Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Vesti – Windows

Ukupno: 126, strana 7 od 7

Xobni Beta je sada otvoren za javnost

 

 

 

Samo za Windows: Plugin za Microsoft po imenu Xobni je sada dostupan široj javnosti za preuzimanje i korišćenje. Još pre neki dan u privatnoj beti, Xobni dodaje analizu e-mail-ova, bolje kartice sa kontaktima, brzo pretraživanje, thread-ovane razgovore, i još mnogo toga u vaš Outlook inbox. Kliknite na sliku da biste pokrenuli video demonstraciju njegovih mogućnosti.
 
   

Za 266 dana Windows XP se povlači sa tržišta

 

 

 

Bilo je dosta zabuna oko toga da li će Windows XP i dalje biti dostupan ili neće. Odgovor je da je on i dalje dostupan, ako znate koga da pozovete, ali od 1. januara 2008. godine on više neće biti dostupan. Više detalja možete da pronađete na web sajtu APC-a. Samo zato što će Microsoft nastaviti da prodaje Windows XP ne znači da ćete biti u mogućnosti da ga lako nabavite za novi računar. Na primer, Dell većini svojih kupaca isporučuje Vistu, a na leto će dostavljati Vistu i manjim firmama. Ako ste odlučili da ne nadgradite svoj računar na Vistu, sada je vreme da počnete da kopate za Windows XP-om, koji je dostupan preko Interneta i kod trgovaca računarima. Ali nemojte da brinite previše ako ne ugrabite kopiju pre kraja godine. Program će biti dostupan sledeću deceniju na eBayu, i kod drugih onlajn prodavaca. A i cena će mu verovatno pasti čim Vista preovlada tržištem za PC operativne sisteme. Ali ako tražite novi PC sa unapred instaliranim XP-om, vreme vam ističe. Bilo kako bilo, Microsoft želi da bude siguran da ćete ipak na kraju završiti sa kopijom Viste.
 
   

Zašto Windows Vista koristi ceo RAM?

 

 

 

Ako ste koristili Windows Vistu i iz radoznalosti želeli da proverite upotrebu procesora i RAM-a onda ste sigurno to uradili pomoću Performance kartice u Windows Task Manageru. Ovde možete da dobijete očitavanja slična onima prikazanim na slici. Zaboravite sve prikazane podatke i fokusirajte se na Physical Memory (MB). U ovom slučaju njegovo očitavanje je Total: 2. 045, Cached: 1. 277 i Free 6. 6 MB. Samo 6. 6 MB slobodnog RAM-a? Zašto je sva moja memorija angažovana? Možete da vidite da je procesor (CPU) na 3% što znači da skoro ništa ne radim. Zašto onda Windows Vista koristi svu sistemsku memoriju?Windows XP nije gutao toliko RAM-a. Ako proverite istu Performance karticu u Windows XP-u utvrdićete da je značajna količina RAM-a slobodna. Da li je ovaj drugi slučaj bolji nego Vistin? Pa, jednostavno rečeno, nije! Ovo je u stvari primer načina na koji Windows XP neefikasno upravlja dostupnim sistemskim resursima, ne koristeći ih maksimalno. Osnovna uloga RAM-a je da se koristi kao keširana memorija. Ako je RAM slobodan, onda on predstavlja samo neiskorišteni deo hardvera. Ovde stupa na scenu Windows Vista i SuperFetch funkcija. SuperFetch je tehnologija upravljanja memorijom koja je predstavljena u Windows Visti i služi za optimizovanje upotrebe RAM-a. “Windows SuperFetch definiše koji su programi prioritetni u odnosu na zadatke koji se obavljaju u pozadini i adaptira se na vaš način rada tako što prati programe koje koristite češće i ponovo ih učitava u svoju memoriju. Zahvaljujući SuperFetch funkcije, zadaci u pozadini se i dalje obavljaju kada se računar ne koristi. Međutim, kada se zadatak u pozadini završi, SuperFetch se ponovo useljava u sistemsku memoriju sa podacima na kojima ste radili pre nego što je pokrenut pozadinski program” otkriva Microsoft.
 
   

Zbogom 32-bitni Windows!

 

 

 

Jedna od interesantnih informacija koja se mogla čuti na Microsoftovoj godišnjoj WinHEC konferenciji je da će Windows Server 2008 (kao i prateći servisni paketi) biti Microsoftov zadnji 32-bitni operativni sistem. Nakon lansiranja Windows Server-a 2008. Microsoft ne planira dalja izdanja 32-bitno orijentisanih servera. Ipak mislim da možemo pouzdano da zaključimo da će Vista i serverski zasnovani derivati operativnog sistema biti izdavani u 32-bitnim edicijama sve dok Microsoft ne ažurira ove konkretne proizvode.   "Windows Server je zadnji 32-bitni operativni sistem koji će se proizvoditi", rekao je Bill Laing, Microsoftov generalni menadžer za Windows Serever. Microsoft još nije odlučio kada će klijentska verzija Windowsa da prati paket. Pod pretpostavkom da Microsoft, AMD i Intel sačuvaju netaknutim svoje slojeve kompatibilnosti, to neće uticati na krajnjeg korisnika ni na koji način. Windows 2003 je sposoban da pokreće 32-bitni softver iz 64-bitnog operativnog sistema, a x86-64 kompatibilni procesori i iz AMD-a i iz Intela su 32-bitno kompatibilni. Bilo kakva nova verzija Windows je daleko barem nekoliko godina. Ranije ove godine, kružile su glasine da će se sledeća verzija Windows pojaviti 2009. godine, ali je Microsoft kasnije rekao da nema zvaničnih informacija kada će se pojaviti naslednik Viste. Sa 64-bitnim mogućnostima već široko primenjenim u AMD-u i Intelu, logično je zaključiti da će u trenutku kada se bude pojavila sledeća verzija Windowsa, svi proizvodi iz ove dve firme biti 64-bitno kompatibilni. Ipak, imajući u vidu da veliki broj firmi još prodaje laptope sa 32-bitnim Core Duo procesorima, velike su šanse da će postojati veliki broj mašina sa 32-bitnim procesorima u vreme kada se pojavi sledeća verzija Widnowsa. Zbog toga Microsoft okleva da sledeća klijentska verzija Windowsa bude samo 64-bitna. Ovakve informacije kada se pojave uvek imaju svoje kritičare, bez obzira na to koliko je postepen taj prelaz, ali na duge staze ovakva vrsta prelaska je neophodna, kako bi se eliminisao kod koji Microsoft i drugi programeri moraju istovremeno da ažuriraju i kako bi se programeri prisilili da 64 bita uzmu ozbiljno. Imajući u vidu ogroman broj 32-bitnih mašina koje su još u upotrebi, Microsoft će sigurno još duže vreme podržavati 32 bita u svojim klijentskim operativnim sistemima.
 
   

Znate li da pomoću PowerToys-a možete da imate virtuelne desktopove?

 

 

 

Ako imate instaliran powertoys na Windows XP-u možete da imate virtuelne desktopove (kao na Linuxu). Powertoys je dostupan za besplatno daunlodovanje na stranici Microsoft downloads. Funkciju Virtual Desktop je veoma lako aktivirati. Sve što treba da uradite je da kliknete desnim tasterom miša na taskbar i selektujete Desktop Manager. U desnom delu taskbara trebali biste da vidite set od pet ikonica. Kliknite na brojeve od 1 do 4 da biste prešli na bilo koji drugi desktop. Sada imate četiri različita aktivna desktopa. Važna napomena: Možda ćete primetiti malu degradaciju u performansama računara.
 
   

“I’m” – Windows Live Messenger

 

 

 

Microsoft pokreće novu inicijativu preko Windows Live Messengera koji je dizajniran da daje nazad. Postoji mnogo stvari koje mogu da se kažu o Microsoftu a jedna od njih je da kompanija iz Redmonda prednjači u čovekoljublju. A “I’m making a difference” inicijativa spada u tu kategoriju, pošto Microsoft omogućava korisnicima da aktivno učestvuju u procesu donacija. “I’m je nova inovacija od Windows Live Messengera. Svaki put kada počnete konverzaciju pomoću I’m-a Microsoft deli deo dobiti od reklamiranja sa nekim od svetskih najefikasnijih organizacija koje su posvećene socijalnim ciljevima. Mi nismo odredili gornju granicu vrednosti koju ćemo da doniramo svakoj od organizacija. Nebo je granica. Nema naplate, zato se pridružite sada i stavite novac tamo gde su vam usta” informiše Microsoft. American Red Cross, Boys & Girls Club, National AIDS Fund, National Multiple Sclerosis Society, ninemillion. org, Sierra Club, StopGlobarWarming. org, Susan G. Komen for Cure i US fondacija za UNICEF su organizacije kojima će Microsoft dati donacije. Korisnici će biti u mogućnosti da izaberu kojem dobročinitelju žele da daju donaciju. Da bi to uradili, korisnici treba da promene svoje prikazano ime sa jednim od alternativnih tekstualnih kodova po njihovom izboru. Samo pogledajte listu na kraju ovog članka da biste pronašli tekstualni kod organizacije. Aktivno možete da učestvujete u donacijama od minimum 100. 000 dolara za svakog dobročinitelja. Jedini žalostan aspekt inicijative je činjenica da je ograničen na korisnike u SAD. Tekstualni kodovi red+u American Red Cross bgca Boys & Girls Club naf National AIDS Fund mssoc National Multiple Sclerosis Society 9mil ninemillion. org sierra Sierra Club help StopGlobalWarming. org komen Susan G. Komen for the Cure unicef The US fund for UNICEF
 
   
Strane: 1 2 3 4 5 6 7

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272