Vesti – Linux

 

Ukupno 79 – Strana 4 od 4

 

61. OpenSolaris sprema svoje oružje da sruši Windows

Ako ste jedan od onih privrženih Solaris fanova verovatno čekate dolazak OpenSolarisa koji je raspoređen za prve mesece 2008 godine ali do tada, evo nekih vrućih informacija o projektu. Kao što možda znate, Sun Microsystems Inc., kreator poznate Java tehnologije je trenutno fokusiran na «Project Indiana», distribuciju koja će doneti nove perspektive za Linux platforme. Iako Sun planira da napadne tržište desktop računara i takmiči se sa drugim vrhunskim proizvodima kao što je Windows, to će biti ekstremno teško uraditi pošto Solaris nikada nije postao jedan od industrijskih giganata.

 

62. Otvoreno je takmičenje za KDE 4.0 Wallpaper

Juče je izdat KDE 4 beta 1, verzija koja obeležava stabilizaciju temelja za nova osnovna izdanja KDE-a. Povodom tog događaja, tim je pripremio takmičenje za wallpaper za sve KDE korisnike.

 

63. Ponovo u prodaji naslovi koje ste tražili

Popularne knjige su ponovo u prodaji.Broj primeraka je ograničen.10% dodatnog popusta za 2 i više kupljenih knjiga.

 

64. Preuzmite gOS, operativni sistem Wal-Mart-ovog PC-ja od 199 dolara

Ove nedelje Wal-Mart počinje da prodaje svoj PC  po ceni od 199 dolara sa Linux zasnovanim operativnim sistemom poimenu gOS. Mnogo web sajtova je pogrešno izvestilo da "g" u imenu znači Gogole, zato što ovaj ogoljeni operativni sistem ima direktne linkove ka velikom broju Google servisa kao što su YouTube, Docs & Spreadsheets, i Blogger. Ali gOS je u stvari ogoljeni zeleni operativni sistem zasnovan na Ubuntu-u.

 

65. Prezentacija cp6Linux-a i sistema za upravljanje dokumentima

Dva projekta otvorenog koda biće predstavljena u sredu, 4. juna 2008. godine, u Privrednoj komori Srbije (Terazije 23, Velika sala, drugi sprat) u 12 sati. Biće prezentovani projekti „cp6Linux“ i sistem za upravljanje dokumentima implementiran u Ministarstvu za telekomunikacije i informatičko društvo.  

 

66. Puppy Linux 3.0 - sićušna distribucija koja ima sve što je bitno

Puppy Linux 3.0 je izašao prošle nedelje i kao i ranije verzije Puppy Linux-a, to je minijaturna distribucija, teška samo 100MB. Ali je zato puna funkcija i mogućnosti, što je čini savršenom za starije računare sa malim hard diskovima i sporim procesorima.

 

67. Red Hat se fokusira na privredno tržište

Nekada, kada ste spomenuli Linux korisnicima koji ga ne koriste, prva stvar na koju bi pomislili je bio Red Hat. Red Hat je bio jedna od prvih i najuspešnijih kompanija koje su počele da prodaju desktop Linux. Međutim, Red Hat je objavio da u skorijoj budućnosti neće raditi na korisničkoj verziji njihovog Linux proizvoda, već će se fokusirati na poslovno tržište.

 

68. Sada je dostupan openSUSE 10.3 Beta 1

openSUSE tim vredno radi na novom izdanju svog besplatnog Linux operativnog sistema, koji je raspoređen za izdavanjenegde u oktobru, veoma blizu datuma izdavanja Ubuntu-a 7.10. Oni su ponosni što mogu da objave prvu beta verziju openSUSE 10.3. Ova beta verzija dolazi sa OpenOffice-om 2.3 beta verzijom (koja može da čite i piše Open XML fajlove), najnovijim Linux kernelom 2.6.21.1, bržim startovanjem i mnogim ispravkama i poboljšanjima.

 

69. Samba tim je objavio usvajanje GPLv3

Po objavi koja je izdata pre nekoliko dana, Samba je usvojila najnovije GPLv3 i LGPLv3 licence za sva svoja buduća izdanja. Pre nekog vremena Free Software Foundation je predložila treću verziju poznate GNU General Public License (GPL) kao osiguranje za korisnike koji modifikuju besplatni program na svojim ličnim personalnim uređajima, odobravajući im licencu patenta. Isto tako proširuje se kompatibilnost sa drugim licencama besplatnih programa i povećava internacionalna uniformnost.

 

70. Splashtop Linux interfejs će uskoro biti u svakoj Asusovoj matičnoj ploči

Želite PC koji će za par sekundi moći da se koristi? Samo nastavite da sanjate. Ali to što vašem desktopu treba dva minuta da se digne ne znači da vi ne možete da počnete da surfujete za par sekundi nakon što ste pritisnuli dugme za uključivanje.

 

71. Ubuntu 6.10 završava svoje postojanje

Ubuntu je izdao verziju 6.10 skoro pre 18 meseci, 26. oktobra 2006. godine. Kao i kod ranijih izdanja, Ubuntu se obavezao da će sprovoditi bezbednosna i druga ažuriranja u periodu od 18 meseci.

 

72. Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon je došao do bete

Sa Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon-om koji treba da izađe za samo nekoliko nedelja, Canonical je izdao prvu beta verziju sledeće generacije popularne Linux distribucije.

 

73. Ubuntu 8.04 dobija ime: Hardy Heron

Ubuntu razvojni tim je objavio da Ubuntu 8.04 neće dobiti ime Hungry Hippo. Alternativna Linux distribucija je uvek dobijala ime po životinjama i pridevima. Stoga, Ubuntu 7.04 je Feisty Fawn, dok će 7.10 biti poznat kao Gutsy Gibbon. 8.04 će biti Hardy Heron.

 

74. Ubuntu bezbednosno upozorenje: ranjivost Kerberosa

Programerski tim Ubuntu-a je objavio ranjivost bezbednosti u Kerberos paketima. Tim je otkrio da biblioteke koje rukuju RPCSEC_GSS-om ne potvrđuju ispravno veličinu određene strukture paketa. Zbog toga, neautorizovan udaljeni korisnik ima mogućnost da pošalje specijalno kreiran zahtev i da izvrši proizvoljni kod pomoću root privilegija.

 

75. Ubuntu Hardy Heron 8.04 je dostupan za preuzimanje

Nemojte da se pravite kao da niste zaokružili 24. april u vašem kalendaru - čak šta, najverovatnije ste celu noć uoči 24-tog bili budni nadajući se da će Hardy Heron 8.04 biti lansiran čim prođe ponoć u Australiji.

 

76. Ubuntu je osvojio nagradu za najbolju Linux distribuciju

Nagrada "Najbolja Linux distribucija" koju dodeljuju čitaoci Enterprise Open Source časopisa je ove godine pripala Canonical-ovom Ubuntu-u. Ovo je objavljeno na 2007 Enterprise Open Source konferenciji.

 

77. Ubuntu Netbook Remix

Ove nedelje na Computex sajmu u Tajvanu, Canonical je najavio specijalnu verziju Ubuntua, koji se skraćeno zove UNR, odnosno Ubuntu Netbook Remix. To je verzija koja je prilagođena za "netbook" računare (mini prenosne računare namenjene surfovanju koji su izrađeni na Intelovoj novoj Atom arhitekturi).

 

78. Ubuntu u Kragujevcu

Srpski Ubuntu LoCo Tim održao je predavanje o Ubuntu GNU/Linuxu u Kragujevcu. Predavanju koje je održano u subotu, 22. marta u prostorijama Mašinskog fakulteta u Kragujevcu prisustvovalo je više od 100 akademskih građana sa kragujevačkih fakulteta, kao i drugih Kragujevčana zainteresovanih za Ubuntu besplatni operativni sistem.

 

79. Video demonstracija rada Compiza u UBUNTU Hardy Heron-u 8.04

U ovom videu videćete slikovitu ilustraciju rada Compiza u Ubuntu Hardy Heronu 8.04.

 

Strane:
1 2 3 4