Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Vesti – Internet

Ukupno: 1170, strana 14 od 59

Gmail je povećao granicu za attachmente na 20 MB

 

 

 

Nije tajna da je Google-ovo ograničenje od 10MB za veličinu email atačmenta bilo prilično frustrirajuće. Svi smo mi najverovatnije slali i primali fajlove koji su bili malo veći od ovog. Ali sada je veliki G zvanično saopštio da Gmail podržava slanje fajlova veličine do 20 MB. Mada sigurno nećete koristiti Gmail kako biste slali ripovane DVD-ove vašim prijateljima, ovo predstavlja dobru vest za svakoga ko često šalje fajlove. Kako digitalni mediji nastavljaju da osvajaju kancelariju, više nije neuobičajeno da se vide PDF, Word i Excel dokumenti koji su veći od 10 MB.  Naravno, to znači da će sada biti i lakše slanje onih visoko kvalitetnih MP3 fajlova vašem bratu na drugom kraju sveta. Ne kažemo to zato što vi to radite, već samo onako.
 
   

Gmail je više od e-mail adrese

 

 

 

Da li ste znali da možete da koristite vašu Gmail adresu za trenutno slanje poruka? Ako ste se prijavili za Google-ov e-mail servis, vi možete da koristite njegovu Google Talk mrežu za slanje poruka drugim korisnicima koji se nalaze u vašem Gmail adresaru. Možda ste već primetili Chat područje u Gmail prozoru kada ste proveravali vaše poruke na Web-u. Vi možete da pišete poruke ljudima u vašoj listi kontakata direktno u vašem web pretraživaču a možete čak i da snimite razgovore u vaš Gmail nalog! Windows korisnici  takođe mogu da preuzmu samostalni Google Talk IM program, koji vam omogućuje da prebacujete veće fajlove između računara, obavljate besplatne PC-to-PC glasovne pozive preko Interneta, pa čak i da ostavljate glasovne poruke prijateljima iz vaše liste kontakata. Postoji i verzija Google Talk-a namenjena BlackBerry uređajima. Mac i Linux korisnici imaju i druge izbore. Postoji Flash zasnovana verzija programa koji se zove Google Talk Gadget koji radi na većini sistema. Mac OS X korisnici takođe mogu da se povežu i komuniciraju pomoću Apple-ovog iChat programa za trenutno slanje poruka. Google ima stranicu posvećenu početnicima u radu sa Google Talk-om na www. google. com/talk/about. html; postoji i link ka listi drugih IM programa koji rade sa ovim Google-ovim sistemom. Pošto Google Talk koristi Jabber mrežu (www. jabber. org), vaša IM komunikacija ne prolazi kroz iste mreže i servere koje koristi America Online Instant Messenger program, Microsoft Windows Live Messenger, Yahoo ili drugi servisi za trenutnu komunikaciju putem poruka. Moguće je razgovarati sa ljudima koji koriste druge IM mreže, obično pomoću softvera koji se povezuje sa različitim sistemima; Psi, Adium i Trillian Pro su samo neki od velikog broja “interoperabilnih” instant-messaging programa.
 
   

Gmail konačno dostupan svima

 

 

 

Gmail je dobro poznato rešenje kompanije Google, kreirano sa ciljem revolucionarnog poboljšanja kvaliteta e-mail servisa zasnovanih na Webu, koje nudi zaista moćne funkcije za blokiranje spam-a i neželjenih poruka. Do ovog trenutka, Gmail se pokazao izuzetno efikasnim u blokiranju spam poruka, jer svojim korisnicima nudi poseban Spam folder, u koji se automatski preusmeravaju sve neželjene poruke elektronske pošte. Kompanija Google se od samog početka trudila da ovaj servis periodično ažurira i osvežava, dodajući mu nove funkcije i čineći ga sve snažnijim. Tako je, pre negkog vremena, ovaj pretraživački gigant implementirao Google Talk direktno u interfejs Gmail-a, omogućavajući njegovim korisnicima da sa svojim prijateljima i rodbinom ćaskaju uz pomoć ovog, na Webu zanovanog chat klijenta. Nedavno je Google uveo još jednu sjajnu funkciju, koja je u stanju da Gmail pretvori u pravog POP3 klijenta, čime stičete mogućnost konfiguracije do pet POP3 naloga, sa kojih će sve pristigle poruke biti automatski preusmeravane ka Gmail-ovom inbox sandučetu. Mada je pristup Gmail servisu bio moguć samo po pozivu, on je ipak uspeo da postane jedno od najpopularnijih e-mail rešenja na Internetu. Kompanija je, naime, svakom registrovanom korisniku ponudila po 100 pozivnica i preko 2 GB besplatnog skladišnog prostora. Konačno, pre para dana, Google je objavio dugo očekivanu vest: Gmail je od sada dostupan svima, što znači da više nije neophodno da od svojih prijatelja čekate poziv kako biste se registrovali za korišćenje ovog servisa. Mada je, ruku na srce, ovaj servis i do sada bio dostupan većini zainteresovanih, zahvaljujući velikom broju podeljenih pozivnica, pomenuta novina je veoma značajna, zbog toga što sada možete, bez ikakvih ograničenja, kreirati proizvoljan broj Gmail naloga. Google je, takođe, ažurirao i dokumentaciju svog web-mail servisa, posebno ističući kako je on sada besplatan za sve. “Gmail je besplatan webmail servis kompanije Google. On svojim korisnicima nudi proverenu Google tehnologiju pretraživanja i preko 2600 megabajta skladišnog prostora (koji se, iz dana u dan, dodatno povećava). Na Gmail-ovim serverima možete zauvek sačuvati važne e-mail poruke, fajlove i fotografije, pretraživati ih radi brzog i lakog pronalaženja stavki koje su vam u datom trenutku potrebne, i smisleno ih organizovati primenom novog metoda koji omogućava pregled poruka u sklopu konverzacije,” kaže se u zvaničnom opisu Gmail serivsa. Prema tome, ukoliko i vi želite da se prijavite na BESPLATAN Gmail servis, treba samo da posetite njegovu zvaničnu wen stranicu i kliknete na Sign Up link. Moram priznati da Gmail-ov web sajt izgleda mnogo lepše i impresivnije sa ovom novom, Sign Up For Gmail funkcijom…
 
   

Gmail uskoro dobija novu šminku

 

 

 

Kada je 2004. godine Google izdao email klijent, kompanija koja je najpoznatija po svojoj mašini za pretraživanje potpuno je promenila način razmišljanja o emailu. Iako su Yahoo! i MSN nudili korisnicima mailbox-ove merene megabajtima, Gmail korisnici su imali na raspolaganju nečuvenih 1 GB prostora. Poruke su bile sortirane pomoću filtera i naziva a ne direktorijuma. Prikaz poruka u nizu je olakšavao održavanje konverzacije a mašina je čitala sve emailove da bi isporučila relevantne oglase. Iako je veličina Gmail inboxa nastavila da raste, korisnički interfejs se nije mnogo menjao u poslednje tri godine. Ali izgleda da bi uskoro mogao da se promeni. Ako pročitate izveštaje, najava i objave Google-a, videćete da se nazire "nova verzija". Google se oslanja na korisnike koji govore više jezika da bi im pomogao da prevedu tekst različitih Google servisa sa engleskog na druge jezike. Jedan anonimni korisnik je prevodio neki Gmail jezik kada je naišao na informaciju koja govori o selektovanoj grupi Google beta testera koji imaju pristup novoj verziji Gmail interfejsa. Nemamo pojma šta se razlikuje u novoj verziji ili kada ćemo imati prilike da je vidimo, ali je sigurno da je željno očekujemo.
 
   

Go! Messenger

 

 

 

Na ovogodišnjem Games Convention-u u nemačkom gradu Leipzigu, Sony je predstavio novi servis za korisnike PlayStation Portable-a koji se zove Go! Messenger. Radi se o softveru koji će korisnicima prenosivih konzola omogućiti dopisivanje u bilo kom trenutku preko Interneta, odnosno ugrađene Wi-Fi mreže u PSP-u. Još ako uzmete kameru i mikrofon, PSP će moći da se koristi (zajedno sa Go! Messenger-om) kao odličan uređaj za video konferenciranje, odnosno VoIP razgovore. Naravno, sve ovo biti će, kao i kod svih programa ove namene, potpuno besplatno. Napomena: Go! Messenger će se automatski instalirati na konzole u sledećoj verziji firmware-a za PSP.
 
   

Google - Ako Google kupi Yahoo…

 

 

 

Šta ako Google kupi Yahoo i softverskom gigantu Microsoftu ostane jedna jedina kompanija sa kojom će se boriti za moć Interneta? Pa, puno stvari bi se promenilo ali ne obavezno na bolje za korisnike. Uradimo jednostavnu analizu. Ako Google kupi Yahoo i gigantski portal postane zaštitni znak Mountain View-a, ne postoji moćni protivnik za giganta pretrage, zato što je u ovom trenutku Yahoo jedina kompanija koja je u mogućnosti da se takmiči sa Google-om i koja nudi moćna rešenja. Uzmite primer tehnologije pretraživanja koja je sigurno jedna od glavnih atrakcija za obe kompanije. Google poseduje najbolji servis dok se Yahoo bori da bi ostao konkurentan. Ako Microsoft kupi Yahoo, softverski gigant ima šansu da se suprotstavi Mountain View kompaniji i da svoje tehnologije pretraživanja približi Google-ovim. Ja mislim da svi vi znate da Live Search nije moćna alternativa za Google Search tako da je moguća implementacija Yahoo Search-a u Windows operativni sistem prilično velika šansa za ponovo konkurisanje Google-u. Rešenja za poštu koja obezbeđuju ove dve kompanije su takođe poznati Internet rivali pošto je Yahoo Mail najstariji servis dok je Gmail poznat kao najefikasniji antispam proizvod. Ako Google kupi Yahoo, Gmail ostaje jedini mail servis, bez konkurencije i samim tim neće imati razloga da postane moćniji i efikasniji. Većina vas verovatno misli da ako bi Google dobio Yahoo, to bi giganta pretrage učinilo najmoćnijom kompanijom na Internetu. To je verovatno istina ali razmislite malo: konkurencija je dobra, naročito za nas, korisnike zato što su kompanije stimulisane da razvijaju bolje proizvode. A ako Google kupi Yahoo, nema više konkurencije…
 
   

Google - besplatno preuzimanje muzike

 

 

 

Na Internetu možete naći veliki broj članaka koji opisuju jednostavne načine daunlodovanja muzičkih fajlova direktno sa Google-a tako što ćete ukucati jednu komandu u polje za pretraživanje. Postoje čak i detaljni video snimci kao i uputstva kako bi korisnici saznali što više o tome. Međutim, CNET ukazuje na web sajt koji je još interesantniji i koji omogućava korisnicima da preuzmu muziku sa Google-ove mašine za pretraživanje pomoću mashup zasnovane tehnologije pretraživanja. Jimmy Ruska je kreira specijalnu web stranicu i omogućio posetiocima da pretražuju MP3 muziku, albume, torrente, PDF dokumente, melodije i druge formate fajlova. Očigledno je da su korisnici zainteresovani za daunlodovanje besplatnih MP3 fajlova kao i filmova i drugih sadržaja ali je ovo sigurno veliki problem, naročito za vlasnike autorskih prava nad fajlovima. Ali čija je to greška? Google ne može da se okrivi za muzičke fajlove koji su uključeni u rezultate pretrage zato što indeksira ogromnu količinu informacija uključujući sve vrste fajlova. Ekstremno je teško filtrirati sav sadržaj koji je Google skupio zato što većina muzičkih fajlova, video snimaka i torrentsa koji ne bi trebali da budu uključeni u rezultate pretrage su sačuvani u direktorijumima koji često pripadaju privatnim korisnicima. Google je teško dovesti do suda zato što on indeksira muzičke fajlove ili video snimke čiji ste vi vlasnici. Lakše je informisati ga o ilegalnom postojanju vašeg sadržaja u njihovim rezultatima pretrage i zahtevati da se on ukloni. Uzmite primer YouTube-a. Servis za onlajn razmenu video snimaka je bio veliki problem za roditeljsku kompaniju Google zato što su mnoge firme uložile žalbu zbog autorskih prava nad nekim video klipovima koji su bili aploudovani na zvaničnoj stranici. Zadnju tužbu podneo je Viacom, vlasnik MTV-ja, koji je zahtevao ni manje ni više nego 1 milijardu dolara obeštećenja.
 
   

Google - Da li je Darvin u pravu ili je pogrešio

 

 

 

Na primer, da li je darvin u pravu ili ne. Iako ima "nevernih Toma", većina ljudi misli da je Darvin u pravu. Šta se događa kada upotrebite Google: Link. Ako ima preko 5 miliona rezultata da je pogrešio, a samo preko 300 hiljada da je bio u pravu, šta to vama znači? Kakvo je drvo posadio Darvin Darvinovo drvo života treba da se zameni za drugo drvo, na osnovu istraživanja.    Kompletan članak na UfoDigest.
 
   

Google - Desktop za Linux

 

 

 

Google je izdao verziju Google Desktop-a za Linux. Dok PC verzija uključuje mašinu za gadžete, Google Desktop za Linux, kao i relativno novi Google Desktop for Mac je u suštini samo mašina za pretraživanje desktopa. Google Desktop će indeksirati OpenOffice. org fajlove, HTML, PDF, PS, MAN i INFO dokumente, kao i mnoge druge. On će takođe pratiti vašu web istoriju ako koristite Firefox, i email-ove od Thunderbird-a i Gmail-a. Google je prethodno izdao Google Earth i Picasa za Linux. Ovo nije prvi desktop pretraživač za Linux. Ali sposobnost da se integriše sa Firefox-om i Gmail-om je više nego dobra. I mada ne očekujemo da se iko prebaci sa PC-ja na Linux samo zato što je Linux dobio Google Desktop, uvek je dobra vest za one koji su sa PC-ja prešli na Linux kada se neki Windows program portuje u Linux. Adresa: Google Desktop za Linux
 
   

Google - Kako je reagovao kada se pojavio Internet Explorer 8

 

 

 

Ovo je fotografija, a komentar neka bude bilo čiji. Šta ćete preuzeti sa ove strane? Link.
 
   

Google - kako prestići Facebook - napadnut Youtube - Chrome koristi 70 miliona

 

 

 

Google protiv Facebook-a Poseta svakog sajta utiče na one koji žele da se reklamiraju. Veća poseta znači i bolje pozicioniranje. Ako je jedna društvena mreža popularnija od druge, reklama na njoj će biti skuplja. Google želi da kreira svoju društvenu mrežu. Tamo gde je veće društvo, veća je šansa da se reklama primeti. Youtube je napadnut ZLONAMERNI HAKERI SU U NEDELJU napali Googleovu lokaciju YouTube, koristeći ranjivost skriptovanja dinamički generisanih veb strana (cross-site scripting, XSS) na ovoj ultrapopularnoj lokaciji za deljenje video sadržaja, ciljajući uglavnom na deo namenjen za postavljanje komentara. „Komentarisanje videa je privremeno bilo onemogućeno u roku od sat vremena (od otkrivanja problema) i objavili smo potpunu zakrpu u roku od dva sata. Nastavili smo da proučavamo ranjivost kako bismo sprečili slične probleme u budućnosti“, izjavio je predstavnik kompanije Google. LINK. 70 miliona korisnika CHROME-a Broj korisnika Internet pretraživača Chrome kompanije Google raste bržim tempom nego kod njegovih konkurenata, ugrožavajući dominantne pozicije Internet Explorera kompanije Microsoft i Mozillinog Firefoxsa, pokazalo je istraživanje kompanije Net Applications. Chrome je u junu već po popularnosti prevazišao Safari kompanije Apple, pozicionirajući se na treće mesto u svetu. Prošlog meseca uspeo da ostvari udeo od 7,24 odsto na tržištu, a broj aktivnih korisnika u maju je premašio 70 miliona, u poređenju sa 30 miliona u istom mesecu prošle godine.   Google trikovi Od trenutka kada se knjiga Google trikovi prvi put pojavila, pretraživanje je, ukoliko je to uopšte moguće, još više dobilo na značaju. . . Takođe, postoji i velika potreba za automatizovanjem zadataka i lociranjem »igle u plastu sena« kada je reč o informacijama, što će sve više i više biti od značaja”. Craig Silverstein, tehnički direktor kompanije Google  ZA ONE KOJIMA J KNJIGA POTREBNA.  
 
   

Google - Pronađite sebe na Google Earth-u!

 

 

 

Google-ovi programeri su predstavili interesnatnu funkciju u Google Maps, pod kodnim imenom Geocode, koja omogućuje korisniku da ukuca adresu i pronađe je brzo na mapi. Koliko ja vidim, ova funkcija je kompatibilna i sa Google Earth verzijom 4. 1 beta, zadnjom verzijom aplikacije koja je tiho lansirana od strane giganta pretrage. Funkcija je trenutno dostupna za samo pet država: Brazil, Portugaliju, Mađarsku, Republiku Češku i Poljsku. Na primer, ako ukucate jednostavnu adresu u Portugaliji kao što je na primer " Rua de S. Joao da Praca, 94 Lisboa Portugal", i Google Earth i Google Maps će vas prebaciti na željenu adresu tako da mislim da ova funkcija radi stvarno dobro. "Geokodiranje u API-ju je sada omogućeno za Brazil, Portugaliju, Mađarsku, Poljsku i Republiku Češku. Prema Google Lookup funkciji u mojim google tabelama, to znači da ima 224,649,663 potencijalnih korisnika više koji će moći da nađu sebe na mapi (to je stvarno puno)", rekla je Pamela Fox, Maps API Team. Nedavno je roditeljska kompanija Google unela mnogo poboljšanja u svoja dva čuvena proizvoda, Google Maps i Google Earth. Na primer, web zasnovana rešenja su dobila detaljne slike ulica za devet država, nudeći visokorezolucijske fotografije sa ulicama, zgradama i gradovima. Nedavno je gigant pretrage tiho pustio u promet novu verziju Google Earth-a koja može da se preuzme, koja nudi neke nove funkcije svojim korisnicima. Najvažnije ažuriranje je svakako interoperabilnost sa Google Maps, što će omogućiti klijentima da vide određenu lokaciju direktno u prozoru pretraživača.
 
   

Google - Slike dana za 27.12. ove i ranjih godina

 

 

 

Po godinama rezultati su sledeći: 2008. 2007. 2006. Možete da se igrate, da istražujete.
 
   

Google - Šta najviše pripada narodu - Srbija i MMF to su srca dva - Knjiga za narod NULA

 

 

 

Google i pojam narodna Očekivano ima najviše narodne muzike. U vreme besparice tu je i Narodna banka. Srbija i MMF to su srca dva preko 500000 puta Poslednja vest: Neophodno prihvatanje većeg deficita budžeta Srbije, zaključeno posle prve runde razgovora predstavnika MMF-a i Vlade. Znači da uskoro možemo da očekujemo i 1000000 rezultata. Posle naroda - Nula Napisana jednostavnim i jasnim jezikom i sa zaraznim entuzijazmom koji je tako redak u naučnim delima i praktično nepoznat među onima koji se usuđuju da objašnjavaju matematiku. Link ka knizi i korpi za naručivanje. Google slavi Galileov teleskop Kada ste poslednji put gledali put zvezda?  
 
   

Google 2012 – Glavna mašina za pretraživanje na planeti

 

 

 

Bigmouthmedia je sprovela novo istraživanje u Velikoj Britaniji otkrivajući da većina stanovništva u zemlji misli da će Google ostati vodeći u takmičenju za najbolju Internet mašinu za pretraživanje i za oko pet godina od sada. Ispitivanje je uključilo 1. 101 osobu, 551 muškaraca i 550 žena iz Velike Britanije. Po rečima Bigmouthmedia-e, 51 procenata muškaraca je reklo da će Google ostati vodeći još 5 godina dok je 56 procenata žena imalo isto mišljenje. Samo 6 procenata ispitanika je reklo da će Google biti skinut sa vodeće pozicije u trci za najbolju mašinu za pretraživanje. Procenat onih koji nisu znali odgovor je bio prilično impresivan i mislim da bi oni mogli da utiču na rezultate ispitivanja: 41 procenat muškaraca i 39 procenata žena je reklo da oni ne znaju ko bi mogao da bude glavna mašina za pretraživanje za pet godina. “Google se suočava sa ogromnim izazovom da ne bude primećen u pokušajima da osvoji svet. Mislim da je najbolji način da se suoče sa ovim problemima da budu što otvoreniji u napretku, da slušaju povratne informacije i da se prikažu kao odgovorni tako što će napraviti neke promene. Mislim da su najnoviji koraci sa kolačićima i zadržavanjima podataka o fajlovima primer ovoga, mada je žalosno da se StreetView pojavio bez ikakve najave i publiciteta koji bi upozorio koirsnike", rekao je Danny Sullivan, poznato ime kada je reč o mašinama za pretraživanje. Google je sada ekstremno moćan i puno nedavno izdatih poboljšanja je otkrilo da će gigant pretrage ostati moćan još dugo vremena. Ali ne zaboravimo da se Google-ovi rivali takođe bore za poboljšanje svojih rešenja i takmiče se sa Google-om tako da je najbolje da malo sačekamo i vidimo šta će se desiti.
 
   

Google AdSense reklame dodaju slike u rezultate pretraživanja

 

 

 

Google AdSense reklame će se vrlo skoro pojaviti i u Google Image search-u. Ovo nije čista slika ali bi trebalo da vam da ideju o tome koliko dobro je Google uspeo da stopi reklamiranje sa rezultatima pretraživanja slika. Reklame sa žutom pozadinom se pojavljuju i u horizontalnim i u vertikalnim trakama (skinuto sa Google Podium prezentacije). Google je već ranije eksperimentisao sa mešanjem slika sa tekstualnim reklamama ali je to trajalo veoma kratko.
 
   

Google AdSense uskoro dostupan i na mobilnim telefonima

 

 

 

U svojoj nameri da u potpunosti preuzme tržište onlajn oglašavanja, internet golijat Google objavio je da će vlasnicima stranica namenjenih mobilnim telefonima omogućiti oglašavanje preko svog servisa za oglašavanje AdSense. AdSense for Mobile, kako glasi potpuni naziv nove Googleove usluge, radiće isto kao kao i klasična internet verzija ovakvog oglašavanja i povezivaće po tematici oglase sa sadržajima stranica na kojima se pojavljuju. Kao i do sada, što više bude klikova na pojedine oglase, tim će više prihoda imati vlasnici stranica o mobilnim telefonima. Usluga Adsense for Mobile biće dostupna isključivo oglašivačima u SAD-u, Engleskoj, Francuskoj, Italiji, Nemačkoj, Španiji, Irskoj, Rusiji, Australiji, Holandiji, Kini, Indiji i Japanu. Ostali Googleovi konkurenti na ovom polju, poput Yahoo-a, AOLTime Warnera, već su ponudili ovakvu mogućnost oglašavanja svojim korisnicima. Više o novoj Googleovoj usluzi možete da pročitate ovde.
 
   

Google automatski ispravlja pogrešno unete ključne reči

 

 

 

Google je, definitivno, jedna od najpopularnijih pretraživačkih mašina (search engines) na Internetu, te stoga ne treba da čudi što ga mnogi među nama svakodnevno koriste. Kao i kod svih drugih servisa za pretraživanje, sve što treba da uradite jeste da u tekstualno polje unesete ključnu reč i kliknete na dugme Search. Ponekad, međutim, naročito ako ste u žurbi, događa se da uneta reč bude pogrešno otkucana, usled čega ćete neminovno dobiti rezultate koji imaju malo veze sa onim što ste zaista želeli da pronađete. Na sreću, Google vam nudi opciju pod nazivom “Did you mean?” (Da li ste mislili…?) koja prikazuje preporuke u vezi željenog pretraživanja, što je veoma korisno u slučajevima kada pogrešno otkucate pretraživačku frazu. Izgleda, međutim, da u Google-u trenutno testiraju još jednu funkciju namenjenu ispravljanju pravopisnih grešaka – ova pretraživačka mašina automatski ispravlja unete reči i odmah vam na osnovu njih daje željene rezultate pretraživanja. Ionut Alex, jedan od blogger-a na Google-u, izveštava o testiranju ove funkcije na frazi “oper labs”, i kaže da mu je pretraživačka mašina na ovaj uneti izraz odgovorila korektnim rezultatima za ključne reči “opera labs. ” Ovaj blogger dalje kaže: “Ja često grešim pri unosu fraze za pretraživanje, te je za mene Google-ova ‘Did you mean…?’ opcija zaista korisna. Međutim, odnedavno sam uočio da Google automatski ispravlja ključne reči iz upita, a da prethodno uopšte ne traži odobrenje za to. Primera radi, ako u pretraživačko polje unesete frazu ‘oper labs’, svi početni rezultati će se odnositi na frazu ‘opera labs’, koja će takođe biti istaknuta u naslovu i u snippet-ima. Na osnovu ličnog iskustva, usuđujem se da kažem kako je Google jedina pretraživačka mašina koja nudi ovu funkciju i da, barem što se tiče ovog konkretnog upita, ona sasvim korektno obavlja svoj posao. ” Nisam baš siguran da se ovde radi o potpuno novoj funkciji koja će biti implementirana u Google Search tehnologiju, jer je i postojeća “did you mean” opcija trenutno vrlo korisna. Pored toga, sasvim je moguće da su zaposleni u kompaniji Opera izvršili odgovarajuću optimizaciju svog zvaničnog web sajta za različite ključne reči, uključujući i reč “oper”, pravopisnu grešku koju mnogi korisnici prave prilikom pretraživanja. Dakle, dok se ne objavi zvanično saopštenje, sve ovo treba shvatiti kao čistu spekulaciju.
 
   

Google ažurira snimke meseca

 

 

 

Google je dodao ažurirane snimke na Google Moon omogućujući vam da vidite visokorezolucijske fotografije mesta na koje najverovatnije nikada nećete stići. Pored slika u visokoj rezoluciji, tu su i fotografije, članci, naučni grafikoni i linkovi ka video snimcima sa Apolo misije na mesec. Postoji i prikaz selektovanih lokacija u Google Street View stilu od 360 stepeni, i tekstualno pretraživanje za pronalaženje specifičnih tačaka na površini meseca. Google-u je ove nedelje mesec na umu. Kompanija je takođe objavila da će sponzorisati Lunar X-PRIZE konkurs. Timovi širom sveta mogu da se takmiče za nagradu od 30 miliona dolara. Sve što treba da urade je da spuste privatno finansiran svemirski brod na mesec. Naravno, NASA-u košta mnogo više od 30 miliona dolara da pošalje šatl u svemir i nazad, i to bez zaustavljanja na mesecu. To znači da su šanse da neko dizajnira svemirski brod za date pare i sleti na mesec prilično slabe. Ali, nagrada od Google-a će im omogućiti da amortizuju deo troškova, zar ne?
 
   

Google Blog Search

 

 

 

Kako ističu ljudi iz ReadWriteWeb-a, rezultat je vrlo sličan tech blog-ovom memetracker-u TechMeme.   A, danas na na TechMeme, slika prvog Amazon Kindle-2:   Popularni e-čitač knjiga.
 
   
Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272