Vesti – Linux

 

Ukupno 79 – Strana 2 od 4

 

21. Instrukcije za preuzimanje SuSE Linuxa

Instrukcije za preuzmanje i instaliranje objavljene verzije ili razvojne nadgradnje SuSE Linuxa.

 

22. Intel podržava i promoviše Linux

U ponedeljak, Intel je izdao svoj “Mobile and Internet Linux Project” web sajt da bi ujedinio veliki broj postojećih i novih projekata usmerenih ka poboljšanju Linux kernela i komponenti programa otvorenog koda. Intelov specijalista za Linux i otvoreni kod, Dirk Hohndel je rekao, kako navodi ZDNet, da kompanija sada ima “više od desetine” programera za Linux i projekte otvorenog koda.

 

23. Izašao je Adobe AIR alfa za Linux

Adobe je izdao javnu betu Adobe AIR-a za Linux, što znači da sada možete da pokrećete aplikacije koristeći Adobe Integrated Runtime u Windowsu, Macu, i Linuxu. Adobe AIR je okruženje koje omogućuje korisnicima da onlajn aplikacije pokreću oflajn.

 

24. Izašao je Gutsy Gibbon Tribe 5

Ubuntu tim je lansirao Gutsy Gibbon Tribe5. To u suštini znači da je ovo peto Alpha izdanje sledeće verzije Ubuntu-a. Pošto je ovo Alpha izdanje, preporučuje se samo radoznalima i onima koji vole da eksperimentišu, pošto se ne radi o potpuno funkcinalnoj i nebagovitoj verziji.

 

25. Izašao je Mythbuntu 7.10 - Ubuntu zasnovani medijski centar

Sigurno već znate da Ubuntu dolazi u mnogo različitih verzija i oblika. Postoji ogoljena Xubuntu verzija za spore računare, Edubuntu za decu i nastavnike, i Kubuntu sa interfejsom koji je sličan Windows-ovom.

 

26. Izašao je openSUSE 11.0 Beta 1

openSUSE tim je izdao prvu beta verziju njihove popularne ali kontroverzne Linux distribucije. Prva beta donosi nekoliko novina zbog kojih je vredi isprobati.

 

27. Izašao je Puppy Linux 4.0: Linux za vaš Flash drajv

Puppy Linux je jedna od najpopularnijih minijaturnih Linux distribucija. Puppy Linux 4.0 Dingo je najnovija verzija Puppy-ja, koja donosi standardne alate kao što je SeaMonkey internet paket (to je Mozilla-in proizvod sa pretraživačem sličnim Firefox-u), AbiWord procesor reči i Gnumeric program za rad sa tabelama.

 

28. Izašao je Ubuntu 8.04 Alpha

Ubuntu 8.04 Hardy Heron se polako približava svom planiranom aprilskom lansiranju. Canonical je izdao 5-tu Alpha verziju sledeće generacije popularne Linux distribucije. Pored ostalog, Alpha 5 dolazi sa novom instalacionom opcijom: Korisnici mogu da pokrenu i instaliraju Ubuntu 8.04 Alpha 5 koristeći LiveCD, ili mogu da upotrebe Wubi kako bi instalirali Ubuntu na particiju unutar Windowsa. Nema potrebe za restartovanjem.

 

29. Izašla je Fedora 9 Sulphur distribucija

Ažuriranja operativnih sistema stižu velikom brzinom a najnoviji u ekipi je Fedora 9 Sulphur.

 

30. Izdat je Linux kernel 2.6.22.3 i 2.4.35.1

2.6.22.3 verzija kernela iz 2.6 stabilne Linux kernel branše je izdata zajedno sa verzijom 2.4.35.1 iz 2.4 stabilne kernel branše. Izdanje 2.6.22.3 sadrži neke ispravke grešaka i novu funkciju za uštedu energije za korisnike laptopa:“Ovo izdanje ima nekoliko ispravki grešaka za sve korisnike iz serije 2.6.22 i preporučujemo vam da ga ažurirate. Naročito ljudi sa laptopovima će ceniti uštedu energije u ovom izdanju” rekao je Greg Kroah-Hartman.

 

31. Izdat je Linux Kernel 2.6.22.4

Verzija 2.6.22.4 iz stabilnog ogranka linux kernela 2.6 je izdata i ispravlja opasne ranjivosti koje su omogućavale privilegovanom lokalnom korisniku da pošalje proizvoljne signale child procesu bez obzira na bezbednosna ograničenja.

 

32. Izdat je Live CD/DVD verzija za Vector Linux 5.8

Skoro nedelju i po dana nakon izdanja finalne verzije za VectorLinux 5.8 SOHO, VectorLinux tim je objavio novo izdanje VectorLinux 5.8 GOLD LIVE CD-a i prvi SOHO-5.8 alpha Live CD i DVD. Po njihovim rečima, ovo bi trebalo da bude finalno izdanje za 5.8 standard GOLD live.

 

33. Izdat je Scientific Linux 4.5

Connie Sieh, Troy Dawson, Jaroslaw Polok i ceo programerski tim koji stoji iza Scientific Linux projekta ponosno najavljuju SL verziju 4.5 za i386 arhitekturu. Scientific Linux izdanje 4.5 je zasnovano na ponovnoj izgradnji RPMS-a od SRPMS-a iz Enterprise 4 AS, uključujući i Update 5.

 

34. Izdat je SME Server 7.2

SME (Small to Medium Enterprise) Server je CentOS-zasnovana Linux distribucija koja je dizajnirana za upotrebu na računarskim serverima (baze podataka, email, fajl ili web serverima), i namenjena je, kao što joj i ime govori, za tržište poslovnog softvera. SME Server je najpoznatiji po tome što je on jednostavan ali pouzdan sistem koji ima odličnu bezbednost.

 

35. Izdat je Ubuntu 7.10 Alpha 3 verzija

Treće Alpha izdanje dolazećeg Ubuntu-a 7.10 (kodno ime Gutsy Gibbon) je izdato preksinoć. Verzija 3 dolazi sa novim kernelom linije 2.6.22 (Linus) koji ima puno novih funkcija. “Ubuntu programeri rade veoma brzo da bi vam doneli najnoviji i najbolji program koji Open Source Community može da ponudi. Gutsy Gibbon Tribe 3 je treće alfa izdanje Ubuntu-a 7.10 i sa ovim novim alfa izdanjem dolazi puno odličnih novih funkcija”.

 

36. Izdat je Ubuntu 7.10 Alpha 4

Četvrto alfa izdanje dolazećeg Ubuntu-a 7.10 (kodnog imena Gutsy Gibbon) je izašlo. Grupa 4 dolazi sa mnogo novih funkcija i poboljšanja, brzim prebacivanjem korisnika, novim ekranom za isključivanje i poboljšanom alatkom za pretraživanje desktopa: “Ubuntu programeri su požurili da vam donesu apsolutno najnovije i najbolje programe koje zajednica otvorenog koda ima da ponudi. Gutsy Gibbon Tribe 4 je četvrto alfa izdanje Ubuntu-a 7.10 i ovo alfa izdanje donosi gomilu odličnih novih funkcija”.

 

37. Izdat Linux Kernel 2.6.22

Juče je Linus Torvalds objavio dostupnost 2.6.22 Linux kernela. Ovo novo izdanje sadrži neke male arhitekturne promene (ppc, mips, blackfin), i različite ispravke drajvera.

 

38. Izdat Ubuntu Christian Edition 3.3

Ubuntu CE tim je objavio dostupnost Ubuntu Christian Edition-a 3.3. Ovo izdanje uključuje neke nove funkcije i uobičajena ažuriranja i ispravke.

 

39. Izdati su ATI/AMD 8.40.4 drajveri za prikaz

Nova verzija ATI/AMD Linux display drajvera je izdata i za x86 i za x86_64 platforme. Ovo izdanje donovi nove funkcije kao što su: TV Out Functionality i Catalyst Control Center Linux Edition. TV out funkcionalnost je dostupna pod Linux operativnim sistemom za sve ATI video kartice koje podržavaju TV Out. Takođe ona je deo Catalyst Control Centera i obezbediće različita podešavanja TV izlaza. Međutim, zapamtite da se veličina TV-a i funkcije pozicija za ATI Radeon X1200 seriju pa naviše podešavaju kroz aticonfig komandnu liniju.

 

40. KDE Project je izbacio prvu betu KDE-a 4.1

KDE Project je ponosan što može da objavi da je izašlo prvo beta izdanje KDE 4.1. Beta 1 namenjeno testerima, članovima zajednice i entuzijastima koji će moći da identifikuju greške i probleme

 

Strane:
1 23 4