Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Vesti – Windows

Ukupno: 126, strana 3 od 7

Microsoft menja Software Assurance ponudu

 

 

 

Microsoft je najavio ažuriranja svog licencnog programa Software Accurance kao odgovor na povratne informacije klijenata da je šema preskupa, složena i restriktivna. Nove izmene demonstriraju Microsoftovu želju da vrednosti SA prevaziđu uobičajenu ponudu održavanja, koja obuhvata samo podršku i nadogradnju, i da se obuhvati ponuda koja omogućava korisnicima da kroz životni ciklus softvera imaju pristup podršci, novim verzijama, tehnologiji i sveobuhvatnim resursima. Licencni model Siftware Assurance garantuje korisnicima prava da dobiju svaku nadogradnju objavljenu tokom vremena trajanja ugovora. U zamenu za to, Microsoft dobija redovnu isplatu za licencu. Novi model Software Assurance će obuhvatati 18 beneficija kroz pet faza životnog ciklusa softvera: planiranje, angažovanje, korišćenje, održavanje i izmene. Nekoliko novih i značajno unapređenih beneficija će pomoći korisnicima da koriste podršku Microsofta i prednosti servisa koji pomažu u pristupanju poslovnim vrednostima, angažovanju Microsoft Office aplikacija i Microsoft Windows operativnog sistema i da bolje integrišu mogućnosti Windows platforme. Microsoft će nastaviti da nudi nadogradnje za nove verzije licenciranog softvera objavljene u vreme važenja ugovora, a plaćanje licence će moći da se rasporedi na čitavu godinu. Ove dve važne beneficije će pomoći korisnicima da najnoviju tehnologiju angažuju kada oni to žele, a troškovi će biti smanjeni.  
 
   

Microsoft napada Google zbog kršenja autorskih prava

 

 

 

Microsoft napada Google Book search i druge proizvode čiji je vlasnik Google (kao YouTube na primer) zbog kršenja autorskih prava. “Kompanije koje ne kreiraju sopstveni sadržaj, već zarađuju prevashodno na sadržaju koji kreiraju drugi ljudi, zgrću milijarde kroz reklamne kampanje,” AP citira Microsoftovog savetnika Thomas C. Rubin-a. Microsoft je ovim potezom pokazao da nema pojma o fer upotrebi (koja dozvoljava čak i komercijalnu upotrebu radova drugih, ako su ograničeni na kratak vremenski interval), kao ni o prednostima koje vlasnici sadržaja imaju kada dobiju dodatnu ekspoziciju (YouTube često predstavlja besplatnu reklamu za razne TV emisije, a Google Book search uključuje linkove za kupovinu kniga na Amazon-u). U stvari, cela industrija je usmerena na to da pomogne ljudima da im se “Google zakači za vrat”: i to se zove SEO, tojest search engine optimization.
 
   

Microsoft napali hakeri!!!

 

 

 

Zvanični Microsoft U. K. Domain je napadnut i izbrisan od strane hakera koji se identifikovao kao rEmOtEr. Microsoft je potvrdio da je napad bio uspešan. rEmOtEr je promenio web stranicu na Microsoft. co. uk domenu daodavši dve slike i više referenci ka kraljevstvu Saudijske Arabije. Britanski ogranak Microsofta je brzo intervenisao i web sajt je vraćen na normalne parametre. Na donjoj slici možete da vidite kako je haker promenio stranicu. Roger Halbheer, glavni savetnik bezbednosti za Microsoft u Evropi, Bliskom Istoku i Africi je priznao da je napad bio uspešan i otkrio je da je ceo događaj bio nesretni slučaj. Po rečima Microsofta, u napadu nisu kompromitovane osetljive informacije. Sve ovo govori da je napad bio čisto u propagandne svrhe, a ne da bi se izazvala šteta. Još jedan argument koji podržava takav scenario je činjenica da je rEmOtEr imao vremena da dokumentuje napad u dva posebna video fragmenta. Napad je bio moguć uglavnom zbog činjenice da je baza podataka omogućavala vraćanje poruka sa greškama, objasnio je Halbheer u InfoWorldu. Napad je bio moguć kroz tehniku koja se zove SQL inekcija. Ovu činjenicu je takođe potvrdio i napadač u dva njegova video snimka koji su bili dostupni. Putem Structured Query Language injekcije rEmOtEr je dobio pristup bazi podataka. U video fragmentima može da se vidi kako je napadač lako otkrio i korisnička imena i lozinke za bazu podataka. Prelazeći od jedne poruke sa greškom do druge rEmOtEr je konačno mogao da se prebaci sa SQL zahteva sa neočekivanim formularom koji mu je omogućio da usmeri instrukcije u bazu podataka.
 
   

Microsoft nudi da pređete sa konja na magarca - ili obrnuto?

 

 

 

Windows Vista je lepa. Niko ne može da tvrdi da Aero interfejs nije lep, a u nekim slučajevima i koristan. A postoji i mnogo bezbednosnih mera ugrađenih u operativni sistem. Ali mnogi korisnici su se žalili da programi na koje se oni oslanjaju nisu kompatibilni sa najnovijim operativnim sistemom iz Microsofta. Funkcije upravljanja potrošnjom energije često ne rade onako kako bi trebalo. A ponekad previše bezbednosti nije dobra stvar, pogotovo kada računar traži vašu dozvolu za izvođenje najosnovnijih operacija. Izgleda da se Microsoft nije pravio gluv na jadikovke korisnika. I dok većina proizvođača računara nudi Vistu sa svojim PC-jima, Microsoft im je omogućio da ponude opciju instaliranja Windows XP-a umesto Viste. Ova opcija je dostupna samo za Windwos Vista Business i Ultimate edicije. A proizvođači PC-ja da li i kako da ponude stariji operativni sistem. Fujitsu je počeo da uključuje XP disk u kutijama računara koje isporučuje, dok HP nudi kupcima mogućnost da kreiraju poslovne modele sa XP-om. Lenovo će prodavati XP "recovery disc" kupcima koji kupe Vista Business ili Ultimate sve do 31. juna 2008. godine. Nadamo se da će do tada izaći Vista Service Pack 1 koji će rešiti ako ne sve, onda barem većinu propusta.
 
   

Microsoft otkriva Windows Box

 

 

 

Wide Area Network (WAN) tehnologija za optimizaciju, određivanje prioriteta i vizuelizaciju povrh izvornih Windows servisa čini Windows Box koji je dizajniran kao prvo opširno Windows zasnovano rešenje za ogranke kancelarija. Microsoft je u saradnji sa Packeteer-om proizveo iShaper, putem udružene strategije proizvodnje. iShaper je dizajniran kao Windows zasnovano IT rešenje za udaljene ogranke kancelarija, namenjeno za obezbeđivanje dodatne brzine i bezbednosti za ogranak kancelarijskog računarstva. Po rečima kompanije iz Redmonda, originalna verzija iShapera će biti dostupna u sledećim mesecima sa dodatnim izdanjima u četvrtom kvartalu 2007. godine. “Udaljeni ogranak kancelarije postaje jedna od najtraženijih mrežnih IT inicijativa ove decenije” rekla je Lucinda Borovick, direktor IDC-a. “IT organizacije žele da isporuče vrhunske servere i resurse za skladištenje distribuiranim firmama dok istovremeno kontrolišu operativne i upravljačke troškove. Unifikovani instrumenti ogranaka kancelarije koji uključuju vidljivost programa, povećanu bezbednost i ubrzanu isporuku programa će igrati glavnu ulogu u zadovoljavanju potreba udaljenih ogranaka”. Windows Server, Internet Security and Acceleration (ISA) Server, i System Management Server (SMS) su osnove za Packeteer-ove tehnologije za Wide Area Network (WAN) optimizaciju i vidljivost programa. "Uvođenjem Packeteer-ove aktuelne Windows zasnovane iShared WAFS, njihove Mobilitz laptop i deksop proizvode i PacketShare instrumente, mi smo dobili interoperabilnost sa našom Windows infrastrukturom i mogli smo bezbednije i inteligentnije da dobijemo performanse i servise na nivou LAN-a u svim udaljenim kancelarijama i radnim mestima", rekao je Mark Dietrick, CIO Burt Hill-a, jedne od vodećih arhitektonskih firmi u Severnoj Americi.
 
   

Microsoft ove nedelje izdaje Windows Live Unified Installer

 

 

 

Neki izveštaji navode da će Microsoft ove nedelje izdati program koji će suptilnije i efikasnije da povezuje kompanijine desktop programe (kao što je Windows) sa njihovim onlajn servisima (kao što su Windows Live Search, Mail i Spaces). Iako su Microsoft-ovi konkurenti u prošlosti bili kreatori desktop programa, ozbiljni rivali sada u povećanom broju dolaze iz onlajn kompanija kao što su Google i Zoho. Sa jedne strane Microsoft je relativno zakasnio u igri web servisa. Sa druge strane, Microsoft ime neverovatno veliki udeo na tržištu operativnih sistema. Ako kompanija samo malo olakša potrošačima da pišu blogove, dele fotografije i šalju email na način koji zamućuje granicu između onlajn i oflajn programa, Microsoft bi mogao da postigne veliki napredak. Ove nedelje, Microsoft će početi da nudi "Unified Installer" za Windows Live servise. Daunlodujte ovaj paket i moći ćete da instalirate klijente za Windows Live Photo Gallery, Windows Live Mail, Windows Live Messenger 8. 5, Windows Live OneCare Family Safety i Windows Live Writer.
 
   

Microsoft planira paket programa za email, IM, Blog i razmenu fotografija

 

 

 

Svi programi Windows Live kompleta kombinuju bogatu Windows klijent aplikaciju sa Internet servisima da bi tim aplikacijama uvećali moć. Microsoft je objavio da planira da integriše u jedan komplet Windows Live proizvode za brzo slanje poruka, slanje i kreiranje email-a, kreiranje blogova i razmenu fotografija, koji će korisnici moći da daunloduju. U međuvremenu, kompanija je takođe objavila dva nova Windows Live proizvoda. Windows Live Folders je program za razmenu fajlova o kome se dugo govorkalo, a Windows Live Photo Gallery je program za razmenu fotografija. Windows Live je za mnoge bio zbunjujuć brend tako da ovaj novi komplet donosi stvari koje su bile potrebne da bi ga korisnici bolje razumeli.  Novi komplet programa će uključivati Windows Live Messenger za brzo slanje poruka; Windows Live Mail (trenutno u beta verziji) za integraciju više email naloga koji može da uključuje Hotmail i bilo koji drugi standardni e-mail servis; Windows Live Writer za kreiranje blogova i Windows Live Photo Gallery. U budućnosti, Microsoft se nada da će dodati Windows Live OneCare, bezbednosni servis kompanije. Takođe će postojati i mobilna verzija kompleta. “Ovo izdanje će početi da menja percepciju ovog paketa” predviđa Brian Hall, Microsoft-ov generalni direktor za Windows Live. “Kreiranjem jednog kompleta i jednog integrisanog servisa korisnicima će postati mnogo lakše da razumeju šta je u stvari Windows Live. Mi smo se fokusirali na to da Windows Live bude najbolje mesto za komunikaciju, razmenu fajlova i pristupanje stvarima i da istovremeno bude bezbedno”. Zajednička karakteristika svih programa u kompletu je da svi njegovi programi kombinuju bogate Windows klijent aplikacije sa Internet servisima koji tim programima daju moć. Na primer, uzmimo novi Windows Live Photo Gallery. Trenutno se nalazi u beta verziji – još niko ne može da ga koristi – ovaj program je rešenje za upravljanje fotografijama i razmenu, sve u jednom. Nakon što korisnik uključi fotoaparat u računar Windows Live Photo Gallery će importovati fotografije, omogućiti korisniku da kreira biblioteke i tagove a zatim da razmenjuje fotografije ili na javnom ili na privatnom Web sajtu. Microsoft se udružio sa kompanijama za onlajn štampanje da bi se uverio da fotografije koje su aploudovane putem Windows Live Photo Gallery-ja mogu da budu odštampane onlajn, a Hall je rekao da kompanija radi na tome da korisnici mogu da publikuju svoje fotografije i na drugim onlajn servisima za razmenu fotografija. Hall nije objavio datum izdavanja kompleta (nije čak ni nagovestio) ali je rekao da će kompanija objaviti sve detalje u avgustu ili septembru. Kada bude izdat, komplet će uključivati uobičajene instalere i standardni servis za ažuriranje, tako da će ljudi biti u mogućnosti da odluče koji program žele da uključe u svoj daunlod. Ipak, komplet ne obuhvata neke druge Windows Live servise kao što je pretraga, a ni Windows Live Expo, onlajn oglašavanje koje je danas potpuno prebačeno na Internet, zatim Windows Live Toolbar, koji omogućava korisnicima da pristupe pretrazi, onlajn bookmarkovima i Live Space-ovima pomoću samo jednog klika. Live. com, trenutno namenjen za pretraživanje, će nastaviti da bude primarni sajt za pretraživanje, rekao je Hall. Danas, on ima samo linkove ka drugim Live servisima u gornjem levom uglu stranice. Zajedno sa Windows Live Photo Gallery i planovima za Windows Live komplet, Microsoft je objavio i Windows Live Folders, host servis za korisnike koji žele da razmenjuju fajlove. Windows Live Folders omogućava ljudima da javno razmenjuju svoje fajlove, u ograničenim direktorijumima koji mogu da pregledaju samo određeni ljudi ili samo osobe koja aploduje fajlove. Još jedan servis, Windows Live FolderShare, omogućava korisnicima da sinhronizuju fajlove preko više računara. Hall kaže da je planirano da se i ova dva servisa u budućnosti integrišu u komplet.
 
   

Microsoft počinje da proizvodi PC-je

 

 

 

Microsoft će dizajnirati, proizvoditi i isporučivati kompletne računarske sisteme prvo u SAD-u a zatim širom sveta. Prva varijanta je već testirana u Indiji, mada nije privukla previše pažnje tradicionalnih proizvođača računara. Tokom godina, nekoliko ljudi (u redu, puno ljudi) je optužilo Microsoft da kopira Apple-ov grafički korisnički interfejs i ideje. Ako je to tako, možemo uskoro da očekujemo da ćemo pronaći 100 procentni Microsoft brendirani računar na tržištu hardvera.   Osim Zune projekta gde Microsoft igra igru praćenja Apple-a, kao lidera, i njegovih iPod-ova, kompanija iz Redmonda je uvek bila prilično originalna kada je reč o njihovim hardverskim proizvodima, kao što je to slučaj sa Xbox-om i proizvodnjom nekih drugih perifernih uređaja. Zbog antimonoplskih sudskih sporova protiv Microsofta, kompanija iz Redmonda ne može više da prisiljava distributere računarskih sistema da isporučuju samo Windows zasnovane sisteme. Dell i neki drugi već isporučuju PC-je sa besplatnim Linux distribucijama otvorenog koda. Glavni problem sa kojim se Microsoft susreće u njegovom projektu kreiranja i isporučivanja čitavih računarskih sistema je taj što se tradicionalni Microsoftovim uslužnim proizvođačima hardvera ne bi dopala ova promena. Microsoft već ima hardversku firmu i značajan udeo na tržištu hardvera računarskih miševa i tastatura, a kombinujući to sa Xbox projektom i testom Indijskog računara, uskoro će imati sve veštine i podatke koji su potrebni da bi napravili sledeći korak ka ozbiljnijem hardveru. Iako Microsoftovi hardverski proizvodi nikada nisu posedovali neki značajan deo tržišta, oni su bili i sada su odličnog kvaliteta i lepog izgleda pošto kompanija zna da samo dobri proizvodi lepog izgleda imaju šansu da se prodaju i da postanu popularniji od proizvoda koji su obični. U toku nekoliko tech konferencija i sajmova, Microsoft je prikazao nekoliko interesantnih PC-ja odličnog izgleda koji su dizajnirani i proizvedeni pod njihovim sopstvenim brendom. Ako je «Microsoft proširuje svoje hardversko tržište» hipoteza istinita, onda bi ona mogla da objasni i nedavno odstupanje od Xbox projekta šefa Petera Moore-a. Vrlo lako može da se ispostavi da je Xbox bio samo deo strategije kompanije za proširenjem.
 
   

Microsoft pod vatrom Googlea

 

 

 

Microsoft Google sukob je proširen na softver kao servis. Obe kompanije sada kupuju male firme sa njihovim servisima. Dok Microsoft Ima Office Live, Google je predstavio Google Apps-Premier Edition. Da bi unapredio ponudu Office Live-a, Microsoft se udružio sa Best Buy-om i prodaje pretplatničke kartice za Microsoft Office Live servise. Sa Office Live-om kompanija iz Redmonda isporučuje set svestranih servisa za male firme pomažući im da uspostave prisutnost na Internetu. Putem Office Live Basic-a (besplatan), Office Live Essentials (19,95 dolara mesečno) i Office Live Premium-a (39,95 dolara mesečno) male firme će biti u mogućnosti da kreiraju web sajt sa 2GB prostora za skladištenje, da imaju maksimalno 50 email naloga koji nose ime kompanije i alatku za postavljanje oglasa u mašini za pretraživanje i tako dalje. “Microsoft Office Live je ostvario veliki uspeh u obezbeđivanju malih firmi sa istim onim alatkama koje su dostupne velikim firmama” rekao je Michael Schultz, američki poslovni i marketinški šef za Office Live pri Microsoft-u. “Mi možemo bilo kojoj firmi da damo krila, omogućujući i najmanjima da budu profesionalno prisutni na Webu. To je upravo kao privatni mlazni aviona sa Marquis Jet Card programom: bolji način za vlasnike malih firmi da promovišu i upravljaju svojim poslovima – gde god da ih njihov posao odvede. Google Apps Premier Edition je odgovor Microsoftu od Mountain View pretraživača. Google nudi nešto što u je odnosu na Microsoftove ponude superiornije: 10 GB  prostora za skladištenje po APIu korisnika za integrisanje firme, 99,9% vremena konekcija sa Internetom, Gmail, Google Calendar, Google Talk i Start Page, Google Docs & Spreadsheets, i sve to za 50 dolara po korisničkom nalogu godišnje. “Firme traže programe koji su jednostavni i intuitivni za zaposlene, ali koji takođe nude bezbednost, pouzdanost i mogućnost organizovanja zahteva date organizacije” rekao je Dave Girouard, potpredsednik i generalni direktor Google Enterprisea. “Sa Google Apps naši korisnici mogu da budu u dodiru sa jedinstvenom tehnologijom i inovacijama za delić cene tradicionalnih instaliranih rešenja”.
 
   

Microsoft pokreće Windows Live Translator beta

 

 

 

Trka između Microsofta i Googlea je upravo ušla u novu traku sa izdavanjem Windows Live Translatora. Slično Google-ovom Translate Tool-u, Windows Live Translator vam omogućava da unesete blok teksta za prevod sa jednog jezika na drugi, ili možete da unesete URL da biste imali prevedenu celu web stranicu. Isto kao i Google, Microsoft-ova web zasnovana alatka za prevođenje je razvijena od strane Systran-a. Ali se interfejs prilično razlikuje. Unesite URL u Google Translate, izaberite opcije jezika i u suštini videćete verziju na celom ekranu web sajta sa tekstom koji je zamenjen sa najboljim nagađanjima računara za značenje svake reči i fraze. Windows Live Translator nema full screen opciju ali vam daje izbor prikaza, i to: Vidite svaku stranicu jednu do druge Vidite jednu stranicu iznad druge Vidite originalnu stranicu sa prevedenom svakom linijom dok držite kursor na njoj Vidite prevedenu stranicu sa originalnim tekstom svake linije koja je prikazana dok držite kursor na njoj. Imate veliki izbor jezika među kojima možete da birate, uključujući Arabic, Chinese, Dutch, English, French, Italian, Japanese, Korean, Portuguese, Russian, i Spanish. Kao i sa svakom mašinom koja se bavi prevođenjem nemojte da očekujete da će vam Windows Live Translator dati savršen prevod. Ali trebao bi da vam da dobru ideju o tome koliko košta na primer notebook koji ste videli na japanskom sajtu.
 
   

Microsoft šacuje laptopove za siromašnu decu

 

 

 

BOSTON (Reuters) - Microsoft Corp. se nada da će razviti verziju Windows softverskog paketa koja će koštati samo 3 dolara i raditi na jeftinim laptopovima koje fondacija iz Massachusetts-a želi da pošalje najsiromašnijoj deci sveta. . Softver, dizajniran za mlade naraštaje u nacijama u razvoju je testiran na prototipovima malih zeleno-belih laptopova koje je razvio One Laptop Per Child Foundation, rekao je Will Poole, potpredsednik Microsoft korporacije. Ovaj neprofitni projekat je planirano da počne sa masovnom proizvodnjom takozvanih "XO" mašina u septembru. One su specijalno dizajnirane od strane fondacije da rade na Linux operativnim sistemima i drugim programima otvorenog koda. . Linux je glavni rival Microsoft operativnog sistema. Ako bi mašine radile samo na Linuxu Microsoft bi izgubio šansu da izloži desetine miliona dece širom sveta svom Windows sistemu. One Laptop Per Child, osnovan od strane naučnika Nicholas Negropontea sa Massachusetts Institute of Technology, ih prodaje vladama po ceni od 176 dolara po komadu, koji će ih potom distribuirati siromašnoj deci. Neke vlade su tražile od Microsofta, najvećeg proizvođača softvera na svetu, da opremi te mašine sa Windows softverom umesto sa Linuxom i drugim programima koje je razvila fondacija, Poole je rekao Reuters-u. "Oni dolaze kod nas i kažu, "Hej. Ako mi kupimo ove veoma lepe i jeftine laptopove, da li možete da nam date verziju Windowsa i Office-a . . . Da li možete da nam to omogućite za ovaj lepi komad hardvera", Poole je rekao. "Naš odgovor je možda. " Glavni razlog interesovanja za Windows je činjenica da učitelji i školska administracija već koriste laptope sa Windowsom i žele i dalje da se drže softvera koji im je poznat, rekao je Poole.  
 
   

Microsoft već ima planove za sledeći operativni sistem

 

 

 

Microsoft je objavio na konferenciji koju je održao za svoje trgovce u Orlandu da kompanija počinje da radi na novom operativnom sistemu, interno poznatom kao «7», koji bi trebao da se pojavi na tržištu za oko tri godine i da postane naslednik Windows Viste. Microsoftov najnoviji operativni sistem Windows Vista nije proizveo očekivanu revoluciju na polju personalnog računarstva, već je čak izazvao i mnoge probleme kod korisnika koji su zamenili stariji ali hardverski prijateljskiji i kompatibilniji operativni sistem, Windows XP, sa Vistom. Vista je neka vrsta greške, barem sa tačke gledišta većine proizvođača računarskog hardvera, pošto su oni očekivali veoma veliki broj zahteva za računarima koji mogu da pokreću Vistu, a umesto toga korisnici često zahtevaju računare koji pokreću Windows XP. Izvori koji su bliski kompaniji iz Redmonda rekli su da je «7» klijentska verzija sledećeg operativnog sistema i da će Microsoft preduzeti korake da raspored izdavanja bude objavljen na vreme, kao i da će na vreme dati informacije o njemu i tako omogućiti proizvođačima hardvera i korisnicima da znaju šta da očekuju i kada da se pripreme za prelazak na novi operativni sistem. Kao i Windows Vista, verzija 7 će biti isporučena u obliku privatne i poslovne verzije, kao i u 32-bitnoj i 64-bitnoj varijanti. . Prethodno, Windows 7 je bio poznat po njegovom kodnom imenu Vienna i zvaničnici kompanije su potvrdili da je 7 samo interno kodno ime čiji su detalji bili predstavljeni «preduzetnicima i partnerima kao deo naših tekućih radova. Microsoft je počeo da obaveštava o svojim planovima korisnike. . . naročito korisnike Software Assurance-a» rekao je predstavnik u izjavi koju je dao putem emaila, kako navodi sajt ZDNet. com. Za razliku od Viste, koja se veoma dugo razvijala, očekuje se da će 7 izaći na tržište za oko tri godine.
 
   

Microsoft Vista je brža na Mac Pro nego Appleov OS X

 

 

 

Ironično je da jedna od najobjektivnijih kritika Microsoft Viste dolazi od Pete and Leander sa  Wired's Cult of Mac bloga. Oni su nam rekli da se Vista veoma dobro pokazala na Mac Pro, tako da je pobrala puno pohvala. Vista zaista leti na ovoj “zveri” i čini se da je brža od OS X - brže se podiže, direktorijumi se brže otvaraju, a aplikacije se pokreću momentalno… Posebno su oduševljeni Vistinim “staklenim” Aero interfejsom, koji se na ovom računarau pokazao u svom punom sjaju… OS je crn i zgodan. Ovo je zaista vrlo uzbudljivo… Vistine ikone su velike i koloristične i mnogo logičnije i jednostavnije za čitanje od nekih ikona u OS. Naravno, ta brzina je zavisna samo od OS operacija, ali ipak. Zune podrška je takođe odlična… čekajte, ovo je Mac blog, zar ne?Da. Naravno, po mnogo čemu to je isti, stari Windows. Tu je izobilje iskačućih dijaloga zahvaljujući novim bezbednosnim osobinama, tu je i meni Start i mada je sada nešto oskudniji i dalje je jedna konfuzna gomila. Možda je to samo naše mišljenje. Naravno, rezultati na različitim prenosivim računarima mogu da se razlikuju, pogotovo kod Standard Macbooks.
 
   

Microsoft Windows & Web Development Center

 

 

 

Da li želite da naučite osnove o Windowsu i web programiranju? Onda nemojte dalje tražiti već pogledajte novi web sajt koji je Microsoft pokrenuo 1. marta 2007. godine, koji je dizajniran da pomogne novim programerima. Da bi počeli programiranje aplikacije za Windows ili kreirali dinamički web sajt, bićete u mogućnosti da pristupite centralizovanom okruženju za učenje specifično namenjenom za programere početnike. "Ovde ćete pronaći niz sadržaja za učenje koji počinju sa osnovama, i vode vas korak po korak kroz proces, da biste postali programer! Nije potrebno iskustvo niti predznanje o programiranju - dakle krenite" kaže Microsoft-ova pozivnica za programere početnike. U osnovi Microsoftove inicijative je Visual Studio Express Edition. Dan Fernandez, Microsoftov glavni manadžer proizvoda za Visual Studio Express, otkrio je da će ova low-end razvojna alatka imati značajan uticaj na razvoj programera početnika. "Jedna od ključnih stvari koju su ljudi pitali je bila sadržaj na početničkom nivou" rekao je Fernandez. "Oni su želeli da sadržaj bude razumljiv i za čoveka sa osam razreda". Microsoft je dodatno kategorizovao sadržaj na web sajtu u skladu sa nivoom težine. Po tome, programeri će biti u mogućnosti da selektuju sadržaj koji odgovara njihovoj veštini. Činjenica je da kompanija iz Redmonda na najosnovnijem nivou. "Tier 2 Lessons pretpostavlja da razumete osnove . NET programiranja. Ove lekcije će napredovati većom brzinom i otkriće puno suštinskih koncepata Windowsa i Web programiranja. Do kraja ovih lekcija, trebali biste da budete u mogućnosti da kreirate osnovnu, radnu aplikaciju", dodao je Microsoft. Na trećem i završnom nivou, korisnici će biti u mogućnosti da uče stvari vezane za pristupanje podacima i ispravljanju grešaka.
 
   

Microsoft želi da piratizujete Windows

 

 

 

Predsednik Microsoft biznis grupe, Jeff Raikes, želi da piratizujete Windows proizvode. U stvari, on bi najviše voleo da uopšte ne kradete program, ali ako morate, Microsoft želi da ga ukradete od njih. Zašto? Zato što ako vi piratizujete proizvod, verovatno ćete postati vezani za njega, a vremenom i zavisni od njega. Jednom kada se upecate, veće su šanse da ćete ga kupiti, što je u stvari ono što Microsoft želi. Ova informacija se slaže sa Windows Genuine Advantage i svim Vista anti-piratskim programima ako razmotrite Jeff-ovu izjavu da Microsoft želi da da se bori protiv piraterije ali ne toliko da se pirati okrenu nekom drugom za svoje poslove. Šta biste od ovoga trebali da odbacite? To da Microsoft želi da piratizujete njihovu robu. Ostanimo pri tome.
 
   

Microsoft-ov tajni projekat izlazi u javnost – površinsko računarstvo

 

 

 

Microsoft je uložio veliku nadu u magični kontakt svojih korisnika sa, kako to oni zovu, potpuno novom kategorijom proizvoda. Prethodno poznat pod kodnim imenom Milan, Microsoft je juče skinuo veo sa projekta površinskog računarstva nakon više od pet godina kuvanja u Redmond laboratorijama. Surface tabletop PC čini Microsoft prvom kompanijom koja je predstavila površinsko računarstvo, koje bukvalno preoblikuje interakciju sa korisnikom. Ljudski dodir, prirodni pokreti i fizički objekti će biti u srcu svake akcije i interakcije sa Microsoft Surface. “Zamislite površinu koja može da prepozna fizičke objekte, od četkice pa sve do mobilnog telefona i praktično omogućava direktnu kontrolu sadržaja kao što su fotografije, muzika i mape. Surface je pretvorio običnu tablu u vibrirajući dinamičku površinu koja obezbeđuje laku interakciju sa svim formama digitalnog sadržaja kroz prirodne pokrete, dodir i fizičke objekte. Krajem ove godine, korisnici će biti u mogućnosti da isprobaju Surface u hotelima, maloprodajnim objektima, restoranima i javnim mestima za zabavu” okrio je Microsoft u štampi. Microsoft Surface u stvari signalizira početak kraja miša i tastature. Sledeći nivo i generacija interakcijskog iskustva ne uključuje ništa više nego intuitivni korisnički interfejs i dodir. Budućnost je sinonim za interfejs koji reaguje na dodir, pokret i prepoznavanje objekata a Surface je samo početak. “Pomoću Surface-a mi kreiramo intuitivniji način saradnje ljudi sa tehnologijom” rekao je Ballmer. “Mi ovo vidimo kao kategoriju vrednu više milijardi dolara i predviđamo da će doći vreme kada će tehnologija površinskog računarstva biti sveprisutna. Surface je prvi korak u realizovanju te vizije". U suštini, Microsoft Surface isporučuje prikaz veličine od 30 inča sličan tabli. Proizvod koji je rezultat udruženog napora Microsoft Hardware i Microsoft Research timova, omogućava direktnu interakciju korisnika i dolaži sa multi-touch sposobnostima, podržava više korisnika i može čak da prepozna objekte, od telefona pa sve do čaše vina. Pogledajte na Microsoft Surface Computing Web sajtu video snimke da biste imali ideju o tome kako izgleda budućnost (Surface).
 
   

Microsoft: Windows XP SP2 = Mac OS X

 

 

 

Sa Microsoft-ove tačke gledišta, postoji mala razlika između njegovog Windows XP Service Pack 2 i Mac OS X Tiger-a, koji je Apple-ov aktuelni dostupan operativni sistem za Mac platformu. U stvari, granica koja razdvaja Windows XP i Tiger nije čak ni tanka linija, i ona je izbledela i skoro potpuno nestala. Prilikom pokušaja pristupa Windows Update-u sa famozne kopije Windows XP SP2 pomoću Internet Explorera 7 pojavila se poruka sa greškom. "Thank you for your interest in obtaining updates from our site. This website is designed to work with Microsoft Windows operating system only. To find updates for Microsoft products that are designed for Macintosh operating system, please visit http://www. microsoft. com/mac/," piše u pogrešnoj Microsoftovoj poruci o grešci. Nije mi jasno kako je Microsoft uspeo da detektuje Internet Explorer 7 na Windows XP-u, koristeći ugrađenu Windows Update funkcionalnost,kao Mac OS X. Ali rezultat nije ništa drugo već smešan. "This website is designed to work with Microsoft Windows operating system only. " Stvarno? Pretpostavljam da Windows XP SP2 nije uspeo da se kvalifikuje kao Windows operativni sistem. Da li je ovo još jedan znak od Microsofta da je vreme da se prebacite na Windows Vistu? Ali naravno postavlja se sada pitanje… da li je Vista katalogizovana kao Windows platforma? Ili će i Vista korisnici biti preusmereni na ažuriranja za Mac OS X? Ali ako izuzmemo ovaj primer, Microsoft je oduvek bio poznat po smešnim a ne zagonetnim porukama o grešci. Microsoftov Photosynth i novi projekat isporučivanja 3D slika Endeavour rakete na Kennedy Space Center raketodromu nudi uvid u opušteniji pristup porukama o greškama. Sa druge strane Vista je sama na svom prestolu. A hardkor Windows korisnike ništa neće zaustaviti u hvaljenju njihove omiljene platforme, a tetoviranje zloglasnog plavog ekrana na telo predstavlja samo početak.
 
   

Nabavite po znatno jeftinijoj ceni dodatni RAM, neophodan za rad Windows Vista-e

 

 

 

Operativni sistem Windows Vista je još malo pa među nama i – kao što ste već više puta imali prilike da čujete – zahtevaće prilično moćan hardver da bi postigao svoje optimalne performanse. Isto tako nam je (nažalost) poznato da su RAM moduli poslednje generacije danas izuzetno skupi. Upravo iz tog razloga je kompanija US Modular najavila skori izlazak na tržište jednog alternativnog rešenja, RAMBoost USB Flash drajva, koji će podići kapacitet memorije vašeg računara, uz istovremeno očuvanje integriteta vašeg bankovnog računa. Iako RAMBoost USB funkcioniše poput najobičnijeg flash uređaja, on se, zahvaljujući kompatibilnosti sa Microsoft-ovom specijalnom ReadyBoost tehnologijom, pod operativnim sistemom Windows Vista može konfigurisati tako da značajno poveća ukupnu brzinu rada računara. Naravno, ovaj uređaj se može koristiti i kao klasičan prenosivi drajv, tako da praktično dobijate dva korisna proizvoda po ceni jednog, uz napomenu da će se na tržištu prodavati verzije različitog kapaciteta, od 256 MB do 4 GB. Osim što je kompatibilan sa USB 2. 0 standardom, uređaj je veoma otporan, jer navodno može da izdrži udarce jačine preko 1000G i vibracije do 15G. Evo liste sa nekoliko najznačajnijih funkcija i tehničkih karakteristika koje RAMBoost USB Flash Drive ima da ponudi: dimenzije: 16 mm x 26 mm x 87 mm; masa: 19 grama; kompatibilan sa Microsoft-ovom Vista ReadyBoost tehnologijom; interfejs: USB 2. 0, USB 1. 1; maksimalna brzina: čitanja 8Mbit/sec, upisivanja 6. 4Mbit/sec; temperaturni opseg: 0° C do 50° C; otpornost na vibracije: do 15G; otpornost na udarce: preko 1000G; napaja se preko USB-a; nije potreban spoljni izvor napajanja. Kao što je navedeno u naslovu ovog članka, RAMBoost USB Flash drajvovi će biti znatno jeftiniji od RAM modula istog kapaciteta – cena najmanjeg drajva iznosiće svega 19 američkih dolara – što znači da će oni predstavljati sjajno rešenje za one među nama koji trenutno sebi ne mogu da priušte nadgradnju memorije na svom računaru.
 
   

Nedostaci Viste mogu da naškode Microsoftu

 

 

 

Microsoft želi veći deo poslova sa Oracle i IBM bazama podataka, međutim novi operativni sistem može puno da košta ovu kompaniju. Ako pratite Microsoft od 1990-ih onda znate da je ova kompanija postajala sve jača i jača, koristeći svoju dominantnost u oblasti softvera da nameće svoja pravila ostalim učesnicima u ovom polju. Ipak, izgleda da je ovo prošlost. Da li je Microsoft izgubio svoju moć da sve što dotakne pretvori u zlato? Poljem baza podataka sada vladaju Oracle i IBM. Sve do sada Microsoft je radio na tome da privuče korporativne klijente: vezao je svoj softver za upravljanje SQL Server bazama podataka za programe koji se izvršavaju na Windows desktopima. Međutim, Microsoft sada ima problem. Vista, ta dugoočekivana verzija Windows operativnog sistema, ne može da koristi aktuelnu verziju SQL Servera. Kompanija radi na SQL nadogradnji koja će biti kompatibilna sa Vistom - pod nazivom SQL Server 2005 Express Service Pack 2 - ali je još uvek u beta verziji i može da bude licencirana samo u svrhe testiranja. Microsoft još nije naveo datum kada će objaviti novi SQL program. Vista je počela da se prodaje korporativnim klijentima 30. novembra, ali će oni morati da nađu na nekom drugom mestu softver za upravljanje bazama podataka.
 
   

Nova knjiga - Kako da bolje iskoristite svoj kompjuter

 

 

 

Cilj ove knjige je u prvom redu da skrene pažnju korisnicima PC-a na ono što treba da rade, ili da ne rade – da bi im kompjuter što duže i što pouzdanije radio. Knjiga sadrži poglavlja: Kako da predupredite probleme u radu sa PC-em Kako da otklonite probleme pri uključivanju PC-a Kako da podešavanjem i nadogradnjom ubrzate rad PC-a Kako da rešite probleme sa matičnom pločom, BIOS-om i RAM-om Kako da rešite probleme sa centralnim mikroprocesorom i hladnjacima Kako da izaberete i bolje iskoristite grafičke, video, TV i zvučne kartice Kako da rešite probleme sa tvrdim diskovima i USB „diskovima Kako da koristite CD/DVD za muziku, video i filmove bez problema Kako da izaberete i podesite monitor, štampač i skener Kako da rešite najčešće probleme sa operativnim sistemom Windows Kako da rešite nedoumice sa korisničkim i uslužnim programima Kako da rešite probleme sa Internetom, web sajtovima i elektronskom poštom Kako da zaštitite kompjuter od virusa i špijunskih programa Kako da sačuvate podatke i bezbedno koristite PC  Link za naručivanje.
 
   
Strane: 1 2 34 5 6 7

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272