Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Botanika

C++ Visual C++ C#

Cloud

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Geografija

Geologija

GOOGLE

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Raspberry PI

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL Server

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Vesti – Hardver

Ukupno: 579, strana 29 od 29

Vibrantne boje Flatrona L1960-TR

 

 

 

LG se nada da će njihov poslednji monitor, Flatron L1960-TR, biti privlačan potrošačima barem koliko i grafičkim profesionalcima i fotografima. L1960-TR može da se pohvali razmerom kontrasta od 3000:1 - što je više nego četiri puta više nego kod glavnog konkurenta, kaže se u izjavi koreanske kompanije.  19-inčni monitor poseduje DFC (Digital Fine Contrast) tehnologiju kontrole, koja daje vibrantnije slike koje su, LG tvrdi, "onoliko bliske stvarnosti koliko je to moguće. " L1960-TR ima i VGA i DVI video ulaze, a u aprilu će mu se pridružiti i verzija sa širokim ekranom kao i 20-inčni i 22-inčni TFT monitori. Koštaće 289. 99 dolara, što nije loše kada imate u vidu da treba da date 699 dolara za nešto slično od Apple-a.
 
   

Video: Google-ova demonstracija HTC Dream-a na I/O konferenciji

 

 

 

Google je pre neki dan održao demonstraciju uživo HTC Dream-a i Android-a na kompanijinoj I/O konferenciji u San Francisku. Ako želite da pogledate kako je protekla demonstracija kliknite na donju sliku da biste pokrenuli video.
 
   

Voćna mušica će pomoći da roboti budućnosti postanu pametniji

 

 

 

Pitate se kako će obični smrtnici podariti robotima dovoljno pameti da potpuno preuzmu naše društvo? Čudno ali istinito, deo veštačke inteligencije će možda poteći iz proučavanja letenja voćne mušice. Potpuno bizaran simulator letenja na Caltech-u pušta scene na koje mušica reaguje tako da istraživači mogu detaljno da prouče kako insekt izbegava linije, kapljice i druge prepreke. Oni koji rade na ovoj instalaciji kažu da ove studije mogu jednog dana da pomognu autonomnim robotima da bolje funkcionišu, što će im potencijalno omogućiti da deo poslova koje danas obavljaju ljudi preuzmu na sebe. Nadamo se da će na kraju preuzeti na sebe samo neke ljudske poslove, a ne i čitavu civilizaciju. Sa druge strane, ko zna, možda bi nam bilo bolje ako bi neko pametniji od nas upravljao sudbinom ljudi.
 
   

Warner Brothers je dao korpu HD DVD-u

 

 

 

Već više od godinu dana vodi se bitka između  HD DVD-a i Blu-ray-a kojoj se ne nazire kraj. Svaka strana je imala svoje uspone i padove u zadnjih nekoliko meseci, ali oba tabora su ostala prilično izjednačena sa stanovišta popularnosti i podrške.   Međutim, situacija će se izgleda promeniti, pošto je Warner Brothers objavio da napušta HD DVD i da će od sada koristiti samo Blu-ray. Sve do ove objave, Warner Brothers je bio jedna od kompanija koja je podržavala obe strane. Oni ovu svoju odluku zovu “strateška odluka na duge staze,” oduka koja će zadati strahoviti udarac Toshibinom HD DVD taboru. Analitičari već predviđaju da ovaj potez može da zada konalni udarac HD DVD-u i dovede do njegovog izumiranja. Nakon ove izjave, Toshiba je izjavila da u potpunosti menja svoje planove o pojavljivanju na CES-u (Consumer Electronics Show) koji se održava u Las Vegasu. “Zbog tajminga video objave Warner Home Video-a, HD DVD Promotional Group je odlučio da otkaže 1:1 konferenciju za štampu na CES-u.  Izvinjavamo se zbog neprijatnosti koje ova naša odluka može da izazove … Mi trenutno diskutujemo o potencijalnim posledicama ove izjave na naše partnerske HD DVD kompanije i procenjujemo mogućnosti za naš sledeći korak. ” Najtužniji deo čitave priče je to što je CES u velikoj meri sponzorisan od strane HD DVD tabora, koji je platio velike pare za reklamu a sada se neće pojaviti ni na konferenciji. Da li postoji ikakva nada za HD DVD? Počinjem da mislim da će iz ove borbe Blu-ray izaći kao ubedljivi pobednik
 
   

Web kamera Philips SPC 600NC

 

 

 

Svi programi za trenutno slanje i primanje poruka sada nude besplatni video chat, ali da biste to iskoristili potrebna vam je web kamera. Philips SPC 600NC je jedna od boljih, ali se ne okreće u potpunosti sa jedne na drugu stranu, mada je mala verovatnoća da to može da bude problem. Vertikalni ugao prikazivanja je prilagodljiv, a čitav gornji deo kamere se može okrenuti na drugu stranu. Deo same kamere se može odvojiti od baze, što će vam ostaviti zgodni USB hub. Kamera se priključuje u USB priključak, mada će vam za bolje performanse trebati brža USB 2 verzija. Postojeći V Lounge softver obuhvata jednostavne alate koji vam pomažu da postavite opcije web kamere u MSN Messengeru, Yahoo Messengeru i AIM-u, dok ugrađeni mikrofon znatno olakšava chat. Slike koje ova kamera proizvodi su među najboljima, a softver je vrlo jednostavan za upotrebu.  
 
   

Western Digital lansira 3.5-inčne hard diskove sa 320GB po ploči

 

 

 

Izgleda da će  Western Digital-ovi hard diskovi postati mnogo gušći, pošto kompanija izbacuje svoje prve 3. 5-inčne WD Caviar diskove zasnovane na tehnologiji koja omogućuje dobijanje 320 GB po ploči. To je ista prostorna gustoća koja je dobijena nedavno u WD-ovim 2. 5-inčnim Scorpio drajvovima. Dok 3. 5-inčni hard diskovi još imaju prostora da rastu za razliku od njihovih manjih pandana, Western Digital izgleda da ne žuri mnogo pošto su trenutno izbacili hard diskove sa samo jednom pločom od 320GB. To će najverovatnije biti praćeno sa nadgradnjama svih WD-ovih proizvodnih linija tokom godine, uključujući drajvove "sa dodatnim tačkama kapaciteta". Na žalost kompanija još nije spremna da specifikuje tačno koje su to tačke, mada The Inquirer špekuliše da ćemo videti drajvove od 1TB sa tri ploče pre nego što sve bude rečeno i urađeno po ovom pitanju.
 
   

Windows Mobile će podržavati Flash

 

 

 

iPhone, pojedi se od muke. Prema najnovijim vestima od ponedeljka, Microsoft je licencirao Adobe Flash Lite za Windows Mobile uređaje. U suštini, Flash Lite će postati plugin za Pocket IE, tako da će korisnici moći da gledaju ugrađene Flash sadržaje na svojim Windows Mobile uređajima. Adobe tvrdi da će do 80% Flash stranica raditi ako koristite Flash Lite plugin i Pocket IE. Ovo takođe znači da će budući Windows Mobile uređaji da podržavaju i Flash i Silverlight. Flash, Silverlight: samo da se pojavi još jedna nova tehnologija ovako zvučnog imena i zvučaće kao neki trio superheroja. Na žalost, još se ne zna kada Microsoft planira da podrži Adobe Flash Lite u Windows Mobile uređajima, a ne znaju se ni datumi kada će biti uvedena podrška za Silverlight. Ako ništa drugo, pojavili su se u javnosti i izjavili su da će podržati Flash, što znači da će morati da ispune obećanje kad tad.
 
   

Windows XP na OLPC-u

 

 

 

  Microsoft ne namerava da stoji sa strane kada je u pitanju One Laptop Per Child (OLPC) projekat. 40 Microsoftovih inženjera je dobilo zadatak da osposobe Windows XP da radi na OLPC (XO projekat) mašinama, koje su opremljene sa 433MHz procesorom, 256MB RAM-a, i fleš drajvom od 1GB. Najveći izazov će im predstavljati postavljanje XP-a na tako mali drajv, kao i pisanje drajvera koji će raditi na specijalizovanom hardveru laptopa. Microsoft pokušava da nagovori glavne za XO projekat da dodaju slot za internu SD memorijsku karticu, što bi povećalo količinu prostora za skladištenje na 2GB. Zvuči čudno i sama ideja da će osobe zadužene za XO projekat uopšte da razmatraju Microsoftove zahteve, ali postoji određeni broj izveštaja koji pokazuju da neke države oklevaju da kupe laptopove pošto ne koriste Windows operativne sisteme. To nam govori da će XO projekat morati da bude otvoren za Microsoft. Microsoft se nada da će imati test izdanje XP-a namenjenog za OLPC u prvom kvartalu 2008. godine. Microsoft razmatra mogućnost da operativni sistem bude instaliran pre nego što računari napuste fabriku, ali će škole i vlade i dalje morati da kupe licencu. Nema reči o tome koliko će to da košta, ali šuška se da će proizvođači trebati da plate od 15 do 30 dolara po licenci za standardne verzije Windowsa, što znači da će krajnja cena biti niža od ovog. Izgleda da gde god se okrenemo u svetu informatike (tamo gde ima para) na kraju ćemo naleteti na Microsoft. Microsoftova želja da dominira u svim oblastima računarstva podseća na pohod SAD-a i ekonomsko osvajanje čitavog sveta kroz medije, ratove i manipulacije. Možda je vreme da Bil Gejts napiše moto Google-a (Don't be evil) na jedan papirić i meditira svaki dan nad njim barem pola sata.
 
   

Wrightspeed SR-71 električna kola će dostizati 0-60 za 2.5 sekunde

 

 

 

  Sećate se kada je Wrightspeed X1 električni auto potukao Ferrari 360 Spyder i Porsche Carerra GT u brzini? E pa, eks-Cisco i DEC inženjer Ian Wright se vratio sa svojim SR-71 za koji kaže da postiže ubrzanje od 0-60 za neverovatne 2. 5 sekunde. Nova električna munja bi trebala da se pojavi za 18 meseci a možda će biti legalizovana i verzija za svakodnevnu upotrebu za 36 meseci. To je mnogo vremena, ali za auto koji je brži od Bugatti-ja EV a košta samo delić njegove cene, možda vredi čekati. Link ka celom članku
 
   

Xbox 360

 

 

 

Microsoft planira da svoj novi sistem igrica, Xbox 360, izbaci na tržište 22. novembra, nekoliko dana pre Dana zahvalnosti kada tradicionalno počinje velika praznična kupovina. Glavni konkurent Xboxa, Sony PlayStation 3, će se naći na tržištu sledeće godine. Cena Xboxa je nešto niža za japansko (345$), nego za severno američko (399,99$) i evropsko tržište (399,99 eura). U Microsoftu je rečeno da niža cena u Japanu nema nikakve veze sa tim što prva verzija Xboxa nije bila uspešna u Japanu kao što su se nadali. Microsoft je Xbox 360 prvobitno namenio hardcore igračima, ali se u kompaniji nadaju da će pristupačniji dizajn i korisnički orijentisane osobine doprineti tome da i ostali korisnici prihvate igricu.
 
   

Xentex dual 13.3-inčni laptopovi su se pojavili na eBay-u

 

 

 

Mi stvarno ne znamo kome je ikada trebao džinovski laptop sa nezavisno upravljanim 13. 3-inčnim ekranima, ali ako se osećate posebno velikim, tu je Xentex Flip-pad Voyager prototip koji se prodaje na eBay-u baš sada za smešnu cenu od 99 dolara. Moraćete da kreirate posebno prilagođeni kabl za hard disk i prokljuvite kako da ga butujete pored njegovog BIOS-a, ali ako sve to uspete, imaćete pravo da se hvalite najvećim laptopom u okolini - sa najmanjim hardverskim mogućnostima, jer ovaj prototip poseduje 850Mhz Athlon, 128MB RAM-a, i flopi drajv. Da znamo da ga želite bez obzira na sve argumente protiv. Zato samo napred, skočite do eBay-a i biće vaš.
 
   

XtremeNotebooks ugrađuje četvorojezgarne X3360 Xeon procesore

 

 

 

XtremeNotebooks je značajno unapredio svoj Xtreme 917V tako što je ugradio Intel X3360 Xeon procesor u njega. Kompanija reklamira ovaj laptop kao "prvi laptop distribuiran u SAD " koji poseduje ovaj  čip, ali mi smo već videli da je Eurocom otkrio svoj X3360-zasnovani D901C PHANTOM-X početkom ove nedelje. Bez obzira na to, potencijalni kupci mogu da dobiju ovaj mobilni server opremljen sa Blu-ray pisačem, RAID 0/1/5 hard drive nizom, dva NVIDIA GeForce 8800 ili Quadro FX GPU podešavanja i do 4GB RAM-a. U ovom trenutku, ovaj sistem nećete naći na web sajtu firme, ali računajte na to da će se uskoro pojaviti i da će mu cena biti negde oko 3000 dolara.
 
   

Xziex izvlači vodu iz vazduha, Harkoneni protestuju

 

 

 

Ne znamo tačno šta se ovde dešava ali smo sigurni da će trebati mnogo ovakvih uređaja na Arakisu i to pod hitno! Naravno, Muad'Dib može da prizove peščane crve i povede armiju Slobodnjaka u bitku, ali ne može da pravi vodu od vazduha, jel tako? Tu na scenu stupa Xziex. U suštini, ovaj "atmosferski generator vode" izvlači vlagu iz vazduha i pretvara ja u vodu - ukusnu, čistu, zdravu vodu. Možda se ne bismo složili sa tvrdnjom kompanije da se radi o "Najuzbudljivijem proizvodu ikada", ali ako radi ono što kažu, onda je ovo stvarno jedan zadivljujući uređaj. Adresa: http://www. watergenerator. myxziex. com/land1. php
 
   

Zašto je Microsoftov Xbox 360 uspešna konzola a Sonyjev PS3 nije?

 

 

 

Šta mislite zašto ja zovem Microsofotov Xbox 360 srećnom konzolom? Pa hajde da razmislimo o tome šta je donelo ovoj konzoli toliki uspeh, koji nije toliki kao uspeh Wii-a, ali je svakako mnogo veći od Sonyjevog PS3. Ponekad je glavni razlog zašto neko uopšte kupuje konzolu neki naslov koji je ekskluzivan za datu konzolu. 360-tica je bila veoma srećna da bude mašina na kojoj će da se pokreće Epic-ov Gears of War, ali to nije naslov koji je najviše doprineo njenom uspehu. Naslov koji je doneo i još donosi popularnost Xbox-u pre nego što uopšte mogu da igraju prokletinju je Halo 3. Ova serija igara je najprodavanije remek delo Xbox franšize, FPS najvećeg grafičkog kvaliteta i kvaliteta igranja koji je ikada viđen na ekranu, sa trejlerom koji oduzima dah (moja pretpostavka je da je to glavni razlog zašto ga gejmeri toliko žele, a drugi razlog su prethodni nastavci Halo-a) i realistični pokreti karaktera koji neverovatno liče na one u stvarnom životu. Plus, ova igra poseduje izvanredan multiplejer mod, što svakako samo doprinosi uspehu igre. Pre nekoliko godina ja sam odigrao prvi deo Haloa na svom starom PC-ju i bio sam oduševljen. Ako treći deo bude barem blizu prvom delu, možete da očekujete ogroman rast prodaje Xboxa ubrzo nakon što se igra pojavi u prodaji. U svakom slučaju, ne treba ja da vam govorim o Halo 3, jer su velike šanse da o njoj znate više nego što ja znam o svojoj devojci, ali je sigurno svima jasno da je 360-tica srećna što će biti lansirna rampa za Halo 3. A ako se pitate zašto je to tako, dobićete odgovor ako postavite sledeće pitanje. Koji naslov je pomogao PS3-u 3 da postigne uspeh? Tako je, NIJEDAN. Moja pretpostavka je da bi i 360-tica čamila na policama zajedno sa PS-om 3 da nije igre Halo 3.
 
   

Zašto na mobilnom ne biste koristili brojčanik za OKRETANJE brojeva

 

 

 

Onda su stvari otišle još dalje, da se broj birao dodirom. Na kraju se neko setio da ima mnogo korisnika koji bi da se sete stari vremena, i onog čarobnog zvuka brojčanika. Tako je iPhone dobio aplikaciju iRetroPhone.  Nije potrebno, ali je zabavno.    Ralističan zvuk brojčanika. Animacija kao da ste ubacili prst u rupu i birate broj. Link. Sada ćete moći nekoga i da OKRENETE.
 
   

Zašto računar ne detektuje hard disk?

 

 

 

Da li vam se ikada desilo da vaš računar ne detektuje hard disk. Iako će mnogi pomisliti da je u pitanju virus u većini slučajeva to nije razlog. Najčešće je to znak da hard disk ne može uvek da dobije potrebno ubrzanje što može da bude indikator da će ubrzo da se pokvari. Ako vam se to desi pod hitno napravite rezervne kopije svih vaših podataka! Disk drajvovi imaju mazivo na pločama. Ono može tokom godina da se zgusne. Glave bukvalno mogu da se zaglave na površini i da spreče okretanje diska. Obično ćete videti ovaj problem, ako je to problem, kada je računar isključen neko vreme – obično ujutro kada je i malo hladnije. Ako je hard disk potpuno zaglavljen i drajv uopšte neće da se okreće, možete da izvadite hard disk iz računara i da malo savijate kućište hard diska dok ga što držite za suprotne uglove da biste malo oslobodili glave iz ploča. Najverovatnije nećete videti da se kućište savija. Dimenzije koje su uključene u ovaj proces mere se mikronima. Takođe, nemojte previše da pritiskate gornji deo drajva. I zapamtite, ovo radite na sopstveni rizik. Drugi razlog za problem sa hard diskom može da bude pokvarena matičnu ploča ili pokvareni ili labav IDE kabl. (onaj pljosnati). Konektor napajanja možda nije skroz uguran. Ponekad se jedan od strujnih konektora, onaj koji se uključuje u drajv, delimično izvuče i dovede do isprekidanog rada hard diska. Možete to da ispravite tako što ćete vratiti nazad u konektor odgovarajući kabl. Klešta sa uskim vrhovima su korisna za ovakve popravke. Možda ćete morati skroz da ga izvučete, da zakrivite male jezičke prema napolje i vratite ga na mesto. Ili upotrebite rezervni konektor za napajanje. Još jedna od mogućnosti je da je hard drajv na istom kablu sa drugim drajvom ili CD-ROM-om i nije ispravno spojen. Hard diskovi nekih proizvođača, naročito oni stariji, ne rade, ne rade dobro ili uopšte ne rade sa hard diskovima drugih proizvođača. Jedan možda krene a drugi ne. Pokušajte da pokrenete računar samo sa jednim od njih koji je podešen kao jedini master hard drajv. Ako se ne butuje, butujte sa flopija i vidite da li je detektovan hard drajv (ili pristupačan). Konačno, neki hard diskovi (na primer, Western Digital) se spajaju drugačije kada se koriste sa drugim hard diskovima od istog ili drugog proizvođača. Isprobajte ih. Ja još nisam videla da virus menja CMOS, ali pretpostavljam da je i to moguće. Postoje mnogi virusi koji inficiraju deo za butovanje na hard disku i mogu da izazovu probleme sa butovanjem; ali nisam još videla da izazivaju isprekidano detektovanje hard drajva.
 
   

Zašto svi žele parče Raspberry Pi?

 

 

 

Podsećajući na nekakav otpad sa ploče strujnog kola veličine kreditne kartice, RPi je potpuno programiran PC koji koristi besplatni open source Linux operativni sistem, može da se uključi u svaki TV, ima mogućnost 3D grafike, vezu sa netom i, uz malo mašte, lako će se pretvoriti u vašeg personalizovanog robota-roba. Minijaturni okvir kompjutera poseduje dva USB porta, slot za SD karticu, Ethernet konkeciju i mikročip u sredini - i sve to osposobljeno za punjenje univerzalnim USB mobilnim punjačem. Iben Apton, profesor sa Unverziteta u Kembridžu i izumitelj ovog džepnog PC-ja, kaže da je želeo da napravi kompjuter toliko pristupačan da svako dete u Britaniji može da ga priušti. Međutim, sa svojom rustičnom estetikom nije očekivao da će mu popularnost brzo rasti i, u početku razvijanja uređaja, procenio je da će za njegovog života biti prodato oko 10. 000 jedinica. Ali kada je RPi plasiran na tržište u februaru ove godine, potražnja je naveliko nadmašila ponudu i svih 10. 000 je prodato istog trena - usput obarajući sajtove distributera. Ispostavilo se da u javnosti postoji neutoljiv apetit - naročito među sve većom klasom uradi-sam štrebera - za jeftinim parčetom hardvera sa open source softverom na kome je lako programirati i koji će omogućiti njihovoj mašti da se raspiri. RPi je do sada korišćen za sve od kućnih džuboksa do bejbi monitora, minijaturnih skoro-svemirskih letelica i digitalnih meteorološkhih stanica. U toku pve godine dostupnosti na tržištu RPi će dostići prodaju od milion komada. U intervjuu za CNN Apton je gvorio o tome zašto svako želi parče Raspberry Pi-a. Šta vas je inspirisalo da izumete RPi? - Grupa nas na Univerzitetu Kembridž je tragala za mladićima d 17-18 godina koji bi došli da studiraju računarstvo i otkrili smo da je svake godine njihov broj sve manji. Ne samo da je bilo sve manje zainteresovanih, nego je količina znanja među njima bila krajnje neimpresivna. Raspberry Pi je zapravo naš pokušaj da povratimo osećaj koji je vladao u računarskoj industriji 1980-ih koji nam je dao veliki broj talentovanih studenata. Koji su najveći kvaliteti Pi-a? - Najveći kvalitet je cena: uređaj je dostupan u dve varijante, od 25$ i 35$. Napravljeni su tako da koštaju kao udžbenik, da svako dete može da ga kupi od džeparca, da celu učionicu možete da opremite za manje od 1000$. Skoro sve što možete da uradite na konvencionalnom PC-ju možete i na Raspberry Pi-u, uz desetostruko nižu cenu. Kako ste došli do tako niske proizvodne cene? - Jedan od razloga je visok stepen integracije - na tabli nema mnogo stvari. Sve glavne stavke su integrisane u čip u sredini. To je naš centralni procesor i grafički procesor koji pokreće displej i obavlja neke periferne funkcije. Ko najviše kupuje Pi? - Do septembra isključivo su ga kupovali ljudi poput mene - tehnički pismeni odrasli ljudi koji su hteli da ga koriste za neke zanimljive projekte. Znate, to je nešto u šta možete da uključite svoj TV i puštate videe; ima stvari koje možete da koristite da kontorlišete robota. Za ljude poput mene ove je zlatni prah. Od septembra su interesovanje pokazali i školarci. Međutim, primetili smo i da se koristi u industriji. Neki koji su do tada kupovali industrijske kompjutere za 300$ rekli su, 'čekaj malo, zašto kupujem ovaj kompjuter za posebnu namenu kad mogu da uzmem jedan od RPi-a. Radi istu stvar, moji inženjeri softvera će umeti da se snađu i sa tim. B92
 
   

Želite li stvarno brz procesor?

 

 

 

Silicon Valley kompanija je upravo objavila da su počeli da isporučuju FPGA zasnovane koprocesore koji su dizajnirani da se koriste na socket 940 multiprocesorskoj matičnoj ploči koja se normalno koristi za udomljavanje jednog ili više AMD Opteron procesora. DRC Computers kaže da njegov RPU (reconfigurable processing unit) eliminiše uska grla kao što je ograničena širokopojasna konekcija i povećano čekanje koje je povezano sa koprocesorima u super računarskim programima. RPU povezuje «field programmable gate array» (FPGA skraćeno) direktno sa HyperTransport busom host sistema da bi dobio veću širinu i smanjeno vreme čekanja u odnosu na druge koprocesorske interfejse kao što je PCI i Ethernet. Kao bonus za širokopojasni procesor, svaki RPU može da bude konfigurisan da podrži tri HT konekcije, za ukupan protok od 9. 6Gbps. U zavisnosti od programa ova nova tehnologija može da vam pomogne da povećate brzinu za 10 ili 20 puta u poređenju sa programom koji se pokreće na jednom procesoru za osnovnu namenu. Spajanje FPGA sa procesorom osnovne namene  i glavnom memorijom sistema znači da samo procesorski-intenzivne podrutine treba da budu sastavljene na FPGA, rekao je DRC. Druge privlačne prednosti uključuju smanjenu potrošnju energiju, hlađenje, i footprint zahteve u poređenju sa off-board koprocesorima. Pored 1-3 HyperTransport logičkih jedinica, svaki RPU integriše deo DDR2 memorijskih kontrolera. Jedan usko vezuje RPU sa glavnom sistemskom memorijom, dok drugi sarađuje sa 1GB ili 2GB DDR2 RAMa koji je ugrađen u sam RPU. Sa sistemskom memorijom od 8GB i 2GB RPU memorijom, protok sistemske memorije može da dostigne 17GB/sekundu, tvrdi DRC. Inicijalni RPU model, RPU110 je dostupan sa izborom od tri FPGA-ova, uključujući Xilinx-ov Virtex LX 100, LX 160, ili LX 200. FPGA-ovi postižu oko 400MHz, kako navodi zvaničnik DRC-a Giang Le. Cray, trgovac superkompjuterima, koji nudi ko-procesore kao opciju za XT3 liniju je dobro poznati pobornik RPU jedinice. Cray kompanija može da isporuči XT3 rack sa 96 RPU-ova i 48 Opteron procesora. Clay Marr, direktor marketinga pri DRC-u kaže da “Tržišta kao što su finansijski servisi, gorivo i gas, i naučne institucije zahtevaju moćnije računare od svojih standardnih sistema ali takođe žele i da uštede energiju”.
 
   

Život od 2050. do 2100. godine

 

 

 

Istoričari veruju da je civilizacija počela pre 10 000 godina u Jerihu, što čini čovečanstvo starim oko 400 generacija (25 godina po generaciji). Prosečan ljudski život u davnim vremenima bio je do puberteta, život taman dovoljno dug da bi se razmnožavali. Ovi dovitljivi pretci izmislili su agrikulturu i stvorili prve moralne vrednosti – razumevanje, dobrotu i milosrđe. Usvajanje ovih emocija „dobročinstva” pomoglo u zaštiti članova njihove zajednice što je uvećavalo šanse za preživljavanje cele grupe. Takođe je obezbedilo osnovu za naš „odnosi se prema drugima onako kako bi želeo da se oni odnose prema tebi” princip, koji većina ljudi i danas poštuje. Čovečanstvo je napravilo ogroman napredak za 10 000 godina. Mnogi ljudi sada žive 80, 90 čak i 100 godina, i spremni smo da istražimo kosmos i savladamo neželjenu smrt. Futurista Rej Kruzveil predviđa da ćemo početi da se spajamo sa našim mašinama do 2050 godine, samo dve generacije od sadašnjosti. To znači da će civilizovani ljudi trajati samo 402 generacije, što je dosta kratka biografija za Zemaljski rod. Ceo tekst Izvor: memebox. com/futureblogger Pripremio: Marko Kusurović
 
   
Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272