Vesti – Linux

 

Ukupno 79 – Strana 3 od 4

 

41. Kodno ime Ubuntu-a 8.10 je Intrepid Ibex?

Prateći dugogodišnju tradiciju davanja svakoj verziji kodnog imena koje se sastoji od dve reči, prideva praćenog imenom životinje, osnivač Ubuntu-a Mark Shuttleworth je objavio da će se Ubuntu 8.10 zvati Intrepid Ibex. Ozbiljno.

 

42. Lenovo je najnoviji proizvođač računara koji prodaje Linux zasnovane PC-je

Dell to radi. Acer na neki način to radi. Sada je Lenovo objavio da će oni isto tako početi da prodaju laptop računare sa instaliranim Linuxom. Dok Dell nudi računare sa popularnom Ubuntu Linux distribucijom, Lenovo planira da ponudi Linux program koji obezbeđuje Novell (pretpostavljamo da je reč o Suse Linux distribuciji).

 

43. Linux - Dodajte ekranske akcije pomoću Brightside-a

Program otvorenog koda, Brightside dodajte reaktivnost uglovima i ivicama ekrana (u Gnome-u) kako biste mogli da izvršavate komande koristeći samo miša.

 

44. Linux - Fedora 7

Fedora 7 (kodno ime Moonshine) se pojavio širom sveta! Ova nova verzija Fedora Linuxa donosi mnogo novih funkcija i poboljšanja.

 

45. Linux - Izašao je Gimp 2.2.15

Izdata je verzija 2.2.15 GNU Image Manipulation Program-a (Gimp), stabilne 2.2 serije sa ispravljenim greškama, zajedno 2.3.17 razvojnom granom.

 

46. Linux - Promenite temu vaše "sudo aplikacije"

Samo za Ubuntu desktop korisnike: ako stalno kreirate "sudo" sesije u Nautilusu (ili nekom drugom programu) vrlo je lako pomešati vaš sudo prozor sa vašim standardnim prozorima. To obično dovodi do toga da slučajno otvorite read-only verzije vaših sistemskih fajlove - što je veoma frustrirajuće! Brz način da vizuelno razlikujete vaše simultane sesije je da dodelite drugačiju temu vašim sudo aplikacijama.

 

47. Linux - Ubuntu je stigao

Dell je zvanično postao prijatelj i podržavalac zajednice Ubuntu korisnika. Američka kompanija za računarski hardver osnovana u Round Rocku, Teksas, je upravo ažurirala svoj websajt gde je predstavila svoju ponudu otvorenog koda. Dell-ova zainteresovanost za otvoreni kod nije novina. Dell je takođe poznat kao partner kompanijama kao što su Red Hat ili Novell/SUSE. Sada, nakon što su 1.maja 2007. godine objavili da će isporučivati Ubuntu Linux distribuciju na svojim notebookovima i laptopovima, Dell je počeo da ih prodaje. Trenutno ova ponuda važi samo za laptop, jeftine računare i za high-end PC-je.

 

48. Linux igra glavnu ulogu u Microsoftovom filmu

Film Halo, zasnovan na Microsoft Xbox igrici, će biti produciran pomoću servera na kojima se izvršava operativni sistem Linux.

 

49. Linux Mandriva 2006

Odmah nakon SuSE 10 dostupna i nova verezija Linux Mandriva 2006.

 

50. Linux – Adobe prelicencira XMP Toolkit

Adobe je nedavno objavio izdanje nove verzije svog Extensible Metadata Platform (XMP). XMP platforma, ili XMP skraćeno, je specifična vrsta XML-a, koja se koristi u PDF-ovima i programima za editovanje fotografija. XMP snima meta podatke u sintaksi koja formira podset WWW Consortium Resource Description Framework-a, koji je izražen u XML-u. Na primer, u PDF dokumentima, XMP se koristi za opis dokumenta kao celine, ali može lako da bude prikačen na delove (stranice, ubačene slike) koji definišu strukturalnu raspodelu dokumenta. Ova arhitektura se pokazala kao veoma korisna u kreiranju informacija o autorstvu i autorskim pravima za slike, čak i ako su one samo deo publikovanog dokumenta. Isto tako može da pravi dokumente koji su kreirani od nekoliko manjih dokumenata zadržavajući originalne meta podatke koji su povezani sa delovima.

 

51. Linux – Novi Chart Tool u OpenOffice 2.3.0 verziji

Najnovije OpenOffice izdanje, 2.3, je najavljeno za ovu jesen a najavljuje se i promena razmaka između izdanja od 18 meseci na samo tri meseca za izdavanje ažuriranja, poboljšanih funkcija i ispravki grešaka. Ovo izdanje će takođe doneti i neke interesantne funkcije i funkcionalnosti, osim mnogih ispravki grešaka i poboljšanja.

 

52. Linux – Sada je dostupan Wolvix 1.1.0

Finalna verzija Wolvix Cub i Hunter-a je dostupna javnosti: “Veoma sam srećan što mogu da objavim finalno izdanje Wolvix Cub i Wolvix Hunter verzije 1.1.0. Ovo izdanje obeležava prekretnicu u Wolvix razvoju pošto on više nije SLAX remaster, već je sada zasnovan na stabilnom Slackware izdanju i Linux-Live skriptovima”, rekli su programeri Wolvix-a.

 

53. Linux: KDE tim obećava poboljšani KWin

KWin je menadžer prozora za Xwindows System. On je deo KDE-a (K Desktop Environment) od verzije 2.0 (kada je zamenjen prethodnim KWM-om) ali takođe može da se upotrebi sa drugim okruženjima desktopa. Sa izdanjem KDE 4, koji je raspoređen za 23. oktobar 2007. godine, KWin tvrdi da će doći sa mnogo dobrih funkcija i poboljšanja. Na primer, pored impresivne grafičke nadgradnje, KWin će takođe imati i kompozitnu i GL podršku.

 

54. LinuxMCE i KDE predstavljaju svoje prvo zajedničko izdanje

LinuxMCE (Linux Media Center Edition) je besplatna operativna platforma otvorenog koda koja je dizajnirana da omogući računaru da se ponaša kao Media PC / HTPC (Home Theater PC) slično Mythbuntu-u i on je više od kompletnog HTPC opremljenog operativnog sistema.

 

55. MEPIS izdaje KDE 4 Live DVD-ove

Da bi verifikovao kompatibilnost KDE 4 distribucije sa SimplyMEPIS 7.x operativnim sistemom, Warren Woodford iz MEPIS-a je kreirao KDE 4 Beta 1 Live DVD-ove: “Ja sam odlučio da podelim moj KDE 4 Beta 1 ISO tako da bi drugi mogli da pogledaju KDE 4 i da bih demonstrirao da je moje obećanje ozbiljno i da će MEPIS 7.x postepeno moći da se nadgradi. Mi planiramo svake nedelje da uradimo po jednu KDE 4 integraciju. Očekujemo da KDE 4 neće biti završen u vreme izdavanja MEPIS-a 7.0, ali integrisanjem KDE-a 4 sada mi ćemo biti sigurni da će 7.0 biti spreman za KDE” rekao je Warren Woodford.

 

56. Naručite besplatan Linux DVD Set od Oracle-a

Kao i Ubuntu, Oracle je takođe počeo besplatno da isporučuje Linux DVD-ove bilo gde u svetu.

 

57. Nema Ubuntu-a za poslovne ljude?

Svi smo glasno aplaudirali kada je Dell počeo da prodaje mašine sa unapred instaliranim Ubuntu Linuxom. To je bilo ostvarivanje revolucije, momenat bistrine u inače oblačnom svetu. Na žalost, ako želite datu Ubuntu mašinu da upotrebite za poslovne potrebe možda ćete trebati da uložite ekstra napor da biste je dobili.

 

58. Netscape 9.0 sada dostupan za Linux

Netscape Communications Corporation (Netscape) je američka kompanija za računarske servise najpoznatija po njihovom web pretraživaču. Pretraživač je bio dominantan jedno vreme ali je izgubio u ratu pretraživača u korist Internet Explorera.

 

59. Nokia Linux Internet Tablet kasni

Nokia je objavila da će odložiti predstavljanje svog Internet Tablet zbog problema sa softverom.

 

60. Novell najavio SuSE Linux 10

Nova verzija SuSE Linux 10.0 obuhvata više od 1500 aplikacija i paketa sa otvorenim kodom.

 

Strane:
1 2 34