara

U Bačkom Petrovcu otvorena je nova fabrika za proizvodnju zdrave hrane od uljarica i žitarica, a poslovaće u okvitu preduzeća "Alt Ener".  

 

45. Ekologija: Petrohemija ponovo radi - Ekološke reklame

Kom tipu vesti pripada ona da Petrohemija Pančevo ponovo radi? Možda ekološkim vestima. Evek kada neka fabrika počne da radi, to utiče na sredinu u kojoj radnici žive. Ekološka reklama kao prikazivanje onoga što sami sebi radimo. Pošto sve počinje od nule, proizvodnja počinje od nule. Knjiga Nula, počinje od prve strane. Oko Petrohemije je potrebno postaviti ekološke reklame, panoe.

 

46. Ekologija: Postavljena automatska merna stanica za kvalitet vazduha u Beočinu - za nove stanice do kraja godine 3,5 mil EUR

Ministar zaštite životne sredine Saša Dragin prisustvovao je juče ( 8. maj 2008. godine) postavljanju automatske merne stanice za kvalitet vazduha u Beočinu, opremljene najsavremenijim analizatorima koji se koriste u svetu, saopštilo je to ministarstvo.  

 

47. Ekologija: Predstavljamo vam Microsoftov Zeleni kanal

Kompanija iz Redmonda je objavila pokretanje MSN Green kanala, najnovijeg dodatka njihovoj onlajn mreži, koji će servirati posetiocima samo "zelene" članke, slike i video snimke. Ekološki sadržaj je glavna specijalnost menija MSN Green kanala.

 

48. Ekologija: Problem izlivanja nafte u okeane

Veliki problem predstavljaju eventualne havarije tankera prilikom kojih se velike količine nafte izlivaju u okeane.

 

49. Ekologija: Reciklaža više ne pravi gubitke - kompanija

Količina predatog e-otpada BIS IT Reciklažnom centru u prvom kvartalu 2008. godine je, u odnosu na isti period prethodne godine, povećana za 100%.  

 

50. Ekologija: U Debeljači otvoren pogon za sklapanje automobila na električni pogon

U selu Debeljača, opština Kovačica, juče (3. aprila 2008. godine) je zvanično otvoren prvi pogon za proizvodnju i montažu vozila na baterije u Srbiji

 

51. Ekologija: Univerzalni punjač koji koristi energiju vetra

HYMINI je jedan od onih “zelenih uređaja” koji koristi Zemljin besplatni izvor energije - vetar - kao alternativni metod za punjenje prenosivih uređaja. Pogodan da se nosi kada vozite bicikl ili kada trčite, sve što treba da uradite je da ga zakačite za bicikl ili vašu ruku da bi radio.

 

52. Ekologija: Uticaj pojedinih izvora energije na okolinu

Postotak upotrebe ekološki prihvatljivih obnovljivih izvora energije još je uvek na globalnoj skali zanemariv tako da ekološki problemi kao posljedica preterane upotrebe fosilnih goriva zaslužuju posebnu pažnju ne samo sa energetskog već svakako i sa ekološkog gledišta.

 

53. Ekologija: Vaš sledeći let mogao bi imati pogon na đubre

Ljudi pokušavaju da naprave mlazno gorivo od kokosovog ulja i algi, zašto ne i od đubreta? Njega makar ima u izobilju. Ono što smo godinama odlagali, bacali, sada može da nas spase. Interesantno je da ovaj članak objavljen pre više od 2 godine.

 

54. Hybrid Technologies će uskoro predstaviti svoja električna kola

Hybrid Technologies, kompanija koja nudi ne preterano popularni električni Mini Cooper i električna L1X-7 sportska kola, je objavio da će učestvovati na Progressive Automotive X Prize.

 

55. Inspekcija najavila rigorozne kontrole zagađivanja reka u Srbiji

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine najavila je početak intenzivne i rigorozne kontrole zagađivanja reka u Srbiji.

 

56. Inspekcija za zaštitu životne sredine podnosi prijavu za privredi prestup protiv direktora "TENT B"

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine saopšila je da će podneti prijavu za privredni prestup protiv direktora PD "Termoelektrana Nikola Tesla (TNT)", ogranak TENT-B, Ušće, Obrenovac.    

 

57. Knjige u kolicima su pošle na otpad

Knjige koje niko ne čita su u kolicima. Čeka ih reciklaža. Uskoro će od slova nastati samo beo papir. Recikliran.

 

58. Ko u Srbiji može da upravlja otpadom i spisak 104 operatera koji su dobili dozvole

Danas je na sajtu Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja objavljen spisak firmi koje mogu da upravljaju otpadom. 104 firme je dobilo dozvole.

 

59. Koalama preti izumiranje

Koalama preti izumiranje zbog sve višeg nivoa ugljen-dioksida u atmosferi koji uništava hranljive materije u lišću eukaliptusa kojima se oni hrane, tvrde naučnici.

 

60. Liberty planira električnog Range Rover-a

Liberty Electric Cars je objavio planove da konvertuje "desetine hiljada " automobila i SUVova u električno funkcionisanje, počev od Range Rover-a.

 

Strane:
1 2 34 5