Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Vesti – Hardver

Ukupno: 579, strana 28 od 29

Treba vam skener? Kupite mobilni telefon!

 

 

 

Konkurs Tancher Electronic Design je bio svedok nekih stvarno impresivnih projekata i ideja - jedan od dizajnova koji je privukao posebnu pažnju je onaj od Shkinder Maxim-a iz Ukrajine. Ukrajinski dizajn je koncept mobilnog telefona koji se sastoji od tri glavna dela od kojih je svaki sposoban da se rotira za 360 stepeni oko svoje ose, slično kao rotirajuća reklama.   Ovaj Transformers ima pet kjučnih funkcija - mobilni telefon, foto/video rekorder, multimedijalni plejer, projektor i holografski projektor/3D skener. Različiti režimi rada se aktiviraju postavljanjem ovog uređaja u različite oblike. Na primer, kada radi kao projektor mobilni telefon stoji uspravno u obliku slova Y. Ovaj koncept mobilnog telefona je osvojio treće mesto na ovom konkursu.
 
   

Trident predstavlja “nevidljivo” kućište PC-ja

 

 

 

Da li ste ikada poželeli da skupite ogromno kućište PC-ja i da sistem učinite bešumnim tako da možete da uživate u multimedijalnom sadržaju bez dosadnog zvuka ventilatora i nepotrebnih problema sa zagrevanjem? Trident je ostvario vašu želju, čak i više od toga pretvorivši PC u nevidljiv uređaj. Super, ali da li ćemo sada biti u mogućnosti da pronađemo PC? E pa sad, Trident nije stvarno pretvorio PC u nešto potpuno nevidljivo. U stvari, kompanija dizajnira kućišta debljine od jednog inča a zatim ih dosta dobro sakriva tako da ona praktično postaju “nevidljiva”. Dakle, gde sakrivaju kućište? Kao što možete da vidite na slici kućište se instalira na zadnji deo bilo kog LCD-a, između ekrana i okvira. U ovom slučaju, kućište dolazi sa standardnim VESA rupama za montiranje na obe strane i pristaje na bilo koji ekran koji omogućava njegovo montiranje. Čak šta više, kućište ima dizajn bez ventilatora što obezbeđuje bešuman rad. Trident tvrdi da njihovo rešenje pomaže u oslobađanju prostora tako što eliminiše gužvu koja nastaje instaliranjem digitalnih i medija plejera i komponenti na aerodromima, u bolnicama i u drugim jvnim ustanovama. Kačenjem super tankog PC kućišta na okvir rešava se problem postavke lokalnog PC-ja za pokretanje multimedijalnog prikaza. U ovom trenutku, Trident je uspeo da ugradi osnovni hardver u tako tanko kućište, ali kako se proces minijaturizacije nastavlja, za nekoliko godina ćemo videti današnje moćne mašine u tankim kućištima kao što je ovo. Evo što možete da pronađete unutar aktuelnog Trident kućišta i neke dodatne specifikacije o njemu: Procesor: Onboard VIA C7 1 GHz, VIA Eden 1. 5 GHz Memorija: 1 x DDR2 533 MHz SO-DIMM podržava do 1GB Grafika: VIA UniChrome Pro II AGP grafike sa hardverski ubrzanim MPEG-2 / 4 i WMV9 Mreža: VIA Gigabit Ethernet, opciono Wireless LAN 802. 11g Skladište: 1 x 2. 5" HDD i / ili DOM (Disk On Module) Audio: Line-out, Line-in, Mic-in (VIA Vinyl 6 Channel Audio) Video: 1 x DVI-D, 1 x D-Sub 15, 1 x S-Video TV-Out (Dual View) IO: 2 x PS/2 ports, 1 x COM port, 4 x USB 2. 0 portovi Upravljanje sistemom: Temperatures / Voltage Monitoring, Wake-on-LAN, WatchDog Timer, Keyboard / Timer Power-On, System Power Management, Power Failure Recovery, SMB bus Operativni sistemi: Microsoft Windows 2000 / XP / XPe, Microsoft Windows. Ima industrijski standardizovane VESA rupe za montiranje na obe strane, da biste ga instalirali između okvira i samog monitora. Njegov dizajn bez ventilatora omogućava bešumni rad a isto tako možete da stavite unutra hard disk od 40GB. CE. NET 4. 1 / 4. 2 / 5. 0 / 6. 0, Linux zasnovani operativni sistemi Napajanje: DC 12V Šasija: Bez ventilatora, otporna na prašinu Temperatura: 0 ~ 45°C (Operativna), -20 ~ 70°C (Skladište) Dimenzije: 180 (H) x 298 (W) x 25. 4 (D) mm Težina: 2000g
 
   

Twitter - dobitnik Webby Awards nagrade za 2009. godinu

 

 

 

13 sezona dodele nagrada Webby Awards Link.
 
   

Twitter - TwitDoc - podelite sa ostalima dokumente i slike

 

 

 

TwitDoc - deljenje dokumenata Unesite Twitter korisničko ime i lozinku, izaberite dokument ili fotografiju i pošaljite. Možete da dodate i propratni tekst. Posao je završen. LINK.  
 
   

Ukradeni laptop sadržao identifikacione podatke

 

 

 

Laptop ukraden u martu ove godine iz kancelarije kalifornijskog univerziteta Berkeley je sadržao identifikacione podatke za gotovo 100000 studenata. Forenzička analiza laptopa je pokazala da je nakon krađe disk preformatiran i da je instaliran novi operativni sistem, što je onemogućilo stručnjacima da saznaju da li su identifikacioni podaci, uključujući brojeve socijalnog osiguranja, ilegalno korišćeni. Ljudi sa univerziteta su optimistični i veruju da ovi podaci nisu zloupotrebnljeni zato što, kako se tvrdi, istraga nije utvrdila tako nešto. Veruje se da je namera bila proso krađa i preprodaja laptopa. Policija je laptopu ušla u trag kada ga je Shuki Alburati iz San Francisca prodao neimenovanoj osobi u South Carolina preko online aukcije. Alburati tvrdi da je laprop kupio od neke žene za 300$, a njen opis se poklapa sa opisom žene koja je viđena da napušta kancelariju univerziteta sa laptopom. U vremenskom periodu koji je protekao od krađe laptopa do njegovog pronalaska, policija nije zapazila da je bilo koji identifikacioni podatak zloupotrebljen.
 
   

Ultra-tanki GPS PDA uređaji A686 i A696

 

 

 

Kompanija Asus je na tržište lansirala dva nova prenosiva uređaja opremljena GPS-om, A696 i A686. Osnovne razlike između ova dva uređaja se, kako izgleda, ogledaju u procesorskoj snazi i kapacitetu memorije, jer su po spoljnom dizajnu potpuno identični. Oba u sebi imaju GPS SiRF Star III čipsetove, koji omogućavaju njihovu upotrebu kao mobilnih uređaja za navigaciju, i oba se odlikuju ultra-tankim telom, debljine svega 15. 7 mm, što je veoma retka, ako ne i bez presedana, karakteristika kod ovakvih, kompletno opremljenih prenosivih uređaja. PDA telefoni A696 i A686 imaju kućište izrađeno od nerđajućeg čelika i dva zvučnika sa prednje strane, QVGA displej dijagonale 3. 5 inča i rezolucije 240x320 piksela, koji je osetljiv na dodir i “protiv-blješteći” (anti-glare), kao i podršku za Bluetooth EDR 2. 0 i bežičnu Wi-Fi 802. 11 b/g wireless Internet konekciju. Tu su još i integrisani mikrofon, mogućnost snimanja i reprodukcije u punom duplex režimu, te operativni sistem Windows Mobile 5. 0, koji se na uređaju A686 izvršava na Intel-ovom Xscale 312 MHz procesoru, dok je u model A696 ugrađen procesor Intel Xscale 416 MHz. Ovi uređaji takođe nude 64MB SDRAM RAM-a, zatim 128MB (na A686), odnosno 256MB (na A696) flash ROM memorije, zamenljivu bateriju kapaciteta 1200 mAh, imaju spoljne dimenzije 11. 7 x 70. 8 x 15. 7 mm, a masa im iznosi svega 165 grama. Čini se da će ovi PDA telefoni biti naročito omiljeni među biznismenima koji žele da sve budu sve vreme konektovani na Internet i kompjutersku mrežu svoje kompanije, naročito zbog postojanja Flash memorije u kojoj sve informacije ostaju sačuvane čak i u slučaju potpunog pražnjenja baterije. Štaviše, kao dodatak svemu što je već rečeno, budući korisnici će moći da koriste integrisanu Remote Presenter aplikaciju, koja služi za povezivanje ili kontrolu kompjuterskih prezentacija, uz pomoć takozvane Enhanced Data Rate Bluetooth veze koja brzinu razmene podataka povećava za dva do tri puta u odnosu na konvencionalnu Bluetooth tehnologiju.
 
   

Uporedni Blicov test 3 najnovija tablet računara

 

 

 

Tablet računari uveliko krče svoj put i pronalaze namenu u mnogim sferama života. Svaka nova generacija donosi poboljšanja: bolja slika, brži rad i više programa. Uradili smo uporedni test tri aktuelna modela tableta iz Motorole, Samsunga i Asusa koji se mogu naći na našem tržištu. Motorola Xoom Činjenica je da je Motorola predstavila i naslednika ovog tableta, ali pošto je ova kompanija na naše tržište stigla relativno kasno, trebalo bi pogledati njihov celokupni portfolio u kom je i ovaj tablet. Kada se pojavio prošle godine, mnogi su bili oduševljeni izgledom, ali i činjenicom da je ovo bio prvi tablet s operativnim sistemom Android 3. 0. Ipak, sada kada su mnoge kompanije predstavile i jače i naprednije uređaje, Xoom je malo skrajnut. Klikni za uvećanje (+) Međutim, ovo je i dalje odličan tablet sa kvalitetnim performansama. Nema sumnje da je Xoom sa svojim dvojezgarnim procesorom i kvalitetnim ekranom i dalje konkurentan. Zanimljiv je i koncept da se taster za zaključavanje i uključivanje nalazi sa zadnje strane, na šta se svakako treba navići. Imali smo dve zamerke: prva je težina jer definitivno posle dužeg korišćenja ruke počinju da bole i druga je činjenica da može da primi samo mikro SIM kartice, što u Srbiji mnogima predstavlja problem.   Samsung Galaxy Tab 2 7. 0 Prvi Samsungov tablet od sedam inča je imao dosta bagova koji jesu vremenom ispravljani, ali pitanje je koliko uspešno. Sada je južnokorejski gigant predstavio drugu generaciju koja je u gotovo svakom segmentu bolja od prethodne. Broj uređaja koji rade na operativnom sistemu Android 4. 0 se povećava skoro svake nedelje, a jedan od novih uređaja je upravo i ovaj Galaxy Tab 2. Klikni za uvećanje (+) Predstavljen je pre par nedelja na Samsungovom Euroforumu, a kod nas je stigao preko Telenora i donosi nekoliko poboljšanja u odnosu na prethodni model. Prvo, tu je dvojezgarni procesor koji je značajno poboljšao brzinu izvršavanja zadataka, osim toga ekran rezolucije 600x1024 piksela ima lepše i jasnije boje. Za mnoge tablet kao uređaj ne bi trebalo da bude veći od deset inča (25 cm), ali kod Galaxy Taba 2 dobra strana je što se jako lako koristi sa dve ruke. Možda se najbolje poboljšanje tiče upravo baterije pošto uz novi procesor i operativni sistem može da radi dva sata duže.   Asus Transformer Prime Kompanija Asus je za kratko vreme predstavila nekoliko noviteta, a poslednji u nizu je Padfone. Dok čekamo da ga testiramo, tu je Transformer Prime, druga Klikni za uvećanje (+) generacija tableta iz ove kompanije. Najbitnija stavka ovog uređaja jeste Nvidijin Tegra 3, procesor od 1. 3 GHz sa četiri jezgra. To se najbolje vidi kod igranja zahtevnijih igara ili gledanja HD snimaka koji sada lepše klize. Poseduje IPS displej, koji je veoma sličan onom na Ajpedu 2, tako da su boje i konture veoma izražene čak i na direktnoj dnevnoj svetlosti.   Međutim, ono što Transformer izdvaja od ostalih jeste doking tastatura, koja se lako kači na tablet i osim dodatne baterije, donosi mogućnost povezivanja standardnog USB-a i čitač kartica. Sam tablet koristi njenu bateriju za punjenje svoje, tako da se korišćenje višestruko produžava. Jedini problem, i to ozbiljan, jeste nedostatak 3G verzije ovog tableta.
 
   

Uređaj dana - USB transformers

 

 

 

USB TRANSFORMERS Kada se napuni može i da se transformiše. Link.
 
   

Uređaj za napajanje, snage 2000W, je više od sna

 

 

 

CES (Consumer Electronics Show – Međunarodni Sajam elektronike namenjene širokoj potrošnji, koji će se ove godine održati u Las Vegasu, od 8. do 11. januara – prim. prev. ) je tema o kojoj svi pričaju i moram da priznam da mi se već smučilo da slušam kako ovu istu skraćenicu ljudi oko mene izgovaraju po 20 puta na dan. Kako li će tek biti kada Sajam konačno bude otvoren?! Svi proizvođači će sa tamo pojaviti sa novim proizvodima i iz petnih žila će se truditi da na posetioce ostave najjači mogući utisak. Novi DDR memorijski moduli, moćne grafičke kartice, SSD drajvovi (solid state drives – drajvovi kod kojih se, umesto magnetnih diskova, za skladištenje podataka koristi SDRAM ili flash memorija – prim. prev. ), i još mnogo toga što će na Sajmu biti izloženo, svakako će privući ogromnu pažnju posetilaca. Prema tome, ako ste kojim slučajem u mogućnosti da lično posetite CES, preporučujem vam da to svakako uradite, ako ni zbog čega drugog ono zbog toga što ćete tamo imati priliku da vidite najveći uređaj za napajanje (PSU – power supply unit) koji je ikada napravljen. Iako još uvek ne raspolažem sa mnogo informacija koje bih vam mogao saopštiti o ovom čudovištu od 2000W koje nam dolazi iz firme Ultra Products, same cifre deluju dovoljno impresivno. Ono što vam, međutim, sa sigurnošću mogu reći, jeste da ovaj PSU ima mogućnost da, od ukupno 2000W, čak 1800W snage isporuči isključivo preko +12V konektora. Ukoliko želite da ovo prevedete u amperažu, lako se može izračunati da je čudovište sposobno da, pri punom opterećenju, isporučuje struju jačine 150A. Verovali ili ne, to je sasvim dovoljno za pokretanje dva poveća kombi-vozila, ako biste iz nekog razloga poželeli da uređaj za napajanje upotrebite u ovu svrhu. S obzirom da struja velike jačine neminovno prouzrokuje elektromagnetne smetnje, kablovi od +12V se obično koriste za snabdevanje uređaja strujom maksimalne jačine od 20A, što je, ujedno, osnovni razlog zbog kojeg je na svim savremenim uređajima za napajanje izlaz od +12V razdvojen na dva ili više kablova, pri čemu su na svakom od njih postavljeni ograničivači, kako bi se jačina struje na svakom kablu zadržala ispod granice od 20 ampera. Primera radi, Tagan-ov model Turbojet, snage 1100W, raspolaže sa 4 kabla od +12V, od kojih svaki ima nominalnu jačinu struje od 20A, dok Enermax-ov 1000W Galaxy model raspolaže sa čak 5 ovakvih kablova, od kojih svaki može da isporuči struju maksimalne jačine od 17 ampera. Imajte ove cifre na umu, jer ako pomenutu analogiju “20 ampera po kablu” primenite na diva od 2000W, trebalo bi da dobijete ni manje ni više nego 8 kablova od +12V, sa izlaznom jačinom struje od gotovo 19A po svakom pojedinačnom kablu. Ako se ovo čudo zaista pojavi na ovogodišnjem CES-u, nesumnjivo će izazvati pravi šok među svim ostalim proizvođačima uređaja za napajanje.
 
   

USB baterije u pastelnim bojama

 

 

 

Baterije koje mogu da se pune su odlične, sve dok ne zaboravite da ponesete sa sobom punjač kada idete na duga putovanja. Međutim, postoji nova vrsta baterija koje koriste USB portove da bi se napunile tako da ne treba više da se mučite sa kablovima i punjačima. Moxia Energy je lansirala USBCELL AA baterije prošle godine, i oni već rade na novim formatima baterija za mobilne telefone i uređaje za igranje. Ove specijalne baterije mogu da se višekratno koriste i pune stotinama puta preko USB portova, što znači da ćete uštedeti puno novca na duge staze. Kompanija je upravo objavila da planira da distribuira moderne USBCELL baterije u pastelnim bojama za korisnike koji žele da poklope baterije sa njihovim podjednako modernim gadžetima. Da bi ovaj proizvod postao još interesantniji, USBCELL takođe radi na tartan dizajnovima za svoje klijente u Škotskoj, i kamuflažnim verzijama za vojsku. Pakovanje od dve USBCELL AA baterije se prodaje za oko 20 dolara i možete da ih kupite na njihovom web sajtu.
 
   

USB punjači za mobilne telefone marke Nokia

 

 

 

Da, tačno je! Sada možete svoje prijatelje slobodno pogledati u oči, jer oni više neće moći da se hvale kako su samo njihovi iPod uređaji sposobni da se napajaju direktno preko USB portova na personalnim računarima. Vaša Nokia je upravo postala pametnija, zahvaljujući novom rešenju razvijenom od strane ovog čuvenog finskog proizvođača mobilnih telefona, koji će svakom vlasniku ove marke telefona omogućiti njegovo punjenje, bez potrebe da sa sobom nosi specijalno dizajnirani punjač. Mada se neki od vas verovatno neće preterano uzbuditi zbog svega ovoga, a biće svakako i onih koji su poverovali glasinama da se baterija mobilnog telefona ne može u potpunosti napuniti preko računarskog USB porta, momcima iz kompanije Nokia se, jednostavno, mora odati priznanje za uložene napore da nam još jedan teret skinu s vrata. Naime, čak i ako se uzme u obzir da čitav koncept punjenja baterije mobilnog telefona na ovaj način uopšte nije nov niti naročito revolucionaran, činjenica je da u svetu postoji ogroman broj ljudi koji već duže vreme čekaju na uvođenje ove opcije na mobilnim telefonima marke Nokia. Čak i ako im ova opcija nije bila neophodna sa čisto funkcionalnog aspekta, dovoljno je to što će sada i oni moći da se šepure unaokolo, kao što to često rade ponosni vlasnici iPod ili Palm PDA uređaja. Dva uređaja na kojima se zasniva ova nova tehnologija (barem kada je Nokia u pitanju), jesu kabal za napajanje CA-100, koji je kompatibilan sa konektorom za napajanje prečnika 2. 0 mm, te punjač kompatibilan sa konektorima od 3. 5 mm, koji se priključuje na CA-70 USB port računara. Ovde, međutim, postoje i neka ograničenja sa kojima bi trebalo da se upoznate, ukoliko ih već niste i sami pretpostavili. Naime, ukoliko odlučite da bateriju svog mobilnog telefona napunite preko USB porta na nekom laptop računaru, nemojte se iznenaditi ako vam se napunjena baterija isprazni za mnogo kraće vreme nego ikada ranije. Osim toga, potrudite se da vaš računar, tokom punjenja baterije, ne uđe u takozvani stand-by mod ili režim hibernacije jer, barem prema onome što piše u uputstvuma za mobilne telefone Nokia, u tom slučaju može doći do prekida procesa punjenja. Na kraju, još jedna mala napomena za one sa izraženim umetničkim sklonostima – ako odlučite da svoj tek kupljeni USB punjač ofarbate nekim živim bojama, imajte u vidu da time možete onemogućiti njegov ispravan rad. Prema tome, mnogo je bolje da sebi nabavite štos čistog belog papira po kojem ćete iscrtavati grafite, jer je USB punjač za mobilne telefone marke Nokia namenjen za nešto sasvim drugo!
 
   

USB ventilator u vazi

 

 

 

Cvjetići rade ako ih uključite na USB priključak ili na baterije. U vrelim letnjim danima ovi lepi cvjetići se zavrte  i rashlade vas dok sedite pored računara. Vaza i rotirajući cvetovi staju svega 12 dolara. Pogledajte još slika Pripremio: Milenko Kusurović
 
   

Uskoro mobilni telefoni i na Mesecu

 

 

 

Proleće je na vidiku ali ono što je privuklo našu pažnju ove nedelje je neverovatna vest da Nasa planira da izgradi mrežu za mobilnu telefoniju na Mesecu. Očigledno je da trenutna potražnja za mobilnim telefonima na Mesecu nije na zavidnom nivou, ali negde oko 2020. godine to može da se promeni, ako se kolonisti i atronauti usele u planiranu bazu na Mesecu koja treba da se izgradi u blizini lunarnog Južnog Pola - još jedan projekat koji se nalazi na listi želja Nase. Mesečeva mreža za mobilne telefone koja će biti zasnovana na satelitu, davaće naseljenicima Meseca odličan signal - toliko dobar da će moći da telefoniraju kući na Zemlju, mada pretpostavljamo da će troškovi rouminga biti atronomski. Međutim, sve je to još jako daleko (u galaksiji, daleko, daleko odavde) -ali  prototip satelitskog sistema će biti gotov već za nekoliko godina.
 
   

Uskoro pornografija na mobilnim telefonima

 

 

 

Sistem rangiranja, sličan filmovima, funkcioniše i za preuzimanje pornografskih sadržaja na mobilne telefone. Ovaj trend je već pristutan u Evropi gde ljudi mogu da učitaju pornografiju na svoje mobilno telefone, slično kao što preuzimaju tonove za zvonjavu telefona ili muziku. Analitičari tvrde da će sa tehnološkim usavršavanjem mobilnih telefona, pored mogućnosti slanja i primanja elektronske pošte, pretraživanja Weba i učitavanje slika na telefone sa većim ekranima i jasnijim bojama, doći na red i pornografski sadržaji. Istraživači tržišta kažu da se mobilni telefoni slažu sa onim što je potrošačima pornografije potrebno – pružaju im privatnost i jednostavan pristup. Zbog svega ovoga su anti-porno lobisti već krenuli u akciju.
 
   

Uskoro stiže USB 3.0

 

 

 

Intel je u saradnji sa drugim vodećim tehnološkim kompanijama na IDF-u najavio formiranje USB 3. 0 Promoter grupe čiji će zadatak da bude da rade na USB standardu sledeće generacije. Novi standard bi trebao da bude čak deset puta brži od današnjeg USB-a 2. 0 uz istovremeno zadržavanje kompatibilnosti sa svim sadašnjim i budućim uređajima. USB 3. 0 zadržava jednostavnost korištenja svojih prethodnika, ali i donosi optimizaciju za manju potrošnju energije, poboljšanu efikasnosti samog protokola a otvara i mogućnost za buduće povezivanje uređaja putem optičkih kablova. Kompletna specifikacija bi trebala da bude gotova do prve polovine sledeće godine, a kompanije koje sarađuju sa Intelom na ovom razvoju su HP, Microsoft, NEC, NXP Semiconductors i Texas Instruments.
 
   

Uštedite novac kada kupujete nove uređaje

 

 

 

Upravo se spremate da kupite novi gadžet. Treba vam novi A/V prijemnik, pa ste otišli na Amazon i naručili ga pouzećem. Verovatno plaćate više nego što bi trebalo, ali vam se žuri jer kada vam nešto treba onda vam treba odmah! Međutim,  sa malo strpljenja i zdravog razuma, mogli biste da prođete mnogo bolje. Free Geek ima nekoliko korisnih vezanih za ovu temu, i ja vam preporučujem da ih pročitate. Neki od najboljih su: Nikada nemojte da kupujete gadžet koji je tek izašao na tržište. To je osnovni razlog zbog čega ja još nemam DVD plejer visoke definicije. Proizvodi prve generacje koštaju mnogo ali njihove cene brzo padaju do pristupačnijeg nivoa. Uzmimo primer PC računarskih čipova na čijem tržištu su trgovci konstantno u ratu sa cenama. Niko vam neće reći da ako kupite malo stariji procesor koji ima manju brzinu kloka (razlika koju vi nećete nikada primetiti), možete da uštedite stotine dolara prilikom kupovine novog PC-ja. Isto važi i za sve ostale proizvode: Sony je izjavio da očekuje da će se njihovi Blu-ray plejeri (koji sada koštaju oko 1. 000 dolara) do kraja godine prodavati po ceni od 299 dolara. Uporedite cene na Internetu. Sajtovi kao što su Froogle, Pricegrabber, Ugenie, i naravno Yahoo! Shopping vam omogućava da proverite da li negde postoje povoljnije cene proizvoda koji vam treba. Međutim, čuvajte se lažnih sajtova. Budite u toku. Iako autor preporučuje Digg (koji redovno postavlja linkove ka pojedinim proizvodima na velikom popustu), postoje i namenski sajtovi kao što su Woot i Jellyfish. Ja posebno volim The Hotlist, koji sakuplja popuste na sajtovima i postavlja ih na jednu stranicu. Čekajte. Skoro uvek ćete dobiti bolju ponudu ako sačekate dan ili dva. Na taj način i sama kupovina vam neće predstavljati stres već pravi doživljaj. Ovo su samo neki od velikog broja dobrih saveta koje ćete naći u članku. Pročitajte celu priču i slobodno dajte neke sugestije. Adresa: How to Time Your Gadget Purchases: The Ultimate Guide 
 
   

Vaš laserski štampač možda ima otisak prsta

 

 

 

Vaš laserski štampač u boji ima sopstveni jezik, a onima koji ga razumeju, taj jezik može da pruži vitalne informacije koje mogu da prate odštampane stranice nazad do štampača. Taj jezik – ili kod – se prikazuje kao tanka, žuta tačkasta linija na stranicama odštampanim na nekim laserskim štapačima u boji. Te tačkice se mogu videti samo pomoću plave svetlosti, lupe ili mikroskopa, kao tvrde Electronic Frontier Foundation (EFF) istraživači. Jedna linija štampača, tvrdi EFF, će kodirati datum i vreme kada je dokument odštampan, kao i serijski broj štampača. EFF istraživački tim je takođe sposoban da razbije kod za Xerox DocuColor štampače, a nadaju se da će uskoro moći da razbiju kodove i za ostale linije štampača. Xerox i U. S tajna služba su priznali da žuti tačkasti kod zaista postoji, a tajna služba insistira na tome da se taj kod koristi samo kao pomoć u praćenju falsifikatora.
 
   

Verbatim eksterni hardisk kapaciteta pola terabajta

 

 

 

Verbatim je upravo najavio novi eksterni hardisk u svojoj SmartDrive ponudi. Uređaj nameću kao prvi svetski hardisk kapaciteta pola terabajta u stonoj formi, iako već postoji LaCie disk sa istim kapacitetom. SmartDisk od 500GB je 9,5 mm visok i funkcioniše i u PC i u Mac okruženjima. Novo prenosno rešenje za skladištenje sastoji se od 2,5 inčnog hardiska okruženog zaštitnom kutijom dimenzija 8,58 x 13,6 x 1,6 cm. Disk težine 170 grama je napravljen korišćenjem Perpendicular Magnetic Recording (PMR) tehnologije i radi brzinom od 5400 obrtaja u minuti. Nezgrapna kutija sakriva tri magnetne ploče od po 166GB za ukupnih 498 GB efektivnog kapaciteta. Disk sadrži 8 MB keš memorije i može se povezati sa računarom uz pomoć USB ili FireWire-400 priključka. Disk bi trebalo da se pojavi nešto kasnije u ovom kvartalu godine i USB verzija će koštati oko 300 dolara. Više o ovom uređaju saznajte na ovoj adresi. Izvor: Softpedia. com Pripremio: Marko Kusurović
 
   

Vesti

 

 

 

Gates razgovarao sa studentima najvećih univerzitetaDirektor Microsofta, Bill Gates, je prošle nedelje posetio šest najboljih IT škola, želeći da uveri studente da će domaće IT polje nastaviti da raste i razvija se. Studentima Michigan unevrziteta, Gates je rekao da su apetiti globalnog tržišta za tehnologijom i inivacijama značajno porasli, a da su mladi ljudi ti koji treba da odgovore na te zahteve i da u SAD-u za to ima mnogo mogućnosti. Kao deo svog govora, Gates je demonstrirao nove vrste tehnologija, uključujući Microsoft Xbox 360 konzolu za video igrice, koja takođe može da reprodukuje muziku i da skladišti fotografije. Pored Michigan uneverziteta, Gates je posetio univerzitete Wisconsin, Princeton, Columbia, Howard, kao i kanadski univerzitet Waterloo. Konačno spajanje kompanija Adobe i Macromedia sve bliže krajuMinistarstvo pravde u SAD je proglasilo važećom ponudu kompanije Adobe Systems da kupi Macromediu, potvrdile su obe kompanije. Očekujući odobrenje još nekoliko evropskih jurisdikcija, kompanije očekuju da će ovaj posao vredan 43 milijarde dolara biti završen ove jeseni. Obe kompanije se na prvom mestu bave kreiranjem sadržaja i prikazima. Adobe Acrobat je de facto čitač dokumenata, Photoshop je dugogodišnji lider na polju uređivanja fotografija, Illustrator je jedan od vodećih grafičkih programa, a InDesign je nezaobilazan u profesionalnom izdavaštvu. Macromedia Flash plejer se nalazi na 90% računara povezanih sa Webom, Dreamweaver je lider u oblasti pravljenja web sajtova a Flex je izuzetno korišćen za razvoj aplikacija. Spajanje ove dve kompanije će verovatno predstavljati preteću protivtežu Microsoftu u oblasti grafičkih i razvojnih alata i Microsoft je potpuno svestan toga. Zbog toga Microsoft pravi konkurentne ponude u bukvalno svim kategorijama gde Macromedia i Adobe dominiraju. Međutim, isto tako smanjuju pritisak objavljujući da će Office 12 podržavati Adobeov popularni format PDF, a to je nešto što ranije nisu činili. Novi SMC bežični proizvod služi i kao uređaj sa skladištenje podatakaSMC Networks planira da predstavi novu 802. 11g bežičnu pristupnu tačku koja će takođe služiti i kao server za smeštanje podataka. Uprkos oskudnom dizajnu, SMCWAPS-G, deo EZ Connect linije bežičnih proiuzvoda, će imati dva USB 2. 0 porta i prostor za interni čvrsti disk. Moći će da se koristi kao samostalna pristupna tačka za WLAN ili kao dodatak bilo kojoj 802. 11b ili 802. 11g mreži. Namenjena mobilnim korisnicima kojima je potreban brz i jednostavan način da dobiju i vrate nazad svoje fajlove, nova pristupna tačka takođe obuhvata integrisanu Samba Server funkcionalnost za međuplatformsku razmenu fajlova i opremljena je 64-128-bitnim kodiranjem, kao i Wi-Fi Protected Access verzijom 2. 0. MCI proširuje mrežne serviseMCI je počeo da nudi mrežnu nadogradnju dodajući servise sledeće generacije, kakvi su VoIP. U okviru MCI Site Services, korisnici sada imaju mogućnost da unajme MCI tehničare koji će im pomoći oko angažovanja servisa VoIP, ili drugih servisa podataka. Povlačenje sa tržišta nekih HP-Compaq baterijaHewlett Packard povlači oko 135000 baterija za neke HP i Compaq laptop računare zbog prijava da se previše greju i omekšavaju. Ove litijumske obnovljive baterije se nalaze u Pavilion, Presario i Evo laptopovima.
 
   

VIA i NVIDIA se ljube

 

 

 

Slatko. I najverovatnije malo slano. Na slici vidite specijalnog asistenta VIA-e Timothy Chen-a, kako ljubi glavu NVIDIA-inog Drew Henry-ja, generalnog menadžera MCP biznisa. Ovaj momenat je snimljen nakon otkrivanja specifikacija Mini-ITX 2. 0 na Computex-u prošle nedelje. Zašto? Niko nije siguran, ali se pretpostavlja da su gospoda postala malo osećajna zato što su se stari neprijatelji udružili protiv još jačeg protivnika u obliku Intela. . Međutim, puno toga će trebati da se uradi ako NVIDIA-ina Tegra i VIA-in Nano žele da ugroze Intel-ov Silverthorne i Diamondville u budućim MID-ovima i notebook-ovima.
 
   
Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272