Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Vesti – Internet

Ukupno: 1170, strana 10 od 59

EA nije uspeo da ispuni obećanje

 

 

 

Mac platforma nije baš poznata po širokoj selekciji dostupnih igara, već upravo suprotno, ali ovog leta smo videli priličan broj najava programera koji su obećavali nove igre. Jedna od najvećih objava je bila od Electronic Arts-a u toku World Wide Developers Conference, ali od tada nema nikakvih vesti a obećani rokovi su došli i prošli bez ikakvog izdanja. U junu, Electronic Arts-ov suvlasnik Bing Gordon je objavio da će kompanija prebaciti neke od svojih radnika na Mac platformu da bi izdavali igre za OS X. Obećao je da će priličan broj igara biti izdat u julu. Lista je uključivala Command & Conquer 3, Battlefield 2142, Need for Speed Carbon i Harry Potter and the Order of the Phoenix. Jul je prošao a Electronic Art još uvek nije izdao ništa niti ima bilo kakve reči o statusu ovih igara. Da li bi ljudi trebali da čekaju, da li su izdanja blizu, ili je ideja jednostavno propala? Šta god da je u pitanju, Electronic Arts će naučiti važnu lekciju o Mac korisnicima… oni ne zaboravljaju i očekuju da se kompanije drže svojih obećanja. Časopisi koji se bave  Mac-om već postavljaju pitanja o tome gde je roba a korisnici koji su čekali igre kažu da su veoma razočarani. Odlaganje izgleda još gore pošto koliko svi znaju, ove igre neće biti prave, izvorne igre, već portovi koji koriste Cider iz Transgaming-a. Takve igre se obično ne pokreću u izvornim brzinama a ponekad su podložne i drugim problemima, i na kraju, rade samo na Intel Mac-ovima. S obzirom da je Cider prenosiva mašina koja omogućava Windows igrama da se pokreću na Intel Mac-ovima “bez ikakvih modifikacija na originalnom izvornom kodu igre”, čemu onda odlaganje? EA je stvarno pogrešio pošto u vreme kada ove igre eventualno i budu izdate one će biti zastarele. Pomoću Boot Camp-a i drugih opcija za virtuelizaciju koje su danas dostupne, igračima je verovatno lakše da pokrenu igre u Windowsu, a ne da čekaju da se kompanije dogovore i urade nešto zajedno. EA-u je ovo bila odlična mogućnost da se probije na Mac platformu i da stvori dobar prvi utisak, ali tu mogućnost su propustili.
 
   

eBay i Yahoo su se udružili i napravili liniju sa alatkama

 

 

 

Prošle godine eBay je napravio ugovor sa Yahoo-om za reklamiranje, a deo tog ugovora je bio da se napravi zajednička linija sa alatkama. Ona je sada dostupna. Nova eBay linija sa alatkama koristi i Yahoo i eBay funkcije. Pomoću nje korisnici mogu da pretražuju stavke na eBay-u ili Half. com-u i da pretražuju sa Yahoo-a pomoću Yahoo Local, Yahoo Video i Yahoo Answers. Linija sa alatkama takođe omogućuje pristup putem jednog klika na Yahoo Mail i daje direktan pristup eBay. com-u. I to sve zajedno sa zaštitom naloga kako bi se zaštitili aukcijski nalozi i eBay aukcijski Alert. eBay linija sa alatkama koju ima Yahoo je trenutno dostupna samo za korisnike Internet Explorera a Firefox verzija se još nalazi u razvoju.
 
   

eBay zabranio aukcijsku prodaju World of Warcraft virtualnih dobara

 

 

 

World of Warcraft je u ovom trenutku jedna od najpopularnijih kompjuterskih igrica, jer vam omogućava da je u online režimu igrate sa drugim igračima iz svih krajeva sveta. Kao što vam je možda poznato, ova igra vam omogućava da kreirate lik (karakter), koji će kroz borbu sa drugima i istraživanje sveta povećavati svoju moć, nivo i druge sposobnosti. S obzirom da su mnogi igrači već stekli ogromna iskustva, oni su odlučili da pojedine svoje izgrađene likove ponude na prodaju na aukcijskim sajtovima kao što je, na primer, eBay. Mada je ovo, za sve igrače koji su već igrali World of Warcraft ili druge slične igrice, dobra prilika da za male pare dođu do već razrađenih likova, izgleda da je kompanija eBay zabranila aukcijsku prodaju virtualnih dobara kao što su likovi iz kompjuterskih igrica, jer su pojedini klijenti koristili Trojance kako bi ovim putem došli do poverljivih privatnih informacija od drugih WoW igrača. Ovaj problem je među prvima uočila kompanija F-Secure, koja je razvila dobro poznato antivirusno rešenje, i o njemu odmah izvestila pomenuti aukcijski servis koji je munjevito doneo odluku o zabrani svih transakcija ove vrste. Krađa tuđih World of Warcraft likova bila je prilično profitabilna aktivnost, jer su mnogi eBay prodavci svoje likove cenili oko 64. 99 dolara za 50 zlatnih poena na pojedinim serverima, tako da je veći broj ulradenih naloga značio i više novca. “Postoji veliki broj trojanaca za krađu lozinki koji su specijalno dizajnirani za World of Warcraft i druge masovne online igrice u kojima istovremeno učestvuje više igrača. Ukradene lozinke se zatim koriste za preuzimanje zlatnika i drugih virtualnih dobara od žrtava, radi njihove dalje preprodaje na online tržištu. Sada je, međutim, eBay odlučio da zabrani aukciju virtualnih dobara. Radi se, u stvari, samo o nešto agresivnijem sprovođenju već postojeće politike. Biće interesantno posmatrati kako će se ova zabrana preprodaje odraziti na dosadašnje snabdevače,” napisao je jedan od zaposlenih u F-Secure, u blog postu koji je objavljen na zvaničnom web sajtu ove kompanije.
 
   

ECDL - Modul 4: Tabelarni proračuni - NOVA KNJIGA

 

 

 

U izdanju naše izdavačke kuće izašla je druga knjiga za pripremu ECDL-a. Knjiga ima 200 strana. Ovo je jedina knjiga koja je pisana na osnovu programaECDL/ICDL Syllabus nastavnog programa Verzija 4. 0. Jedinstveni Informatički Savez Srbije, kao nosilac prava licence ECDL, odobrio je ovu knjigu kao nastavno sredstvo za područje Srbije. U šest poglavlja, u zadacima koji se rešavaju korak po korak, su predstavljeni najosnovniji koncepti tabelarnih proračuna i karakteristike aplikacije Microsoft Excel. Naučićete kako da: • startujete Microsoft Excel• kreirate novu radnu svesku na nekoliko načina• prilagodite postavke aplikacije i koristite funkciju pomoći• unesete tekstualne i numeričke podatke• formatirate tekstualne i numeričke podatke• promenite već postojeći sadr`aj ćelije• editujete radni list• dodate komentar uz ćeliju• kreirate i editujete dijagram• dodate i podesite izgled slike• podesite opcije štampanja• štampate tabelarni proračunLink: http://www. kombib. co. yu/knjiga. php?kid=344&o=23
 
   

Ekologija: Bioetanol fabrika bazirana na drvetu se otvara u Osaki

 

 

 

Bio Ethanol Japan Kansai kompanija koju su osnovali Taisei, Daiei Inter Nature System, Marubeni, Sapporo Pivo and Odbor Tokyo Industrija, je uspostavljena da počne sa komercijalnom proizvodnjom bioetanola koji se pravi od otpada drveta. Ceremonija otvaranja za fabriku u Osaki za koju kompanija tvrdi da je prva svoje vrste na svetu, je zakazana za 16. januar. Sa naporima da se smanji potrošnja fosilnih goriva i rastućom brigom zbog globalnog zagrevanja, svetski interes za etanol napravljen od biomase je u porastu. Korišćenjem otpada drveta sa građevina, poljprivrede, šumarstva i drugih resursa, Bio Ethanol Japan teži da proizvede 1,400 kilolitra(370,000 galona) etanolskog goriva u početnoj godini, i eventualno planira da podigne godišnju proizvodnju kapaciteta do 4,000 kilolitra (1. 06 miliona galona). Bioetanol će se mešati sa benzinom u koncentraciji od 3%, pomažući da se smanji potrošnja fosilnog goriva i umanji uticaj na globalno zagrevanje. Ministarstvo za okolinu, koje je pružilo pomoć u osnivanju fabrike, je zvanično priznalo preduzeće kao poslovni model koji doprinosi smanjenju globalnog zagrevanja. Ministar za okolilnu Masatoshi Wakabayashi će prisustvovati ceremoniji otvaranja. Korišćenje etanola kao pokretačkog goriva ulazi značajno u Biomasu Nipon Strategiju japanske vlade koja je dizajnirana da promoviše proizvodnju i korišćenje goriva biomase. Kao dodatak smanjenju emisija CO2, široko korišćenje etanolskog goriva ohrabruje recikliranje otpada drveta dobijenog izgradnjom i dalje napore da se stvori društvo više orijentisano recikliranju. Sada, ako Bio Ethanol Japan Kansai bi mogao naći način da napravi gorivo od 63 miliona pari iskorišćenih štapića za jelo koji se svaki dan bace u Japanu.
 
   

Eksplodirao još jedan mobilni telefon

 

 

 

Još jedna osoba je ozbiljno povređena kada je pre nekoliko dana eksplodirala baterija mobilnog telefona. Ovaj put, govorimo o mladoj Vijetnamki koja je povređena. Ceo svet je bio šokiran kada je prošle nedelje objavljena vest o čoveku koji je poginuo nakon što je eksplodirala baterija mobilnog telefona koji se nalazio u džepu njegove košulje. Međutim, činjenica da se to desilo dok je čovek nešto vario je mogla da bude prihvatljiv argument da je telefon bio izložen visokim temperaturama. U takvim uslovima, baterije eksplodiraju, mada se takav slučaj nikada ranije nije desio. Motorola i Nokia su razmotrili ove događaje koji su povezani sa baterijama u njihovim modelima mobilnih telefona. Urađeni su bezbednosni testovi da bi se utvrdilo da li su uređaji od ovih kompanija bezbedni ili ne. Rezultati su pokazali da su baterije sklone eksploziji pod određenim uslovima, uključujući ekstremne toplote. Međutim, ove testove nosu sproveli Motorola i Nokia. Dva proizvođača mobilnih telefona su reagovali na ove zaključke tako što su rekli da su baterije koje su upotrebljene u toku bezbednosnih testova lažne, tojest nosu originali. Prema njima uzrok ovih eksplozija je tržište falsifikovanih proizvoda koje se ovih godina proširilo u Kini. Počevši sa garderobom, pa preko DVD-ova a sada čak i sa baterijama za mobilne telefone, veliki broj proizvoda se proizvodi u Kini pod imenima poznatih brendova, iako ne postoji ugovor za to. Rezultat je slab kvalitet i mala briga za potrebe i zahteve korisnika kod većine proizvoda. Ista stvar je sa baterijama za mobilne telefone. Oko 80 procenata testiranih baterija su bile ispod standarda kvaliteta i bezbednosti. Motorola i Nokia kažu da oni u ovoj proizvodnji nemaju nikakvu ulogu i sada traže načine da zaštite ljude i da ih spreče da koriste falsifikovane baterije u njihovim modelima mobilnih telefona.
 
   

Eksplodirao laptop… čija je to greška?

 

 

 

Ovaj problem se nije baš mnogo objavljivao iako se dogodio prošle nedelje, možda zbog toga što je već dosadno pisati o tome kako je eksplodirao laptop. Ali laptopovi (u ovom slučaju, još jedan Dell) i dalje eksplodiraju. Caka je u tome da je baterija koja je izazvala požar o kojem pričamo bila jedna od opozvanih prošle godine. Eksplodiranje baterija laptopova je bila verovatno najveća tehnološka priča prošle godine ali sada smo već duboko zagazili u 2007. godinu a ljudi i dalje koriste računare sa opozvanim baterijama. Meni je žao bakice koja je koristila svoj laptop samo da proveri AOL i nikada nije pratila tehnološke vesti… ali vlasnik ovog laptopa je bio administrator računarske mreže u bolnici. Drugim rečima, plaćen je da zna ovakve stvari! Ipak, došlo je do toga da se treba upitati da li je Dell u ovom slučaju rešen odgovornosti. Šta se dešava ako potrošač nikada ne čuje vest o povlačenju proizvoda koji izaziva problem? Šta ako je potrošač čuo upozorenje o povlačenju ali ga je ignorisao? Gde se završava Dell-ova odgovornost i gde počinje odgovornost potrošača? Neki su postavili ovo pitanje i ja bih voleo da čujem odgovor. Ja sam voljan da budem na Dell-ovoj strani ovaj put (mislim da je kompanija odradila dobar posao u rukovanju povlačenjem proizvoda) ali američke vlasti su čudne. Šta zaista zakon kaže na ovu temu? U međuvremenu, dobro je vreme da dvostruko proverite i uverite se da baterija vašeg laptopa nije na listi za povlačenje iz upotrebe. Pogledajte ove stranice sa listom baterija od svih proizvođača koje su povučene iz upotrebe i proverite svoj sistem. Budite oprezni.
 
   

Email adresa koja vam neće dati posao

 

 

 

“Hvala što ćete razmotriti moju molbu koja se odnosi na vaše otvoreno radno mesto. Nadam se da ćemo se uskoro čuti. Možete da me kontaktirate na pijandura@blablabla. com”. Hik! Čak bih i ja razmislila dva puta pre nego što bih ponudila posao osobi sa ovakvom email adresom, osim ako ne zapošljavate barmena. Nedavna studija je otkrila da se kandidati za posao sa neprofesionalnim imenima email adresa ocenjuju nižom ocenom od strane potencijalnih poslodavaca. Naravno, interesantna email adresa će izazvati osmehe na licima vaših prijatelja, ali nemojte da šaljete prijavu za posao sa takvog email naloga potencijalnim poslodavcima, osim ako vam posao baš i nije neophodan. Kevin Tammanini, kandidat za doktorat u industrijskoj i organizacionoj psihologiji pri Ohio University, sakupio je 20 email adresa sakupljenih od 20o studenata, zatim ih je zamolio da ih ocene na osnovu stepena profesionalizma, stepena muškosti, uspeha, brige o etici i popularnosti. Evo kako su studenti ocenili email adrese: alliecat@, bacardigirl@, bighotdaddy@, drunkensquirl@, foxylady@, and gigglez217@ su ocenjene kao previše neprofesionalne. Sa druge strane mharmon@, jsmith888@ su dobili visoke ocene za uspešnost. Nakon spajanja dve profesionalne i dve neprofesionalne email adrese, ponovo je zamolio studente da se ponašaju kao poslodavac koji pregleda prijave za posao. Ponovo, studenti su dali prijavljenima sa profesionalnim email adresama veće ocene bez obzira na sadržaj molbe. U intervjuu za Live Science, Tamanini je rekao “Čak i ako imate ljude koji imaju veoma neprofesionalne email adrese i oni prođu kroz početni razgovor, i ako na kraju ostanu u izboru oni i neko drugi sa istim akreditivima, onda poslodavci gledaju druge stvari. Email adresa ove osobe je “john smith” a ove druge osobe je “pijandura”. Šta mislite koju osobu će poslodavac izabrati? Dakle šta ste naučili? Ako imate samo jednu email adresu i ona ima neprofesionalni prizvuk, onda otvorite još jedan nalog. Na taj način definitivno ćete povećati šansu da dobijete posao iz snova. Ali sigurno ste to već znali.
 
   

Engadget-ova lista najproizvoda u IT industriji u 2007. godini

 

 

 

Engadget je jedan od najpopularnijih blogova na svetu koji se bave IT industrijom. Svake godine oni prave anketu u kojoj čitaoci glasaju za najproizvode u različitim kategorijama.  U ovom članku naći ćete listu pobednika za 2007. godinu u različitim kategorijama.    Gadžet godine Izbor čitalaca: Apple iPhoneNajgori gadžet godine Izbor čitalaca: Microsoft Vista*Najiščekivaniji gadžet u 2008. godiniIzbor čitalaca: Apple iPhone (3G)Mobilni telefon godine Izbor čitalaca: Sony Ericsson K850Smartphone godine Izbor čitalaca: Apple iPhoneDesktop godine Izbor čitalaca: Apple iMacDigitalni fotoaparat godine Izbor čitalaca: Nikon D3Displej godine Izbor čitalaca: Dell 3008WFP UltraSharpIgračka konzola godine Izbor čitalaca: Microsoft Xbox 360 EliteGrafička kartica godine Izbor čitalaca: NVIDIA 8800GTGPS uređaj godine Izbor čitalaca: Garmin nuvi 770Handheld uređaj godineIzbor čitalaca: Nokia N810HDTV godineIzbor čitalaca: Sony XBR5 series LCDsHome Entertainment uređaj godineIzbor čitalaca: TiVo HDLaptop godineIzbor čitalaca: Apple MacBook ProPeriferija godineIzbor čitalaca: Apple tanka aluminijumska tastatura Portabl medijski uređaj godineIzbor čitalaca: Apple iPod touchRobot godineIzbor čitalaca: Ugobe PleoUređaj za skladištenje ili tehnologija godineIzbor čitalaca: Eye-Fi WiFi SD cardTablet PC godineIzbor čitalaca: Lenovo X61TOdevni uređaj godineIzbor čitalaca: WiFi detektor majica Bežični uređaj godineIzbor čitalaca: 802. 11n Draft 2. 0
 
   

Enkin – veza između mape i stvarnog sveta u realnom vremenu

 

 

 

„Enkin” je mešavina GPS-a, senzora pokreta, 3D grafike,  videa uživo, nekoliko veb servisa i novog korisničnog interfejsa. Ovaj fantastični program će, kako je planirano, moći korisniku na mobilnom telefonu da prikaže razne informacije (3D) o mestima koja ga okružuju. Program razvijaju dva ambiciozna nemca za „Google Android Developer Challenge”. Pogledajte demo video Ceo tekst Pripremio: Milenko Kusurović
 
   

ETARGET – Vaša reklama na preko 50 srpskih portala

 

 

 

Tajna uspeha je u posećenosti (a zašto bi trebalo to da Vas zanima)Zamisliti novu atraktivnu prodavnicu čiji prag niko ne prekorači. Ili obnovljeni deo prodavnice, u koju niko ne uđe. Mnogo srprskih firmi ovako investira u sopstveni web sajt - zaboravi da na njega dovede posetioce. Prema najnovijim istraživanjima upravo informacije sa web sajtova firmi spadaju u odlučujuće trenutke kod kupovine proizvoda, odnosno usluga. Istina, niko ne želi da troši pare na skupe kampanje, koje neće doneti nikakve rezultate. Proverenim načinom, kako firme dovode posetioce na svoj sajt je reklama ETARGET. Oglasi firmi će se prikazati na www. 24sata. co. yu, www. pressonline. co. yu i ostalih 50-ak srpskih portala. Oglasi firme se prikazuju besplatno a plaća se tek kada neko klikne na oglas i na taj način poseti sajt. Sada imate i razlog više. Reklamu ETARGET možete isprobati bez obaveza. Kod prve minimalne uplate od 2500 dinara, ETARGET Vam daje bonus za daljih 2500 dinara. Pročitajte više o ETARGETU i registrujte se već danas. Akcija treje do 10. februara. Znamo šta radi Vaša konkurencijaSvake godine Vaša konkurencija proda proizvode za stotine hiljada dinara, zato što zna kako da stekne potrošače na internetu. Tajna uspešne prodaje jeste dovesti potrošača na web sajt. http://www. etarget. co. yu/2008akcia. php
 
   

EU domen se približava broju od 3 miliona registrovanih

 

 

 

Domen . eu je zacementirao svoje mesto među deset najpopularnijih domena posle registrovanja 300 000 novih domena prošle godine. Domen koji je pokrenuo Eurid, prilikom svog nastanka postigao je trenutnu popularnost jer se već u prvom satu 70 000 firmi prijavilo za njega ali je bio i kritikovan da je suviše birokratski i pogodan za razne prevare. Međutim u periodu od 2 godine registrovano 2,8 miliona . eu domena, od čega je 80 procenata vlasnika obnavljalo svoja prava sledeće godine. Nemačka nastavlja da vodi sa 31 procentom od ukupnog broja registrovanih, a za njom slede Holandija i Velika Britanija sa po 13%. Ceo tekst Pripremio: Marko Kusurović
 
   

EVE online će biti dostupan za Linux

 

 

 

Jedan od najvećih svetskih nezavisnih kreatora igara, CCP Games je objavio partnerstvo sa TransGaming-om, vodećom kompanijom za obezbeđivanje portabilnosti igara u industriju elektronske zabave, partnerstvo koje će EVE Online učiniti dostupnim na Linux i Macintosh sistemima do kraja ove godine. Glavni elementi partnerstva će biti deljeno obezbeđivanje kvaliteta i odgovornosti za tehničku podršku, iako će TransGaming biti vodeći partner za Linux verziju MMORPG igre. Obe kompanije će raditi kao jedan tim da bi kreirali savršenu integraciju originalnog EVE Online koda za svaki operativni sistem. TransGaming će prvo koristiti svoj programski proizvod, Cedega, koji omogućava Linux korisnicima da glatko i bez ikakvih problema pokrenu Windows igre na svojim platformama, da bi predstavili EVE Online Linux zajednici igrača. Popularnost ovog rešenja dovelo je do potrebe za razvojem nečeg boljeg i zato je kreirano novo izdanje EVE Online-a za Linux. Ova nova verzija će imati Cedega direktno integrisan u igru, a na Macu će biti urađen prenos pomoću TransGaming-ovog Cider rešenja, mašine za obezbeđivanje portabilnosti. Halldor Fannar, CTO u CCP Games je rekao: “Drago nam je što možemo da proširimo našu saradnju sa TransGaming-om, pošto nam ekspertiza ove kompanije omogućava da isporučimo najinovativniji MMORPG za više platformi. Integrisanjem TransGaming-ove odlične tehnologije, mi smo u mogućnosti da zadržimo fokus na proširenje EVE Online-a dok istovremeno proširujemo i EVE univerzum za još više igrača”. Takođe, Vikas Gupta, CEO u TransGaming Technologies je dodao: “EVE Online je uvek bio visoko ocenjivan od strane Linux korisnika i postoji puno zahteva za njega i među drugim platformama, uključujući i Mac bazu koja je stalno u porastu. Pošto EVE zauzima mesto unutar celovitog univerzuma na jednom serveru bitno je da igra bude identična u svim aspektima na svim platformama. Ovaj izazov je ono što partnerstvo sa CCP-om čini važnim. O EVE Online-u EVE se odvija u klasteru zvezda daleko od postojbine ljudske rase, planete Zemlje. Koliko daleko, i da li kolevka civilizacije još postoji, je misterija. Ljudi su stigli kroz prirodnu rupu u tkanju vremena i prostora i, našavši se pod potpuno stranim nebom, nisu uspeli da ustanove gde se njihov novi svet nalazi. Od New Eden solarnog sistema, odakle je kapija EVE-a nekada vodila ka starom svetu, ljudi su se širili u svim pravcima ogromnom brzinom, istražujući i kolonizujući svetove. Onda, potpuno nenadano i bez provokacije, EVE kapija je kolapsirala u apokaliptičnoj katastrofi takvih razmera kakvu ljudka rasa još nije doživela, uništavajući New Eden sistem u procesu. Hiljade malih kolonija je ostavljeno izolovano da se same bore za opstanak, otcepljeni od starog sveta. Milenijumim oni su uspeli da opstanu, stalno hodajući po ivici propasti i samo je nekoličina uspela da preživi. Za više informacija, molim vas posetite zvaničnu home stranicu na www. eve-online. com
 
   

EveryScape - ubica Google Street View-a. Ili ne?

 

 

 

Ovog leta upoznali smo se sa EveryScape-om, novajlijom među sajtovima za kretanje po ulicama gradova, u poređenju sa kojim Google Street View izgleda kao dečija igračka. Ali sada kada je kompanija izbacila  javnu beta verziju, moramo da kažemo da nismo ubeđeni da Google treba zbog bilo čega da se brine. Za sada. EveryScape svakako izgleda odlično. 3D panorame stvarnog pogleda na ulice su spojene od specijalnih fotografija koje su snimila EveryScape-ova vozila. Korisnici takođe mogu da šalju svoje fotografije kako bi povećali broj detalja i podataka vezanih za određene lokacije. EveryScape je na pokretanju imao četiri ggrada: New York, Boston, Miami Beach, i Aspen. Možete da kliknete na Auto Drive dugme kako bi vas vodič proveo kroz grad, ili možete da izaberete "You Drive" da biste preuzeli kontrolu nad vozilom. Tu se nalazi i simpatičan direktorijum popularnih lokacija, uključujući lokacije interesantne za turiste, vidikovce, mesta za kupovinu, hranu i noćni život. Na nekim lokacijama vi čak možete da kliknete ikonu unutar EveryScape interfejsa kako biste dobili pop up dugme sa više informacija. Ali postoji jedan veliki problem sa EveryScape-om. Spor je. I to veoma spor. Periodično tokom naše test vožnje, pojavila bi se poruka sa obaveštenjem da sajt trpi veliki saobraćaj, koji utiče na performanse. Nadamo se da ovaj problem predstavlja samo prolaznu dečiju bolest. Ali dok EveryScape nudi mnogo detaljnije slike i više informacija nego Google Street View (za selektovane lokacije), Google ima armiju servera koji su sposobni da izađu na kraj sa ogromnim mrežnim saobraćajem.
 
   

Evropska unija će uložiti 22 miliona dolara u razvoj BitTorent-a

 

 

 

Evropska Unija ima vere u  BitTorrent. Ona ima toliko vere u njega da je spremna da uloži 22 miliona dolara kako bismo mi mogli da delimo (krademo) fajlove. BBC je jedan od najvećih investitora. Pošto su zaključili da ljudi sada mogu da daunloduju TV emisije sa bilo kog mesta, smatraju da je vreme da to iskoriste. Što ima smisla. Na Zapadu više niko ne gleda TV na televizoru; to je kao da slušate muziku sa CD-a (bljak). A čak i kod nas, kada vidite nekoga da hoda sa Discman-om, vi ga prezirete. Barem malo. Nemojte da se pravite da nije tako. Jedan od glavnih ciljeva ovog projekta, koji oni zovu  P2P-Next, je da se kreira klijent koji će biti otvorenog koda, kompatibilan sa BitTorrent-om i koji će moći da se koristi za striming uživo. Što će biti odlično za dobijanje kvalitetnog strimovanja TV-a. Nema više gledanja emisija slabog kvaliteta i loše sinhronizovanim zvukom i radnjom i čudnim azijskim titlovima. Tim koji razvija osnovnu tehnologiju čine ljudi koji stoje iza BitTorrent klijenta Tribler. Sa fenomenalnih 22 miliona dolara od EU, i još 6 miliona od drugih partnera, ovaj projekat izgleda da ima potporu koja mu je potrebna kako bi uspeo. Oni se nadaju da će kreirati okruženje koje ohrabruje deljenje, ali i uklanja sankcije vezane za proporciju deljenja i omogućuje korisniku da modifikuje sadržaj. Sve su ovo odlične vesti. Sve što nam omogućuje da brže i lakše delimo piratizovane fajlove je stvarno uzbudljivo. Šalim se. :))) Izvor: TorrentFreak
 
   

Evropski laptop za 150 dolara

 

 

 

Od datuma kada je mala švedska PC kompanija koja se zove Medison objavila da će uskoro izdati laptop, ne kao OLPC-ova mašina XO, ali koji će koštati samo 150 dolara, tvrdnje kompanije su dovedene u pitanje pošto je cena izgleda jako niska a predstavljen je laptop koji izgleda slično sistemu koji je napravio drugi proizvođač. Pre nekoliko dana, direktori kompanije i deoničari su se sreli sa švedskim novinarima u pokušaju da razjasne situaciju. Medison-ov direktor, Valdi Ivancic, predstavio je računar uživo pred novinarima ali je odbio da otkrije ime proizvođača. Po navodima hardverskog sajta ComputerSweden, komentar Valdi Ivancic-a je bio: “Medison ima partnerstvo sa proizvođačem sa kojim sa ja bio u kontaktu sinoć. Mi smo odlučili da ne otkrijemo koja je to kompanija zato što bi to moglo da ošteti njihove odnose sa drugim kompanijama, pre svega zasto što bi naš laptop mogao da zadobije deo tržišta naše konkurencije”. Svi problemi i optužbe za prevaru su počele zato što je rečeno da mašina koja je “prikazana na web sajtu kompanije i koja je predstavljena na konferenciji za novinare navodno identična sa proizvodom od tajvanskog proizvođača Clevo-a” ali direktor Medison-a ima odogovor: “Mi koristimo standardne komponente tako da možda izgleda da oni imaju iste specifikacije. Sigurno postoji još nekoliko drugih koji su slični našem”. Po njegovim rečima, prvi laptopovi će početi da se isporučuju 15. avgusta. Takođe je rekao da su već primili hiljade narudžbi. Dobra tačka u Medison-ovom ugledu je njihovo partnerstvo sa dobro poznatim američkim onlajn trgovcem 2Checkout koji je rekao da neće biti uzet novac od klijenata pre nego što laptop bude isporučen. “Zabrinuti potrošači su dobrodošli ako žele da ponište svoje narudžbe” rekao je Ivancic u toku konferencije za švedske novinare. Medison kompanija je takođe otkrila da troškovi isporuke nisu obuhvaćeni u cenu od 150 dolara za računar i da će posao sa laptopovima biti samo mali deo prihoda kompanije koja očekuje da prodaje prostor za oglašavanje na svom web sajtu proizvođačima i trgovcima opremom za laptopove. “Potrošačima je lakše da pronađu opremu direktno na našem sajtu. Mi smo imali pregovore sa nekoliko mogućih partnera koji bi plaćali mesečnu nadoknadu”. Što se tiče podrške potrošačima, Valdi Ivancic je rekao da njegova kompanija pregovara o saradnji sa Infocare-om i da postoje planovi za početak proizvodnje laptopa od 150 dolara u nekim montažnim fabrikama u Brazilu a takođe i u SAD i Evropi.
 
   

Exaled - mašina za pretraživanje sa umanjenim prikazima web sajtova

 

 

 

Da li ste ikada poželeli da vam Google omogući da vidite kako web sajt izgleda pre nego što kliknete na rezultat pretrage? Da, i mi smo. Ali Exalead je rešio problem koji možda postoji a možda i ne tako što je postavio umanjene prikaze web sajtova pored rezultata pretrage. Uopšteno gledano, ova mašina za pretraživanje radi prilično dobro. Postoji lepa funkcija “srodnih termina” koja vam omogućava da suzite rezultate pretrage. Isto tako možete da pretražujete ceo web ili samo blogove. Ali kako mi vidimo, postoji dva problema: Umanjeni prikazi su premali da bi vam stvarno mogli reći nešto više. Ako tražite proizvod možda ćete imati dovoljno informacija da odredite da li da ga tražite u web prodavnici ili da pregledate sajt. Ali možda i ne. A za teže i misterioznije pretrage, želimo vam mnogo sreće. Sajt uključuje 2-3 sponzorisana rezultata u vrhu stranice. To bi bilo u redu za tekstualne rezultate pretraživanja, ali zajedno sa slikama, prozor pretraživača može lako da prikaže 3 sponzorisane stavke i samo jedan genijalni, nepristrasan (nadamo se) rezultat pretrage. Ako treba da skrolujete dole da biste dobili prave stvari, ljudi će jednostavno izabrati drugu mašinu za pretraživanje. Drugim rečima, slike nisu dovoljno velike da bi bile korisne a istovremeno u određenim slučajevima  mogu da budu i prevelike da bi vam obezbedile sve informacije koje želite da dobijete na prvi pogled. Najjednostavnije rešenje bi verovatno bilo da upotrebite manje reklame za plaćene linkove ili da smanje slike za sponzorisane rezultate. Međutim, kao da i sami znaju u čemu je problem, programeri ove mašine za pretraživanje su nam omogućili da isključimo prikaz slika, ali ako to uradite stvarno ne postoji mnogo razloga da upotrebite Exalead umesto konkurentnih proizvoda. Exalead će sledeće nedelje na DEMO konferenciji predstaviti svoju mašinu za pretraživanje.
 
   

Facebook - Novi dizajn - Odakle dolaze fotografije - Šta će vam 5000 prijatelja

 

 

 

Facebook - novo lice Facebook planira da naredne nedelje, 11. marta postavi najnoviji dizajn sajta – od početne stranice do brendiranih stranica partnera, a zvaničnici navode da će promene omogućiti oglašivačima da preuzmu aktivniju ulogu u komunikaciji sa korisnicima ove popularne društvene mreže. Link. Znači, ovo je istorija? Facebook - gde su slike? Odličan članak o preuzimanju fotografija, pravima, načinu njihovog lociranja. Link. Facebook - koliko prijatelja imate? "Čuveni društveni veb sajt "Fejsbuk" više ne ograničava broj prijatelja po korisniku na maksimalnih 5. 000. " - Izvor 24 časa. Koliko vaših prijatelja nema sliku? Koliko vaših prijatelja ima znak pitanja umesto slike? Da li je normalan broj od 5000 prijatelja? Ako vas preko 1000 prijatelja "KLIKNE", da li će da vam koža "poplavi" ispod majice?   Smanjite broj prijatelja. Facebook - Besplatna reklama Obzirom da sam u to vreme pokušavao da stranicu svog sajta Apartmani Josipović - Zlatibor uredim tako da bude što bolje rangirana na Google search-u (što mi nije polazilo za rukom iz razloga što su domeni tipa . com , . rs , . net itd. već bili rezervisani, ali i iz razloga što je važan faktor za rangiranje stranica na Google-u broj relevantnih linkova koji vode ka toj stranici), odmah sam došao na ideju da na Facebook-u kreiram stranicu Apartmani Zlatibor iz znatiželje da vidim koliko visoko će biti rangirana. I gledaj čuda!!! Kompletan tekst. Obavezno pročitajte.
 
   

Facebook će omogućiti pretraživanje inboxova

 

 

 

Facebook je nedavno objavio da će uskoro izbaciti program koji će omogućiti korisnicima Facebook-a da pretražuju poruke u inbox-u. Da li vam se ikada desilo da ste zaturili e-mail sa nekom važnom informacijom u vašem inbox-u? Inbox Search vam sada omogućuje da brzo pronađete bilo koji e-mail unutar vašeg inboxa putem klasičnog pretraživanja. Za prosečnog korisnika ovo će biti veliki plus sa stanovišta zadržavanja postoječih korisnika i privlačenje novih, barem sa stanovišta komunikacije.
 
   

Facebook će vam olakšati planiranje obaveza

 

 

 

Facebook je postao veoma važan igrač u planiranju obaveza. Planiranje  obaveza na Facebooku je veoma jednostavno. Potrebno je da kliknete na Events u liniji Application menu  i kreirajte novu obavezu. Međutim, sada možete to da uradite još lakše. Nakon  što kliknete na ikonicu Event, možete da unesete informacije o obavezi i gde i  kada treba da se sastanete sa nekim. Možete da pozovete prijatelje direktno iz  posta koji je kreiran na vaš profil ili vaš News Feed. Izaberite link Invite  guests i podelite vaš unos sa prijateljima.
 
   
Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272