Vesti – Hardver

 

Ukupno 365 – Strana 9 od 19

 

161. Internet stvari, broj 5 od 18.8.2015

Budućnost klauda je budućnost biznisa.

 

162. IoT issue 67

 

163. Istorijat razvoja računarskih sistema

Pre otkrića mikroprocesora tokom ranih 70-tih, računari su bili veliki, skupi sistemi koje su posedovale velike korporacije, univerziteti, vladine agencije i institucije sličnih veličina i značaja. Krajnji korisnici nisu direktno stupali u interakciju sa mašinama, već su umesto toga pripremali zadatke za računare ne oflajn opremi, kao što su bušene kartice. Određeni broj zadataka je sakupljan za računar, a zatim je procesiran i izvršavan u grupnom režimu rada. Nakon što bi posao bio završen, korisnici su mogli da sakupe rezultat. U nekim slučajevima prošli bi sati ili čak dani od trenutka slanja posla na obradu pa do izbacivanja rezultata.

 

164. iTunes 5

Apple je predstavio izmene muzičkog softvera za iTunes 5.

 

165. Jeftin 65-nanometarski procesor AMD 64 X2 3600+

Jeftin 65-nanometarski procesor AMD 64 X2 3600+

 

166. Jeftini laptopovi za siromašnu decu

U Massachusetts institutu za tehnologiju napravljeni jeftini laptopovi koji će se poklanjati deci širom sveta. 

 

167. Još jedan poraz HD-DVD-a

Što se tiče rata formata visoke definicije, čini mi se da više nema sumnje da se Blu-ray sve više nameće kao ubedljivi pobednik. U zadnjih nedelju dana Netflix je objavio da počinju da izbacuju HD-DVD-ove iz njihovog prometa. Ubrzo nakon njih Best Buy said je rekao da će početi da preporučuju Blu-ray svojim klijentima.

 

168. Kako da odštampate nešto u 3D - na primer neku lepoticu sa duplerice

Dodavanje štampi treće dimenzije. Modelar je kreirao nešto u 3D, pa ima želju da to drži u ruci. Potreban mu je samo štampač. Ali, ne onaj koji ima na svom stolu.

 

169. Kako odabrati odgovarajući UPS uređaj

Kako odabrati odgovarajući UPS uređaj

 

170. Kako radi virtuelna memorija?

Svi današnji moderni operativni sistemi koriste trik koji se zove virtuelna memorija da bi programe opskrbili memorijom koja im je potrebna. Pretpostavimo da vaš PC ima instalirano samo 64MB random access memory (RAM) a vi ste upravo pokrenuli Photoshop CS2 i zatražili da učita digitalnu sliku velike rezolucije od 30MB. Ako bi Windows XP bio ograničen da koristi samo fizičku RAM memoriju računara (memorijske module koje ste instalirali na matičnu ploču PC-ja), našli biste se u škripcu, zato što sam Windows XP zahteva minimalno oko 24MB memorije, a Photoshop CS2 zauzima značajnu količinu memorije za pokretanje programa.

 

171. Kako se sa starim tehnologijama obračunati korišćenjem čekića - iPhone i PalmPre

Da li ste nekada kupili novi telefon, a stari uništili čekićem? Ja nisam. Ali je u sledećem primeru čekić poslužio kao sredstvo obračuna. Novi iPhone.

 

172. Kako zameniti bateriju na desktop računaru

Kako zameniti bateriju na desktop računaru

 

173. Kineska svemirska kapsula se bezbedno vratila kući

Kineski astronauti su se bezbedno prizemljili, a Kina je najavila sledeći cilj: svemirsku šetnju.

 

174. Kodakovi novi okviri za digitalne fotografije

Kodakovi novi okviri za digitalne fotografije

 

175. Kolekcija - 18 neobičnih tastatura koje možda nemate

Nekada su tastature bile skupe kao današnji računari. Onda su cene počele da padaju. Ali neobične tastature su i dalje ostale neobične.

 

176. Kolekcija tvitova u 6 reči - VIII deo

Da li na društvenim mrežama preživljavaju nedruštveni?

 

177. Kompjuteri na kojima smo nekada radili i neki novi

Uvek se pitam gde odlaze sve stare, više nepotrebne stvari. Bez obzira o čemu se radi. Na primer, naše iračke sa kojima smo se igrali kao mali. Nema ih. Nijedne. Ima slika na kojima se igramo među desetinama igračaka. Jedna od tih prvih igračaka je i kompjuter. Prvo Commodore 64. Amiga, pa prvi PC.

 

178. Kraj IDE hard drajvova

Ako imate stariji PC verovatno ste upoznati sa širokim, sivim, gumenolikim kablovima koji povezuju hard drajv sa matičnom pločom. To su IDE (poznati još i kao Parallel ATA ili PATA, ili samo ATA) konektori, deo tehnologije koji je istrajao 20 godina. A sada, sa velikim uspehom Serial ATA (SATA) tehnologije koja postaje sve prisutnija, stari IDE je došao do svog kraja: Seagate je postala prva hard drajv kompanija koja je objavila da će prestati da pravi IDE drajvove do kraja godine. Većina drugih proizvođača IDE-a će je verovatno pratiti 2008-09 godine.

 

179. Kratak istorijat nastanka i razvoja miša

Miš, periferni uređaj računara koji vam sigurno neće spasiti život ali će vam mnogo olakšava rad na računaru je evoluirao tokom godina, baš kao i njegov biološki parnjak, i adaptirao se (u stvari ljudi su ga adaptirali) na nove uslove okruženja.

 

180. Lak način da eksterni drajv zaštitite lozinkom

Lak način da eksterni drajv zaštitite lozinkom

 

1 2 3 4 5 6 7 8 910

Sledećih 10 strana